Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi detalii despre uciderea ucraineanului Denis Kireev. Ce rol a jucat propaganda rusă şi de ce spionajul ucrainean spune că acesta a căzut la datorie
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
În cursul zilei de ieri, în mass-media ucraineană a început să circule o ştire despre un oficial ucrainean care a participat la prima rudă de negocieri ruso-ucrainene, dar care ar fi fost ucis chiar de către Serviciul Ucraineana de Securitate (SBU) pe motiv că acesta ar fi trădat interesele statului Ucrainean. Ulterior, un alt serviciu ucrainean de intelligence a venit cu o scurtă reacţie la informaţiile apărute în mass-media, lăsând să se înţeleagă că oficialul era în slujba sa şi că a murit la datorie. În tot acest timp, publicaţii propagandistice ruse au exploatat acest subiect, vrând să deterioreze imaginea serviciilor ucrainene de informaţii.
EXCLUSIV

În cursul zilei de ieri, 5 februarie, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au relatat ca unul dintre negociatorii ucraineni care au participant la discuțiile cu negociatori ruși, pe numele său Denis Kireev, ar fi trădat interesele Ucrainei. Ulterior, acesta ar fi fost arestat de ofițerii Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și apoi împușcat de aceştia.

Mai toate publicaţiile ucrainene care au relatat această informaţie au ţinut să precizeze că Denis Kireev a fost suspectat de trădare, dar cu toate acestea în spaţiul public nu existau informaţii oficiale despre circumstanțele cazului, nici despre detenție, nici despre crimă. 

Chiar în momentul în care această ştirea se răspândea în mediul online – fiind preluat chiar şi de publicaţii din România – surse mass-media independente din Ucraina atrăgeau atenţia cu privire la veridicitatea acestei ’’povești’’, insistând că informaţia a fost deja ''intens prelucrată'' şi mediatizată de maşinăria rusă de propagandă. Astfel, jurnaliştii publicaţiei ucrainene de investigaţii Zaborona au plecat în căutarea adevărului.

După cu precizează sursa citată, Oleksandr Dubinskii, deputat ucrainean și fost membru al partidul președintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului” a fost primul care a anunţat pe contul său de Telegram (o reţea de socializare rusă) că Denis Kireev, un membru al primei delegații ucrainene care a participat la negocierile cu ruşii, în oraşul Gomel din Belarus, a fost ucis în timpul detenției de către ofițerii SBU, fiind suspect de trădare.

Această informație a fost difuzată ulterior de publicația de propagandă pro-rusă Strana.UA. Jurnaliştii acestei publicaţii susţinând că oficialul ucrainean a fost împușcat în apropierea tribunalului Pechersk din Kiev, iar această informație ar fi fost confirmată de surse din cadrul forțelor de securitate. Publicaţia Strana a prezentat pe site-ul său chiar și o fotografie cu un bărbat împuşcat, precizând că acesta ar fi Denis Kireev

Jurnaliştii de investigaţii ai Zaborona au uitat să precizeze în ancheta lor că Oleksandr Dubinskii este o persoană destul de controversată.

Astfel, trebuie amintit că, la începutul anului 2021, Oleksandr Dubinskii era exclus din partidul președintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”, deoarece Statele Unite au pus numele acestuia pe o listă cu persoane sancţionate pentru presupuse interferențe în alegerile americane. Acesta a fost acuzat de participare la campania rusească de interferențe în procesul electoral american alături de o rețea a parlamentarului ucrainean pro-rus Andrii Derkaci.

Potrivit lui Dmitro Zolotukhin, fostul șef adjunct al Ministerului Politicii Informaționale al Ucrainei, ''campania de informare'' despre asasinarea lui Kireev de pe Telegram este evident coordonată. 

„În aceste capturi de ecran, vezi canale telegrame care răspândesc știrile despre uciderea lui Kireev. Cel puțin 85% dintre ei sunt suspectați de colaborare cu GRU (n.a serviciul militar de informaţii) al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă”, a scris Zolotukhin.

Jurnaliştii publicaţiei Zaborona, la momentul publicării anchetei, precizau că nu există date oficiale despre dacă Denis Kireev a fost într-adevăr ucis, dacă a fost reținut sub suspiciunea de trădare, dacă reţinerea sa a fost făcută de ofițerii SBU sau de serviciile speciale ruse. 

’’Este foarte posibil ca inamicul (n.a. serviciile ruse de intelligence) să fi aruncat aceste informații în spațiul informațional ucrainean pentru a discredita forțele de securitate ucrainene’’, se precizează  în ancheta jurnalistica.

Cu toate acestea, într-o anchetă jurnalistică care a fost publicată înaintea morţii lui Denis Kireev, se preciza că, atenţie, acesta ar fi lucrat pentru serviciile ruse de informații (FSB și GRU) - figurând sub pseudonimul operativ „Bine”. Astfel se susţinea că din 2006, Kireev a furnizat date către Servicul rus de Informaţii (FSB) cu privire la achiziționarea de arme pentru forțele armate ucrainene şi, de asemenea, date despre schemele de îmbogățire a oligarhilor ucraineni.

Totuşi, marea surpriză, dacă putem spune aşa, a venit seara târziu, pe 5 martie, după ce Direcția Principală de Informații a Ministerului ucraineana al Apărării (GUR) a publicat pe mai multe reţele de socializare un scurt comunicat de presă în care precizează că Denis Kireev era angajatul lor și că a murit la datorie în timpul unei misiuni.

Dacă asupra morţii lui Denis Kireev erau multe semne de întrebare până la comunicatul Direcției Principale de Informații a Ministerului ucraineana al Apărării (GUR), după, situaţia a devenit de-a dreptul confuză.

Deci, să facem o scurtă recapitulare: Un politician ucrainean certat cu legea scrie pe Telegram că Denis Kireev a fost ucis pentru trădare de serviciul intern ucrainean de informaţii (SBU); mass-media preia ştirea (atât cea rusă, cât şi cea ucraineana); serviciile ruse de informaţii sunt acuzate că profit de moartea acestuia pentru a strica imaginea serviciilor ucrainene de informaţii, dar o anchetă jurnalistică publicată înainte morţii lui Kireev, susţinea că acesta ar lucra pentru spionajul rusesc; lovitura de graniţe este dată de spionajul militar ucrainean că susţine că Kireev era unul dintre angajaţii săi.

Cu toate acestea, trebuie precizat că serviciile de informaţii, indiferent de natura lor, occidentale sau neoccidentale, nu obişnuiesc să facă publice numele angajaţilor sau numele persoanelor cu care colaborează, chiar şi după moartea acestora. Şi după cum veţi citi mai jos, Kireev nu era un simplu cetăţean ucrainean, ci lucra de mai mulţi ani la cel mai înalt nivel în sistemul banca ucrainean de stat, dar de-a lungul carierei sale a trecut şi prin filialele unor bănci internaţionale care aveau sediu şi în Ucraina. 

 

Cine este Denis Kireev

 

Denis Kireev este un cunoscut bancher ucrainean, fost vicepreședinte al Consiliului de administrație al Oschadbank (2010-2014) și membru al Consiliului de Supraveghere al Ukreximbank (2006-2012).

Pe parcursul carierei sale de 20 de ani a lucrat în următoarele instituții financiare: Citibank, Credit Lyonnais, ING, Rabobank.

Din 2006 până în 2008, Kireev a ocupat funcția de director adjunct la SCM Finance, iar ulterior s-a alăturat companiei austriece GROUP SLAV AG, care este deținută de oameni de afaceri apropiaţi de Ianukovici – fost preşedinte al Ucrainei.

Potrivit anchetei Channel 5, Kireev era suspectat că lucrează pentru serviciile speciale ruse. Procedurile penale ar fi fost inițiate împotriva lui în 2020, dar oamenii legii din Ucraina ascund detalii din anchetă.

Anchetatorii spun că Kireev a fost în relații amicale cu actualul președinte al SBU, Ivan Bakanov. Cu toate acestea, nu se știe dacă își menținea legăturile cu acesta. 

Nu se știe cu exactitate nici cum s-a alăturat Kireev delegației ucrainene în primele discuții purtate cu Rusia privind încetarea focului în Ucraina și ce a făcut acesta acolo. Trebuie precizat că Kireev nu a fost reprezentat de biroul președintelui Volodimir Zelenski ca participant la discuții ţinute în oraşul belarus Gomel. Numele său nu era pe lista publicată de serviciul de presă al președintelui ucrainean, dar în fotografii și videoclipuri poate fi văzut la masa de lângă reprezentanții Kievului.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Mercenarii Wagner Group îşi refac simţită prezenţa şi profită de conflictul din Israel: Se pregătesc să furnizeze arme către Hezbollah sau Iran
Foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Companiile din China în rețeaua 5G a României, „operațiunea” serviciilor chineze și ruse? Fostul ambasador american Zuckerman se teme că da
SRI a identificat nu bărbat care „instiga la acțiuni teroriste în România”. Bărbatul din Brașov a fost arestat
În urma presiunilor SUA și UE, șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA) a demisionat
MApN retrage proiectul de lege privind reforma DGIA - Structura de informații a Armatei
Reformă în spionajul militar. Cum se transformă Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) în baza unui proiect legislativ al MApN
Oficiali ai serviciilor de informații din SUA: Ne pregatim de o escaladare majoră a atacurilor milițiilor pro-iraniene împotriva trupelor americane
FSB trage la răspundere KGB-ul din Belarus: Federația Rusă este nemulțumită de întreruperea aprovizionării cu arme din Belarus către Iran
Tortul otrăvit. Serviciile speciale ucrainene au încercat să otrăvească piloții militari ruși participanți la un eveniment festiv
Şeful spionajului militar ucrainean spune cât de mult poate continua războiul din Ucraina şi ce oficial rus este cel mai problematic
Spionajul militar ucrainean susţine că ruşii au transferat către Hamas arme capturate de pe front şi vor să discrediteze armata ucraineană
Mercenarii ruşi ai Wagner Group au cumpărat acces la doi sateliţi chinezeşti: Care este motivul pentru care au evitat să apeleze la Rusia?
Un agent al spionajului rusesc a încercat să saboteze unităţile militare ucrainene unde sunt pregătiţi operatorii de drone (Foto)
Mai multe grupuri de mercenari din cadrul forțelor susținute de Wagner au fost atacate în Sudan (Foto/Video): În spatele atacurilor s-ar afla forţele speciale ucrainene
UK Defense Intelligence: Rusia modernizează sistemele de apărare antiaeriană din jurul Moscovei
Investigație: Persoane care au strânse legături cu spionajul rusesc au rămas în Republica Moldova după expulzarea în masă a diplomaților ruși
Drone Bayraktar TB2 în mâinile mercenarilor Wagner Group: Dronele au fost achiziţionat de către Forțele Armate din Mali
Pilotul fugar rus a vorbit. Cum a reușit Ucraina să pună mâna pe un elicopter Mi-8 intact: ”Timp de 3-4 zile, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat”
Teheranul susține că a dejucat un plan al Israelului care urmărea sabotarea programelor aerospațiale iraniene
Un lider al grupului paramilitar neo-nazist rus „Rusich” a fost arestat în Lituania
Linia dură din structurile de forță rusești îi solicită lui Putin trecerea la un război mai agresiv în Ucraina. Primele masuri: demiterea lui Șoigu și Gherasimov și decretarea mobilizării generale
SUA au lansat noua Strategie Națională de Informații | Directorul CIA: Ne aflăm într-o eră marcată de competiție strategică, schimbări tehnologice rapide și amenințări transnaționale
Un angajat al agenţiei germane de achiziţii militare a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Doi militari ai Marinei SUA au fost arestați fiind acuzați că au vândut informații secrete Chinei
Prins între interesele financiare și teama pentru propria existență, oligarhul rus sprijină războiul din Ucraina
Serviciile din R. Moldova se „rup” de Rusia. SIS a denunțat două acorduri de parteneriat cu FSB rus
Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) susţine că militarii ucraineni vor începe curând eliberarea peninsulei Crimeea
Vicepreședintele comisiei de apărare din Ucraina, vacanță de lux în Maldive. Zelenski îl acuză de trădare, iar SBU a deschis o anchetă
Omul de afaceri ucrainean Evgheni Muraev, dorit de regimul Putin ca posibil preşedinte al Ucrainei după invazie: SBU a strâns mai multe dovezi
Șeful informațiilor ucrainene: Mergem după inamici precum Mossad-ul, avem și surse la Kremlin

Ştiri Recomandate

Urmarile atacului ucrainean cu rachete asupra bazei ruse Saky: Rușii deplâng lipsa adăposturilor pentru aeronave
Marea Britanie și Germania au în vedere construirea de rachete cu rază lungă pentru a contracara amenințarea nucleară a lui Putin
Lockheed Martin, mesaj la absolvirea primei serii de piloți români de la Centrul European de instruire F-16: Această realizare îmbunătățește capacitățile de apărare aeriană ale României
"Războiul se oprește imediat": Fost secretar de stat al SUA anticipează "planul de pace" al lui Trump pentru Ucraina
O dronă navală necunoscută a fost găsită în largul coastelor Turciei din Marea Neagră (Foto/Video)
Încă un nume greu din Ministerul Apărării a fost arestat în Rusia. Dmitri Bulakov a ocupat funcția de adjunct al ministrului timp de 14 de ani
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
"Aceasta este o amenințare la adresa securității Statelor Unite". SUA comentează interceptarea avioanelor de luptă rusești și chinezești
Armata ungară a primit oficial primul Lynx KF41. România încă se pregătește de licitația MLI
Moment istoric pentru România: Avem oficial primii piloți români de F-16 instruiți în țară. F-urile norvegiene vor veni în „cascadă” anul acesta și anul viitor
Rusia va fi forțată să își reducă atacurile într-o lună și jumătate, afirmă un comandant ucrainean
Ucraina a lovit cu rachete ATACMS o stație radar și aerodromul Saki în Crimeea. Apărarea antiaeriană „modernă” rusă nu a făcut față tuturor ATACMS
Economia Coreei de Nord s-a redresat semnificativ datorită comerțului cu arme cu Rusia
Paradoxul românesc: La ce se construiește aici suntem a patra putere ca industrie navală din Europa, dar România nu are nicio navă de luptă modernă
Rețeaua feroviară de mare viteză a Franței, paralizată de atacuri de sabotaj asupra cablurilor de semnalizare, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice
Rusia își întărește prezența navală în Mediterană. Fregata Amiral Gorshkov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre Algeria
Putin a propus Chinei o alianță militară a Eurasiei, de tip NATO, alianță condusă de Rusia și China
Rușii au forțat ruperea frontului cu un atac rar de manual la nivel de batalion, oprit de ucraineni (Video). După ce au pierdut 30% din tehnică, rușii s-au retras
Ungaria aduce influența Chinei comuniste la granițele României. În mare liniște, Orban a luat de la chinezi cel mai mare împrumut din istoria Ungariei
Instructorii occidentali sunt ținta noastră legitimă, a spus reprezentantul Rusiei la ONU
Cum vrea să ocupe China, în lupta pentru supremație globală cu SUA, rolul de lider în menținerea păcii mondiale
Deși avionul Su-75 nu e nici măcar la stadiul de prototip, Rusia presează una din primele 5 puteri militare să-l cumpere. Cu șanse reduse de reușită
„Zeus Lightning II”: Grecia a semnat pentru F-35, urmează România. Câteva diferențe între F-35 pentru România și F-35 grecesc
Trump spune că în cazul în care fi asasinat la ordinul iranienilor, speră că SUA „vor șterge Iranul de pe fața Pământului”
Generalul Vlad, șeful Armatei: Sistemul antiaerian al României e foarte bun. Resturile de drone căzute, distruse probabil de ucraineni
Damen a livrat nava HUNAIN către Forțele Navale ale Marinei Pakistaneze, în România (Foto). Construcția a avut loc la Galați
Iohannis mai are timp o lună dacă va dori să fie propunerea României de comisar european. Ursula von der Leyen a cerut două nume
Ministerul Apărării Naţionale anunţă că forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare din Ucraina
Departamentul de Stat al SUA comentează declarațiile Chinei privind disponibilitatea Ucrainei pentru discuții cu Rusia
Scholz: Rusia trebuie să pună capăt războiului cu Ucraina dacă vrea ca SUA să nu desfăşoare rachete Tomahawk în Germania
„Au o strategie excelentă, trebuie doar să continue să o aplice” – general NATO despre acțiunile ucrainenilor în război
Cooperarea dintre un sistem HIMARS și un UAV a dus la distrugerea unui sistem rusesc Pantsir (Foto/Video)
pixel