Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi detalii despre uciderea ucraineanului Denis Kireev. Ce rol a jucat propaganda rusă şi de ce spionajul ucrainean spune că acesta a căzut la datorie
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
În cursul zilei de ieri, în mass-media ucraineană a început să circule o ştire despre un oficial ucrainean care a participat la prima rudă de negocieri ruso-ucrainene, dar care ar fi fost ucis chiar de către Serviciul Ucraineana de Securitate (SBU) pe motiv că acesta ar fi trădat interesele statului Ucrainean. Ulterior, un alt serviciu ucrainean de intelligence a venit cu o scurtă reacţie la informaţiile apărute în mass-media, lăsând să se înţeleagă că oficialul era în slujba sa şi că a murit la datorie. În tot acest timp, publicaţii propagandistice ruse au exploatat acest subiect, vrând să deterioreze imaginea serviciilor ucrainene de informaţii.
EXCLUSIV

În cursul zilei de ieri, 5 februarie, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au relatat ca unul dintre negociatorii ucraineni care au participant la discuțiile cu negociatori ruși, pe numele său Denis Kireev, ar fi trădat interesele Ucrainei. Ulterior, acesta ar fi fost arestat de ofițerii Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și apoi împușcat de aceştia.

Mai toate publicaţiile ucrainene care au relatat această informaţie au ţinut să precizeze că Denis Kireev a fost suspectat de trădare, dar cu toate acestea în spaţiul public nu existau informaţii oficiale despre circumstanțele cazului, nici despre detenție, nici despre crimă. 

Chiar în momentul în care această ştirea se răspândea în mediul online – fiind preluat chiar şi de publicaţii din România – surse mass-media independente din Ucraina atrăgeau atenţia cu privire la veridicitatea acestei ’’povești’’, insistând că informaţia a fost deja ''intens prelucrată'' şi mediatizată de maşinăria rusă de propagandă. Astfel, jurnaliştii publicaţiei ucrainene de investigaţii Zaborona au plecat în căutarea adevărului.

După cu precizează sursa citată, Oleksandr Dubinskii, deputat ucrainean și fost membru al partidul președintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului” a fost primul care a anunţat pe contul său de Telegram (o reţea de socializare rusă) că Denis Kireev, un membru al primei delegații ucrainene care a participat la negocierile cu ruşii, în oraşul Gomel din Belarus, a fost ucis în timpul detenției de către ofițerii SBU, fiind suspect de trădare.

Această informație a fost difuzată ulterior de publicația de propagandă pro-rusă Strana.UA. Jurnaliştii acestei publicaţii susţinând că oficialul ucrainean a fost împușcat în apropierea tribunalului Pechersk din Kiev, iar această informație ar fi fost confirmată de surse din cadrul forțelor de securitate. Publicaţia Strana a prezentat pe site-ul său chiar și o fotografie cu un bărbat împuşcat, precizând că acesta ar fi Denis Kireev

Jurnaliştii de investigaţii ai Zaborona au uitat să precizeze în ancheta lor că Oleksandr Dubinskii este o persoană destul de controversată.

Astfel, trebuie amintit că, la începutul anului 2021, Oleksandr Dubinskii era exclus din partidul președintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”, deoarece Statele Unite au pus numele acestuia pe o listă cu persoane sancţionate pentru presupuse interferențe în alegerile americane. Acesta a fost acuzat de participare la campania rusească de interferențe în procesul electoral american alături de o rețea a parlamentarului ucrainean pro-rus Andrii Derkaci.

Potrivit lui Dmitro Zolotukhin, fostul șef adjunct al Ministerului Politicii Informaționale al Ucrainei, ''campania de informare'' despre asasinarea lui Kireev de pe Telegram este evident coordonată. 

„În aceste capturi de ecran, vezi canale telegrame care răspândesc știrile despre uciderea lui Kireev. Cel puțin 85% dintre ei sunt suspectați de colaborare cu GRU (n.a serviciul militar de informaţii) al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă”, a scris Zolotukhin.

Jurnaliştii publicaţiei Zaborona, la momentul publicării anchetei, precizau că nu există date oficiale despre dacă Denis Kireev a fost într-adevăr ucis, dacă a fost reținut sub suspiciunea de trădare, dacă reţinerea sa a fost făcută de ofițerii SBU sau de serviciile speciale ruse. 

’’Este foarte posibil ca inamicul (n.a. serviciile ruse de intelligence) să fi aruncat aceste informații în spațiul informațional ucrainean pentru a discredita forțele de securitate ucrainene’’, se precizează  în ancheta jurnalistica.

Cu toate acestea, într-o anchetă jurnalistică care a fost publicată înaintea morţii lui Denis Kireev, se preciza că, atenţie, acesta ar fi lucrat pentru serviciile ruse de informații (FSB și GRU) - figurând sub pseudonimul operativ „Bine”. Astfel se susţinea că din 2006, Kireev a furnizat date către Servicul rus de Informaţii (FSB) cu privire la achiziționarea de arme pentru forțele armate ucrainene şi, de asemenea, date despre schemele de îmbogățire a oligarhilor ucraineni.

Totuşi, marea surpriză, dacă putem spune aşa, a venit seara târziu, pe 5 martie, după ce Direcția Principală de Informații a Ministerului ucraineana al Apărării (GUR) a publicat pe mai multe reţele de socializare un scurt comunicat de presă în care precizează că Denis Kireev era angajatul lor și că a murit la datorie în timpul unei misiuni.

Dacă asupra morţii lui Denis Kireev erau multe semne de întrebare până la comunicatul Direcției Principale de Informații a Ministerului ucraineana al Apărării (GUR), după, situaţia a devenit de-a dreptul confuză.

Deci, să facem o scurtă recapitulare: Un politician ucrainean certat cu legea scrie pe Telegram că Denis Kireev a fost ucis pentru trădare de serviciul intern ucrainean de informaţii (SBU); mass-media preia ştirea (atât cea rusă, cât şi cea ucraineana); serviciile ruse de informaţii sunt acuzate că profit de moartea acestuia pentru a strica imaginea serviciilor ucrainene de informaţii, dar o anchetă jurnalistică publicată înainte morţii lui Kireev, susţinea că acesta ar lucra pentru spionajul rusesc; lovitura de graniţe este dată de spionajul militar ucrainean că susţine că Kireev era unul dintre angajaţii săi.

Cu toate acestea, trebuie precizat că serviciile de informaţii, indiferent de natura lor, occidentale sau neoccidentale, nu obişnuiesc să facă publice numele angajaţilor sau numele persoanelor cu care colaborează, chiar şi după moartea acestora. Şi după cum veţi citi mai jos, Kireev nu era un simplu cetăţean ucrainean, ci lucra de mai mulţi ani la cel mai înalt nivel în sistemul banca ucrainean de stat, dar de-a lungul carierei sale a trecut şi prin filialele unor bănci internaţionale care aveau sediu şi în Ucraina. 

 

Cine este Denis Kireev

 

Denis Kireev este un cunoscut bancher ucrainean, fost vicepreședinte al Consiliului de administrație al Oschadbank (2010-2014) și membru al Consiliului de Supraveghere al Ukreximbank (2006-2012).

Pe parcursul carierei sale de 20 de ani a lucrat în următoarele instituții financiare: Citibank, Credit Lyonnais, ING, Rabobank.

Din 2006 până în 2008, Kireev a ocupat funcția de director adjunct la SCM Finance, iar ulterior s-a alăturat companiei austriece GROUP SLAV AG, care este deținută de oameni de afaceri apropiaţi de Ianukovici – fost preşedinte al Ucrainei.

Potrivit anchetei Channel 5, Kireev era suspectat că lucrează pentru serviciile speciale ruse. Procedurile penale ar fi fost inițiate împotriva lui în 2020, dar oamenii legii din Ucraina ascund detalii din anchetă.

Anchetatorii spun că Kireev a fost în relații amicale cu actualul președinte al SBU, Ivan Bakanov. Cu toate acestea, nu se știe dacă își menținea legăturile cu acesta. 

Nu se știe cu exactitate nici cum s-a alăturat Kireev delegației ucrainene în primele discuții purtate cu Rusia privind încetarea focului în Ucraina și ce a făcut acesta acolo. Trebuie precizat că Kireev nu a fost reprezentat de biroul președintelui Volodimir Zelenski ca participant la discuții ţinute în oraşul belarus Gomel. Numele său nu era pe lista publicată de serviciul de presă al președintelui ucrainean, dar în fotografii și videoclipuri poate fi văzut la masa de lângă reprezentanții Kievului.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Spionajul chinez este la apogeu. Europa are de dus o luptă grea pe frontul nevăzut
Coordonatorul operațiunilor Iranului în Siria a fost eliminat de Israel. Televiziunea iraniană și-a întrerupt programul anunțând moartea generalului Mousavi
Ochii Iranului din Marea Roșie. O navă de spionaj iraniană oferă informații rebelilor Houthi înainte de atacurile asupra navelor comerciale
Informațiile europene iau în calcul un atac rusesc asupra Europei în iarna viitoare
Pentru 2024, Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia
Rusia continuă să ocolească sancțiunile impuse de statele occidentale: China ajută piaţa rusă la importul de tehnologie
Un dispozitiv de interceptare a fost găsit într-un birou al șefului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi
Iranul a executat un agent al serviciului de informaţii israelian Mossad
Cum au preluat serviciile secrete ruse operațiunile lui Wagner Group în Africa după uciderea lui Prigojin
Justiția americană a hotârât că fostul șef al contrainformațiilor din FBI a lucrat pentru un oligarh rus
Un pilot taiwanez plănuia să dezerteze în China cu tot cu un elicopter militar fabricat în SUA
Serviciul de Securitate al Ucrainei declară deschis ''sezonul de vânătoare'': Un fost deputat ucrainean pro-rus, asasinat în Rusia
Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro
Soția șefului informațiilor militare ucrainene, Kirill Budanov, ar fi fost intoxicată cu metale grele
Ucrainenii au găsit vinovatul pentru protestele de la graniţa cu Polonia: Serviciile ruse de informaţii ar putea fi implicate în blocarea frontierelor
Moscova pare că a îngropat securea războiului cu Wagner Group: Mai mulţi mercenari au primit certificate de veterani de război
Mercenarii Wagner Group îşi refac simţită prezenţa şi profită de conflictul din Israel: Se pregătesc să furnizeze arme către Hezbollah sau Iran
Foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Companiile din China în rețeaua 5G a României, „operațiunea” serviciilor chineze și ruse? Fostul ambasador american Zuckerman se teme că da
SRI a identificat nu bărbat care „instiga la acțiuni teroriste în România”. Bărbatul din Brașov a fost arestat
În urma presiunilor SUA și UE, șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA) a demisionat
MApN retrage proiectul de lege privind reforma DGIA - Structura de informații a Armatei
Reformă în spionajul militar. Cum se transformă Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) în baza unui proiect legislativ al MApN
Oficiali ai serviciilor de informații din SUA: Ne pregatim de o escaladare majoră a atacurilor milițiilor pro-iraniene împotriva trupelor americane
FSB trage la răspundere KGB-ul din Belarus: Federația Rusă este nemulțumită de întreruperea aprovizionării cu arme din Belarus către Iran
Tortul otrăvit. Serviciile speciale ucrainene au încercat să otrăvească piloții militari ruși participanți la un eveniment festiv
Şeful spionajului militar ucrainean spune cât de mult poate continua războiul din Ucraina şi ce oficial rus este cel mai problematic
Spionajul militar ucrainean susţine că ruşii au transferat către Hamas arme capturate de pe front şi vor să discrediteze armata ucraineană
Mercenarii ruşi ai Wagner Group au cumpărat acces la doi sateliţi chinezeşti: Care este motivul pentru care au evitat să apeleze la Rusia?
Un agent al spionajului rusesc a încercat să saboteze unităţile militare ucrainene unde sunt pregătiţi operatorii de drone (Foto)
Mai multe grupuri de mercenari din cadrul forțelor susținute de Wagner au fost atacate în Sudan (Foto/Video): În spatele atacurilor s-ar afla forţele speciale ucrainene

Ştiri Recomandate

Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Armata SUA a utilizat pentru prima dată lansatorul de rachete M270A2 modernizat în cadrul unui exercițiu NATO
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
Franța face apel la statele din Golf să sprijine Armata libaneză
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Au fost prezentate planurile pentru o fabrică de obuziere K9 ultramodernă în România. Coreenii propun Armatei noastre și Redback, cea mai avansată mașină de luptă
Lockeed Martin și o companie românească vor construi la Oradea o fabrică pentru baterii GridStar Flow utilizate în domeniul energetic
Generalul ucrainean Zalujnîi, mesaj mobilizator către militari: „Ucraina trebuie salvată. Copiii, femeile și părinții noștri trebuie să trăiască în pace, indiferent de costuri!”
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Mai multe avioane F-16 destinate ucrainenilor: Danemarca îşi asuma angajamentul de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei
Plans for a K9 howitzer factory in Romania have been unveiled. The Koreans also propose to our Army the Redback, the most advanced combat vehicle
Suedia a detectat nave în Marea Baltică exact în locul și momentul în care au fost secționate cele două cabluri submarine de telecomunicații
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia
Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară: Este aceeași retorică iresponsabilă. Nu există niciun indiciu că Rusia se pregătește să utilizeze arme nucleare în Ucraina
Avertizare privind un posibil atac aerian major al rușilor asupra capitalei Ucrainei: Americanii suspendă activitatea Ambasadei de la Kiev
Revoluția nu a fost finalizată acum 35 de ani. Doar cei curajoși vor duce România pe cele mai înalte culmi
Mai multe rachete Patriot pentru statele europene: Germania a lansat o investiție strategică care vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare
pixel