Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi detalii privind operațiunea secretă "Sirli" în care Franța a fost complice cu Egiptul la execuția unor civili. Parisul a demarat o anchetă
23 noi, 19:49
Documentele secrete care circulă despre cooperarea militară dintre Franța și Egipt, în apropierea Deșertului de Vest, în apropierea frontierei cu Libia, au stârnit controverse puternice și întrebări cu privire la numărul de civili egipteni care au fost victimele acțiunilor secrete.
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris - Ministère des Armées

Sub titlul "Franța este complice la crimele de stat din Egipt", o anchetă efectuată de ONG-ul ”Disclose” a concluzionat că Parisul a desfășurat o operațiune secretă cu numele "Sirli", începând cu 25 iulie 2015, în care au fost uciși chiar civili, deşi misiunea sa era de a supraveghea zona deşertică din vestul Egiptului, în zona adiacentă graniţei cu Libia.

Conform ONG-ului ”Disclose”, specializat în jurnalism de investigație, 10 militari francezi au participat la operațiune, șase dintre ei, inclusiv piloți, lucrând în prezent în sectorul privat, și patru ca analiști de sisteme.

Pe baza informațiilor furnizate de echipa "Sirli", care a folosit un avion de recunoaștere "Merlin 3", Forțele Aeriene Egiptene au vizat și distrus opt camionete, susținând că pasagerii lor ar fi fost contrabandiști (21 septembrie 2016).

Disclose a susținut că, până la sfârșitul anului 2016, nu mai exista nicio îndoială că Operațiunea "Sirli" nu și-a îndeplinit scopul și că statul francez a devenit în sfârșit partener în execuțiile arbitrare ale civililor egipteni.

G Ad:

Documentele au relevat că misiunea continuă în ciuda acestor abuzuri și că armata franceză este încă dislocată în deșertul egiptean, iar avionul său de recunoaștere zboară dintr-o bază egipteană din Matrouh, în vestul țării.

 

Operațiunea "Sirli" 

 

Operațiunea "Sirli" a provocat lichidarea inginerului Ahmed El-Feki și a doi dintre colegii săi, care lucrau la asfaltarea unui drum în apropierea zonei Al-Wahat al-Bahariya, după ce o rachetă a căzut asupra lor (5 iulie 2017).

Conform documentelor obținute de Disclose, forțele franceze au fost implicate în cel puțin 19 operațiuni de bombardament împotriva civililor între 2016 și 2018, soldate cu sute de victime și distrugerea de autovehicule.

ONG-ul Disclose a publicat pe site-ul său web că vehiculele erau în mare parte conduse de civili cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, iar acestea transportau țigări, droguri, arme, benzină, cereale și orez.

Este de remarcat faptul că agenții de informații francezi le-au raportat oficialilor lor că Operațiunea "Sirli" nu este importantă, deoarece se limitează la Sahara de Vest, unde grupurile armate sunt aproape inexistente. Într-un raport emis în septembrie 2016, aceștia au susținut că au fost împiedicați să acopere terenuri din Sinai (estul Egiptului) și Libia vecină, unde amenințarea teroristă era reală.

Disclose a menționat că echipa franceză și-a dat seama rapid că amenințarea teroristă era minimă și că informațiile sale erau folosite în schimb pentru a viza contrabandiștii pentru articole, de la țigări și alimente până la arme și droguri.

Nu se știe dacă există o legătură între Operațiunea "Sirli" și uciderea a opt turiști mexicani și a patru egipteni, când avioane de luptă și elicoptere ale armatei egiptene au bombardat vehiculele în Oaza de Vest (13 septembrie 2015), la aproximativ o lună și jumătate după ce operațiunea a început în secret.

 

Ministrul francez al Apărării Florence Parly a cerut o anchetă

 

Luni, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a cerut o anchetă asupra informațiilor publicate de Disclose, refuzând să comenteze sau să ofere mai multe detalii despre natura mecanismelor de cooperare implementate între Franța și Egipt în acest domeniu.

Parisul este un aliat strategic al regimului președintelui Abdel-Fattah El-Sisi și i-a pus la dispoziție un arsenal de arme, cum ar fi avioane de luptă Rafale, fregate și două portelicoptere  Mistral, în mai multe tranzacții în valoare de miliarde de dolari.

Pe 5 decembrie 2020, președintele francez Emmanuel Macron i-a acordat omologului său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, Legiunea de Onoare la Elysee.

După patru luni, Egiptul a comandat în secret 30 de avioane Rafale din Franța, în valoare de 3,6 miliarde de euro.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro