Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Donald Trump a subliniat că sunt ”cele mai drastice care au fost impuse vreodată”, iar în noiembrie vor atinge ”un nou nivel”, relatează AFP şi Reuters.
”Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite”, subliniază liderul de la Casa Albă într-un mesaj difuzat pe reţeaua Twitter. El a adăugat: ”Cer PACEA MONDIALĂ şi nimic mai puţin!”.
Prima serie de sancţiuni americane, intrate în vigoare marţi la ora 04:01 GMT, include blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri care penalizează achiziţiile în sectorul auto şi în aviaţia comercială. Ea va fi urmată în noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi Banca Centrală.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Hanwha Aerospace a finalizat cu succes testele de acceptare a unui nou motor diesel de 1.000 de cai putere construit autohton de coreeni, care va fi integrat pe obuzierul autopropulsat (SPH) K9.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Financial Times, adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Duszczyk, a declarat că, în anul 2025, Polonia va construi un nou drum până la granița cu exclava Kaliningrad din Federația Rusă. Potrivit precizărilor sale, artera de transport va fi necesară pentru transferul rapid de trupe în cazul unui conflict.
Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
India a testat cu succes noul tanc ușor Zorawar, proiectat special pentru condiții de luptă extreme. Tancul a fost testat în apropiere de granița Indiei cu China.
Un prim lot de 38 de tancuri M1A2T Abrams fabricate în SUA - parte a unui pachet de achiziții militare din SUA - a sosit ieri în portul Taipei.
În septembrie 2023, armata ucraineană a primit 31 de tancuri M1A1 Abrams promise de Statele Unite cu câteva luni înainte. Un număr foarte mic având în vedere că SUA dispun de peste 11.000 de tancuri Abrams.
Danemarca va aloca până la finalul lui 2024 fonduri suplimentare pentru achiziționarea de arme destinate Forțele Armate ale Ucrainei. Livrarea sistemelor deja contractate va fi, de asemenea, accelerată.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Armata sud-coreeană a început să-și folosească tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3, achiziționate de la Federația Rusă în anii 1990, ca ținte de testare pentru dronele sale kamikaze. Acestea au lovit tancurile și IFV-urile de la distanță.
Duminica acesta în Piața Arcului de Triumf în timpul paradei militare dedicată Zilei Naționale a României vom înregistra o premieră: Pentru prima dată în dispozitivul aerian participă și drone. E vorba de un UAV de tip Bayraktar TB2 produs în Turcia și intrat anul acesta în dotarea Forțelor Terestre Române.
Așa cum bine remarca și postarea MApN, pregătirea de azi este siguranța de mâine.
Împreună cu partenerii săi americani Northrop Grumman și Lockheed Martin, Rheinmetall a atins o altă etapă importantă într-un proiect cheie pentru Bundeswehr, dar și pentru celelalte state NATO care sunt în programul F-35 - fabrica din Germania pentru producerea secțiunilor centrale ale fuzelajului va începe producția.
Președintele rus Vladimir Putin va discuta telefonic joi cu omologul său american Donald Trump, a anunțat liderul de la Kremlin pe neașteptate în timpul vizitei sale la forumul de afaceri al Agenției pentru Inițiative Strategice.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, şi directorul general al companiei Swift Beat LLC, Eric Schmidt, au semnat un memorandum privind un parteneriat strategic pe termen lung, în prezenţa preşedintelui ucrainean.
Generalul rus Mihail Gudkov, care comanda o brigadă de marină în Flota Pacificului și a fost recent promovat la funcția de comandant adjunct al Marinei, a fost ucis în regiunea Kursk din vestul Rusiei.
Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că Europa se confruntă cu mai multe provocări, dar niciuna dintre ele nu este cauzată de China.
Tratatul, care urmează să fie semnat pe 17 iulie, include o clauză de asistență mutuală și semnalează o nouă eră a autonomiei strategice europene. Marea Britanie și Germania sunt pe punctul de a semna un tratat bilateral de anvergură ce include o clauză de apărare reciprocă, o mișcare menită să consolideze securitatea europeană într-un context de incertitudine transatlantică, au declarat pentru POLITICO cinci persoane familiare cu acest proces.
Într-o demonstrație de forță ce combină oțelul estonian cu precizia franceză, Europa a făcut un pas decisiv în cursa pentru autonomie militară. La 1 iulie 2025, un vehicul de luptă robotizat, fără pilot, a lansat cu succes o rachetă ghidată cu rază lungă de acțiune, validând un concept pe care planificatorii militari de la Bruxelles îl urmăresc de ani de zile: o capacitate de atac letală, interoperabilă și, cel mai important, pur europeană.
După o întâlnire la summitul NATO de la Haga cu Donald Trump, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a relansat ofensiva diplomatică a Turciei pentru a reintra în programul avioanelor de luptă F-35. Acest demers îndrăzneț redeschide una dintre cele mai spinoase dispute din cadrul alianței și pune Washingtonul în fața unei alegeri complexe, cu mize practice și morale uriașe.
Lansarea unei nave la apă este, de obicei, un eveniment industrial marcat de ceremonie și optimism. Însă, când nava este o platformă de spionaj de ultimă generație, iar ceremonia are loc în contextul celui mai tensionat climat de securitate din Europa de la Războiul Rece, evenimentul capătă o cu totul altă greutate. Lansarea navei ORP Jerzy Rozycki la Gdańsk nu este doar un succes pentru industria de apărare poloneză, ci un semnal strategic calculat, trimis direct către Kremlin.
Grupul E-INFRA anunță statutul de membru fondator și partener strategic al Atlantic Council România, o inițiativă ce reflectă angajamentul său profund pentru dezvoltarea infrastructurii de importanță națională, inovație tehnologică și consolidarea parteneriatului transatlantic.
Mesajul transmis de liderii Forțelor Aeriene și Spațiale ale SUA către senatorii din Capitol Hill a fost la fel de precis și de contondent ca o bombă ghidată cu precizie. Folosind ca principal argument succesul răsunător al misiunii recente împotriva Iranului, șefii Pentagonului au venit în fața subcomisiei pentru apărare a Senatului pe 26 iunie cu un avertisment clar: finanțați-ne corespunzător, altfel avantajul Americii în fața Chinei se va eroda ireversibil.
Coreea de Nord urmează să tripleze numărul trupelor sale care luptă pentru Rusia pe frontul cu Ucraina, trimițând încă 25.000 până la 30.000 de soldați pentru a asista Moscova, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații realizate de oficiali ucraineni. Trupele ar putea sosi în Rusia în lunile următoare, conform evaluării văzute de CNN, adăugându-se la cele 11.000 trimise în noiembrie, care au ajutat la respingerea incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reacționat la decizia SUA de a suspenda o parte din ajutorul militar acordat Ucrainei.
Restricțiile impuse Ucrainei privind livrările de arme occidentale apropie sfârșitul conflictului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia Statelor Unite de a suspenda livrările de muniții cheie, precum rachetele Patriot, obuzele de artilerie de precizie Hellfire și alte rachete.
Danemarca a introdus recrutarea obligatorie pentru toți cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani. Totuși, numărul foarte mare de voluntari, raportat la numărul de locuri din Armată, face ca nu nu toată lumea să fie nevoită să efectueze stagiul militar.
Rușii au încercat să producă propriile drone de atac naval, dar eforturile lor au eșuat complet, a declarat reporterilor șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov.
În trecut, Iranul a mai ameninţat cu închiderea Strâmtorii Ormuz, dar nu a pus niciodată în practică o astfel de acţiune.
Compania Națională ROMARM a anunțat semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu gigantul american din industria de apărare, Northrop Grumman, deschizând calea pentru coproducția în România a sistemului radar mobil G/ATOR. Acordul reprezintă un pas important în consolidarea capabilităților de apărare ale țării și în dezvoltarea industriei naționale, printr-un transfer de tehnologie de ultimă generație.
Împrumuturile comune pentru apărare ar putea impulsiona perspectivele pentru Europa şi moneda euro pe două fronturi: ar crea activele mari şi lichide necesare pentru funcţionarea lină a sectorului financiar şi ar îmbunătăţi capabilităţile de apărare, o necesitate pentru orice bloc care ar emite o importantă monedă de rezervă.
Statele Unite au oprit livrarea unor muniții critice către Ucraina, inclusiv rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, o decizie pe care Casa Albă a justificat-o prin necesitatea de a prioritiza interesele naționale americane în contextul epuizării stocurilor strategice.
Pe măsură ce tensiunile geopolitice continuă să crească, iar lecțiile învăţate deja pe baza conflictului din Ucraina subliniază importanța armamentului greu, contrar aşteptărilor, Europa face un pas decisiv spre consolidarea capacităților sale de apărare. La 1 iulie 2025, a fost lansat oficial Proiectul MARTE (Main ARmoured Tank of Europe), o inițiativă ambițioasă în valoare 20 de milioane de euro, finanțată prin Fondul European de Apărare (EDF), menită să dezvolte un ,,sistem de tanc de luptă principal'' (MBT) de ultimă generație. Și, în acest efort militar european, România joacă un rol esențial.
Conform unei analize a datelor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, publicată marți (01.07.2025) de AFP, avansul trupelor ruse în Ucraina s-a accelerat în iunie pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai mare scară din noiembrie 2024. Astfel, armata rusă a ocupat 588 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în iunie, comparativ cu 507 kilometri pătrați în mai, 379 de kilometri pătrați în aprilie și 240 de kilometri pătrați în martie.
Războiul din Ucraina a oferit o lecție incontestabilă Pentagonului: pe câmpul de luptă modern, supravegheat constant de drone, nu te poți ascunde. Tancurile și vehiculele blindate, cândva regii de necontestat ai ofensivei terestre, au devenit ținte vulnerabile pentru dronele ieftine. Astfel, Armata SUA a luat notă și, în sfârșit, alocă fonduri serioase pentru a contracara acest tip de amenințare.
Serviciul de presă al companiei rusești pentru exportul de armamente, Rosoboronexport, a anunțat, pe 01.07.2025, că Rusia a predat o altă fregată Proiect 11356 Forțelor Navale indiene. Ceremonia solemnă de predare a navei a avut loc marți la Kaliningrad.
Jakub Jaworowski, ministrul activelor statului, a dezvăluit că Polonia va crește de cinci ori producția de muniție de calibru mare.
Germania este cel mai important susținător european al Ucrainei, o demonstrează și noua serie de anunțuri, făcute în ultimele zile.
Merz a declarat că a acceptat oferta Franței de a purta discuții privind cooperarea în domeniul descurajării nucleare.
Membrii grupării Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) vor începe să depună armele în cadrul unei ceremonii de dezarmare care va avea loc în Kurdistanul irakian în prima parte a acestei luni, după cum a relatat publicația kurdă Rudaw.
Un bombardier supersonic Su-34 s-a prăbușit în regiunea Nijni Novgorod din Federația Rusă, a confirmat Ministerul rus al Apărării.
Președintele american Donald Trump a declarat că va lua în considerare deportarea lui Elon Musk în Africa de Sud, țara în care s-a născut și a crescut miliardarul.
Marți, 1 iulie, dronele ucrainene au atacat Uzina Electromecanică Kupol din orașul rusesc Ijevsk, situat la aproximsativ 1.300 de kilometri de Ucraina.