Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O zdruncinătură zdravănă dată europenilor de administrația Trump. Nu irosi această criză, Europa: Consolidează-ți industria de apărare

Data publicării:
Momentul 24 februarie 2022, când Rusia a declanșat invazia pe scară largă a Ucrainei, nu a fost suficient pentru a trezi Europa la realitate deși indiciile, că Rusia are un plan militar de refacere a URSS, erau de multă vreme la vedere. A fost nevoie de o zdruncinătură zdravănă dată de administrația Trump pentru ca națiunile europene să conștientizeze mai bine pericolul mare la care se expun dacă nu se pregătesc temeinic pentru apărare.
Sursa foto: Rheinmetall.
Sursa foto: Rheinmetall.

Cu toate aceste avertismente, există încă pericolul să se diminueze elanul inițial al planului ReArm Europe datorită semnării probabile a unui acord de pace între Ucraina și Rusia. Nu trebuie uitat că Moscova a investit în ultimii ani foarte multe resurse în capabilitățile sale ofensive iar singura modalitate prin care să se justifice această investiție este ocuparea de noi teritorii și aducerea sub controlul Rusiei a unei populații cât mai numeroase.

John D.Reni, profesor cercetător la Colegiul de Război al US Army, recomandă Europei să folosească situația actuală, desigur inconfortabilă din punctul de vedere al securității, pentru a-și consolida industria de apărare.

Reni vede actuala situație ca pe o oportunitate pentru Europa, care însă trebuie să depășească problema fragmentării industriei sale de apărare.

În continuare prezentăm opinia sa, exprimată în articolul cu titlul „Nu irosi această criză, Europa: consolidează-ți industria de apărare - Transformă-ți excesul de campioni ai apărării naționale în cei continentali”, publicat pe 6 aprilie de Defense One.

Războiul în desfășurare al Rusiei în Ucraina și întrebările cu privire la angajamentul american față de NATO au adus în atenție eforturile europene de a proteja securitatea pe continent. Dar astăzi, principalele obstacole cu care se confruntă Europa nu mai sunt cheltuielile pentru apărare și capacitatea industrială. Atât la nivel național, cât și la nivel multinațional, europenii au sporit în mod clar finanțarea, în timp ce producția industrială militară a crescut și pare să continue.

În schimb, principala provocare care împiedică astăzi independența securității europene este fragmentarea industriei sale de apărare. De fapt, aceasta nu este o problemă nouă, dar pentru depășirea acesteia va fi nevoie ca liderii europeni să exploateze cu îndrăzneală crizele duale de securitate generate de războiul Rusiei și de renunțarea SUA.

Timp de aproape 25 de ani, cheltuielile europene pentru apărare, în medie, au scăzut. De la sfârșitul Războiului Rece și până la invazia Rusiei în 2014 a Ucrainei, majoritatea țărilor europene au redus cheltuielile pentru apărare. Ca urmare, capacitatea și capabilitățile militare au scăzut în toată Europa. Aceste tendințe au ajuns la minim în 2014, iar de atunci, cheltuielile medii europene pentru apărare au crescut.

Acest lucru s-a accelerat dramatic începând cu 2022, după ce Rusia a declanșat a doua, mai mare și mult mai brutală invazie a Ucrainei. Cel mai recent, îndoielile europene cu privire la angajamentul Americii au stimulat investiții suplimentare. De exemplu, Regatul Unit a anunțat o creștere a bugetului de apărare, care va fi plătită parțial prin reducerea asistenței externe pentru dezvoltare. Uniunea Europeană și-a propus să relaxeze regulile fiscale care constrâng cheltuielile pentru apărare ale membrilor, să ofere împrumuturi de 150 de miliarde de euro cu dobândă redusă pentru proiecte de achiziții multinaționale și să extindă împrumuturile Băncii Europene de Investiții pentru proiectele de apărare.

Guvernele Germaniei, atât cel care pleacă cât și cel care va veni în curând, au schimbat constituția pentru a scuti cheltuielile de apărare de regulile stricte privind datoria și au creat un fond de 500 de miliarde de euro pentru infrastructură care va avea beneficii clare pentru mobilitatea militară în inima Europei. Și Franța, Belgia, Letonia, Danemarca, Estonia și Suedia au anunțat majorări ale bugetului apărării în ultimele câteva luni. Tendințele existente și aceste anunțuri recente arată clar că resursele nu reprezintă marea problemă a Europei când vine vorba de puterea militară.

Nici capacitatea industrială de apărare nu este principala problemă, chiar dacă europenii se confruntă cu semnalele multiple ale cererii de aprovizionare a nevoilor Ucrainei în timpul războiului, de a-și reumple propriile stocuri militare epuizate și de a oferi capabilități suficiente pentru a îndeplini noile planuri de război ale NATO. În ultimii câțiva ani, cei mai importanți producători europeni de apărare au adăugat o capacitate productivă semnificativă.

În 2023, industria europeană de apărare a crescut cu aproape 17%, iar ocuparea forței de muncă în sectorul apărării a crescut cu aproape 9%. MBDA, un producător multinațional de rachete, și-a dublat capacitatea de producție din 2021, a adăugat 2.500 de angajați anul trecut și intenționează să angajeze încă 2.600 în acest an. Antreprenorul german de apărare Rheinmetall a construit o nouă fabrică de muniție în 13 luni și construiește fabrici suplimentare în Germania, Ungaria, Lituania, România și Ucraina.

Chemring Nobel și Eurenco, cei mai importanți producători europeni de praf de pușcă, și-au dublat fiecare capacitatea productivă începând cu 2022. Producătorul de apărare antiaeriană Diehl Defense și-a mărit forța de muncă din 2021 de la 2.800 de angajați la 4.400 și a crescut capacitatea de producție pentru sistemele de apărare antirachetă. În concluzie, deși o capacitate mai productivă ar fi utilă, având în vedere numărul record de comenzi întârziate și îngrijorările cu privire la disponibilitatea materiilor prime și a lucrătorilor calificați, tendințele în industria europeană de apărare par foarte pozitive.

În schimb, principala provocare cu care se confruntă Europa astăzi este atomizarea persistentă a industriei sale de apărare. Șase țări europene - șapte dacă luați în considerare Türkiye - produc tancuri de luptă principale. Unsprezece (inclusiv Türkiye) construiesc vehicule de luptă pentru infanterie. Zece (din nou, inclusiv Türkiye) produc nave de luptă de suprafață, inclusiv distrugătoare, fregate și corvete. Această fragmentare nu aduce economii de scară, inhibă dezvoltarea capacităților și frustrează interoperabilitatea militară.

Raționalizarea industriei europene de apărare ar face ca fiecare euro cheltuit pentru apărare să meargă mai departe, reducând costurile pe unitate, permițând armatelor europene să își mărească mai ușor capacitatea. De asemenea, ar îmbunătăți dramatic eficiența operațională prin facilitarea elementelor comune în echipamente între țările europene. Și ar facilita capacitatea celor mai mari jucători din domeniul apărării din Europa - Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Turcia și Polonia - de a umple golurile create de rolul american diminuat decât transformarea UE într-un actor independent de apărare.

Reducerea sau chiar eliminarea acestei atomizări a fost de mult un obiectiv evident, dar întrebarea cum i-a afectat pe factorii de decizie de zeci de ani. În mod ironic, cu cât guvernele europene au cheltuit mai mulți bani pentru apărare, cu atât este mai puțin probabil ca industriile lor de apărare să pară stimulate să se consolideze.

În același timp, având în vedere preferințele politicienilor de a favoriza ofertele de achiziții de la producătorii din țara lor, atomizarea nu a dus la gradul de concurență necesar pentru a reduce prețurile. Odată cu creșterea masivă a comenzilor de achiziții militare până în prezent și privind, în același timp, spre cele care vin, este probabil necesară o abordare pe mai multe direcții pentru a stimula consolidarea.

Cheia ar trebui să fie stimularea apariției unor campioni cheie ai capabilității militare de pe tot continentul. De exemplu, firmele germane Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall par alegerea logică pentru a construi tancurile de luptă principale din Europa, Airbus cu sediul în Franța ar trebui să conducă efortul de elicoptere, BAE din Marea Britanie ar putea furniza sisteme de artilerie autopropulsată, Fincantieri din Italia este o alegere solidă pentru combatanții navali de suprafață, iar Thyssen din Germania este cea mai bună alegere pentru submarine.

Atingerea acestui obiectiv va necesita decizii dificile din partea liderilor europeni, inclusiv dorința de a vedea apariția unor campioni naționali în detrimentul unor jucători mai mici din industria de apărare. Acesta va cere UE să lege împrumuturile și granturile pentru apărare de contractele de achiziții multinaționale semnate cu aceiași campioni naționali. Și va cere NATO să specifice mai clar capabilitățile precise necesare pentru a îndeplini cerințele planurilor sale de război. Nimic din toate acestea nu este ușor, dar criza internațională de securitate, cu care se confruntă Europa, o cere.

Nota autorului Defense România: Cererea mare de echipamente de apărare va necesita angrenarea tuturor firmelor existente din Europa, precum și construirea de noi capacități de producție. De exemplu, capacitățile de fabricare de submarine ale Franței și Spaniei trebuie folosite. Standardizarea capabilităților militare este foarte importantă și deși, în cadrul NATO este într-un stadiu avansat, procesul trebuie extins cât se poate de mult. Eforturile de standardizare trebuie conduse atât de militari cât și de industrie, ultima fiind responsabilă cu procesul de fabricare.

În plus, ca și în conceptul ACE (Angajarea Agilă în Luptă) al Forțelor Aeriene ale SUA, este nevoie de o anumită disipare a activelor de producție pentru ca Europa să fie mai rezilientă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Rusia a invadat Ucraina având o adevărată ,,armată industrială'': Maşinăria de război rusească a fost susţinută de 1.400 de întreprinderi şi până la 4,5 milioane de muncitori
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
O zdruncinătură zdravănă dată europenilor de administrația Trump. Nu irosi această criză, Europa: Consolidează-ți industria de apărare
Rusia urmărește submarinele Marii Britanii: Au fost găsiți mai mulți senzori care urmăreau activitatea Royal Navy
După ce au ,,disecat'' un IFV Bradley, ruşii recunosc că blindatul american este net superior unui BMP-3 rusesc
Armata SUA caută înlocuitor pentru muniţiile ATACMS: Compania Lockheed Martin va furniza către U.S. Army 400 de rachete PrSM de ultimă generație
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Patriot vs. rachetele hipersonice ruse Kinjal. Ucraina spune că rușii învață din greșeli și devine tot mai dificil de interceptat rachetele
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
Atacuri masive cu drone și rachete rusești de croazieră Kalibr și Kh-101 asupra Ucrainei. Rușii au atacat Kievul în valuri, dar și în vestul Ucrainei
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Pot rachetele balistice Fateh-110 și dronele să scufunde un portavion american din clasa Nimitz?
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Cum se vede un F-35 din cabina unui Su-35 rusesc (Video). Întâlnire de gradul zero între cel mai puternic avion al SUA și cel mai promovat al Rusiei
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
În timp ce bombardează parcuri în Ucraina, Rusia se plânge că Armata ucraineană nu respectă înțelegerea și îi atacă infrastructura energetică
Ce face o puşcă canadiană PGW LRT-3 în mâinile unui militar ucrainean? Elimină un ,,invadator rus'' aflat la o distanţă de 1,5 kilometri (Video)
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Lumea rusă sau russky mir: Mai mulți copii și părinți au murit după ce rachete ruse au lovit un parc din Krivoi Rog, Ucraina. E cel mai grav atac din ultimele săptămâni
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Cercul apropiat de Trump îl sfătuiește să nu discute cu Putin până când Rusia nu acceptă o încetare a focului în Ucraina
pixel