DefenseRomania a discutat cu reprezentanți ai Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), în cadrul expoziției de armament MSPO care are loc la Kielce, în Polonia. Iar un produs interesant care ne-a fost prezentat a fost mașina de luptă Borsuk.
Exercițiile militare "Arkan Tender 24" sau "Tunetul misterios 24", pe care Regatul Marocului le găzduiește împreună cu Germania, au loc în perioada 5-16 din această lună august, cu participarea a aproximativ 300 de militari din Statele Unite, Marea Britanie, Maroc și Germania.
Colonelul american Patrick Moffett, comandantul celui de-al doilea Multi-Domain Task Force, a declarat că "exercițiile vor avea ca scop să permită forțelor comune operarea liberă liber în teatrul de operații al Comandamentului European al SUA, subliniind că forțele țării sale continuă, în acest an, să îmbunătățească interoperabilitatea cu forțele aliate și cu partenerii sub structurile de comandă răspândite pe mai mult de 3.000 de kilometri, din Germania până în nordul oceanului Atlantic și până în Maroc".
Hisham Moataded, expert în afaceri strategice, consideră că participarea Regatului la manevrele militare multilaterale conduse de SUA îi întărește poziția de aliat strategic de încredere în regiune și reflectă încrederea pe care partenerii occidentali o au în Maroc, ceea ce consolidează rolul său de centru strategic în Africa de Nord și în Marea Mediterană, dezvoltând în același timp capacitățile resurselor sale umane.
Exercițiile vin în urma celei de-a XX-a ediții de succes a exercițiilor Leului African, care au fost găzduite de Forțele Armate Regale Marocane și Forțele Armate Americane în luna mai, cu participarea a aproximativ 7.000 de soldați din 20 de țări și reprezentanți ai NATO.
În ultimii ani, Marocul și Statele Unite au lucrat pentru a-și extinde cooperarea militară prin dialog strategic, instruire comună și programe de sprijin, Departamentul de Stat al SUA lăudând rolul integrat pe care Marocul îl joacă în securitatea regională, recunoscând țara ca un partener vital în promovarea stabilității, a eforturilor de combatere a terorismului și a relațiilor economice în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Marocul este cel mai mare cumpărător de echipamente militare americane din Africa și a primit un sprijin semnificativ prin finanțare militară străină și prin Programul internațional de educație și formare militară.
Ediția de anul trecut a manevrelor "Tunetul misterios" a fost găzduită de România, cu participarea Germaniei și Poloniei, pe lângă prezența observatorilor militari din Italia și Republica Cehă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
DefenseRomania a discutat cu reprezentanți ai Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), în cadrul expoziției de armament MSPO care are loc la Kielce, în Polonia. Iar un produs interesant care ne-a fost prezentat a fost mașina de luptă Borsuk.
Coreea e una din cele mai importante prezențe în Europa, unde are contracte în derulare în mai multe state, inclusiv Polonia sau România. Pe lângă timpul de livrare excelent al tehnicii și pe lângă un foarte bun raport calitate-preț, coreenii au și politica de a transfera masiv tehnologie.
E greu de crezut, dar chiar și azi, la aproape o lună de la operațiunea Kursk, intrarea Armatei Ucrainei pe teritoriul Rusiei, există multe state europene care ezită să dea undă verde ucrainenilor să folosească împotriva țintelor militare din Rusia echipament militar livrat de țările respective.
Tancul de luptă principal chinezesc VT-4 și-a dovedit cu succes performanțele în timpul unor teste efectuate în Algeria. În timpul evaluărilor riguroase, tancul a trecut cu brio testele de tragere de la mare distanță, cu o rată de succes de 100%. Acesta s-a dovedit a fi rezistent parcurgând continuu 500 de kilometri. De asemenea, și-a demonstrat capacitatea de a trage eficient în diverse condiții.
România are în derulare mai multe programe de înzestrare cu tehnică de ultimă generație. Iar unul din acestea se referă la lansatoarele de artilerie HIMARS, devenite cu adevărat celebre la nivel mondial în războiul împotriva Ucrainei declanșat de Federația Rusă.
SUA au atribuit companiei General Dynamics Land Systems (GDLS), producătorul tancurilor Abrams, un contract pentru a începe proiectarea unei noi generații de tancuri. E vorba de AbramsX (Abrams X). Noul tanc va dispune de tehnologii cum nu s-au mai văzut, dar producția sa naște o adevărată dezbatere în America.
Forțele pentru Operații Speciale reprezintă elita Armatei României. Însă la fel ca în toate structurile de forță din cadrul Armatei avem din păcate și aici o criză de personal și plecări din FOS. Cum și de ce s-a ajuns aici?
Slovacia, țară vecină cu Ucraina, caută să-și sporească capacitățile de apărare aeriană.
Gigantul coreean Hanwha Aerospace a deschis primul centru de producție pentru mașinile de luptă Redback, din afara Asiei.
Acest exercițiu multinațional anual al NATO are drept scop consolidarea capacităților de cooperare și coordonare ale forțelor pentru operaţii speciale din cadrul statelor membre NATO. În acest an, au participat peste 1 400 de soldați din 14 state membre din flancul estic.
În zbuciumata sa istorie Polonia a fost împărțită de mai multe ori. Invadată ultima oară în 1939, moment care a dat naștere și celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia azi a setat pentru anul viitor un prag de 5% din PIB pentru Apărare și a demarat programe de înzestrare care vor transforma Armata poloneză în cea mai puternică forță terestră din Europa.
Ministerul Apărării din Federația Rusă a comandat deja primul lot de tancuri T-90M Proryv care vor dispune de noul complex de protecție activă Arena-M.
Canalul de televiziune britanic Sky News a confirmat, pe 15.08.2024, citând surse proprii, că Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat în timpul atacului asupra regiunii Kursk tancuri Challenger 2 furnizate de Marea Britanie.
Uzina Mecanică București (UMB), într-o postare care anunțat Olimpiada Tanchiștilor care a avut loc recent la poligonul din Smârdan, a anunțat și faptul că cea mai nouă versiune a tancului TR-84 va intra recent în faza finală de omologare.
În noapte dinspre 6 spre 7 august 2024 forțele de apărare ale Ucrainei au declanșat o operațiune ambițioasă în adâncimea teritoriului rus, operațiune denumită de media internațională Kusrk 2.0.
Belarusul face presiuni militare asupra Ucrainei pe fondul ofensivei surpriză a trupelor ucrainene în regiunea Kursk. Președintele Belarusului a dat instrucțiuni de consolidare a grupării de trupe pe direcțiile tactice Gomel și Mozyr. Declarații de presă pe acest subiect au fost făcute, în după-amiaza de 10 august, de ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, potrivit agenției de presă belaruse BELTA.
Elbit Systems Ltd. (NASDAQ: ESLT și TASE: ESLT) a anunțat astăzi că a semnat un contract în valoare de aproximativ 130 milioane de dolari pentru furnizarea de sisteme de protecție activă Iron Fist (APS) către BAE Systems Hägglunds.
Ținta, aflată la aproximativ 50 de km, a fost lovită cu o precizie remarcabilă de proiectilul ghidat Excalibur lansat de obuzierul autopropulsat K9.
O unitate de forțe pentru operaţii speciale a armatei ucrainene a încercat o incursiune amfibie îndrăzneață pe teritoriul ocupat de Rusia la gura de vărsare a fluviului Nipru în primele ore ale zilei de marți, 6 august. ''Unitatea pentru Acțiuni Active Artan'' și Serviciul de Informații Militare (GUR) au desfășurat o operațiune pe mica insulă Tendra Spit, ocupată temporar în partea de nord a Mării Negre.
Puterile occidentale sunt dornice ca armata marocană să participe la majoritatea manevrelor militare pe care le desfășoară și să facă schimb de experiență cu aceasta, ceea ce reflectă poziția strategică pe care o ocupă Regatul în susținerea stabilității regionale și internaționale.
În pofida a ceea ce propaganda rusă susține de aproape 10 ani, menirea principală a așa-zisului „scut de la Deveselu”, sistemul Aegis Ashor aflat sub comandă americană în România, e de a apăra Europa în cazul unui conflict cu Iran.
Încă o rușine pentru forțele ruse, care riscă pe direcția Zaporojie și pierd unul dintre puternicele lor sisteme termobarice - TOS-1A „Solntsepek”.
Coloana vertebrală a Forțelor terestre ale Armatei României o reprezintă tancurile TR-85 și versiunea sa modernizată, Bizonul, precum și bătrânul tanc T-55.
În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
Serbia primește ultimele vehicule blindate pe roți BTR-80A de fabricație rusă, din cele 66 de unități achiziționate din Ungaria începând cu luna ianuarie a acestui an. Budapesta înlocuiește vechile blindate rusești cu noile vehicule de luptă pe șenile KF-41 Lynx produse de Rheinmetall în fabrica maghiară a companiei germane.
România a bătut palma pentru tancuri moderne, precum și obuziere, dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție a muniției în țară în contextul în care războiul împotriva Ucrainei a arătat ce înseamnă o criză de proiectile.
România a ales gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset.
Ministerul slovac al Apărării a anunțat, pe 20.07.2024, că, până la sfârșitul acestui an, Ucraina va prelua alte opt tunuri autopropulsate Zuzana 2, produse în cadrul comenzii finanțate de Norvegia, Danemarca și Germania.
DefenseRomania a obținut informații în exclusivitate cu privire la livrarea de blindate Piranha 5 către Armata României, un contract aflat în derulare prin care, în baza unui joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), blindatele sunt produse la noi în țară.
După câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, în noiembrie 2024, și după anunțul său că va găsi rapid o cale prin care să încheie războiul ruso-ucrainean, a început jocul scenariilor despre cum va arăta Ucraina dacă se va ajunge la pace.
În dimineața zilei de 21 ianuarie 2025, pe aerodromul Engels-2, aflat la aproximativ 700 de kilometri de front, a fost observată prezența a cel puțin cinci avioane de atac la sol Su-25, precum și a cel puțin două bombardiere strategice Tu-95MS, două Tu-160, două Tu-22M3 și un elicopter Mi-26 alături de un avion de transport Il-76. Anterior, la începutul lui decembrie pe aceeași bază aeriană au fost dislocate 9 avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 din cele aproximativ 120 pe care rușii le dețin.
„Mugurii primăverii socialiste” au ofilit odată cu cumplita criză socială din anii 1980, generată de decizia iresponsabilă a lui Nicolae Ceaușescu de a plăti datoria externă a Republicii Socialiste România. Azi, la 107 ani de la nașterea „celui mai iubit fiu al poporului”, „carpatic scut” și „vântul care mișcă pădurea”, reabilitarea unuia dintre tiranii egocentrici ai dictaturilor europene de secol XX e barometrul eșecului tranziției și a clasei politice post-decembriste. Și a gradului scăzut de culturalizare care izvorăște de fapt din acest eșec. În fond România e când citești aceste rânduri încă pe ultimul loc în topul european al cărților citite pe cap de locuitor.
Corespondentul de război Radu Hossu, prezent mult timp în zonele cele mai fierbinți ale frontului ucrainean, a declarat în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic realizat la DefenseRomania de Tudor Curtifan că dacă ritmul actual al războiului se va menține, la finalul anului 2025 Rusia riscă să devină o putere regională în ceea ce privește armata convențională. Rămâne însă o mare putere nucleară.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.01.2025, Forțele Armate ale Federației Ruse au preluat controlul integral asupra localității Velyka Novosilka din Republica Populară Donețk.
Hamas a acuzat duminică Israelul că a încălcat acordul de armistiţiu împiedicând întoarcerea locuitorilor în nordul Fâşiei Gaza de unde au fost forţaţi să fugă de bombardamente şi de lupte spre sudul enclavei palestiniene, informează Agerpres și AFP.
Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat, pe 26.01.2025, că așteaptă “de la o zi la alta” sosirea rachetelor rusești de tip Oreshnik.
Comisia de Apărare și Securitate a Parlamentului din Irak a făcut publice alocările bugetare pentru Ministerul Apărării, ca parte a legii aprobate a bugetului de stat pentru 2025.
Preşedintele american Donald Trump a propus mutarea locuitorilor din Fâşia Gaza în Egipt şi Iordania ca parte a unui plan de pace de a face curăţenie în teritoriului palestinian, unde armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat duminică în a doua săptămână, transmit Agerpres și AFP.
Președintele Donald Trump vrea să retragă 20.000 de soldați americani din Europa și să ceară o subvenție de la aliați pentru a plăti prezența militară americană rămasă pe continent, după cum a informat săptămâna aceasta principala agenția națională de presă a Italiei, ANSA, citând diplomați europeni sub protecția anonimatului.
În ultimii ani, Turcia a lansat un program de consolidare a forțelor navale, în vederea întăririi prezenței sale strategice în Marea Mediterană și nu numai.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri că discuţiile de pace cu Rusia nu pot avea "rezultate reale" fără Ucraina şi le-a cerut aliaţilor săi să găsească un format pentru convorbiri în acest sens, relatează Agerpres și AFP.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineţii de sâmbătă, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia "Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului", organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie şi mai multe exponate au fost furate.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în Transnistria, regiune separatistă prorusă situată între cele două ţări, informează Agerpres, AFP şi Reuters.
Su-35 e de departe cel mai promovat avion al industriei aeronautice ruse. Prezent intens și pe frontul din Ucraina, avion de generația 4++ este azi probabil cel mai performant avion de luptă rus, exceptând Su-57 despre care rușii spun că e de generația a 5-a, dar care are o istorie cel puțin complicată.
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin că încearcă să îl "manipuleze" pe Donald Trump, după ce omul forte de la Kremlin a salutat revenirea miliardarului republican la putere la Casa Albă şi s-a declarat pregătit să se întâlnească pentru a negocia asupra Ucrainei, notează Agerpres și AFP.
În cei aproape trei ani care au trecut de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cel puțin 90.000 de militari ruși au murit pe câmpul de luptă.
Compania americană de apărare Lockheed Martin a anunțat, pe 22 ianuarie 2025, livrarea a șase sisteme de rachete M142 HIMARS către Estonia, marcând un nou pas în îmbunătățirea capacităților de apărare ale țării, ca răspuns la provocările de securitate regionale.
Decretul prezidențial al lui Donald Trump privind o pauză de 90 de zile în acordarea de sprijin internațional nu afectează programele de asistență militară pentru Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin este gata să discute la telefon cu preşedintele american Donald Trump şi Moscova aşteaptă un semn de la Washington când va fi la rândul său pregătit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Agepres și Reuters.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Aeronave din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 24 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, va vizita Panama și alte patru țări din America Centrală și Caraibe începând de săptămâna viitoare, în prima sa deplasare ca șef al diplomației de la Washington, a anunțat joi Departamentul de Stat, transmit Agerpres, AFP și Reuters.
Preşedintele american Donald Trump a reafirmat joi, într-o intervenţie online la forumul economic mondial de la Davos, că doreşte să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, ţară despre care a spus că este pregătită să încheie un acord cu Rusia, fără a oferi însă vreun detaliu concret, consemnează agenţiile internaţionale de presă.
Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, scriu agențiile Agerpres și EFE.
Gigantul american Lockheed Martin a primit un contract în valoare de 270 de milioane de dolari de la Forțele Aeriene ale SUA pentru a integra un sistem de senzori cu infraroșu defensivi de ultimă generație pe avionul F-22 Raptor.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat joi, 23 ianuarie, că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, trebuie să fie obligat „să implore Ucraina și pe aliații ei să se așeze la masă și să discute”.
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut adesea sub numele de Eurotank, a fost amânat din nou. Noul tanc franco-german este destinat să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc. Proiectul se află de mult timp în faza incipientă și se pare că coloșii franco-germani din domeniul apărării Nexter, Thales, Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall nu reușesc încă să ajungă la un acord cu privire la Eurotank. Neînțelegerile cu privire la anumite decizii tehnologice sunt bine cunoscute.
Compania lituaniană Western Baltic Engineering, în colaborare cu furnizorul danez de servicii de proiectare OSK Design, a dezvoltat conceptul unei nave de patrulare de ultimă generație destinată Lituaniei.
Asocierea formată din companiile Leviatan Design și Ubitech Construcții, parte a Leviatan Group, alături de Orange România, Petrodesign și parteneri subcontractori, au realizat proiectul de extindere și modernizare a infrastructurii aeriane de la Câmpia Turzii, după ce au finalizat în timp record lucrările aferente fazei I, cu 25% înainte de termenul planificat, reafirmând astfel accentul pus pe responsabilitate și performanță în cadrul proiectelor, dar mai cu seamă în cadrul acelor proiecte de importanță strategică, esențiale pentru viitorul României.