Scenariul RFG pentru intrarea Ucrainei în NATO, compromisul care ar putea fi propus lui Zelenski la reuniunea de la Ramstein
Zelenski se pregătește pentru o nouă întâlnire cu miză mare cu aliații săi la Ramstein. Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că va participa la o reuniune internațională pentru a discuta despre sprijinul militar acordat Ucrainei, care va avea loc în Germania în această săptămână.
Întâlnirea de la baza aeriană americană Ramstein din apropiere de Frankfurt este așteptată să reunească peste 50 de aliați ai Ucrainei, printre care și pe președintele american Joe Biden.
„Ne pregătim pentru cea de-a 25-a reuniune de la Ramstein din 12 octombrie, prima care va avea loc la nivel de șefi de state”, a declarat Zelenski pe social media.
Zelenski va prezenta „pași clari și concreți către un final just al războiului”, a spus el, adăugând că Rusia ar putea fi oprită prin „determinarea partenerilor noștri și consolidarea Ucrainei”.
Reuniunea va avea loc într-un moment crucial pentru Ucraina, înainte de alegerile din SUA de luna viitoare, care ar putea schimba modul în care Kievul primește sprijin din partea celui mai mare susținător al său.
Candidatul republican Donald Trump a criticat mult timp miliardele de dolari pe care Statele Unite le-au acordat Ucrainei și a preluat punctele de vedere ale Rusiei cu privire la conflict.
Între timp, Ucraina a sporit presiunea asupra susținătorilor săi occidentali pentru a obține permisiunea de a utiliza arme cu rază lungă de acțiune donate pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei.
NATO evaluează variantele pentru aderarea Ucrainei
Ucrainei i s-ar putea propune „pași mai concreți” în ceea ce privește aderarea să la NATO în timpul viitorului summit Ramstein, a relatat Washington Post la 6 octombrie, citând un diplomat care nu a dorit ca numele lui să fie menţionat.
Rusia păstrează, de facto, controlul asupra teritoriului ucrainean ocupat, fără ca vreo țară să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene. Conform programului accelerat, Ucraina devine membră a NATO cu toate prerogativele care rezultă din aceasta, inclusiv activarea articolului 5 pentru teritoriul liber al Ucrainei, dacă este expus atacul Rusiei.
Kievul speră să obțină promisiuni suplimentare de asistență în timpul conferinței din 12 octombrie, care va fi ultima reuniune în acest format înainte de alegerile prezidențiale din SUA de la începutul lunii noiembrie.
Există temeri că o revenire a candidatului republican Donald Trump la Casa Albă ar putea însemna o reducere a ajutorului militar pentru Ucraina și un obstacol în calea aspirațiilor acestea de a deveni stat membru al NATO.
Potrivit diplomatului citat de Washington Post, statele membre NATO iau în considerare o propunere mai concreta privind aderarea, dar probabil că aceasta nu va corespunde solicitărilor Kievului.
În ciuda promisiunii făcute la summitul NATO de la Washington că parcursul său de aderare este „ireversibil”, Ucraina nu a primit încă o invitație clară.
Kievul a dezvăluit că aderarea la alianță este o parte esențială a unui ''plan de victorie'' pe care președintele Volodimir Zelenski l-a prezentat liderilor americani în septembrie.
Zelenski va prezenta din nou planul, în care Washingtonul a identificat „o serie de pași productivi”, celorlalți aliați la summitul de la Ramstein.
În timpul recentei sale vizite oficiale în SUA, președintele ucrainean a făcut, de asemenea, lobby pentru ridicarea restricțiilor privind utilizarea de rachete cu rază lungă de acţiune în tacurile care vizează facilităţi militare aflate în adâncul teritoriului Rusiei, însă nicio decizie în acest sens nu a fost luată până în prezent.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News