Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cine a băgat Telegram în casele şi în telefoanele românilor? Platforma rusească de mesagerie a devenit un ,,câmp de luptă'' al manipulării utilizatorilor
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
Platforma Telegram, care a trecut uşor de la aplicație de mesagerie la câmp de luptă pentru influența utilizatorilor, ridică semne de întrebare tot mai mari în contextul conflictului din Ucraina și al războiului hibrid. Deși departe de a fi cea mai populară rețea socială în România, impactul său este din ce în ce mai semnificativ, mai ales în rândul grupurilor radicale și pro-ruse, iar acest lucru are implicații directe asupra scenei politice interne. 
O imagine a fondatorului Telegram Durov în timpul unei festivități desfășurate la 1 Mai în 2018. Sursa foto: Kovalev Peter/TASS via ZUMA.
EXCLUSIV
O imagine a fondatorului Telegram Durov în timpul unei festivități desfășurate la 1 Mai în 2018. Sursa foto: Kovalev Peter/TASS via ZUMA.

Mediul digital, în special platforme de mesagerie ca Telegram, a devenit un instrument cheie în strategia de război hibrid a Rusiei. Obiectivul este clar: divizarea societăților, erodarea încrederii în instituțiile statului și subminarea proceselor democratice.

Aceste tactici, evidente de ceva timp în alte state unde Rusia se amestecă în problemele interne, își fac simțită prezența tot mai puternic și în România. Invazia rusă din Ucraina a amplificat rolul Telegram ca sursă de informații. Însă, originea sa rusească și posibilele legături cu serviciile de informații și autoritățile rusești generează preocupări serioase de securitate.

 

Securitate sub semnul întrebării: Vulnerabilitățile Telegram și terenul fertil pentru dezinformare

 

Spre deosebire de platformele cu criptare end-to-end implicită, „chat-urile secrete” ale Telegram sunt opționale, ceea ce înseamnă că marea majoritate a comunicațiilor sunt vulnerabile la interceptare. Această lipsă de securitate solidă, combinată cu moderarea minimă a conținutului, face din Telegram un teren fertil pentru distribuirea de materiale periculoase și ilegale, inclusiv dezinformare, știri false și narațiuni extremiste.

Propaganda despre războiul din Ucraina, inclusiv afirmațiile privind prăbușirea iminentă a Ucrainei, este predominantă pe Telegram. Conținutul canalelor rusești pro-război (canale Z) este adaptat în funcţie de publicul vizat, subliniind „succesele” rusești și „eșecurile” ucrainene. De asemenea, se pune accentul pe recrutarea de bărbați care să lupte pentru Rusia în Ucraina și pe demonizarea adversarilor politici ai Rusiei.

Retorica anti-occidentală, criticile la adresa valorilor occidentale și evidențierea apropierii religioase și culturale dintre Rusia și anumite ţări sunt frecvente pe Telegram. Narațiunile includ învinuirea SUA/occidentului/NATO pentru război, portretizarea Rusiei ca fiind în război cu acestea și afirmația că Ucraina este o „țară artificială”.

 

’’Raza de acțiune’’ a Telegram și strategia aplică de Rusia pe publicul din România

 

Deși Telegram este departe de a fi o reţea de social media populară în România, cu 26% dintre români care o folosesc cel puțin o dată pe lună, aceasta a devenit o platformă preferată pentru grupurile de extremă dreaptă și alte grupuri radicale, la fel ca în alte țări europene, datorită faptului că permite publicarea cu uşurinţă a oricărui tip de conţinut.

Această vulnerabilitate, dorinţa romanilor de a publica orice pe reţelele de socializare, a fost exploată de de actori pro-ruși care urmăresc să influențeze societatea şi mediul politic din România.

Rapoartele indică o prezență semnificativă a canalelor pro-ruse și de extremă dreaptă pe Telegram-ul românesc, care diseminează în mod activ dezinformarea. Un sfert din rețeaua Telegram din România este format din canale de dreapta și anti-UE, cu 42% din conținutul lor axat pe Ucraina și 30% pe știri din România. 

Citeşte şi: Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral

Tacticile rusești de război hibrid în România, similare cu cele aplicate în alte țări, exploatează sentimentele naționaliste și populiste și vulnerabilitățile sociale existente. Sunt promovate în mod constant narațiunile care prezintă România drept o „dictatură” controlată de o „mafie globalistă” sau ca fiind „exploatată” în mod sistematic de influența UE.

 

Telegram și alegerile din România: Centru de comandă pentru dezinformare?

 

Este deja mai mult decât evident că Telegram a jucat un rol-cheie în coordonarea campaniilor politice și în răspândirea dezinformării în timpul recentelor alegeri.

De exemplu, în legătură cu un ’’candidat necunoscut’’ la președinția României, Călin Georgescu, Telegram a servit drept „centru de comandă”, coordonând distribuirea materialelor de campanie și amplificând conținutul pe numeroase canale individuale. Acest lucru a inclus îndemnarea „voluntarilor” să invite noi abonați și să genereze vizualizări pe TikTok.

George Simion, liderul partidului AUR, a anunțat recent că AUR va comunica exclusiv cu susținătorii săi prin Telegram. Simion a justificat această decizie prin invocarea cenzurii din partea altor platforme de social media. 

Acest anunț a venit în urma unui mesaj controversat al lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, în timpul zilei desfăşurării alegerilor prezidenţiale din România.

Durov a susținut că a respins o solicitare din partea unei țări occidentale de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare din România. Acest mesaj a fost imediat amplificat de George Simion și de susținătorii săi, alimentând acuzațiile de „cenzură” pe social media.

Ministerul francez al Afacerilor Externe a negat vehement aceste „acuzații total nefondate”, afirmând clar că alegerile prezidențiale din România din 2024 au fost anulate de autoritățile române „ca urmare a unor ingerințe digitale și financiare reale ale unor actori legați de Rusia”.

Șeful serviciului francez de informații externe, Nicolas Lerner, a mai precizat că a solicitat Telegram doar pentru a respecta obligațiile legale privind prevenirea pornografiei infantile și a terorismului.

Pavel Durov, de origine rusă, s-a confruntat cu un control juridic în Franța, fiind pus sub anchetă oficială pentru presupuse activități de crimă organizată pe Telegram. El ar fi fost reținut și inculpat în Franța în 2024 pentru că nu a luat măsuri împotriva distribuirii de conținut infracțional pe platforma sa.

Cazul Telegram în România scoate la iveală o realitate tulburătoare: platformele de socializare, menite inițial să conecteze și să informeze, au devenit teatre de operațiuni în războiul hibrid. Afirmațiile nefondate ale lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, privind presiunile franceze de a "reduce la tăcere" vocile conservatoare românești, deși vehement respinse de Paris și lipsite de orice dovadă, au alimentat dezinformarea și au servit intereselor anumitor actori politici, precum George Simion și AUR.

Această situație a scos în faptul că România este vulnerabilă la campaniile de influență externă și la dezinformare, mai ales în perioade electorale. Anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie, pe fondul acuzațiilor de ingerință a unui "actor statal" (presupus a fi Rusia) prin campania lui Călin Georgescu pe TikTok, demonstrează cât de ușor pot fi manipulate percepțiile și procesele democratice.

În timp ce Telegram este lăudat pentru criptarea mesajelor sale, lipsa unei moderări eficiente a conținutului îl transformă într-un teren fertil pentru diseminarea de informații false, materiale ilegale și propagandă extremistă. Faptul că platformă a evitat reglementările stricte ale UE prin Legea Serviciilor Digitale (DSA) ridică semne de întrebare serioase cu privire la responsabilitatea sa față de conținutul distribuit.

În cele din urmă, episodul Telegram din România servește ca un avertisment clar: în era digitală, adevărul este o miză și necesită o vigilență constantă. Instituțiile, presa și cetățenii deopotrivă trebuie să fie extrem de atenți la sursele de informații, să verifice faptele și să înțeleagă că, adesea, acuzațiile fără dovezi sunt, de fapt, o manevră de diversiune menită să distragă atenția de la amenințările reale și de la interesele ascunse. Securitatea națională și integritatea proceselor democratice depind, din ce în ce mai mult, de capacitatea noastră de a discerne între informare și dezinformare.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

”Alegerile din Moldova nu au fost libere!”. Discreditarea rezultatului referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Moldova scapă de primul asalt al războiului hibrid rus. Două motive pentru care un referendum eșuat era vital pentru Moscova
Câți luptători Wagner sunt în Moldova și de ce vor rușii ca aceștia să fie vorbitori de română. Atenție la intrarea lor în România
Banii lui Șor, Wagner, sute de preoți la Moscova. Referendumul e crucial în Moldova iar Rusia folosește la maximum războiul hibrid pentru a nu scăpa din mână Moldova
România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”
Orban cântă câteva dintre ariile favorite ale propagandei ruse. După ce a fost pus la zid în Parlamentul European, liderul ungar acuză: Mercenarii de la Bruxelles vor să ne bage în război
Ambasada Rusiei în România reia mai vechea temă a propagandei ruse privind armele chimice. Rușii acuză un „complot mondial” împotriva lor pentru ca Ucraina să folosească arme chimice
Oficialii serviciilor americane de informații afirmă că adversarii SUA încearcă să influențeze alegerile prezidențiale prin campanii de dezinformare
Schema ”Șor”: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi. Moldova blochează site-urile rusești; trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală
România, în meniul propagandei ruse: Dacă Israelul poate ataca, noi putem ataca România, Țările Baltice sau Polonia
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Ilan Şor a lansat de la Moscova un post TV dedicat Moldovei. Omul Kremlinului promite bani moldovenilor care votează împotriva aderării la UE
Budapesta rămâne lupul moralist al Europei și dă vina pe Kiev pentru războiul din Ucraina. ”Ne-am învățat lecția în 1956”, spune consilierul lui Orbán
Interdicția impusă de Meta asupra propagandei rusești nu este suficient de severă: Măsurile luate sunt în mare parte „simbolice”
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
Asaltul Rusiei asupra Chișinăului se intensifică. ”Nici în Ucraina nu am văzut un asemenea furt cinic de limbă”. Bonus: Două sperietori agitate constant de Moscova
Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Armata Z-ero, la 2 ani jumate după invazie. Cum a transformat propaganda rusă dezastrul "în 3 zile suntem la Kiev", într-o companie patriotică
Rusia a evacuat fiecare al nouălea rezident al regiunii Kursk. Ce motive ar putea avea Moscova pentru o operațiune de relocare ce pare inutilă
Chișinăul e din nou ținta războiului hibrid rusesc: Știrea falsă cu F-16 ucrainene în R. Moldova, preluată oficial de Kremlin
Noul ministru rus al Apărării vorbește despre confruntarea cu NATO. Acesta a numit patru condiții necesare pentru obținerea victoriei ruse în Ucraina
MApN dezminte mai multe informaţii cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România: Acest „document” este un fals grosolan
Principalii adversari ai SUA "își acoperă urmele" prin perfecționarea operațiunilor de manipulare a alegerilor: Monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite
Propaganda rusă mută pentru a dezbina Moldova: Dezinformări privind expulzarea de către Moldova a ucranienilor apți de luptă
Deepfake în care vocea Kamalei Harris a fost recreată cu AI, distribuit de către Elon Musk. „Este doar o parodie”, s-a justificat miliardarul
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional

Ştiri Recomandate

Cobra II, photo source: DefenseRomania
EXCLUSIV
Faceți cunoștință cu SAROM, noua companie care va produce Cobra II românești. Chiar și blindatele 4x4 venite din Turcia au „amprentă” românească
Sursa foto: Ambasada Rusiei în România
EXCLUSIV
Măsuri active (aktivnye meropriyatiya) la vedere: La Ambasada Rusiei de la București, un general acuzat de trădare primește omagii și oferă „garanții de pace”
Retragerea bombardierelor: Rusia își mută aviația strategică la mii de kilometri de Ucraina
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Escaladare iminentă în Orientul Mijlociu: Un atac israelian asupra Iranului pare o problemă de timp, scrie presa americană
DEFENSE ROMANIA SECURITY DIALOGUE 2025. Industria de apărare și reafirmarea alianțelor euro-atlantice în al patrulea an de război | Conferință internațională
Bornă neagră pentru regimul de la Kremlin: Pierderile trupelor ruse au depășit un milion de oameni
Moment istoric pentru Turcia: Prima țară care cumpără avioane de luptă KAAN, „bijuteria coroanei” turce
China folosește tactici rusești în Pacific: Un J-15 a zburat la limită pe lângă un avion militar japonez
Vânzarea ”creierului” Su-57, mișcare disperată a Kremlinului. Pentru a impulsiona exporturile avionului de generația a 5 a, Putin e dispus la concesii fără precedent
Siguranță aeriană la un nou nivel: Elbit prezintă PAWS-2 (HR), un sistem revoluționar de avertizare cu infraroșu
Drone kamikaze Lancet modificate vs drone maritime. Rușii caută neîncetat antidotul pentru dronele maritime ale Ucrainei, care le-au decimat flota din Marea Neagră
SUA își retrag o parte din personalul diplomatic din țările din Orientul Mijlociu
Rusia se pregăteşte pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova: Kremlinul are o nouă armă hibridă pentru a ţine Chișinăul departe de Bucureşti
Flota fantomă a Ucrainei: Norvegia trimite dublul avioanelor F-16 promise, iar piloții ucraineni deja vânează avioane rusești
Armata SUA tocmai a dezvăluit un sistem de rachete care ar putea schimba ,,regulile jocului'' pe câmpul de luptă: Lansatorul de rachete ascuns în containere comerciale
Totul pentru ca viitorul F-47 să învingă aviația militară a Chinei și a Rusiei. Bugetul uriaș pe care SUA îl alocă viitorului avion de generația a 6-a
România primește de la UE 1,3 miliarde euro. Reforma pensiilor speciale și a managementui întreprinderilor de stat, condiții obligatorii pentru deblocarea diferenței de 700 de milioane
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Suedia a intrat în clubul exclusivist al puterilor aeriene care testează inteligența artificială în carlinga avioanelor de luptă: Avem un avion Gripen E, echipat cu un "creier" AI
Statele Unite confirmă că se caută soluții, inclusiv cu ”partenerii europeni”, pentru furnizarea de sisteme antiaeriene către Ucraina
Nicușor Dan participă la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est. Invitatul surpriză este unul dintre aliații lui Putin, aflat pentru prima dată în Ucraina de la începutul războiului
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Dezbatere online: România și testul timpului în contextul unei noi dinamici a relației UE–SUA
Serviciile secrete ungare spionează Ucraina? Zelenski: Pentru cine aduna Ungaria informații despre sistemul S-300?
Nou atac rusesc asupra Harkovului. Mai multe clădiri rezidențiale au fost lovite în plin
După Franța și Marea Britanie, o țară din Asia alege un sistem autonom de contracarare a minelor, bazat pe inteligență artificială
Cum ar fi reuşit ucrainenii să doboare un Su-35: A fost întinsă o cursă letală pentru a doborî unul dintre cele mai bune avioane de luptă ale Rusiei
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Polonia cumpără un nou lot de tancuri sud-coreene K2 Black Panther, consolidând şi mai mult o alianță industrial-militară care remodelează fundamental peisajul de securitate european
Un „sistem de sisteme” de apărare aeriană. Soluție de ultimă generație pentru Marea Britanie în programul fanion GBAD
Forțele Aeriene ale SUA vor să resusciteze un program de rachete hipersonice la care doreau să renunţe: Revenirea în forță este alimentată de o realitate geopolitică brutală
pixel