Portavionul american USS Ronald Reagan (CVN 76) și gruparea sa de lovire s-au întors în Marea Chinei de Sud după incursiunea efectuată în sprijinul retragerii forțelor SUA și ale coaliției din Afganistan.
USS Ronald Reagan, Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Aceasta reprezintă a doua deplasare a portavionului în Marea Chinei de Sud din acest an, după cea din luna iunie.
În prezent, gruparea navală a portavionului desfășoară exerciții tactice de operare pe pistă, exerciții de atac maritim și acțiuni de luptă antisubmarin.
„Așteptăm cu nerăbdare să profităm de experiența noastră acumulată recent în afara zonei de obișnuite de responsabilitate, în timp ce ne întoarcem în Marea Chinei de Sud, dar și de noile alianțele și parteneriate dedicate Indo-Pacificului”, a declarat amiralul în retragere Will Pennington, comandant al Task Force 70 și Carrier Strike Group 5.
USS Ronald Reagan s-a întors rapid în regiune
„Desfășurarea grupării de lovire a portavionului Ronald Reagan în Orientul Mijlociu și întoarcerea rapidă în Pacific evidențiază flexibilitatea și capacitatea de reacție a unei forțe maritime de prim rang și puterea de sprijin a coalițiilor globale dedicate stabilității, respectării dreptului internațional și ordinii bazate pe reguli”, a mai declarat Pennington.
În acest an, portavionul Reagan a acostat în portul Yokosuka din Japonia în luna mai, după care, la sfârșitul lunii iunie a înlocuit portavionul Eisenhower în zona de operații a Flotei a cincea.
Eisenhower a fost dislocat în zonă în februarie - după ce revenise din zonă în august 2020 - și a executat misiuni aeriene împotriva grupării teroriste Stat Islamic, în sprijinul operației Inherent Resolve, oferind inclusiv sprijin aerian apropiat în perioada de început a retragerii trupelor americane din Afganistan.
Determinarea SUA de a menține ritmul de influență și control în Indo-Pacific
Comentariul autorului: Revenirea rapidă a portavionului în Marea Chinei de Sud demonstrează în primul rând determinarea SUA de a menține ritmul de influență și control în regiunea Indo-Pacific.
Din declarațiile amiralului Pennington rezultă în mod direct referea la nou-afirmata alianță AUKUS, dintre SUA, Marea Britanie și Australia, revigorată în scopul exclusiv al creșterii controlului în regiunea “dintre Hollywood și Bollywood” și concretizată chiar cu prețul afectării relațiilor cu parteneri importanți și tradiționali din NATO și UE, precum Franța.
În pofida alocărilor masive de resurse militare, dar și politice, foarte probabil nici Statele Unite, nici China nu pot „câștiga” în mod clar competiția pentru influență generală în regiunea Indo-Pacific, având niveluri diferite de influență în rândul țărilor din zonă. Toate datele de analiză relevă că influența SUA este mai mare în Australia, India, Japonia, Filipine și Singapore, în timp ce în Indonezia, Malaezia, Thailanda și Vietnam aceasta este mult mai redusă și cu puține șanse reale de a mai putea crește.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News