Prins între interesele financiare și teama pentru propria existență, oligarhul rus sprijină războiul din Ucraina
Cel puțin 81 de antreprenori ruși, care au făcut parte din clasamentul „200 de cei mai bogați ruși” al revistei Forbes de dinainte de război, participă în mod deschis la susținerea armatei ruse, după cum se precizează în ancheta „Câinii războiului”, publicată pe 31 iulie de jurnaliștii de investigații de la publicația “Proiect”.
Sursa foto: cpd.gov.ua.
Concluziile investigației se bazează pe analiza contractelor guvernamentale încheiate între fabricile rusești de apărare și întreprinderile deținute de oligarhi. Anchetatorii precizează că în 2017 departamentul rus de apărare a început să clasifice în masă contractele de acest tip, așa că majoritatea documentelor găsite datează din perioada 2014-2018.
Acest lucru poate să nu creeze o imagine completă a analizei, potrivit jurnaliștilor „numărul real de oameni de afaceri care lucrează pentru război și banii pe care îi primesc pentru asta putând fi semnificativ mai mare decât cel din baza noastră de date”.
Astfel, într-o estimare minimală, suma totală a contractelor cu acces public încheiate de reprezentanții marilor afaceriști ruși cu Ministerul Apărării pentru întreaga perioadă a conflictului cu Ucraina, din 2014 până în 2023, este de cel puțin 220 de miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari).
În cadrul evaluării nu s-a ținut cont de contribuția anumitor oameni de afaceri la război prin intermediul așa-ziselor „teme pentru acasă”, adică a contribuțiilor informale la diferite fonduri, organizații legate de guvern sau direct în buzunarele unor oficiali importanți. De asemenea, nu au fost luate în considerare contribuțiile materiale pe care mulți participanți de pe lista Forbes l-au adus la funcționarea regimului politic al lui Putin.
Printre multe alte nume, jurnaliștii i-au numit pe Alexei Mordashov (Severstal), Vladimir Potanin (Norilsk Nickel), Vagit Alekperov (Lukoil), Mihail Fridman (LetterOne), Roman Abramovici (Millhouse), Gennady Timchenko (Novatek), Alisher Usmanov (USM), Yuri Kovalchuk (Bank Rossiya), Arkady Rotenberg (Mostotrest) și alții.
Deși 80 dintre acești oligarhi sunt acum sancționați sub diferite forme și de către diferite state sau organisme internaționale, doar 14 au fost supuși restricțiilor în toate țările care sunt aliate Kievului.
Dintre zecile de oligarhi vizați, unul singur s-a opus politicii Kremlinului după începerea invaziei militare în Ucraina, și anume Oleg Tinkov, fondatorul Băncii Tinkoff.
Frica este motivul principal al tăcerii și inacțiunii oligarhilor. De ceva vreme, multor oameni de afaceri le este frică să vorbească chiar și în mod non-public, este opinia unui oligarh intervievat, în timp ce un altul consideră că indiferent ce ar spune oligarhii „nu este relevant”.
Cert este că regimul lui Putin valorizează în aceste momente mai mult sprijinul adus de oligarhi decât se teme de capacitatea acestora de a-i submina autoritatea.
Spre exemplu, Farkhad Akhmedov și Roman Troțenko, doi dintre oligarhii enumerați, au fost prinși pe picior greșit și au devenit victime interceptărilor telefonice în timp ce îl criticau pe Putin. Cu toate acestea, nici Ahmedov și nici Troțenko nu au plătit, cel puțin până acum, pentru cuvintele lor.
Însă compania la care Troțenko deține o mare participație a furnizat materii prime marilor producători de explozibili din Rusia, iar Akhmedov a fost de mult timp și, posibil, va rămâne un acționar de bază al Lukoil, Novatek și Norilsk Nickel, care furnizează în mod regulat combustibil și metal întreprinderilor de apărare ruse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News