Leopard 2 nu se vinde. KMW se plânge că este tras pe sfoară de Rheinmetall, că Scholz face doar promisiuni iar Polonia nu cumpără tancuri germane
Producătorul german de tancuri Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. [KMW] nu are comenzi. "Nu am primit încă nicio comandă", spune Ralf Ketzel, directorul companiei producătoare de tancuri Krauss-Maffei Wegmann, cu sediul la München. Ketzel a făcut referire, de asemenea, la declaraţiile cancelarului german, Olaf Scholz, care, la începutul războiului din Ucraina, a anunțat un amplu program de înzestrare pentru Bundeswehr (armata germană). Cu toate acestea, modernizarea promisă Bundeswehr este încă aşteptată, scrie publicația germană Merkur.de.
Tanc Leopard 2 german. Foto: Bundeswehr
De asemenea, Ralf Ketzel a dat vina şi pe conducerea companiei Rheinmetall, un partener al KMW, pentru că vrea să producă un nou tanc - KF51 prezentat anul acesta ca un înlocuitor al familie de tancuri Leopard.
"Oricine este membru al unui consorțiu pentru dezvoltarea viitorului tanc de luptă principal european și care acum dezvoltă, de asemenea, propriul tanc de luptă principal "independent" KF51 nu mai poate fi partener în acel consorțiu", a declarat Ketzel pentru publicația Merkur.de.
Cu alte cuvinte, consorţiul german de apărare Krauss-Maffei Wegmann atrage atenţia companiei Rheinmetall să nu uite că şi-au asumat împreună să lucreze la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, alături de companii din Franţa.
Amintim că, producătorul german de vehicule blindate Rheinmetall a prezentat în vara acestui an la expoziția internațională de armament Eurosatory 2022 de la Paris, noi sisteme de arme, inclusiv tancul KF51.
Atunci au apărut şi primele controverse, deoarece compania Rheinmetall nu preciza dacă tancul KF51 este un proiect de sine stătător sau dacă face parte din propunerea să pentru noul tanc de luptă MGCS [Main Ground Combat System], dezvoltat în comun de Germania și Franța. Programul MGCS are ca scop înlocuirea tancurilor Leopard 2 și Leclerc, începând cu anul 2035.
KMW este producătorul legendarului tanc Leopard. La începutul anului, compania a promis că va crește producția și va crea noi locuri de muncă. Promisiunea s-a bazat pe discursul cancelarului Schulz de a înveşti aproape 100 de miliarde de euro în modernizarea Forțele Armate Germane.
Directorul companiei KMW a declarat că până acum au fost mai mult discuții și că, în realitate, KMW nu a primit nicio comandă. Ketzel a amintit și de promisiunea guvernului de la Berlin că bugetul Germaniei va ajunge la 2% din PIB pentru apărare, dar în realitate nu a trecut de 1,6%.
Ketzel a explicat de ce nu este mulțumit. Guvernul schimbă deseori specificațiile tehnice și comenzile, ceea ce afectează cantitățile de armament solicitate anterior, dar, ulterior, acestea fie scad, fie sunt înlocuite de alți producători. El a dat un exemplu transportorul blindat de trupe Puma. Inițial, au fost cerute peste 100 de transportoare blindate de acest tip, dar acum doar 50 sunt cuprinse în bugetul pentru apărare. Dar, Ketzel spera în continuare că restul cantității ar urma să fie comandată în anii următori.
Potrivit omului de afaceri german, armata germană ar trebui să ia măsuri drastice în ceea ce privește digitalizarea, participarea la noi programe nucleare sau producția/achiziția de elicoptere. Sunt necesare achiziții strategice urgente, spune Ketzel.
Bugetul apărării trebuie să ajungă la mult râvnitul 2%. Aceasta este singura modalitate de a garanta aprovizionarea continuă pe fondul creșterii prețurilor și al inflației internaționale, susține Ketzel.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Ketzel a râs de proiectul tancului KF51 al celor de la Rheinmetall, numindu-l "proiect PowerPoint 3D". Potrivit acestuia, produsul Leopard al KMW rămâne coloana vertebrală a armatei germane și a cel puțin 14 alte țări, iar el vede un viitor și mai bun pentru Leopard 2. KF51 și Leopardul nu sunt comparabile, spune Ketzel. Leopardul este mai ușor, mai ieftin și are sisteme de arme mai bune.
"Chiar ne dorim să renunțăm la cooperarea dintre cele 14 națiuni europene care folosesc tancul Leopard în favoarea unui nou vehicul care nu oferă deloc saltul calitativ dorit?", a adăugat șeful KMW.
Ketzel vede o amenințare la adresa viitoarei generaţii de tancuri Leopard - un interes tot mai scăzut - mai ales în Europa, în țările vecine și partenere Germaniei. Cele mai bune exemple sunt Polonia și Norvegia.
Alegerea Poloniei de a achiziționa tancul sud-coreean K2 Black Panther a venit ca o lovitură majoră pentru germani, deoarece Varșovia a decis să facă o achiziție de aproape 1.000 de tancuri. În același timp, și Norvegia este pe cale să aleagă şi ea tot K2 Black Panther. Prin urmare, "sperăm că norvegienii nu vor face aceeași greșeală", conchide filosofic Ketzel.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News