Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
scris de
Darius Muresan
Republica Moldova: Proteste la Chișinău organizate de formațiunea politică populistă pro-rusă Partidul Șor. Foto: Ilan Shor, @OfficialFacebook
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în 2016 în Republica Moldova, precizează că Basarabia e supusă unui atac hibrid care are loc încă din 1991 și care acum în contextul războiului din Ucraina a fost accelerat periculos de mult.
În cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, Șalaru a criticat modul temător cum actualul executiv a gestionat la începutul invaziei criza și a atras atenția asupra pericolului ca Federația Rusă să răstoarne guvernul și să impună un executiv marionetă.
Oficialul moldovean a povestit că încă din vara lui 2022 ucrainenii au atras atenția că serviciile ruse pregătesc scenariul răsturnării guvernului de la Chișinău prin organizare de proteste.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Amintim că începând din septembrie sunt organizate periodic la Chișinău proteste ample împotriva guvernului, pe fondul crizei energetice și creșterii prețurilor la alimente, probleme de altfel reale cu care se confruntă R. Moldova.
Protestele sunt însă organizate de formațiunea populistă pro-rusă Partidul Șor, condusp de facto de Ilan Șor, un controversat personaj, condamnat în 2017 pentru furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești în 2014.
„În această vară în timpul unei vizite pe care am efectuat-o la Kiev, unde am avut întâlniri cu persoane foarte infuente, mi s-a spus că ei dețin informații că în toamnă se pregătește o încercare de răsturnare a guvernului prin proteste în masă. Obiectivul serviciilor ruse e răsturnarea guvernului și instaurarea la Chișinău a unui guvern marionetă pro-rus. Exact scenariul care s-a încercat”, precizează Anatol Șalaru.
„Eu am făcut publice aceste informații și la vremea respectivă. Cu siguranță cei de la Kiev i-au informat și pe cei de la Chișinău”, a adăugat fostul ministru.
Întrebat dacă FSB-ul pariază pe Ilan Șor și pe partidul său în contextul în care Igor Dodon a pierdut alegerile și se confruntă totodată și cu numeroase probleme de ordin juridic, Anatol Șalaru spune că FSB pariază pe mai multe persoane și are „mai multe ouă puse în diferite cuiburi în Chișinău”.
„FSB-ul nu e atât de prost să parieze doar pe cineva. Pariază pe mai mulți. Dodon a ieșit din cărți, nu are calitatea de a fi un lider al opoziției pro-ruse, astfel că l-au readus pe Ilan Șor. Când au văzut că Șor are probleme cu dosare penale iar conturile din Israel și din alte părți i-au fost blocate, l-au readus în politică pe Renato Usatii. Mai e pe scenă și actualul primar al Chișinăului (n.r. - Ion Ceban) cotat cu 48% în sondaje care a ieșit din PSRM și nu e exclus ca el să fie „alesul”. FSB are mai multe ouă puse în diferite cuiburi în Chișinău. E foarte posibil ca FSB-ul să înceapă să promoveze un nou lider”, a conchis fostul ministru al Apărării din Republica Moldova.
Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Anatol Șalaru a analizat drumul spre NATO R. Moldova, neutralitatea ei, amenințarea Rusiei cu războiul și teama Chișinăului de imperialismul rus
Serviciile din Republica Moldova confirmă tentativele de destabilizare a țării
În noiembrie 2022, Alexandru Musteaţă, șeful Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), declara că analizele efectuate de SIS constată existenţa unor indicii privind tentative de destabilizare în Republica Moldova.
"Sesizăm că avem tentative de destabilizare a situaţiei pe plan politic. Se încearcă tot mai mult promovarea anumitor idei şi entităţi care au scopul de a distorsiona situaţia social-politică din ţară, de a schimba guvernarea", a menţionat Musteaţă, citat de Agerpres. El a subliniat la vremea respectivă că instituţia pe care o conduce, împreună cu poliţia, monitorizează situaţia pentru a nu permite o eventuală lovitură de stat sau o destabilizare ce ar putea duce la "schimbarea prin violenţă a guvernării".
Printre riscurile de securitate, Alexandru Musteaţă a subliniat problema dezinformării, indicând că sunt diseminate tot mai multe ştiri false.
Din septembrie 2022, Partidul Şor desfăşoară proteste în centrul Chişinăului. Formaţiunea condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupţie Ilan Şor cere demisia preşedintei Maia Sandu şi guvernului său. Anterior, manifestaţiei i s-au alăturat atât reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, cât şi liderul Partidului 'Acasă Construim Europa', Gheorghe Cavcaliuc.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a reținut pe președintele și pe șeful Departamentului de Activități Economice Externe al companiei Motor Sich Joint Stock Company - unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume. Aceștia sunt suspectați că au desfăşurat activităţi care au ajutat statul agresor - Federaţia Rusă - să intre în posesia mai multor componente produse de compania ucraineană Motor Sich.
După ce Turcia a semnat cu guvernul de la Tripoli un acord în domeniul gazelor și petrolului, șeful serviciilor secrete egiptene s-a întâlnit la Benghazi cu comandantul forțelor din estul Libiei. Miercuri, a avut loc o întâlnire între șeful serviciului egiptean de informații, generalul-maior Abbas Kamel, și comandantul forțelor din estul Libiei, Khalifa Haftar, în orașul Benghazi, în estul țării.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a capturat un grup sabotori care făceau pare din aşa-zisa companie militară privată (PMC) Wagner Group. Potrivit ofiţerilor ucraineni de informaţii ai SBU, persoanele capturate au torturat mai mulţi cetăţeni ucraineni din regiunea Harkov.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a inclus pe fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, pe lista persoanelor date în urmărire pentru incitare la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează DPA şi Interfax-Ukraina.
Costin Georgescu, fost director SRI în perioada 1997-2000, a declarat că serviciile ruse de informații „sunt peste tot și încearcă orice să obțină informații” în folosul Federației Ruse în România.
Descindere a polițiștilor de la Combaterea Crimei Organizate și a jandarmilor de la trupele speciale de intervenție, luni dimineață, la sediul NIS Petrol din Timișoara, companie sârbă controlată de grupul rusesc Gazprom Neft, dar și la alte adrese.
Site-ul "Zaman Israel" a dezvăluit existența unui acord încheiat de grupul israelian din industria de apărare "Avnon" cu guvernul ungar, pentru a vinde un sistem avansat destinat monitorizării postărilor și discuțiilor din rețelele sociale.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat azi, 27 septembrie 2022, că a reţinut în Odesa un agent rus care culegea informaţii din teritoriu, utile pentru efectuarea unor viitoare atacuri cu drone kamikaze asupra poziţiilor armatei ucrainene.
Serviciul rus de securitate internă FSB a anunţat luni arestarea consulului general japonez din oraşul Vladivostok sub acuzaţia de spionaj, care a fost declarat "persona non grata", au anunţat agenţiile de presă ruseşti, preluate de Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
Rusia are o întreagă rețea de agenți pe teritoriul ucrainean, a precizat Fiodor Venislavski, reprezentantul Administrației Prezidențiale ucrainene în Parlamentul de la Kiev. Serviciile ruse de informaţii au o rețea de agenți în Ucraina - acest lucru este valabil și pentru sectorul apărării, a ţinut să precizeze Venislavski.
Șeful Mossad, David Barnea a declarat că serviciile de informații israeliene au dejucat recent zeci de atacuri teroriste iraniene în străinătate, în cadrul conferinței anuale a Institutului pentru politici antiteroriste de la Universitatea Reichman din Herzliya.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, că a fost finalizată şi va fi promovată săptămâna viitoare legea care interzice folosirea unui antivirus rusesc în instituţiile publice româneşti.
O femeie agentă a serviciilor secrete ruse a reuşit să se infiltreze în baza NATO de la Napoli, unde a spionat ani la rând, scriu în ediţiile de vineri mai multe publicaţii preluate de agenţia EFE, printre care La Repubblica şi Der Spiegel, potrivit Agerpres. Totul a ieșit la iveală în urma unei investigaţii jurnalistice care a durat aproape un an.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că a arestat în oraşul Kursk, situat aproape de graniţa cu Ucraina, un presupus spion al acestei ţări, care ar fi furnizat informaţii serviciilor de informaţii ucrainene, relatează joi agenţia TASS, citată de EFE, potrivit Agerpres.
Serviciile ruse de informaţii ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni în folosirea de noi armamente la baze militare, dintre care una americană, situate în Germania, relatează vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de AFP.
Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a negat luni încă o dată orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce mai devreme în aceeaşi zi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că asasinatul asupra Dariei Dughina a fost executat de o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, consemnează CNN.
La solicitarea Parchetului Național din Varşovia, ofițerii Agenției de Securitate Internă (ABW) - principalul serviciu de informaţii al Poloniei, au emis mandat de arestare pe numele unei persoane care colabora cu sponajul rusesc. Procurorul de caz l-a acuzat pe Jaroslaw A că a acționat în beneficiul serviciilor ruse informații, a declarat Stanislaw Zarin, purtător de cuvânt în cadrul Departamentul Securității Naționale al Cancelariei Primului-Ministru.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează Washington Post și Reuters.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a descoperit o "cârtiță" chiar la vârful departamentului său din Harkov, care lucra pentru serviciile speciale ruse, a precizat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenko
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat luni că a reţinut doi asasini, recrutaţi de serviciile ruse de informaţii, care plănuiau o serie de asasinate, fiind vizaţi inclusiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, şi şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov.
Un important expert rus în domeniul hipersonicii a fost arestat de autorităţile ruse sub suspiciunea de trădare, relatează vineri agenţia TASS, citată de Reuters și Agerpres.
S-a stins din viață Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB. De numele său se leagă un moment încă extrem de controversat, când în 1991 acesta a predat americanilor scehma de spionaj prin care sovieticii interceptau telefoanele americanilor în sediul noii ambasade a SUA de la Moscova.
Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a acuzat Rusia de amestec în probleme de politică internă din Macedonia de Nord, afirmând că Moscova finanţează anumiţi subiecţi politici.
Autorităţile iraniene au anunţat că au destructurat o reţea "teroristă" legată de serviciul de informaţii externe al Israelului, Mossad, care plănuia atacuri vizând "situri sensibile" din Iran, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presa Irna, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Un fost informatician al CIA a fost condamnat miercuri la New York pentru că a transmis, în 2017, către site-ul Wikileaks instrumente de spionaj cibernetic aparţinând agenţiei americane de informaţii, o scurgere masivă denunţată cu fermitate de autorităţi, relatează Agerpres, care citează AFP.
Tribunalul Khimki din Regiunea Moscova a condamnat doi cetățeni chinezi la închisoare sub acuzația de contrabandă cu piese de schimb pentru avionul de luptă Su-27, după cum relatează presa rusă de stat. Incidentul subliniază nivelul uriaș la care spionajul industrial chinez a ajuns nu doar în Occident, cât și extinderea sa spre Est.
Achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, care vor completa încă două escadrile, a fost deseori criticată în contextul în care avioanele sunt second hand, cu toate că Ministerul Apărării a specificat în mai multe rânduri că achiziția reprezintă tranziția către F-35 Lightning II.
Fondatorul Wagner, Yevgeni Prigojin, se pregătește să reducă operațiunile militare ale mercenarilor săi în Ucraina și să-și îndrepte atenția către Africa.
Generalul Oleksandr Sirski continuă să conducă operațiunea militară din estul Ucrainei. Împreună cu comandanții de unități, generalul planifică acțiuni care blochează înaintarea rapidă a forţelor ruse și le provoacă pierderi semnificative, se precizează într-un comunicat de presa publicat pe contul de Facebook al Forțelor Terestre Ucrainene.
Statele Unite intenționează să desfășoare în Orientul Mijlociu avioane de atac mai vechi, de tip A-10, ca înlocuitor pentru avioanele de luptă mai avansate, care vor fi mutate în Pacific și Europa, pe măsură ce tensiunile cu China și Rusia se intensifică, se arată într-un raport al Wall Street Journal, citat de Reuters.
Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).
Armata chineză spune că a urmărit și „alungat” un distrugător american despre care susține că a intrat ilegal în apele de lângă Insulele Paracel, din Marea Chinei de Sud, lucru negat de americani.
Ritmul operațiunilor rusești în jurul lui Bakhmut încetinește, în schimb, trupele ruse încearcă probabil să lanseze o ofensivă în alte direcții, în special în regiunea Avdiivka, cred analiștii Institutului pentru Studiul Războiului.
Piloții ucraineni se antrenează de o lună și jumătate în Franța pe avioane de luptă multirol Mirage 2000, potrivit ziarului francez Le Figaro. Potrivit ziarului, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost au trecut printr-o perioadă accelerată de pregătire pe avioane de vânătoare franceze Mirage 2000, la bazele aeriene Mont de Marsan și Nancy timp de mai bine de o lună și jumătate.
După ce anterior bombardierele strategice americane B-52H aduse recent în Europa au zburat în zona Norvegiei, în regiunea Mării Baltice sau în proximitatea Mării Negre, pe 22.03.2023, acestea au îndeplinit misiuni specifice în Marea Mediterană.
Militarii ucraineni din Bahmut au fost văzuți la începutul lunii martie utilizând o versiune americană modificată a cunoscutului lansator portabil de grenade antitanc RPG-7 de producție sovietică. Denumit PSRL-1 (Precision Shoulder-fired Rocket Launcher-1), lansatorul portabil este produs de compania AirTronic USA din Texas de regulă pentru export în țările aliate sau partenere ale SUA obișnuite cu armamentul sovietic, iar din postările de pe rețelele sociale acesta pare să aibă o prezență mai mult decât simbolică pe frontul din Ucraina.
Forțele Navale Române organizează, în perioada 20 martie - 2 aprilie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. Pentru început, au avut loc manevre militare de apărare a infrastructurii critice din Marea Neagră, la „Sea Shield 2023”.
O navă cargo a sosit miercuri în portul polonez Gdynia, livrând Poloniei încă cinci tancuri coreene K2 și douăsprezece obuziere K9, a anunțat miercuri ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.
Rusia continuă să facă ordine în depozitele de echipamente dezafectate și se pare că trimite tancuri T-54 în Ucraina, au informat canalul de Twitter Clash Report, dar și serverul specializat Oryx. T-54 a fost adoptat de armata URSS în a doua jumătate a anilor 1940, iar T-55 în 1958.
Într-o recentă analiză publicată de Project Syndicate se evidențiază că Kremlinul și chiar unii din Occident dau vina pe Statele Unite și NATO pentru "provocarea" Rusiei și susțin că Ucraina este folosită ca un proxy (intermediar) occidental.
Voință și moral. Aici este cheia în această etapă a invaziei ruse, situația de pe frontul din Ucraina fiind probabil într-un moment de cumpănă. Iar oficialii ucrainenii ucraineni își dau seama de asta. După scandalul izbucnit în urma pedepsirii unui comandant ucrainean cu mare experiență de luptă, pe motiv că militarul a acordat un interviu fără a avea permisiunea superiorilor, decidenții de la Kiev iau măsuri rapide. Astfel, după schimbarea locțiitorului Șefului Armatei ucrainene, președintele Zelenski vizitează pozițiile din fix în zona în care au loc cele mai grele lupte din Ucraina.
Ministerul britanic al Apărării (MoD) a aprobat cu întârziere noul termen pentru punerea în funcţiunea a mai multor vehicule blindat de luptă pe infanterie (AFV) Ajax. Aceste vehicule militare ar urma să fie oferite armatei britanice în perioada iulie-decembrie 2025 - cu opt ani mai târziu decât era prevăzut inițial. Unul dintre cele mai importante programele militare de înzestrare - derulat în ultimii ani de Marea Britanie - a ajuns de mai multe ori pe masa comisiei parlamentare britanice pentru apărare, nu pentru aprobare, ci pentru a încerca să găsească o rezolvare cu privire la problemele tehnice şi de proiectare ale vehiculelor blindate Ajax, care sunt prea zgomotoase şi prea lente.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o vizită de stat în care a avut întâlniri care au durat ore bune cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a prezentat planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi cu care a încheiat acorduri politice şi economice importante, transmite EFE.
SUA au oferit Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper la o reducere foarte mare. Propunerea este legată de dorința Bratislavei de a transfera avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, scrie Reuters.
Forțele Navale ale SUA au integrat, în premieră mondială, în lanțul de ucidere, un UAV pentru a simula lovirea unei ținte navale. Un vehicul aerian fără pilot (UAV) MQ-9 al Forțelor Aeriene americane a efectuat, pe 23 februarie, operațiunea Jackpot Hooligan III, pe timpul desfășurării Exercițiului Neptune Strike 23.1 din Marea Mediterană.
După incidentul în care a fost implicată drona americană MQ-9 Reaper și două avioane rusești Su-27, Pentagonul a decis ca UAV-urile americane să continue să zboare deasupra Mării Negre, dar a modificat rutele, îndepărtându-se de Crimeea.
Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a informat pe canalul său de Telegram că, în dimineața zilei de 22.03.2023, Flota rusă din Marea Neagră a respins un atac cu drone maritime asupra orașului.
Marți, Statele Unite ale Americii au inaugurat prima bază militară permanentă în Polonia. Potrivit ambasadorului american la Varșovia, este un semn al unității NATO „împotriva agresiunii ruse”.
Sistemele de apărare aeriană american Patriot vor fi transferate în Ucraina mai devreme decât era planificat anterior, relatează CNN care citează reprezentanții Departamentului Apărării al SUA.
Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru pentru iniţierea procedurilor de atribuire a mai multor programe de înzestrare vizând sisteme de arme SHORAD - VSHORAD, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile - MLI, sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel batalion, rachete aer-aer dirijate radar cu rază medie de acţiune, precum şi cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune.
Departamentul american al Apărării (DoD) va accelera furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina, hotărând să trimită un model de tanc mai vechi recondiționat din stocuri U.S. Army, a relatat Associated Press la 21 martie, citând mai multi oficiali americani.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări a sistemului france de apărare aeriană Crotale, precizând că acesta este foarte eficient în interceptarea ţintelor aeriene. Biroul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a publicat un material video cu momentul în care sistemul de apărare aeriană Crotale interceptează o rachetă rusească. Sistemele de apărare antiaeriană Crotale au ajuns în Ucraina ca parte a ajutorului militar acordat de Franța.