Reticența Occidentului de a transfera tehnologie militară Turciei determină Ankara să se apropie de Rusia
Reticența Occidentului de a transfera tehnologie militară către industria turcă de apărare, poate şi riscă să îndrepte Turcia către o consolidare a relaţiilor cu Rusia în domeniul apărării, în special pentru achiziția unor sisteme S-500, aflat în curs de dezvoltare, se precizează într-o analiză a Defense News.
Autoritățile de la Ankara, respectiv cele de la Washington trec printr-un moment de cumpănă ca urmare a achiziționării sistemului rusesc S-400 de către Turcia, despre care experții americani declară că nu este compatibil cu sistemul de apărare NATO și reprezintă o amenințare pentru avioanele de vânătoare de F-35.
Anul trecut, Statele Unite au scos Turcia din programul de dezvoltare a avioanelor F-35, în care era atât cumpărător, cât și producător, ca răspuns la achiziționarea sistemelor de apărare rusești. Autoritățile de la Washington au avertizat cu privire la posibilitatea impunerii unor sancțiuni de către SUA, ca urmare a acordului Ankara-Moscova.
În încercarea de a schimba opţiunea preşedintelui turc, Statele Unite au propus furnizarea de rachete Patriot produse de Raytheon, dar preşedintele turc a apreciat că propunerea SUA este mai puţin interesantă decât propunerea Rusiei.
Achiziţia de către Turcia, în luna iulie, a sistemului rusesc de rachete S-400 a mărit probabilitatea unor sancţiuni din partea Statelor Unite, iar Departamentul de Stat a anunţat că o ofertă de vânzare către Ankara a sistemului de apărare Patriot produs de Raytheon a expirat.
Washingtonul a făcut apel în mod repetat către Turcia să nu activeze sistemele sale de apărare aeriană S-400
Un oficial turc, apropiat de zona achiziţiilor militare, a declarat pentru Defense News, sub protecţia anonimatului, că orice reticență a Occidentului de a face transfer de tehnologie către industria turcă de apărare, din motive politice, poate determina Ankara să caute tehnologie militară în alte ţări cu care nu are divergențe politice. Oficialul turc a ţinut să precizeze că Rusia este una dintre ţările la care Ankara ar putea să apeleze.
Întrebat de Defense News în ce stadiu sunt negocierile dintre Ankara şi Moscova privind intenţia Turciei pentru achiziţionarea unor sisteme S-500, oficialul turc a refuzat să comenteze, dar a ţinut să precizeze că totul merge bine aşa cum a fost planificat.
Rusia a anunțat pe 28 decembrie că va începe testele preliminare ale celui mai recent sistem de apărare aeriană S-500 Prometheus, în 2020. Chiar dacă nu există detalii oficiale privind caracteristicile sistemului de apărare aeriană S-500 Prometheus, Rusia are grijă să-i facă foarte multă reclamă.
Sistemul este de așteptat să aibă o rază de acţiune de maxim 600 de kilometri atunci când vizează rachete balistice și 500 de kilometri pentru alte amenințări aeriene. S-500 ar fi, după cum îl tot laudă ruşii, capabil să detecteze și să se angajeze simultan în doborârea a 10 ținte balistice hipersonice care zboară cu o viteză cuprinsă între aproximativ 11.000 mph și 16.000 mph.
Anul trecut, Turcia a primit, ca parte a unui acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari, primul său lot din sistemul rusesc S-400, format din două baterii, în ciuda îngrijorărilor din partea aliaților NATO. Ca răspuns, Washingtonul a suspendat parteneriatul cu Turcia în cadrul programului multinațional Joint Strike Fighter, condus de SUA, care construiește avionul de luptă F-35. SUA au cerut Turciei să nu activeze sistemul S-400, dar Ankara a arătat dispreţ faţă de solicitarea Washingtonului, precizând că sistemul va fi complet operaţional în primăvara anului 2020.
Turcia nu a cumpărat sisteme de apărare ruseşti pentru "a le ţine în cutie", a declarat , în noiembrie anul trecut, ministrul de Externe de la Ankara, ca răspuns la apelurile Washingtonului de a nu activa bateriile livrate de Moscova.
În mai, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia şi Rusia vor avea un proiect comun pentru producerea sistemelor de apărare S-500, după achiziţia controversată a Ankarei a sistemului S-400 de la Moscova. „Va exista o producţie în comun a sistemului S-500, după S-400''.
În decembrie, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Ankara și Moscova au purtat discuţii pentru achiziția a alte două sisteme S-400, menționând că Turcia intenţionează să producă în comun cu Rusia rachete S-400. Potrivit ministrului, acest lucru presupune şi transfer de tehnologie din partea industrie ruse de apărare, dar şi dreptul de a exporta către țări terțe sistemul de rachete S-400.
Șeful Direcției Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a acuzat că Franța împiedică implicarea companiei Eurosam în programul de dezvoltare locală a unui sistem de apărare anti-rachetă cu rază medie de acțiune.
Ankara a oficializat în vara anului 2018 acordul său cu compania europeană Eurosam, cu capital francez și italian (prin intermediul companiilor MBDA și Thales ), cu scopul de a dezvolta această inițiativă pentru care, cu un an înainte, s-a aliat cu firmele turcești Aselsan și Roketsan.
Ismail Demir a ţinut să le precizeze jurnaliştilor că Franța nu manifestă interes, ba chiar se opune începerii derulării următoarei etape a proiectului. În acest context, el a adăugat: „Dacă această atitudine continuă, vom continua cu celălalt partener", cu referire la Italia.
În orice caz, a spus el, situația nu va împiedica Turcia să-şi continue planurile sale de se înzestra cu acest sistem de apărare. Modelul dorit de Turcia este o versiune dezvoltată pe baza sistemelor actuale de apărare aeriană SAMP-T ale Eurosam.
Ceea ce face Franța în acest moment este să împiedice transferul de tehnologie, potrivit unei surse anonime, implicată în proiectul demarat de Ankara, citată de mass-media turcă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News