Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reţinerea mercenarilor din Wagner Group în Belarus | Rusia neagă orice implicare, iar Ucraina îi vrea arestaţi
30 iul 2020 / 15:48
Belarus a anunțat, în cursul zilei de marţi, că serviciu naţional de securitate (KGB) a reținut 32 de mercenari angajați ai companiei militare private rusești (PMC) Wagner Group, în apropiere de Minsk, iar o altă persoană, cea de-a 33-a, a fost reținută în sudul țării, a precizat agenția de presă BelTA din Belarus. 

Reprezentanții serviciilor de informaţii din Belarus au declarat agenției BelTA că au fost primite informații despre faptul că peste 200 de mercenari ruși au ajuns în Belarus pentru a destabiliza situația în perioada campaniei electorale. Fiecare mercenar rus transporta mici bagaje de mână. Grupul avea de asemenea trei valize mari, pe care mai mulți bărbați le încărcau într-un vehicul, la momentul reținerii. Reprezentanții serviciilor de informații nu au furnizat detalii despre conținutul bagajelor.

Reţinerea celor 33 de mercenari angajați ai companiei militare private Wagner a dus, în mai puţin de 48 de ore, la apariţia mai multor discuţii în contradictoriu între Belarus şi Rusia.

Moscova a dezminţit joi că ar încerca să destabilizeze Belarus, după arestarea celor 33 de mercenari suspectaţi că ar fi combatanţi care pregăteau "acte de terorism" înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august, potrivit AFP, citat de Agerpres.

,,Există insinuări potrivit cărora unele organizaţii trimit oameni pentru a destabiliza situaţia în Belarus, este evident că acesta nu poate fi cazul, Rusia şi Belarus sunt aliaţi, partenerii cei mai apropiaţi", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit lui Dmitri Peskov, oficialii de la Minsk nu a transmis nicio informaţie referitoare la "activităţi ilegale care ar putea fi cauza arestării acestora". Peskov a confirmat şi faptul că toţi cei reţinut sunt ruşi şi că alţi 200 de mercenari sunt căutaţi de autorităţile din Belarus.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a intrat pe fir

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) va solicita extrădarea ucrainenilor care sunt membri ai companiei militare private (PMC) Wagner, reţinuţi în Belarus. Potrivit agenţiei ucrainene de presă UNIAN, SBU va lucra îndeaproape cu Biroul Procurorului General al Ucrainei pentru aducerea acestor în ţară. Potrivit normelor internaționale, parchetul General al Ucrainei trebuie să depună o cerere de extrădare, a declarat pentru BBC News Ukraine, biroul de presă al SBU. În același timp, nu se știe încă câți membri ai companiei militare private Wagner pot fi extrădați, acest aspect urmând să fie clarificat în cel mai scurt timp.

Conform datelor preliminare, printre deținuți se află cetățenii ucraineni căutați de instituţiile de aplicare a legii din Ucraina, deoarece unele dintre persoanele reţinute în Belarus sunt incluse în baza de date a Centrului Myrotvorets (Peacekeeper) din Ucraina, care listează persoanele care reprezintă o amenințare la adresa securității țării. 

Secretarul adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) al Ucrainei, Serhiy Kryvonos, propune ca cererea să fie depusă pentru extrădarea cetățenilor ucraineni care au fost reținuți în Belarus – parte a companiei militare private ruse (PMC) Wagner –  deoarece acest lucru ar contribui la îmbunătăţirea relațiilor dintre Ucraina și Belarus. 

Oficialul spune că acest demers i-ar descuraja pe duşmanii Ucrainei [ cu referire directă la Rusia] să folosească teritoriul statelor vecine pe post de rampă de lansare pentru acțiuni împotriva țării. Secretarul adjunct al NSDC a mai spus că a înaintat deja o solicitare către Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, privind soluţionarea aceste probleme.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Turcia „condamnă cu fermitate” puciul eșuat din Armenia
Bulgaria propune ca Bucureștiul să fie legat de Marea Egee printr-o autostradă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro