Vorbind în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc săptămâna trecută, privind pacea și securitatea în Africa, Sergei Lavrov a precizat că Republica Centrafricană a primit două loturi gratuite de arme din partea Rusiei.
Consiliul de Securitate al ONU a demis Rusia să livreze arme către CAR în 2017. Țara se confruntă cu un conflict armat aproape constant din 2013.
„Timp de un an și jumătate, instructorii ruși au antrenat peste 3.000 de soldați în Republica Centrafricană pentru armata acestei țări. Consiliul de Securitate al ONU a informat că două loturi de arme ruseşti au fost deja livrate gratuit armatei din, ultima livrare a fost făcută în această lună", a declarat ministrul.
Primul lot de arme ruse a fost livrat în CAR la sfârșitul lunii ianuarie / începutul lunii februarie 2018. Cinci soldați ruși și 170 de „instructori civili” au fost, de asemenea, trimiși în CAR pentru a antrena soldații din această ţară.
Al doilea lot de arme era așteptat în timpul verii, dar transportul său a fost întârziat din cauza opoziției mai multor țări terțe. În același timp, Ministerul rus de Externe nu a exclus posibilitatea creșterii numărului de specialiști militari ruși în CAR. În octombrie 2018, a fost cunoscut faptul că alţi 60 de instructori militari vor fi trimiși în CAR.
Anul trecut, mai multe publicaţii mass-media occidentale, inclusiv ziarul francez Le Monde, au raportat că angajații structurilor militare private ruse, inclusiv ai companiei militare private ruse Wagner, sunt prezenți în Republica Centrafricană.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că poate desfășura trupe turcești în Libia dacă Guvernul acordului național de la Tripoli (GNA) o va solicita.
Turcia va riposta în cazul în care SUA adoptă măsuri negative împotriva sa, a avertizat miercuri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, răspunzând unei întrebări privind consecinţele dotării Ankarei cu sisteme de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească.