Rusia îşi extinde influenţa în Africa. Moscova a semnat un acord de cooperare militară cu Sudanul
Rusia a semnat un acord de cooperare tehnologică și militară cu Sudanul, țară supusă sancțiunilor occidentale de peste 20 de ani, potrivit Uawire.org.
Documentul, semnat de Rusia la 8 mai și Sudan pe 9 mai, a intrat în vigoare vineri. Textul acestui act fiind publicat pe portalul oficial de informații juridice din Rusia.
Publicaţia Middle East Monitor precizează că acordul pe care Rusia l-a semnat cu regimul fostului președinte al Sudanului, Omar Al-Bashir, permite navelor de război ale Moscovei să utilizeze porturile țării africane.
În cadrul acordului, Rusia și Sudanul vor coopera pentru pregătirea soldaților și inginerilor, pentru educația militară, medicina de teren, studiul istoriei militare, topografiei și hidrografiei, precum și în domeniile sportului și cultural.Vasele militare rusești vor putea intra în porturile din Sudan.
În plus, se așteaptă ca aeronave militare să viziteze spațiul aerian al statului pe bază de invitație, alături de echipe de specialiști, pentru dezvoltarea de proiecte militare comune și de antrenament. "Părțile se angajează să nu transmită unei terțe părți, fără acordul prealabil în scris, nicio informație obținută sau creată în comun, ca parte a implementării prezentului acord", se arată în documentul oficial.
Acordul este valabil timp de șapte ani și va fi prelungit automat pentru perioadele următoare de șapte ani, până când una dintre părți va trimite celeilalte părți o notificare scrisă de reziliere. La începutul anului, guvernul rus și-a anunțat intenția de a semna un acord cu Sudanul, prin care s-ar facilita accesul reciproc al vaselor militare rusești, respectiv sudaneze, în porturile celor două state.
În același timp, Al-Hadi Adam, șeful comisiei parlamentare de apărare a Sudanului, a anunțat că Rusia ar putea înființa în țara sa o bază militară complet autonomă. Domnul Adam a declarat pentru RIA Novosti că acest lucru va reprezenta începutul parteneriatului strategic dintre cele două țări și va oferi acces Sudanului la "cea mai recentă tehnologie rusă". În decembrie 2018, Sudanul a desemnat mai multe companii ruse să construiască o rafinărie având o capacitate de 220.000 barili pe zi, în Port Sudan, aflat la Marea Roșie.
Toate aceste acorduri au fost făcute înainte ca Sudanul să fi fost lovit de un val de proteste în masă împotriva deciziei guvernului de a tripla prețul pâinii și de a reduce subvențiile. În aprilie 2019, președintele Omar al-Bashir, care a condus țara din 1989, a fost arestat de către armată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News