Rusia vrea, fără succes, să transforme BRICS în ”Arca lui Putin”: Serbia a primit o invitație de participare la summitul de la Kazan. Vucic a refuzat categoric
„V-am trimis o invitație, sper că domnul președinte o va accepta”, îi spunea Putin premierului sârb Alexandar Vulin, la începutul lunii septembrie.
La începutul lunii trecute, la Vladivostok, în marja Forumului de Est, Vladimir Putin s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Guvernului Serbiei, Alexandar Vulin, și cu acea ocazie a lansat și invitația-surpriză: „Transmiteți salutări președintelui Vučić. Îl așteptăm la evenimentele din cadrul reuniunii liderilor BRICS de la Kazan. V-am trimis o invitație, sper că domnul președinte o va accepta”, suna declarația președintelui rus.
Cu toate acestea, site-ul sârb Nova.rs informa săptămâna trecută că prim-ministrul Poloniei Donald Tusk se va afla la Belgrad pe 23 și 24 octombrie.
Delegația Poloniei este de fapt acea „vizită foarte importantă”, din cauza căreia președintele sârb Aleksandar Vučić a refuzat invitația președintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul BRICS.
Anul acesta, summit-ul menționat mai sus are loc la Kazan și durează în perioada 22-24 octombrie. Invitația către președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a fost trimisă public de Vladimir Putin.
O zi mai târziu, Aleksandar Vučić a refuzat categoric invitația, scrie Nova.rs. Președintele a precizat că vor fi multe întâlniri sau vizite importante programate într-o perioadă scurtă de timp, inclusiv la New York. ”Știu deja că voi vorbi cu cel puțin șase președinți și cel puțin șapte-opt prim-miniștri în marja Adunării Generale a ONU”, s-a lăudat Vučić în fața jurnaliștilor și a declarat că Belgradul sărbătorește 80 de ani de la eliberare chiar în acea perioadă.
BRICS nu rezolvă problema Rusiei
În ultimii ani, Rusia incearcă să transforme grupul BRICS într-un instrument prin care să schimbe ordinea mondială. Putin încearcă să catalizeze nemulțumirile sau ambițiile geopolitice ale unor state importante precum Emiratele Arabe Unit, Turcia, Egipt, Iran.
În acest timp, Rusia (deși susține că dorește rezolvarea problemelor în formatul ONU) torpilează aproape orice inițiativă în ONU, paralizând practic orice măsură care ar putea viza acțiunile complete ilegale ale Federației Ruse în Ucraina.
BRICS reprezintă unul dintre mecanisme și este pentru Rusia nu doar o alianță economică, ci și o posibilă platformă politică pentru a aduna state nemulțumite de dominație SUA și a aliaților săi.
Cu toate acestea, deși BRICS e prezentat de Rusia ca o alternativă la structurale occidentale, grupul este afectat de divergențe interne semnificative.
Rivalitatea economică și militară dintre cele India și China reduce perspectivele de colaborare strânsă.
Iranul, recent invitat să adere la BRICS, are relații tensionate cu unele dintre țările din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Egiptul și Emiratele Arabe Unite, cele două state sunite fiind aliniate mai degrabă cu interesele occidentale și saudite în regiune.
În acest context, alianța cu China devine singura pârghie semnificativă prin care Rusia ar putea să-și mențină influența la nivel global.
Pe măsură ce relațiile Rusiei cu Occidentul continuă să se deterioreze din cauza conflictului din Ucraina, Rusia devine tot mai dependentă, economic și politic, de China. Dacă războiul din Ucraina se va prelungi, Rusia se va transforma într-un partener secundar al Beijingului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News