Rusia înarmează statul Myanmar. Sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 pentru Forţele Armate
Presa de stat rusă a precizat, pe 22 ianuarie 2021, că Forțele Armate din Myanmar au comandat de la Federaţia Rusă un sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 (denumit NATO SA-22 Greyhound).
Agenția rusă de știri TASS a precizat că acordul a fost semnat în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, aflat în Myanmar în vizită oficială, și comandantul-șef al forțelor armate din Myanmar, Min Aung Hlaing.
Sursa citată precizează că ministrul adjunct al apărării, Alexander Fomin, a fost persoana care a semnat acordul de vânzare a sistemului Pantsir-S1 către Forțele Armate din Myanmar. Ca parte a acordului, Myanmar va primi, de asemenea, şi vehicule aeriene fără pilot Orlan-10E (UAV-uri) și stații radar.
Myanmarul, un cumpărător fidel de armament rusesc
Myanmar și Rusia au început cooperarea în domeniul tehnico-militar în anul 2001, iar ultimul acord semnat, cel de pe 22 ianuarie 2021, este doar un alt punct pe care cele două state l-au bifat că parte a relaţiei lor în acest domeniu.
Myanmar a cumpărat până acum 30 de avioane MiG-29 fabricate în Rusia, 12 avioane Yak-130, 10 elicoptere Mi-24 și Mi-35P și opt sisteme de rachete antiaeriene Pechora-2M, precum și vehicule aeriene fără pilot, sisteme antitanc și de artilerie.
Myanmar a semnat, în anul 2018, un contract pentru achiziționarea a șase avioane de război Su-30SME. Unele au fost deja livrate. Țara găzduiește, de asemenea, un centru de mentenanţa unde sunt reparate echipamentele militare care sunt de provenienţa rusă.
Țara asiatică și-a trimis în mod regulat armata să participe la exerciţii militare în Rusia, cel mai recent fiind Caucaz-2020. În 2018, guvernele din Rusia și Myanmar au încheiat un acord pentru a permite navelor cu pavilion rus să folosească porturile din Myanmar.
Sistemul Pantsir-S1, vândut cu eticheta de armă redutabilă
Sistemul de rachete sol-aer (SAM) Pantsir-S1 este considerat de Rusia unul dintre cele mai importante complex de apărare aeriană de care dispune, dar, din nefericire, pentru Moscova folosirea acestui sistem în condiţii reale de luptă a dovedit contrariul.
Folosite în conflictele militare din Siria, Yemen și Libia, sistemele Pantsir-S1, nu de puţine ori, au fost ţinte uşoare pentru dronele turceşti Bayraktar TB2. Cel puțin opt sisteme Pantsir-S1 au fost distruse în provincia siriană Idlib, a susținut anul trecut președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Sistemele de apărare aeriană Pantsir-S1 montate pe camioane 8x8 dispune de o turelă pe care este instalat armamentul: rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune, două tunuri automate de calibrul 30 și două antene radar, una de cercetare și una de urmărire.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News