Rusia se teme de ATACMS și admite: Rachetele americane de 300 km pot pune în pericol singurul mare obiectiv strategic bifat în 16 luni de război împotriva Ucrainei
Ucraina e tot mai aproape să primească undă verde din SUA pentru rachetele ATACMS cu rază de 300 de kilometri. În pofida numeroaselor solicitări, Washingtonul a refuzat până în prezent să deblocheze acest pachet, dar lucrurile s-au schimbat radical la Casa Albă.
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS
Astfel, Statele Unite sunt tot mai aproape de a lua o decizie cu privire la furnizarea de rachete de tip ATACMS către Ucraina, au declarat mai mulţi oficiali americani și europeni pentru The Wall Street Journal.
Potrivit oficialilor europeni și americani, furnizarea de ATACMS către Ucraina nu a fost încă aprobată "la cel mai înalt nivel". Aceştia au ţinut să precizeze că există semne că Casa Albă, anterior reticentă, și-a schimbat poziția și a ajuns să înțeleagă "nevoia urgentă de a sprijini Ucraina în lupta sa".
Multă vreme, SUA au respins cererea Ucrainei și abia recent, președintele american Joe Biden a confirmat că SUA au început să ia în considerare transferul rachetelor menționate mai sus către armata ucraineană.
Cert e că inclusiv rușii se așteaptă la un asemenea scenariu.
Rachetele ATACMS cu rază de 300 de kilometri pot fi integrate pe lansatoarele americane M270 și HIMARS, aflate și în dotarea Ucrainei. Până în prezent SUA au oferit ucrainenilor doar rachete cu rază de 80 de kilometri.
Rusia se teme de ATACSM: Singurul mare obiectiv strategic bifat în Ucraina ar putea fi pus în pericol de rachetele americane cu rază de 300 kilometri
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact
Subiectul transferului de rachete ATACMS către Ucraina e abordat și de ruși. Portalul de propagandă pro-Kremlin Vzglyad citează mai mulți oficiali ruși care admit faptul că ATACMS împreună cu rachetele britanice aer-sol Storm Shadow ar putea pune în pericol coridorul terestru care leagă Donbasul de Crimeea.
Acesta e de altfel singurul obiectiv strategic important pe care Rusia l-a atins în peste 16 luni de război împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, rușii sunt optimiști că se vor adapta noilor provocări și vor putea anihila ATACMS.
Șeful așa-zisei Republici Populare Donețk a fost primul care a atras atenția asupra faptului că rachetele aer-sol Storm Shadow sunt capabile să lovească orice punct din Donețk. Sursa citată precizează că ATACSMS și Storm Shadow au reprezintă o amenințare semnificativă pentru coridorul terestru care leagă Donbasul de Crimeea.
„ATACMS sunt rachete tactice sol-sol moderne ce pot fi lansate de pe M270 și HIMARS. Rachetele au o viteză destul de mare - 1500 de metri pe secundă și zboară pe diferite traiectorii. Acest lucru complică serios contracararea lor”, a declarat Aitech Bizhev, general-locotenent, fost comandant-șef adjunct al Forțelor Aeriene pentru Sistemul Comun de Apărare Aeriană a statelor membre CSI.
Oficialul rus e sceptic însă că Ucraina va primi cele mai moderne versiuni ale ATACMS și spune că Rusia se va adapta, așa cum a făcut cu HIMARS. Rușii consideră că HIMARS nu au fost decisive deși uită să menționeze că sistemele au oprit avansul rus în vara anului trecut și au jucat un rol crucial în contraofensiva din toamna lui 2022.
„Nu este prima dată când inamicul ar primi arme moderne, care se presupune că sunt capabile să schimbe soarta conflictului. Este suficient să reamintim amploarea campaniei de informare atinsă în timpul transferului HIMARS (n.r. - în Ucraina). La acel moment, fiecare analist occidental scria că Rusia nu putea face față unor astfel de echipamente. (...) „Cu toate acestea, ne-am adaptat la noile condiții de pe front. Am reușit să construim un sistem de apărare aeriană în profunzime. În acest sens, pot afirma cu încredere că soldații noștri sunt destul de capabili să depășească noua amenințare. Desigur, la început, Forțele Armate ale Rusiei vor trebui să se obișnuiască cu ATACMS, dar aceasta este o practică standard pentru Armata rusă”, a conchis generalul rus.
CITEȘTE ȘI: Am putea vedea rachete GMLRS lansate de HIMARS, dar integrate și pe avioane F-16 ucrainene? Există deja un precedent
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News