Rusia nu poate să găsească în prezent un furnizor pentru componentele esenţiale din fibră de carbon, necesare pentru a duce la bun sfârşit construcția rachetei supersonice Avangard.
Anunțul a fost făcut de canalul american de televiziune CNBC care citează surse apropiate spionajului american. Potrivit sursei, aceste informații contravin declarațiilor făcute de liderul de la Kremlin Vladimir Putin în luna martie anul curent când a anunțat că asemenea rachete deja sunt în dotarea armatei ruse.
Moscova consideră că acele fibre de carbon care le are la dispoziție nu sunt suficient de bune pentru a duce la bun sfârșit proiectul. În același timp, proiectul „Avangard” rămâne prioritar pentru Kremlin până în 2020. Următoarele teste a rachetei sunt planificate pentru luna decembrie a acestui an, potrivit Deschide.md.
Specialiștii ruși au constatat că fuselajul rachetei nu rezistă la temperatura care se creează în urma frecării cu aerul după revenirea în atmosferă, ceea ce destabilizează sistemele din interiorul acesteia. În aceste condiții rușii sunt obligați să caute materiale mai puternice din punct de vedere termic.
Moscova planifică să obțină noi materiale din fibră de carbon în cel mult 12 luni, însă Washingtonul susține că până acum Moscova a făcut doar declarații puternice nu și rachete.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a exprimat scepticismul față de dezvoltarea programului de arme hipersonice al Rusiei.
"Evident, încercările Rusiei de a dezvolta arme de înaltă tehnologie sunt ceva la care ne uităm îndeaproape. În acest moment însă, am văzut pretenții mai mari de succes decât o dovadă reală", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Eric Pahon. ,,Continuăm să ne dezvoltăm propriile capacități defensive și să îmbunătățim pregătirea atât pentru noi, cât și pentru aliații noștri, pentru a face față oricăror amenințări pe care rușii le pot dezvolta".
Avangard a fost una dintre cele șase arme prezentate de Vladimir Putin la 1 martie 2018 în fața Adunării Federale.
Avangard (de asemenea , cunoscut sub numele de Objekt 4202 , Yu-71 și Yu-74) este proiectat să stea pe o rachetă balistică intercontinentală și să folosească forțe aerodinamice pentru a naviga în partea superioară a atmosferei. Putin a afirmat că Avangard a reușit să lovească ținte cu o viteză de 20 de ori mai mare decât viteza sunetului.
În luna mai, CNBC a aflat că Rusia a testat cu succes Avangard de două ori în 2016. Al treilea test cunoscut al sistemului a fost efectuat în octombrie 2017 și a fost un adevărat eșec, deoarece Avangard s-a prăbușit în Marea Barenț după ce a parcurs 35 de km.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News