Rușii alimentează spaimele din 1941 și susțin că Germania pregătește o nouă „campanie spre Est”. Și ar face-o de bunăvoie, fără presiunea SUA
Presa de propagandă din Federația Rusă alimentează spaimele celui de-al Doilea Război Mondial și rănile provocate atunci de cele două regimuri totalitare, direct responsabile de tragedia care s-a declanșat în 1939.
Pe data de 9 septembrie mai multe state NATO din nordul Europei vor efectua exerciții navale majore în Marea Baltică, un mesaj de forță în imediata apropiere a Rusiei, în contextul provocărilor tot mai mari cu care Europa se confruntă din cauza agresiunii ruse.
La manevrele militare vor lua parte nu doar statele din Baltică, dar și alți parteneri importanți din NATO, precum SUA, Canada sau Franța. Vor fi dislocați peste 3.200 de militari aliați, împreună cu 30 de nave de luptă și 15 avioane militare. Forțele aliate vor simula respingerea unui atac în regiune, atât prin operațiuni amfibii de debarcare.
Comanda exercițiului va fi asigurată de Marina germană și de viceamiralul german Jan Christian Kaack, din orașul german Rostock.
Iar de aici propaganda rusă a dat frâu liber imaginației.
Cum alimentează propaganda rusă artificial spaima din 1941
Foto: Bundeswehr / Marcel Kröncke
Jurnalistul rus Alexander Timokhin semnează în publicația Vzgyad - apropiată Kremlinului - un material în care analizează „adevăratul obiectiv” al Germaniei în contextul exercițiilor militare, oprindu-se la termeni precum „revanșismul german”, cu referire la Operațiunea Barbarossa (1941) - invadarea URSS-ului.
Autorul precizează că exercițiile au loc în apele teritoriale ale Letoniei și Estoniei, în apropierea Rusiei, însă nu și pe teritoriul Lituaniei. „Germanii nu includ teritoriul lituanian pentru a nu stârni furia Rusiei, manevrele fiind mult prea aproape de Kaliningrad. Acest lucru sugerează că momentan Germania nu e pregătită să escaladeze tensiunea în regiunea baltică”, concluzionează jurnalistul rus.
Acesta consideră că manevrele vor avea o componentă ofensivă prin debarcarea la care vor participa forțele SUA, ceea ce arată că Berlinul dorește o demonstrație de forță.
Propaganda rusă denunță ceea ce numește ... „agresiunea Germaniei” prin sabotarea Nord Stream 2 și a Acordurilor de la Minsk, dar și „participarea Germaniei la răsturnarea lui Viktor Ianukovici”, fostul președinte ucrainean înlăturat în urma Euromaidanului ca urmare a revoltelor legitime a populației ucrainene, pentru ca Ucraina să nu deraieze de la drumul pro-european pe care, de altfel, chiar Ianukovici l-a încălcat flagrant și cu intenție.
O poziție neașteptată: „Agresiunea Germaniei împotriva Rusiei” nu e la presiunea SUA
Un soldat american urmărește artileriştii ucraineni trăgând cu obuzierul autopropulsat M109 în zona de antrenament Grafenwoehr, Germania, pe 12 mai 2022. Sgt. Spencer Rhodes US Army
De regulă în centrul propagandei ruse SUA se află în epicentrul „agresiunii”. Cu alte cuvinte, SUA împing statele occidentale europene într-o confruntare cu Federația Rusă, transformându-le în „colonii americane”. Alexander Timokhin a ieșit din acest narativ, precizând în materialul citat că Germania o face de ... bunăvoie.
„În ciuda dimensiunii reduse a manevrelor, aceste exerciții fac parte din agresiunea germană împotriva Rusiei, agresiune care se desfășoară în paralel cu cea americană. Nimeni nu a forțat Germania să adere la această agresiune, fiind alegerea Berlinului, fără constrângere americană”, e de părere jurnalistul rus.
Timokhin merge mai departe și precizează că după 1945, deci după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a încercat să „revină la politica de odinioară”, considerând că „războiul împotriva Iugoslaviei” și „trimiterea trupelor germane în Afganistan” au fost decizii pe care nemții le-au luat singuri „cu bucurie”.
Dincolo de propagandă și alimentarea spaimelor istorice, Germania se transformă într-o putere militară. Iar tocmai agresiunea rusă e principalul motiv pentru acest lucru
Foto: NATO
Invazia rusă neprovocată din Ucraina declanșată pe data de 24 februarie 2024 a schimbat din temelii nu doar strategia Europei din punct de vedere militar și economic, dar a adus o decizie istorică: Înarmarea Germaniei de o manieră fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.
La finalul lunii mai a anului trecut, clasa politică din Germania a ajuns la un consens pentru a modifica regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.
Această decizie a fost luată pe fondul agresiunii militare ruse, dar şi pentru ca Germania să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB. Iar 2% din pentru apărare din PIB-ul celei mai mari economii a Europei înseamnă enorm.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News