Serviciile americane au interceptat oficiali din Armata rusă care afirmă că invadarea Ucrainei va fi mult mai dificilă decât crede Putin
O invazie la scară amplă a Ucrainei de către Rusia ar putea fi mai dificilă şi mai costisitoare decât cred preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi colaboratori de-ai săi de la Kremlin, consideră înalţi funcţionari ruşi, ale căror comunicaţii au fost interceptate de serviciile de informaţii americane, a relatat luni postul CNN, care citează patru persoane neidentificate care au legături cu serviciile de intelligence ale SUA, potrivit Agerpres.
scris de DefenseRomania Team
Armata Federației Ruse, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Trei dintre surse au declarat că printre înalţii funcţionari ruşi se numără agenţi ai serviciilor de informații şi din armată. Aceştia şi-ar fi exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea ca planurile lor să fie descoperite şi expuse public de către naţiunile occidentale, au declarat două surse, citând comunicaţii interceptate.
CNN menţionează că, totuşi, nu există dovezi că aceşti oficiali ruşi s-ar opune planului în ansamblu sau că ar urma să se opună ordinelor lui Putin, au declarat două dintre surse. O altă sursă familiarizată cu serviciile de informaţii americane a remarcat că Rusia are o armată profesionistă de la care este de aşteptat să pună în aplicare eficient ordinele lui Putin.
Personalul din domeniul apărării crede că e „dificil ca strategia să funcționeze”
Totuşi, personalul din domeniul apărării Rusiei crede că va fi dificil, scrie CNN, care citează de această dată o înaltă oficialitate europeană, a cărei identitate nu o dezvăluie. ''În evaluări, vedem că este clar că unii oameni din sfera apărării (ruse) nu par să înţeleagă cu adevărat care este strategia'', a adăugat sursa citată, menţionând totodată că evaluările sugerează că personalul din domeniul apărării consideră că ''este foarte dificil ca strategia să funcţioneze''.
O altă sursă militară familiarizată cu activitatea serviciilor de informaţii americane a declarat că modul în care planificarea făcută de Rusia a evoluat şi s-a extins în ultimele două luni sugerează că oficialităţile ruse au ţinut cont de îngrijorările care le-au fost transmise.
SUA au informaţii destul de solide despre manevrele armatei ruse, care a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei, iar aceste informaţii au oferit Washigtonului o ''vizibilitate'' mai bună decât de obicei asupra operaţiunilor armatei ruse, scrie CNN, care notează că în ultimele două săptămâni au apărut noi tabere şi s-au înregistrat noi transferuri de militari ruşi şi de echipament.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Europarlamentarul leton ar fi de fapt agent FSB de aproape două decenii Membrul leton al Parlamentului European Tatiana Jdanoka a apărat politica rusă timp de decenii și a făcut-o atât de la Riga, cât și de la Strasbourg. Ea a criticat în special țările baltice pentru presupusa discriminare a minorității ruse. Dar ea a lucrat de fapt pentru serviciul secret FSB al Rusiei și din 2004 până în 2017 s-a coordonat cu doi ofițeri de legătură din serviciile ruse de informații.