Sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare), aflat în dotarea Batalionului 81 ROT, este gata pentru primirea misiunilor de luptă, se precizează într-un comunicat de presă, publicat pe pagina de Facebook a Statului Major al Apărării.
scris de
Cristian Soare
După cum se precizează în comunicatul de presă, sistemul HIMARS, aflat în dotarea Batalionului 81 ROT, a luat parte la un exerciţiu militar derulat la Focșani.
Luna trecută, în noiembrie, s-a încheiat o nouă etapă din pregătirea rachetiștilor tereștri din Brigada 8 Rachete Operativ Tactice (ROT).
Printre altele, Statului Major al Apărării ne îndeamnă să fim mândrii că după mulți ani România este dotată cu acest tip de sisteme de rachete.
G Ad:
,,Tehnică performantă, high class, pe care foarte puține țări o au în dotare. Și nu este vorba de laude, pentru a intra în sfera PR, ci ne referim la niște performanțe greu de egalat pentru acest sistem’’, se precizează în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, exercițiul de antrenament "Zimbrul 21" al Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice a marcat sfârșitul perioadei de instrucție individuală (New Equipment Training) ,desfășurată de rachetiștii tereștri cu reprezentanții companiilor producătoare ale echipamentelor sistemului HIMARS.
Între obiectivele exercițiului s-au regăsit verificarea deprinderilor pentru operarea în condiții de maximă siguranță a echipamentelor, integrarea elementelor sistemului și verificarea funcționalității acestuia, precum și aprecierea nivelului de instruire de către echipa mobilă de instructori/TAFT (Technical Assistace Field Team) și de militari aparținând 4th SFAB (Security Force Assistance Brigade), care vor consilia batalionul pe timpul perioadei de instrucție colectivă.
Sisteme HIMARS pentru Armata României
Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.
Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.
HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.
Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026.
România devine astfel prima țară din Europa Centrală și de Est care operează atât sisteme Patriot, cât și HIMARS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Marocul încearcă să-și îmbunătățească capacitățile de apărare terestră pentru a contracara amenințările tradiționale și asimetrice. În acest context, Marocul acționează pentru achiziționarea de vehicule blindate cu opt roți, iar pentru acest contract concurează compania americană General Dynamics, Patria din Finlanda și Nexter din Franța.
Războiul brutal neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a ridicat abordarea unei noi strategii de apărare, mai ales în statele din Europa Centrală și de Est.
În cadrul așa-numitului proces de dezescaladare pe direcțiile Kiev și Cernigov, anunțat de Rusia, o serie de unități militare rusești sunt retrase din regiunile de la frontiera cu Ucraina. Între altele, o serie de materiale video cu retragerea convoaielor militare rusești arată deplasarea unor instalații de lansare ale sistemului tactic de rachete de tip 9K79 Tochka-U.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 30.03.2022, șeful Direcției principale organizare-mobilizare din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Evgheni Burdinsky, a declarat că nu există nicio legătură între campania de încorporării de primăvară, care urmează să înceapă pe 01 aprilie, și ''operația militară specială'' din Ucraina - termen folosit de Rusia pentru a evita să susţină că participă la o agresiune militară.
Forțele Armate sârbe au anunțat sătămâna trecută introducerea în serviciul de luptă a unor noi obuziere autopropulsate Nora, precum și alte două tipuri diferite de vehicule blindate, Lazars și Miloš, toate de producție autohtonă.
Observatori militari susțin că Forțele Armate ruse din Ucraina s-au bazat în mod repetat și surprinzător pe dispozitive de comunicații nesecurizate, cum ar fi smartphone-urile și sisteme radio push-to-talk, evidențiind și mai mult deficiențele de comandă și control cu care se confruntă Moscova.
Batalionul din Belarus, denumit ”Kastus Kalinowski”, a devenit ieri parte a Forțelor Armate ale Ucrainei, după cum consemnează portalul ucrainean mil.in.ua.
Un militar al Armatei Române a murit în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat în poligonul de la Smârdan, în judeţul Galați, potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citate de ştiri.tvr.
Agenția rusă de presă Tass a informat, pe 16.03.2022, citând o sursă apropiată de mediul militar, că, în compunerea Trupelor de Desant Aerian, ar putea fi reînființată Divizia 104 Desant Aerian.
Chiar înainte de invadarea Ucrainei, industria de apărare din Federația Rusă a dezvoltat niște sisteme speciale improvizate deasupra turelei tancurilor principale de luptă T-72 pentru a le proteja de rachetele antitanc americane Javelin cu care sunt înzestrate forțele ucrainene. Realitatea din teren a arătat însă că aceste sisteme nu au reușit să facă față rachetelor Javelin, zeci de tancuri rusești fiind efectiv spulberate până în acest moment în Ucraina.
Militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale continuă să strângă trofee de război – tehnică militară capturată de la forţele ruse de ocupaţie. Conform celui mai recent bilanţ, azi, un alt complexul rusesc de rachete Pantsir-S1 a ajuns în posesia armatei ucrainene ca urmare a unei misiunii îndeplinite cu succes de către militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale.
Militari români şi americani au participat, joi, la un exerciţiu de luptă cu muniţie reală în poligonul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române (CSIL), din Smârdan, judeţul Galaţi, în cadrul exerciţiului "Justice Eagle 22.1", informează reprezentanţii Brigăzii 9 mecanizate "Mărăşeşti", unitate participantă la acţiune.
Armata ucraineană a doborât, în dimineaţa acestei zile, un alt elicopter de atac al armatei ruse, de data aceasta ar fi vor despre un Mi-24. Potrivit informaţiilor furnizare de mai multe publicaţii mass-media ucrainene, elicopterul a fost doborât în regiunea Kiev.
Înainte de începerea negocierilor privind încetarea focului, purtate de Rusia şi Ucraina la graniţa cu Belarus, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 28.02.2022, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au câștigat supremația aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei. Potrivit reprezentantului rus, în timpul zilei, au fost distruse opt sisteme de apărare antiaeriană Buk-M1 și radarul unui sistem S-300, iar patru avioane ucrainene au fost distruse pe aerodromuri și unul în aer.
Securitatea Ungariei este primordială, motiv pentru care Forțele Armate Ungare își vor mobiliza trupele în zona de est a țării, a declarat astăzi, ministrul ungar al apărării, Tibor Benkő, citat de Hirado, principalul program de știri al televiziunii naționale maghiare.
Locuitorii regiunii Cernăuți, invitați să se înscrie în brigada militară „Cneazul Roman cel Mare”. Acest lucru a fost raportat de Agenția ACC cu referire la serviciul de presă al Administrației Regionale de Stat Cernăuți.
Departamentul de Stat al SUA a decis în final să aprobe vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, după cum a informat pe Twitter șeful Ministerului Apărării Naționale din Polonia, Mariusz Błaszczak.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat, pe 15.02.2022, că armata rusă va reveni în punctele de dislocare permanentă, după încheierea exercițiilor. Potrivit precizărilor sale, unitățile Regiunilor Militare Vest și Sud au început încărcarea tehnicii de luptă pe platformele feroviare și urmează să înceapă deplasare spre cazărmi.
Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a precizat luni că "nu mai sunt îndeplinite" condiţiile pentru continuarea misiunii forţei franceze Barkhane în Mâli, deoarece aproximativ o mie de mercenari ai controversatei companii militare private (PMC) ruse Wagner Group se află în această ţară.
Canada își retrage temporar forțele militare din Ucraina, din cauza potențialei agresiuni ruse, după cum a informat Ministerul Apărării din Canada printr-un comunicat de presă. Cu o zi înainte, aceeași decizie a fost luată de Statele Unite și Marea Britanie.
Statele Unite și Marea Britanie au făcut un nou pas prin care subliniază iminența unui atac militar rus asupra Ucrainei în perioada imediat următoare. După retragerea personalului diplomatic, cele două țări au decis că este momentul ca instructorii militari să părăsească și ei teritoriul Ucrainei.
Se întâmpla în 2006 și nu din vina țării noastre. Atunci generalii americani au propus și cochetat cu ideea de a construi un Task Force East, format dintr-o brigadă rotativă de tancuri americane M1 Abrams alături de vehicule Bradley, ori una de blindate Stryker în România.
În cadrul ședinței din 11 februarie a Consiliului de Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, secretarul consiliului, Alexei Danilov, a declarat că Forțele de Apărare Teritorială mizează pe aproximativ două milioane de cetățeni ucraineni.
În aceste zile, Forţele Armate Ruse desfăşoară multiple exerciţii militare la graniţa cu Ucraina, dar, din câte se pare, demonstraţia de forţă a militarilor ruşi a cam dat greş pe unele fronturi. Condiţiile meteo au jucat întotdeauna un rol foarte important în planificarea strategiilor militar şi se pare că, cel puţin de data asta, ruşii au ignorat acest detaliu mic, dar foarte important, şi s-au trezit cu mai multe tancuri blocate în noroi.
În contextul dislocării în România din Germania a detașamentului TF Cougar, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters a precizat că fiecare măsură defensivă luată de NATO reprezintă punerea în fapt a coeziunii statelor aliate pentru asigurarea securității întregului spațiu aliat.
Generalul Oleksandr Sîrskii, comandantul trupelor terestre ucrainene, a avertizat joi Rusia că o invazie a Ucrainei nu va fi o 'simplă plimbare în parc' şi că trupele ucrainene se vor lupta pentru 'fiecare metru de pământ'.
MApN a anunțat că prima coloană cu tehnică militară americană care a intrat ieri seara în țară va ajunge, estimativ, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța în cursul dimineții de mâine.
Primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar vor intra în seara zilei de miercuri, 9 februarie, în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, precizează Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă.
Portalul rusesc topcor.ru a informat, pe 09.02.2022, că, în cadrul procesului de întărire a frontierei din sud-vestul țării, Rusia a trimis noi complexe de coastă Bastion în Crimeea.
În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.
Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL, a precizat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform. Potrivit diplomatului ucrainean, valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Pierderea crucișătorul Moskva a provocat schimbări majore în tactica de război a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Astfel, după ce a pierdut un bun valoros, comandamentul acesteia a reușit să-și restructureze activitatea și să obțină un avantaj semnificativ în teatrul de operații, după cum remarcă publicația britanică UK Defense Journal.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.
Forţele Armate Ucrainene au publicat primul material video care prezintă utilizarea în luptă a sistemelor de rachete M142 HIMARS, a căror livrare a fost anunțat oficial abia ieri, 23 iunie.
În oraşul Alchevsk, regiunea Luhansk ocupată temporar, trupele ruse au lansat o rachetă, dar propriul lor sistem de apărare aeriană a dat semne că ''refuză să execute ordinele''. Astfel, la scurt timp după lansare, o rachetă trasă din sistemul de apărare aeriană - cel mai probabil S-300 - s-a întors literalmente la locul de lansare și a explodat.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 23.06.2022, că este necesară întărirea capacității de apărare a Statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus.
Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional, relatează AFP.
Statele Unite vor oferi încă 450 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS, au declarat joi oficiali americani.
Casa Albă a declarat joi că noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China, inclusiv practicile sale economice, transmite Reuters.
Reprezentanţii companiei americane Lockheed Martin au declarat miercuri că ar putea livra primele avioane de luptă F-35 către Germania în 2026 și se așteaptă ca aceste aeronave de generaţia a V-a să fie comandate de tot mai multe state europene, în special de Grecia şi Republica Cehă.
Sistemele de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au ajuns deja în Ucraina - a declarat miercuri Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA. După cum a precizat Wendy Sherman, livrarea acestor sisteme de rachete va permite Ucrainei să se apere acum mult mai bine.
Comandantul forţelor armate finlandeze, generalul Timo Kivinen, a declarat, într-un interviu preluat miercuri, 22 iunie, de Reuters, că țara sa s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac din partea Rusiei şi ar face față într-o astfel de situaţie.
Grupul 31 de Mentenanță al Forțelor Aeriene ale SUA a venit în România pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români din cadrul Forțelor Aeriene Române, ca parte a programului F-16 Fighting Falcon. Sergentul-major Brian Johnston, șeful Grupul 31 de Mentenanță al U.S. Air Force a venit în România alături de o echipă de cinci aviatori americani (n.r tehnicieni), la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români în ceea priveşte lucrările de mentenanţă şi întreţinere pentru avioanele F-16.
Grecia şi Republica Cehă şi-au exprimat 'interesul' pentru achiziţia de avioane de vânătoare F-35 produse de Lockheed Martin, potrivit unui responsabil al grupului american, transmite AFP, remarcând că succesul acestui aparat pune în dificultate proiectele de apărare comună în Europa.
Potrivit unui scurt comunicat de presă al ministrului polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, publicat pe Twitter la 20 iunie, primul lot de 70 din cele 300 de vehicule Cougar MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), comandate în 2021, tocmai au ajun în Polonia.
Dacă în trecut modul de organizare socio-economic a omului nu avea un impact atât de mare asupra mediului și ecosistemului, după revoluția industrială lucrurile s-au accelerat, iar acum putem vorbi la nivelul planetei de o Eră Antropocenă, în care activitățile umanității, precum și relațiile și interacțiunile între oameni au un impact direct și vizibil asupra mediului înconjurător.
Doi Congresmeni americani, Adam Kinzinger și Chrissy Houlahan, au depus un proiect de lege pentru antrenarea piloților și echipajelor de luptă ucrainene pe mijloacele aeriene ale armatei americane.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul "24UR", pe 21 iunie 2022, Slovenia a donat Ucrainei 35 de vehicule blindate BVP M-80A (Infantry Fighting Vehicles). În urma donării acestor vehicule blindate M-80A IFV (Infantry Fighting Vehicle) către Ucraina, Slovenia a primit din partea Statelor Unite promisiunea că va primi la schimb arme mult mai moderne.
Forţele militare ruse au ocupat localităţile Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka situate mai la sud de oraşele ucrainene Lisiciansk şi Severodoneţk, asupra cărora este concentrată în prezent ofensiva rusă în regiunea Lugansk, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, informează Reuters.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind Cooperarea în Domeniul Industriei de Apărare, semnat la Varşovia, la 3 martie 2022.
Avioane de luptă din cadrul Forțelor Aeriene ale Regatului Unit și al Forțelor Aeriene ale Turciei au desfășurat un antrenament aerian comun ca parte a unui program de instrucție stabilit în cadrul NATO.
Turcia a anunțat că nu consideră summitul NATO de săptămâna viitoare un punct final pentru soluționarea obiecțiilor pe care le are față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța de apărare occidentală.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, miercuri, la Abu Dhabi, la cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.
România a achiziționat o primă escadrilă de F-16 din Portugalia, în număr de 17 avioane. Aparatele completează Escadrila 53 Vânătoare iar România a demarat procedurile pentru achiziționarea a încă două escadrile de F-16 din Norvegia, formate din 32 de aparate.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Președintele Andrzej Duda a confirmat că Polonia a trimis 240 de tancuri, blindate și sisteme de rachete Ucrainei, pentru a putea face față agresiunii Ruse.
Ministerul de externe de la Tallinn l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de o încălcare "extrem de gravă" a spaţiului aerian al Estoniei de către un elicopter rusesc, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Thales a prezentat radarul Ground Master (GM) 200 propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Evenimentul a avut loc la expoziția Eurosatory 2022 de la Paris.
Într-un final, Forțele Armate ale Ucrainei au primit piesele de artilerie autopropulsată PzH 2000 pe care le-au așteptat de foarte mult timp să sosească din Germania și Olanda. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a anunțat astăzi că obuzierele sunt deja în Ucraina și sunt gata de luptă.