Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Spionaj la Praga | Andrei Konchakov, un spion cu acoperire diplomatică, acuzat de presa cehă de tentativă de asasinat
12 mai, 11:01
Mass-media cehă l-a identificat pe bărbatul despre care spun că este un diplomat rus sub acoperire, care a intrat în țară în urmă cu aproape două luni cu o valiză în care avea şi toxină din seminţe de ricin, ca parte a unui presupus complot care presupunea otrăvirea a trei oficiali din Praga, care au întreprins acțiuni care au deranzat Rusia.
Andrei Konceakov, directorul Centrului rus pentru știință și cultură din Praga

Bărbatul, pe care serviciile de informaţii cehe îl suspectează că ar fi adus toxină din seminţe de ricin la Praga pentru a-l asasina pe primarul din Praga, Zdenec Hrib, precum şi pe alţi doi politicieni, Ondrej Kolar şi Pavel Novotny, este Andrei K., relatează cotidianul ceh Seznam Spravy, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty și Uawire.org.

La 26 aprilie, ziarul Respekt a relatat că un cetăţean rus cu pașaport diplomatic a ajuns în Cehia, având în posesia sa toxină din seminţe de ricin, o temută otravă fără antidot, preferată de asasini. Ziarul a susținut, citând sursele sale, că bărbatul dorea să-l otrăvească pe primarul general al Pragăi Zdenek Hrib, alături de primarii a două districte – Ondrej Kolar și Pavel Novotny.

Zdenek Hrib a atras mânia Moscovei după ce a redenumit, la cererea cetățenilor, scuarul din fața Ambasadei Ruse la Praga în amintirea lui Boris Nemțov, critic înverșunat al Kremlinului, asasinat în 2015.

Ondrej Kolar, la rândul său, a sprijinit demontarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev în districtul 6 din Praga. Rusia a condamnat acest act și a anunțat că îl va investiga ca o încălcare a tratatului ruso-ceh de prietenie din 1993.

Potrivit cotidianului Seznam Spravy, în ultimele două luni poliția și Serviciul de Informaţii ceh (BIS) au căutat date şi informaţii despre respectivul getatean rus cu paşaport diplomatic. Publicația nu a dat numele complet al persoanei, dar precizează că numele său este cunoscut și a fost obținut de la serviciile de informaţii ale țării.

În cadrul ediției din 10 mai a programului 168 de ore de la postul public de televiziune din Cehia, au fost citate surse anonime din serviciile de informaţii, potrivit cărora persoana este Andrei Konchakov.

Potrivit presei cehe, Andrei K. a ajuns la Praga pe 14 martie. Serviciile de informaţii cehe cred că bărbatul transporta o valiză care conținea o „substanță letală”. Cotidianul Seznam a raportat, citând propriile sale surse, că serviciile de informaţii cehe au fost avertizate în acest sens, dar nu l-au interogat pe aeroport, pe cetăţeanul rus, de frică ca nu cumva reţinerea acestuia să fie utilizată de Rusia ca „parte a unei campanii de dezinformare”.

La aeroport, Andrei Konchakov a fost aşteptat de Alexander A., un șofer de la Ambasada Rusiei din Cehia, suspectat de serviciile de informații cehe că ar fi un agent FSB. Despre el se crede că e responsabil să aibă grijă nu doar de diplomați, dar și de documentele secrete sau orice alte obiecte și materiale în posesia acestora.

Potrivit cotidianului Seznam, pe 6 aprilie, serviciile de informaţii cehe au avertizat poliția că există un „agent care reprezintă o amenințare la adresa securității” oficialilor cehi.

Andrei Konchakov a oferit un scurt interviu cotidianului ceh Seznam, negând acuzațiile ce i se aduc, precizând că avea în valiză doar dezinfectant și bomboane.

„Probabil a fost o greșeală”, a mai adăugat Koncealov pentru cotidianul ceh, apoi a refuzat să mai comenteze sub pretext că are nevoie de permisiune de la Moscova și a cerut, dacă mai exista şi alte întrebări, acestea să fie trimise prin e-mail.

BIS consideră că Andrei K. este un angajat al serviciilor speciale ruse. Potrivit BIS, el lucrează în Republica Cehă de mulți ani, dar numai în ultimii doi ani într-o poziție diplomatică, relatează Seznam.

Potrivit datelor oficiale, Konceakov s-a născut la Moscova în 1986, dar, în rest, informațiile publice despre viața să sunt puține sau chiar contradictorii. Potrivit site-ului rus de investigații The Insider, Konceakov a absolvit Institutul de Inginerie și Fizică de la Moscova, MIFI, dar nu e clar în ce an.

Tot The Insider scrie că Andrei Konceakov a început să lucreze în Praga pentru Rossotrudnicestvo, o agenție de stat pentru bunăstarea rușilor de peste hotare. Din decembrie 2017, el e prezentat ca director al Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Praga.

Directoarea Rossotrudnicestvo, Elena Mitrofanova, a descris informațiile din presă despre Konceakov drept o „provocare nefondată”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Exercițiu militar fără precedent al SUA, în Marea Neagră
În loc de tancuri T-14 Armata, Forţele Armate Ruse primesc promisiuni
Serbia ar fi comandat un sistem de apărare antiaeriană din China
Când va primi Flota rusă din Marea Neagră primele rachete hipersonice Zircon?
Germania închide ochii la acţiunile militare ale Turciei. Berlinul a aprobat livrări de armament către Ankara
Armata israeliană a deschis focul asupra a patru persoane care îi ameninţau frontiera cu Siria (Video)
Un grup iranian revendică 28 de atacuri cibernetice asupra Israelului
Sursă foto: Indian Navy Facebook
EXCLUSIV
India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA
Ministerul Apărării a extins capacitatea spitalului ROL 2 amplasat în incinta Institutului „Ana Aslan”
Exerciții militare comune Turcia - Azerbaidjan
Avioane rusești au aprovizionat cu armament forțele loiale mareșalului Khalifa Haftar
Statul Islamic revendică un atac în Afganistan
Disputa dintre Rusia și Belarus se adâncește după reținerea mercenarilor din Wagner Group. Rușii spun că au 'pierdut zborul'
Thailanda suspendă exerciţii militare comune cu SUA
Opt militari americani sunt consideraţi morţi după un naufragiu în largul coastelor Californiei
The Guardian se întreabă: 'Este acesta începutul sfârșitului pentru ultimul dictator al Europei?'
Ambasadorul SUA: 'România va fi protejată de orice influență malignă și nu trebuie să se îngrijoreze de integritatea teritorială'
Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiționat și transformarea Crimeei în portavion
Tancurile României și cât de utile mai sunt în conflictele de azi tancurile (Galerie foto)
Condamnarea pentru terorism a etnicilor maghiari Beke Istvan şi Szocs Zoltan. România pusă la zid de un deputat al Fidesz
Nou atac al grupării Boko Haram în Ciad
Campanie rusă de dezinformare: Statele baltice ar trebui să fie mândre de ocupația sovietică
Noi confruntări armate la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan
Iranul anunţă arestarea liderului unei grupări teroriste cu sediul în SUA
Parașutiștii ruși vor avea noi vehicule blindate
Cum de ei au reușit și noi nu? Compania israeliană Elbit Systems va moderniza avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene
EAU anunţă începerea operaţiunilor la prima centrală nucleară din lumea arabă
Bărbatul care săptămâna trecută a luat ostatic un poliţist a fost ucis de forţele speciale ucrainene
Oficial german: Ungaria își modernizează forțele terestre cu ajutorul Germaniei. Budapesta şi-a prezentat tancurile Leopard 2 (Foto/Video)
Rheinmetall a prezentat noul tun de 130 mm, proiectat pentru viitoarele tancuri Leopard (Video)
Vehicul amfibiu al SUA, implicat într-un incident tragic. Cel puțin un pușcaș marin a murit și alți opt sunt dați dispăruți
Sancțiuni impuse Rusiei. Moscova anunță că se va răzbuna pe U.E: În diplomaţie, totul este reciproc!
Turcia, demonstraţie de forţă cu avioane F-16 în Azerbaijan (Foto/Video)
Gură de oxigen pentru industria de apărare. Investiție la Fabrica de Pulberi din Făgăraș, pentru ca România să nu mai depindă de Serbia
Bombardiere chineze, exerciții în Marea Chinei de Sud. Beijingul transmite SUA că unificarea cu Taiwanul e inevitabilă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro