Statele Unite presupun că "liniile roșii" ale politicii lui Putin sunt mai flexibile decât se credea anterior
După rebeliunea eșuată a mercenarilor Wagnar din Rusia, oficialii americani consideră că așa-numitele "linii roșii" ale lui Vladimir Putin sunt mai flexibile decât se credea anterior, inclusiv în ceea ce privește problema furnizării de arme Ucrainei, potrivit Politico.
,,Oficialii americani sunt de părere că unele dintre motivele pentru care Putin a încheiat acordul a fost evitarea violențelor pe scară largă pe teritoriul rusesc'', susţine publicaţia.
Acest lucru i-a determinat pe unii să se întrebe dacă ar putea împinge mai departe limitele în ceea ce privește furnizarea de arme cu rază de acțiune mai mare pentru Ucraina - inclusiv furnizarea de avioane F-16.
,,Linia roșie a lui Putin ar putea fi mai flexibile decât s-a anticipat, iar acesta ar putea alege să nu escaladeze conflictului de teama extinderii acestuia'', potrivit Politico.
Antony Blinken, secretarul de stat american, răspunzând marți la o întrebare dacă haosul din armata rusă ar putea încuraja o contraofensivă a Ucrainei, a declarat: "Nu este o problemă: "Cred că există o anumită oportunitate acolo".
Cu toate acestea, el a adăugat că oficialii americani așteaptă încă să vadă cum se desfășoară evenimentele.
Potrivit publicației, pe termen scurt, este evident că summitul NATO, care va avea loc peste două săptămâni în Lituania, va dobândi o nouă relevanță. Blinken a făcut aluzie la un "pachet robust pentru Ucraina" care va fi prezentat de liderii NATO la Vilnius. Dar este posibil, de asemenea, că planurile Alianței pentru o eventuală intrare a Ucrainei să se schimbe, având în vedere slăbiciunea militară a Rusiei și perspectiva reală a unui război civil la granițele sale.
Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, consideră că "este încă o ștachetă ridicată [pentru posibila aderare a Ucrainei la NATO], deoarece toate cele 31 de țări [NATO] trebuie să spună "da".
,,Occidentul are acum mai puține motive să se îngrijoreze de presupusele linii roșii ale lui Putin și cu atât mai multe motive să se îngrijoreze de modul în care să se pregătească pentru o situație imprevizibilă în Rusia".
Politico scrie că unii analiști presupun că "reținerea" lui Putin cu Prigozhin poate fi un semn al raționalității sale, alții spun că un dictator slăbit poate deveni și mai nebun.
Fragilitatea regimului Putin îi forțează, de asemenea, pe unii oficiali americani să privească mai atent la posibilitatea unei Ruşii post-Putin și a unui arsenal nuclear care ar putea deveni un factor și mai destabilizator pentru ordinea mondială.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News