Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Statele Unite vor desfăşoara sisteme de rachete Patriot în Irak
31 Martie, 09:11
Statele Unite desfăşoară  sisteme  integrate de apărare aeriană și anti- rachetă Patriot în Irak pentru a-şi proteja trupele vizate în ianuarie de atacurile iraniene cu rachetele balistice, au declarat luni pentru AFP oficiali militari irakieni şi americani.

Washingtonul a solicitat autorităţilor irakiene să permită desfăşurarea acestor sisteme de apărare aeriană după ce rachetele trase în luna ianuarie din Iran s-au soldat cu o sută de răniţi la baza aeriană irakiană din Ain al-Assad (vestul ţării), în care continuă să se află sute de soldaţi americani.

Luni, nu era clar dacă Bagdad şi-a dat acordul. Oficiali irakieni au declarat pentru AFP săptămâna trecută că echipamentele americane au fost transportate fără acordul iniţial al Bagdadului, care s-a văzut pus în faţa faptului împlinit.

DefenseRomania a precizat de acum câteva zile, citând publicaţia Janes, că Armata Statelor Unite ar intenționa să construiască o nouă bază pentru un sistem de apărare aeriană Patriot, în apropierea bazei aeriene Ayn al-Asad din vestul Irakului.

O serie de baterii Patriot sunt în curs de asamblare la Ain al-Assad de mai bine de o săptămână, au declarat luni pentru AFP oficiali militari americani şi irakieni, sub protecţia anonimatului. Alte baterii Patriot au fost transportate în Erbil, a adăugat oficialul american.

De asemenea, alte două baterii, alcătuite din radare de înaltă performanţă şi rachete de interceptare capabile să distrugă rachete balistice în zbor, se află în Kuweit, în aşteptarea transferului în Irak, a continuat el.

Impunerea desfăşurării bateriilor Patriot ar putea exacerba tensiunile din relaţia Washingtonului cu Bagdadul, care se află deja la cel mai scăzut nivel după ce, în ianuarie, SUA au asasinat în Irak pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe locotenentul său irakian Abu Mehdi al-Muhandis.

Irakul a comunicat deja SUA că refuză desfăşurarea acestor sisteme de apărare deoarece ar putea fi interpretate de puternicul său vecin iranian drept o ameninţare. În plus, guvernul irakian trebuie să răspundă votului parlamentar care cere ca trupele străine, inclusiv soldaţii americani, să părăsească Irakul.

Oficialii irakieni care s-au întâlnit cu comandamentul american al coaliţiei internaţionale anti-jihadiste, au declarat pentru AFP în februarie că Washingtonul ar putea acorda garanţii prin reducerea numărului de soldaţi din Irak. În ultimele săptămâni, sute de soldaţi ai coaliţiei, printre care însă puţini americani, au părăsit Irakul, oficial de teama noului coronavirus şi pentru a sprijini serviciile publice din ţările de origine.

După reducerea efectivelor coaliţiei, părăsirea a cinci baze în ultimele zile şi instalarea bateriilor Patriot, comandamentul american "poate acum să îşi protejeze mai bine trupele, regrupate în mai puţine baze, mai bine securizate", a declarat un diplomat occidental pentru AFP.

Prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi a denunţat luni într-o declaraţie oficială "survoluri neautorizate ale bazelor irakiene" unde staţionează poliţişti, soldaţi şi paramilitari pro-iranieni ai coaliţiei Hashd al-Shaabi, integraţi în structurile statului irakian.

Şeful executivului nu a menţionat Washingtonul, dar ofiţeri de rang superior din cadrul coaliţiei au informat AFP că se realizează în continuare survoluri pe teritoriul irakian fără solicitarea, în prealabil, a acordului autorităţilor locale.

SUA acuză facţiuni din Hashd al-Shaabi că se află în spatele celor aproximativ 20 de atacuri din ultimele 6 luni, care care au vizat interese străine în Irak şi, în principal, pe cele americane.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rheinmetall a testat, într-un poligon din Ungaria, un vehiculul de luptă Lynx KF41 (Foto/Video)
Plan pe 15 ani pentru modernizarea Forţelor Armate Elene| Principalul obiectiv, achiziţionarea de avioane F-35
EXCLUSIV
Un sistem S-300 a dat chix în timpul unui exercitiu militar (Foto/Video). Propaganda rusă a muşamalizat incidentul
Două F-16 românești au efectuat misiuni cu două bombardiere americane B-52
 Totul despre exercițiul rusesc de nivel strategic “Caucaz-2020” (Ziua 4)
Două bombardiere strategice rusești Tu-160 au efectuat un nou zbor în interiorul granițelor Republicii Belarus
Aleksandr Lukaşenko, marioneta lui Putin, susţine că nu este interesat să fie recunoscut ca preşedinte de Occident 
Diplomați ruși, acuzați de spionaj militar, expulzați din Bulgaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro