Statul Islamic se reface. Este tot mai puternic în Africa
Cinci state din Sahel au decis duminică la Niamey să-şi consolideze cooperarea şi au lansat un apel comunităţii internaţionale să le sprijine pentru a stopa pericolul jihadist care loveşte tot mai violent ţările lor, relatează AFP.
"Şefii de stat au reiterat dorinţa lor de a pune totul în aplicare pentru a îmbunătăţi coordonarea între forţa comună, forţele naţionale şi forţele internaţionale aliate", potrivit comunicatului final al summitului care a reunit preşedinţii ţărilor grupului G5 Sahel - Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad.
Prevăzut iniţial la Ouagadougou, summitul a fost mutat la Niamey, în semn de solidaritate după atacul atac sângeros asupra taberei militare din Inates, marţi, în vestul Nigerului, în apropierea frontierei cu Mali, în care 71 de soldaţi au fost ucişi de jihadişti.
Şefii de stat ai G5 au lansat, de asemenea, un apel celorlalte ţări din vasta regiune pentru "întărirea cooperării între serviciile de securitate şi de informaţii în lupta împotriva terorismului şi criminalităţii transfrontaliere", potrivit comunicatului.
În pofida prezenţei de forţe militare franceze (Barkhane, 4.500 de soldaţi), regionale (G5 Sahel) sau ale ONU (Minusma în Mali), precum şi a forţelor americane, regiunea Sahel se confruntă cu atacuri jihadiste tot mai frecvente şi mai ucigaşe, după primele violenţe în nordul Mali în 2012.
Atacul de la Inates, cel mai sângeros din istoria Nigerului, revendicat de gruparea Stat Islamic, a traumatizat ţara, care a ţinut trei zile de doliu naţional, de vineri până duminică. În ultimele luni, alte atacuri violente au lovit Mali şi Burkina Faso.
Armatele ţărilor din G5 par neputincioase să pună capăt acestei spirale a violenţelor. Lansată în 2015 şi reactivată în 2017, Forţa comună a G5 Sahel ar trebui să numere cel puţin 5.000 de soldaţi pentru a lupta împotriva jihadiştilor în zonele de frontieră între ţările membre, însă ea nu reuşeşte să se întărească, în pofida numeroaselor declaraţii ale şefilor de stat, cum a fost cazul la Niamey, duminică.
Vezi și: Detaşamentul din Forţele Aeriene Române ''Carpathian Pumas'' îşi începe misiunile în teatrul de operaţii Mali
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News