Într-un interviu acordat DefenseRomania, Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, povestește cum un consilier al premierului Ion Chicu i-a dat de înțeles că va urma „tăvălugul” asupra sa.
Într-un interviu acordat DefenseRomania, Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, povestește cum un consilier al premierului Ion Chicu i-a dat de înțeles că va urma „tăvălugul” asupra sa.
Șeful Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, în prezent suspendat și cercetat pentru mai multe acuzații, va fi prezent la DefenseRomania.
Fostul reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat, săptămâna trecută, că Federația Rusă încearcă să împiedice Ucraina, Georgia și Moldova să adere la NATO, și folosește în acest scop ocuparea unor teritorii ale acelor țări.
Decizia SUA de a ieși din Tratatul „Cer deschis” nu este o surpriză, dar perdanți sunt în primul rând europenii, nu Federația Rusă, precizează profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.
Suntem la finalul lunii aprilie. Washington DC pare deja un tărâm îndepărtat, unde fiecare locuitor se teme să răspire aerul de frica virusului. Lumea întreagă așteaptă deciziile lui Trump. Primii sunt leaderii chinezi care s-au văzut repudiați prin eșecul diplomației măștilor. Din multe capitale, acest gest a fost catalogat ca fiind unul de frondă, nici de cum de ajutorare dezinteresată.
Sistemele de rachete anti-aeriene Pantsir-S1 (rusă Панцирь-С1, cod NATO SA-22 Greyhound) s-au dovedit a fi foarte inutile, asta odată cu începerea utilizării lor în condiţii reală de luptă, în războiul din Siria. Recent, în ultima săptămână, site-urile de profil din domeniul apărări au readus în discuţie subiecte legate de eficienţa în luptă a sistemelor Pantsir-S1, asta după ce Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU au distrus mai multe astfel de sisteme.
O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va avea loc miercuri, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, în sistem de videoconferinţă specială.
Mai multe oficialităţi americane au în vedere Polonia ca viitoare gazdă a arsenalului nuclear al SUA în Europa, după ce social-democraţii germani au redeschis dezbaterea despre ţara care ar trebui să rămână sub umbrela protectoare a Washingtonului. Ultimele evoluţii au nemulţumit însă Rusia, puternicul vecin al Poloniei, comentează miercuri Euractiv.com.
Urcând micile trepte de metal spre cabina prezidențială din Air Force One, Donald Trump are toate motivele să fie mândru de el. Turneul său indo-pacific, cu punctul forte la New Delhi , capitala celei mai populate democrații a lumii urma să fie un trimf.
La Washington, în lunile ianuarie și la început de februarie ale acestui an, se auzeau puternic, printre zâmbetele cu subînțeles, zgomotele făcute de dopurilor sticlelor de șampanie.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat miercuri disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluţionarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), dar fără a renunţa la formatul de negocieri "Normandia" (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia), informează agenţia de presă EFE şi media ucrainene.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 12 mai, o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.
Noua strategie de securitate naţională a Poloniei, semnată marţi de preşedintele Andrzej Duda, indică faptul că cea mai gravă ameninţare este ''politica neoimperială'' a autorităţilor ruse, dusă de asemenea şi ''cu mijloace de forţă militară'', transmite miercuri site-ul de ştiri thenews.pl.
Partenerul DefenseRomania, profesorul Răzvan Munteanu ne transmite un nou material despre situatia din Republica Moldova.
Rusia şi China profită de urgenţa provocată de pandemie pentru a-şi promova interesele în Europa, a avertizat secretarul american al apărării, Mark Esper, într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa, descriind ca 'maligne' eforturile Chinei de a promova echipamentele de telecomunicaţii ale companiei Huawei, transmite Reuters.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a comentat prezența Ungariei în Republica Moldova.
Ministrul ucrainean al Apărării, Andriy Taran, și ministrul român al Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, au discutat, săptămâna trecută, despre aspecte ce ţin de mediul de securitate din regiune, în special situația din regiunea Mării Negre și a Mării Azov, precizează Ukrinform, care citează un comunicat de presă al ministerului ucrainean al Aparaii.
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, actual europarlamentar, a oferit un interviu, în data de 24 aprilie, pentru Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia. Interviul având ca temă principală de discuţie situația actuală de securitate din jurul Mării Negre.
Aflați sub presiunea crescândă și permanentă a crizei COVID-19, puțini dintre noi am realizat importanța ultimului mesaj al președintelui francez Macron.
Uniunea Europeană a identificat „o convergență trilaterală a narativelor de dezinformare" promovată de China, Iran și Rusia privind pandemia de coronavirus despre care afirmă că este „multiplicată" într-o manieră coordonată, potrivit unui document intern văzut de Radio Europa Liberă.
DefenseRomania vă propune o analiză asupra Royal Air Force.
Războaiele lumii au diverse denumiri, de la cel de '30 de ani', la cel al 'Celor două roze' sau 'Marele Război', fiecare a exprimat o imagine izvorâtă de către om.
În iunie 1981, au fost raportate primele cazuri de infecții SIDA (AIDS) în SUA. La acea vreme, autoritățile americane de sănătate publică se refereau la boală drept „boala 4H”, ceea ce presupunea că aceasta afectează exclusiv haitieni, hemofiliaci, consumatori de heroină și homosexuali.
La finalul săptămânii care tocmai trecut a avut loc un fenomen extrem de rar, dar percutant pentru a înțelege dimensiunea militară reală a crizei COVID-19.
Cristian Sfichi (Director Thales Romania pentru Diviziile Aerospace, Defence, Security) a oferit în exclusivitate un interviu pentru DefenseRomania.
Propaganda rusă antioccidentală nu se dezmite niciodată. Turând la maximum mașinăria minciunilor, mass-media rusă a publicat afirmații care sugerează că Polonia nu a acordat permisiunea pentru aeronavele rusești care transportau ajutor umanitar coronavirus către Roma pentru a intra în spațiul aerian polonez.
Pandemia COVID-19 a pus continentul european într-o situație excepțională, fiecare dintre țările UE luând zilnic măsuri specifice pentru a opri răspândirea virusului.
"Scoaterea Armatei pe străzi în cazul pandemiei de noul coronavirus arată lipsa de încredere în instituțiile statului", a declarat pentru Defense Romania profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române.
Partenerul DefenseRomania.ro, dr. Răzvan Muteanu ne transmite o analiză incitantă și plină de informații. Răzvan Munteanu, analist de politică externă, este președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs.
Prețurile petrolului au scăzut luni cu peste 30% după ședința OPEC +, care s-a încheiat vineri cu ieșirea Rusiei din acord. Părțile nu au putut conveni asupra unei reduceri suplimentare a producției de petrol în condițiile scăderii cererii din cauza coronavirusului.