Viitorul summit NATO, care se va ține la Londra, în perioada 1-3 decembrie, va fi un prilej, cel puțin teoretic, ca aliații să pună cărțile pe masă și să-și explice dezacordurile apărute în ultimul timp în interiorul Alianţei.
Viitorul summit NATO, care se va ține la Londra, în perioada 1-3 decembrie, va fi un prilej, cel puțin teoretic, ca aliații să pună cărțile pe masă și să-și explice dezacordurile apărute în ultimul timp în interiorul Alianţei.
Europa trebuie să-și asume o mai mare responsabilitate colectivă pentru propria apărare, dar acest lucru nu ar trebui să vină în detrimentul alianței trans-atlantice NATO, au declarat reprezentanții guvernelor și ai industriei de apărare prezenți la Conferința de securitate de la Berlin (BSC) 2019, transmite Jane.
Vietnam a publicat pe 25 noiembrie Cartea Albă de Apărare 2019, care prezintă angajamentul țării față de vecini, în mod special, și angajamentul său față de politica celor „Trei Nu”, evidențiată și în documentele anterioare, transmite Jane.
Expansiunea economică, dezvoltarea regională și transformarea Chinei într-o putere majoră mondială reprezintă una dintre cele mai importante provocări economice, strategice și geopolitice la adresa influenței SUA în Asia și în lume.
Tema ameninţărilor din partea Chinei în domeniul securităţii va fi discutată în premieră de liderii NATO, la apropiatul summit - a spus ambasadorul SUA pe lângă alianţă, relatează The Telegraph, citat de Rador.
Potrivit unei analize, în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă, Statele Unite ale Americii vor folosi armament nuclear.
Departamentul Apărării din SUA a anunțat semnarea unui acord cu Lockheed Martin Corp în valoare de 3,3 miliarde de dolari pentru noua rețea de sateliți de comunicații militare criptate, transmite defence blog.
Cu planul „Au Contact", prezentat în mai 2015 de generalul Jean-Pierre Bosser, care era atunci Şeful Statului Major General al Armatei Franceze, armata și-a revizuit modul în care era organizată. Procesul de reformare a constat şi în creşterea numărului de soldaţi [+11.000 de trupe pentru Task Force] și realizarea programului SCORPION, care prevede reînnoirea tuturor tancurilor medii ale Armatei Franceze.
În ciuda extinderii interdicției de export de armament german către Arabia Saudită, decisă de către Berlin în luna septembrie anul acesta, Germania a găsit o modalitate de a continua acest export.
Unele unități militare speciale capătă toată atenția. Delta Force din SUA, Spetnatz-ul Rusiei și SAS-ul Marii Britanii au o reputație plină de farmec. Eroii sunt anonimi, iar purtarea lor pe câmpul de luptă pare a fi definiția ultimă a puterii militare a unei națiuni. Dar, când ați auzit ultima dată despre comando-urile din China?
Ghana a anunţat marţi că revine asupra deciziei de a recunoaşte independenţa Kosovo, transmite AFP, citându-l pe ministrul adjunct de externe de la Accra, Charles Owiredu, transmite Agerpres.
NATO se află în moarte cerebrală, iată o frază a președintelui francez care i-a scandalizat doar pe cei care insistă să pretindă că relațiile dintre aliații occidentali de pe cele două părți ale Atlanticului nu s-au schimbat în ultimii ani.
Un frate al liderului ISIS, Abu Bakr Al Baghdadi, a călătorit de mai multe ori din nordul Siriei la Istanbul, în lunile anterioare morții șefului terorist, acționând ca unul dintre cei mai de încredere mesageri ai săi pentru a livra și primi informații despre operațiunile grupului din Siria, Irak și Turcia, potrivit a doi oficiali irakieni de informații.
Investițiile Americii în pregătirea militară sunt accelerate dar forțele sale armate ar putea fi disipate dacă vor participa la mai mult de un război mare în același timp, anunță defense news.
La doar patru ani de la începerea intervenției militare ruse în Siria, Moscova continuă să se bucure de recompensele diplomatice, comerciale și militare ale operațiunilor sale din Levant. Creând o falie severă între membrii NATO, testând noi arme și obținând poziții cheie pe teren, Rusia a reușit o serie de succese strategice și tactice în Siria. Cu toate aceste câștiguri, pentru actorii europeni şi în special pentru SUA, nu este de loc clară perspectiva militară, de securitate regională și desigur perspectiva politică pe care Moscova le propune.
Un fost responsabil al grupării Stat Islamic (SI) care a furnizat informaţii ce au condus la Abu Bakr al-Baghdadi, mort la sfârşitul săptămânii trecute într-o operaţiune a forţelor speciale americane, ar trebui să primească întreaga sau o parte din recompensa de 25 milioane de dolari promisă oricui ar fi oferit informaţii cruciale despre liderul SI, scrie Washington Post în ediţia de miercuri, preluată de AFP, transmite Agerpres.
Miniștrii Apărării din Croația, Ungaria, Slovacia și Slovenia au semnat, vineri, 25 octombrie 2019, un Memorandum de înțelegere pentru a stabili o Comandă regională a componentelor pentru operațiuni speciale (R-SOCC). Sub conducerea Ungariei, această comandă multinațională va spori capacitatea acestor patru națiuni de a-și angaja efectiv forțele speciale.
Chiar si dacă cineva este pe Marte, nu se poate să nu fi auzit de marile manifestații, așa zis democratice, din orașul Hong Kong. Unul dintre polii dezvoltării asiatice, fostă colonie britanică returnată Chinei, orașul Hong Kong a reprezentat, pentru foarte multe decenii, o insulă a gândirii libere, logice și ancorate în respectul față de lege. Numai că o crimă anodină și un criminal mediocru au relevat, ca într-un film alb negru din secolul trecut, abisul moral și filosofic la care omul poate sa ajungă atunci cînd uită de reguli și de legi.
Turcia, aliata SUA, a intervenit militar în Siria pentru a lichida formațiunile de luptă kurde aliate ale SUA. Prietenii prietenilor nu mai sunt prietenii noștri? SUA a anunțat că intenționeză să-și sancționeze economic aliata, Turcia, în timp ce Rusia, deja sancționată de SUA, îi vinde echipament militar. Adversarii prietenilor noștri nu mai sunt și adversarii noștri? Rebeli yemeniți, bombardează rafinăriile Arabiei Saudite, dar acuzat este Iranul, care nu deținea tehnica militară folosită. Dotările respective aparțineau SUA, partenerul strategic al Arabiei Saudite. Adversarii adversarilor noștri nu mai sunt prietenii noștri? Sintagma „Orientul Mijlociu” desemnează o regiune care pare coerentă doar pentru cei din afara ei. Statele amplasate acolo nu au sentimentul că aparțin unei regiuni cu o identitate specifică locuită de popoare care au și interese comune. În conflictele dintre acestea sunt implicate militar sau economic, la vedere sau prin interpuși aproape toate marile puteri ale lumii: SUA, Rusia, China, UE (Franța și Germania, cu precădere) etc. Ce se întâmplă de fapt acolo și cum influențează cele ce se întâmplă securitatea lumii?
Jocul politic din Orientul Mijlociu, fierbinte de generații, a devenit incandescent la propriu în ultimile zile. Colaboratorul DefenseRomania, Dr. James M. Dorsey ne propune o analiză a vizitei președintelui Vladimir Putin al Rusiei în capitala regatului saudian. La Ryiad, Putin va accentua interesele rusești și strategia de promovare a acestora. O vizită care s-a desfășurat cu fastul egal al vizitei președintelui Trump și care a demonstrat nu numai arta diplomatică arabă, dar și ambițiile de super putere ale Rusiei. O viziune complexă, descrisă dinamic de catre James Dorsey, analistul bine cunoscut al DefenseRomania.
Guvernul britanic a refuzat să se alăture aliaților săi pentru a opri vânzarea de arme către Turcia, sancțiune dorită de către puterile europene continentale ca urmare a operațiunii militare turce împotriva forțelor kurde din Siria. Miniștrii de externe ai UE au convenit luni, în unanimitate, să „condamne” acțiunea militară a Turciei, susținând că „subminează grav stabilitatea și securitatea întregii regiuni” și dăunează civililor.
Pe 9 octombrie, Turcia a lansat o operațiune militară de anvergură în nordul Siriei, cu scopul declarat de a învinge unitățile de apărare ale kurzilor (YPG). Ofensiva militară a fost condamnată de către puterile europene și SUA, la discuția de acum două zile între Merkel si Erdogan,a cesta din urmă fiind extrem de brutal în a refuza orice tentativă diplomatică sau politică de a rezolva criza nou apărută.
Ofensiva militară denumită primăvara păcii (Peace Spring) declanșată de către Turcia în Siria, împotriva kurzilor și DAESH (acronimul arab al Califatului Islamic) a obligat SUA să reducă drastic accesul aerian al Turciei în spațiul sirian.
În cadrul vizitei sale oficiale la Atena (Grecia), în acest sfârşit de săptămână, SUA au semnat un acord de apărare extins cu Grecia. În declarația sa, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a susținut poziția Greciei în fața provocărilor continue ale Turciei în Mediterana de Est, descriind forajul ilegal al țării pentru hidrocarburi din regiune drept „ inacceptabil."
Analistul Dan Dungaciu a abordat în exclusivitate „scandalul Ucraina” și războiul dintre Donald Trump și Joe Biden.
Alegerile israeliene din 17 Septembrie, o re-editare a alegerilor din primăvară, care nu au dat atunci un Prim Ministru capabil să realizeze o majoritate stabilă, au arătat că în Israel dinamica politică este mai complicată decăt lumea exterioară o percepe.
Instalarea de către Moscova a noi sisteme de apărare antiaeriană în Arctica constituie ultimul exemplu al proliferării pe întreg mapamondul a dispozitivelor destinate să bareze calea armatelor occidentale şi să le descurajeze să acţioneze, punându-le în faţa provocării de a se adapta, comentează France Presse miercuri.
Pe fondul tensiunilor severe din Orientul apropiat, ca urmare a atacurilor cu drone din Arabia Saudită, un eveniment politic mai puțin mediatizat a avut loc.
Explozia unei informații de la Otawa a lăsat lumea întreagă mută. Șeful civil al celui mai important centru de profile cibernetic și contraspionaj cyber din Canada, aflat sub directa comandă a biroului Primului Ministru canadian, este oficial acuzat de acțiuni aflate sub incidența legilor de trădare națională.
China și Thailanda au semnat un acord prin care o companie chineză de construcții navale va construi o navă de război de tip platformă de aterizare Type 071E (LPD) pentru Forţele Navale ale Thailandeze, o mișcare care arată o cooperare aprofundată în domeniul comerțului cu arme între cele două țări, a declarat un expert militar chinez.