Statele Unite au promis miercuri Kievului ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi şi şi-au exprimat ''angajamentul ferm'' faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, transmite Reuters şi DPA.
Statele Unite au promis miercuri Kievului ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi şi şi-au exprimat ''angajamentul ferm'' faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, transmite Reuters şi DPA.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a venit, vineri, cu un mesaj, după participarea la Inaugurarea sărbătorii Ziua Independenței Republicii Moldova. Oficialul a subliniat faptul că atât R. Moldova cât și Ucraina marchează 30 ani de independență în condiții deloc ușoare din punct de vedere a securității, care încearcă rezistența celor două state. În acest sens, președintele ucrainean le-a dorit cetățenilor moldoveni să aibă rezistență și putere.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat vineri, 27 august, alături de Președintele României, Klaus Iohannis, la Parada militară dedicată împlinirii a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.
După recentele declarații ale unor oficiali din UE privind necesitatea autonomiei strategice, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reacționează în cadrul unui interviu acordat (25 august) mai multor publicații europene, printre care ziarul italian Il Sole / 24 Ore.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut apel la Ucraina să facă progrese cu reformele interne necesare pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, a relatat joi agenţia de presă Interfax-Ucraina.
Datorită migrației ilegale din Belarus, Consiliul Atlanticului de Nord (NAC) al NATO a decis, pe 25 august, să trimită în Lituania o echipă care să sprjiine activitățile de combatere a amenințărilor hibride, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe al Lituaniei.
Atunci când România va primi unități noi de tragere Patriot în 2022, va deveni prima țară din lume care va opera cea mai nouă versiune a acestui sistem modernizat constant, cu eficiență dovedită pe câmpul de operațiuni, sistem fabricat de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.
Statele participante la summitul Platforma Crimeea organizat pe 23 august la Kiev sunt amenințate de Kremlin. „Vă avertizăm că considerăm participarea țărilor și organizațiilor internaționale la summitul „Platformei Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale a Rusiei” – declarația aparține reprezentantei Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova.
În luna septembrie a acestui an, Rusia și Belarus vor desfășura exercițiul de amploare Vest-2021, care va avea loc lângă granițele Uniunii Europene și NATO. După cum a informat publicația finlandeză Helsingin Sanomat, în timpul manevrelor, autoritățile de la Moscova și Minsk vor desfășura acțiuni într-un conflict armat cu NATO.
Rusia transformă Crimeea într-o bază militară şi într-un centru logistic uriaş pentru a-şi implementa politica agresivă în regiune, iar planul său este să îi elimine din peninsulă pe tătari, pentru că aceştia nu îi vor fi niciodată loiali, afirmă Refat Ciubarov, lider al tătarilor din Crimeea, stabilit la Kiev.
Platforma Crimeea, un summit desfăşurat luni la iniţiativa Ucrainei şi care a reunit la Kiev reprezentanţi din 46 de ţări, a adoptat o declaraţie finală în care a condamnat ocuparea şi militarizarea peninsulei anexate de Rusia în 2014, transmite agenţia EFE.
Directorul Agenției de Apărare împotriva Rachetelor (MDA - Missile Defense Agency), viceamiralul Jon A. Hill, a declarat că, ar dori ca sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore - care necesită în prezent o infrastructură permanentă semnificativă - să devină mai puțin complex și mai mobil.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat duminică, din nou, în favoarea creării unei forţe militare a UE pentru a obţine o "autonomie strategică" a blocului comunitar şi a înceta să mai acţioneze ca "un subsidiar al americanilor", relatează EFE.
Partea oficială a vizitei cancelarului german la Moscova a început de la zidurile Kremlinului din grădina Alexander. Angela Merkel a ajuns acolo înainte de a se întâlni cu președintele rus, pentru a depune o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut și „pentru a reaminti încă o dată că în urmă cu 80 de ani Germania hitleristă a atacat Uniunea Sovietică”, după cum a explicat șeful guvernului german.
Iranul consideră înfrângerea Statelor Unite în Afganistan ca o oportunitate nu mai puțin importantă decât ieșirea forțelor americane din Irak, care îi permite să răstoarne echilibrele sensibile din regiune, în timp ce țări și organizații nu au ratat ocazia de a-i curta și felicita pe talibani pentru victoria lor.
Presa ucraineană a anunțat, cu surprindere, că Angela Merkel va vizita Ucraina, pe 22 august, la doar două zile după ce se va întâlni în Rusia cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Analizând specificul unor exerciții militare desfășurată de armata americană în ultima perioadă, expertul american David Axe a scris pentru revista Forbes că armata SUA dezvoltă metode noi de dispersare a trupelor, navelor și avioanelor, pentru a le proteja împotriva acțiunilor rachetelor cu rază lungă de acțiune ale Rusiei și Chinei.
În timp ce situația din Afganistan continuă să fie instabilă, Rusia, a anunțat joi, 12 august, că intenționează să aloce 1,1 milioane de dolari pentru finanțarea unui nou avanpost militar în Tadjikistan, lângă granița cu Afganistanul.
Comandantul NORTHCOM și NORAD a descris amenințările din partea Rusiei și Chinei și modalități de atenuare a acestora.
Strategia militară a României "Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări" a fost aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre pentru aprobarea Strategiei militare a României.
Yuri Pilipson, directorul celui de-al patrulea departament european al Ministerului de Externe rus, a declarat într-un interviu pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti, o portavoce a maşinăriei de propagandă de la Kremlin, că Marea Neagră se transformă într-o „zonă de confruntare militară periculoasă”. Oficialul rus, insinuând că exerciţiile militare NATO din Marea Neagră sunt cele care provocă situaţii conflictuale, a făcut apel la o veche naraţiune propagandistică a Moscovei cu privire la faptul că Occidentul este cel care caută escaladarea tensiunii politico-militare în apropiere de graniţele Rusiei.
Șeful Direcției Principale de Cercetare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Kiril Budanov, a vizitat Insula Șerpilor, unde a verificat capacitatea de luptă a forțelor subordonate GUR, se precizează într-un comunicat de presă al instituției, din 8 august.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a făcut ieri, 5 august, o declarație rezonantă. Potrivit Kommersant, acesta susține necesitatea construcției de la zero a mai multor metropole moderne în Siberia, iar capitala Rusiei să devină una dintre acestea.
În timpul unei vizite la societatea Krasmash din Krasnoyarsk, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 06.08.2021, că transformările de bază din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse au fost finalizate.
Conform unui raport publicat de site-ul Forbes, unele țări din Orientul Mijlociu au cele mai bune sisteme avansate de apărare antiaeriană din lume. Acest lucru "reprezintă o provocare majoră chiar și pentru cele mai puternice și moderne forțe aeriene din lume".
Algeria și alte 13 state membre ale Uniunii Africane încearcă să elimine statutul de observator recent dobândit de Israel după o luptă diplomatică de aproape două decenii.
Ediția suedeză a Dagens Industri consideră probabil că, în viitorul apropiat, în Europa va izbucni un nou război, care va acoperi întregul continent. Autorul articolului atribuie un rol important în acest război Turciei, dar nu uită să menționeze nici Rusia.
Într-o nouă dezvoltare în lumea diplomației, Turcia își construiește relațiile și își extinde influența prin producția și vânzarea de drone militare.
Odată cu retragerea ultimelor forţe străine din Afganistan, concluziile experţilor asupra motivelor eşecului american după 20 de ani de război sunt fără drept de apel: minciuni, vanitatea generalilor, strategii pe termen scurt, obiective nerealiste, comentează vineri agenţia France Presse într-o amplă analiză.