Totul a început acum câteva luni, când succesoarea desemnată a cancelarului Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (cunoscută mai bine prin cele trei litere AKK) a început lungul drum spre puterea supremă în Germania.
Totul a început acum câteva luni, când succesoarea desemnată a cancelarului Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (cunoscută mai bine prin cele trei litere AKK) a început lungul drum spre puterea supremă în Germania.
Alegerile pentru Palrlamentul European vor reprezenta, spun analiștii, cea mai grea înfrângere pentru un prim ministru britanic în toată istoria parlamentarismului britanic. Și cu toate acestea, Theresa May nu vrea sub nici o formă să plece. Se încăpățânează să creadă că ea are dreptate.
Pentru prima dată în istoria cunoscută a răspunsurilor kinetice, un atac cibernetic a fost reprimat printr-un bombardament fizic. Atacului din virtual i s-a răspuns în real. Situația a fost anunțată de către armata israeliană pe Twitter.
Povestea unui ”erou al războiului antisovietic”, apărută recent în presa românească, nu-i doar o gafă, ci putem spune că e un adevărat cadou oferit Rusiei.
Un bărbat semănând izbitor cu Abu Bakr al Baghdadi, leaderul ISIS, a reapărut într-un clip video de 18 minute.
Deși jocul geo-politic al Uniunii Europene este departe de a asigura stabilitate și prosperitate tuturor țărilor din continentul european, cele din Vestul Balcanilor fiind cele mai vitregite de către dictatul franco-german, iată că la Berlin, Merkel și Macron au chemat la ordine leaderii balcanici.
În zilele de 23-25 aprilie 2019 a avut loc cea de a opta Conferință de la Moscova privind securitatea internațională. Aceasta este una dintre cele mai importante reuniuni internaționale anuale de acest fel, similară ca amploare și agendă Conferinței asupra securității de la München.
Partenerul nostru din Olanda, Cyril Widdershoven (Verocy) ne transmite o analiză despre ultimile tensiuni dintre SUA și Iran. Astfel, Cyril Widdershoven arăta cu argumente pertinente modul de acțiune al ambelor puteri aflate de decenii în conflict deschis. Un text îndrăzneț si deosebit de edificator.
Partenerul DefenseRomania James M. Doresy ne trimite o analiză despre eforturile primului ministru pakistanez de a rezolva ecuația complexă a relațiilor dintre Pakistan, Iran și China. Balochistan, o provincie pakistaneză de graniță cu o istorie complicată și care cunoaște violențe sectare de secole, reprezintă unul din punctele de divergență cu marile puteri zonale China și Iran.
Apropierea cu viteză a alegerilor europarlamentare din mai 2019 concentrează, în esență, opțiuni diferite cu privire la marile imigrații de care națiunile europene se tem. Începând cu Italia, parcurgând teritoriile binomului Franco-German, intersectând interesele economice ale binomului hegemonic Germania-Rusia regăsim peste tot, marile întrebări cu privire la destinul european al statelor de pe vechiul continent. De aceea la aproape trei ani de la intrarea în vigoare, eficacitatea tratatului Turcia-UE și beneficiile sale reale pentru europeni sunt încă mult dezbătute.
His Excellency Pakistan's ambassador to Bucharest, Safdar Hayat, gave an interview to DefenseRomania. The diplomat talked about the relations between Romania and Pakistan, but also about important projects in which the two states cooperate.
Se spune că omul definește epoca în care trăiește. Contrar acestei accepțiuni, epoca lui Donald Trump la Casa Albă, începută acum mai bine de doi ani a fost dominată de minciunile inventate de către statul paralel american.
Ieri seară nu era decât o posibilitate, în această seară a devenit o certitudine. Bibi Netanyahu a câștigat al cincilea mandat de prim ministru al statului Israel.
Scutul antirachetă de la Deveselu este un motiv de controversă internațională, iar românii sunt bombardați de Rusia cu informații fabricate cu scopul de a disemina frică.
Importantul ziar american “The Hill” publică o analiză incredibilă a unei declarații făcute de curând, de către fostul Vice Președinte al SUA Joe Biden. Biden, pentru a dovedi cât de dur este el împotriva corupției, povestește cum l-a șantajat la propriu pe președintele Ucrainei, Poroshenko, pentru a obține concedierea procurorului general ucrainean din acea perioadă, Viktor Shokin.
Că vrem sau nu vrem, că ne place sau nu place, că o spunem sau nu o spunem, că o recunoaștem sau nu o recunoaștem, problema moldavă este o rană deschisă în conștiința națională românească.
Sub atentă privire și în prezența Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, liderii Greciei, Israelului și Ciprului vor semna astăzi, 20 Martie, un acord pentru construirea unei noi conducte de gaze.
Dorința italiană de a se alătura inițiativei chineze a noului drum al mătăsii (Belt and Road Initiative - BRI), pare să se împlinească.
După șocul atentatului din Christchurch, cel mai mare oraș din sudul Noii Zeelande, lumea musulmană a privit cum un autointitulat soldat al fundamentalismului religios, creștin de data aceasta, poate să facă aceleași ravagii ca orice fundamentalist, reprezentând oricare religie. Partenerul DefenseRomania, Dr. James M. Dorsey ne trimite o analiză a modului în care marii actori statali musulmani au înțeles să se imerseze în tragedia din Christchurch. Turcia a creat de altfel valuri media, în urma declarațiilor președintelui său, care a reamintit de marile momente militare otomane din epocile trecute. Constantinopol sau Gallipoli, nume simbol ale măreției otomane, folosite în contextual dramei din Noua Zeelanda, exprimă din nou, în opinia lui James M. Doresey, semne ale unei gramatici deosebite care exprimă importanța Turciei în spațiul musulman și nu numai. Un articol care ne propune teme reale de reflecție.
The Association of Studies, Research and Internationalization in Eurasia and Africa published the first volume of Geopolitical Report titled “Belt and Road Initiative: Security Issues, Investment Opportunities and Geopolitics” dedicated to the analysis of the Chinese strategy to interconnect Europe and Asia with the purpose of highlighting current geopolitical problems and challenges, possible investment opportunities and political and economic trends.
28 de miniștri de externe ai UE se vor reuni astăzi, 18 Martie, la Bruxelles pentru un Consiliu pentru Afaceri Externe, unde se va pune accentul pe China.
În cadrul Biroului de Capacități Strategice al Pentagonului, un proiect de cercetare, care până acum nu era public, pare a câștiga foarte mulți adepți. Astfel că marina americană ar putea da naștere primei nave de război fără pilot din întreaga lume.
Începând cu anul 2011, fluxul de migrație provenind din Africa și din Orientul Mijlociu și îndreptat spre continentul european a ajuns la proporții care l-a impus ca unul dintre subiectele principale ale dezbaterii publice. După ani de la marea criză europeană a imigrației ilegale, ca urmare a marilor erori pe care binomul franco-german le-a făcut în procesul birocratic de resorbție a imensului val migrator, acest subiect s-a transformat într-una dintre problemele politice majore atât pentru Uniunea Europeană cât și, individual, pentru guvernele țărilor membre.
Partenerul nostru The Kootneeti ne transmite, în exclusivitate, o analiză a fostului Director General pentru Operațiuni din armata indiană, generalul Maj Gen Rajiv Narayanan, AVSM, VSM (Retd). Domnul general Rajiv Narayanan introduce cititorul DefenseRomania într-o problematică nouă regională, dar cu ramificații deosebite pentru securitatea Indiei. Efectele deciziilor Chinei în ceea ce privește organizațiile militante Islamiste sunt importante pentru India si Pakistan, mai ales în viziunea unuia dintre cei mai înalți ofițeri ai acestei țări. Vă propunem deci o lectură importantă și care ajută la descifrarea unei ecuații de securitate zonală cu vaste implicații.
Riscurile din spaţiul cibernetic s-au situat în anul 2018 la un nivel ridicat, fiind caracterizate prin valori ale impactului şi probabilităţii similare cu cele asociate producerii unor hazarde naturale, conform Buletinului Cyberint, publicat de SRI.
DefenseRomania prezintă o analiză a profesorului Bary Rosen, publicată în cunoscutul ziar american The New York Times. Profesorul din SUA ne prezintă o analiză depsre rolul SUA în interiorul NATO și efectele noilor politici de apărare ale președintelui Trump.
Printr-o mișcare politică surprinzătoare chiar și pentru libertatea de expresie din SUA, peste 50 de generali și ambasadori americani, aflați la retragere, au semnat o scrisoare publică, adresată administrației Trump.
Cunoscutul profesor britanic Julian Lindley-French, de la Institute for Statecraft din Londra (UK) publică un nou articol incitant despre echilibrul strategic din Asia. Politologul analizează echilibrele sensibile din continentul asiatic prin prisma unei situatii similare de la inceptul secolul XX din continentul European. Există o Serbia în Asia, se întreabă retoric, Julian Lindley-French, aducând argumente pentru răspunsul său. O analiză extrem de interesantă pentru cititorii DefenseRomania.
Partenerul nostru din India, www.thekootneeti.in , ne transmite o analiză aspura ultimelor evoluții și tensiuni militare dintre India și Pakistan. Totul a plecat de la atacul terorist din Pulwama, din teritoriul internațional disputat Kashmir, dintre cele două puteri nucleare India și Pakistan. Atacul care a costat viața a 40 de paramilitari indieni a fost revendicat de către organizația militantă pakistaneză Jaish-e Mohammed. Ca urmare, în numai 48 de ore, India și Pakistan s-au aflat pe picior de război, aviația indiană făcând incursiuni în teritoriul pakistanez și bombardând o tabără a organizației pakistaneze. Pe fundalul acesta zgomotos, www.thekootneeti.in ne transmite un material care să explice cititorilor www.defenseromania.ro situația exactă și să elimine anumite neînțelegeri.
Întreaga lume a privit uimită cum președintele american Trump a părăsit Hanoi, acceptând fără regret sau urmă de supărare colapsul dialogului său cu leaderul Koreei de Nord, Kim Jong Un.