Armatele Turciei și Azerbaidjanului au început luni exerciții militare comune la Baku, a transmis Ministerul Apărării azer într-un comunicat.
Armatele Turciei și Azerbaidjanului au început luni exerciții militare comune la Baku, a transmis Ministerul Apărării azer într-un comunicat.
Pe 27 iunie 2021, la Bagdad, a avut loc cel de-al patrulea summit între liderii Iordaniei, Egiptului și Irakului, desfășurat în cadrul unui mecanism de cooperare lansat la Cairo în martie 2019.
România va primi în a doua jumătate a acestui an cea mai nouă versiune a sistemului american de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Patrick Griffin, manager de program al sistemului de rachete Patriot în România, în cadrul companiei Raytheon Missiles and Defense.
Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA) a discutat despre narativul Federației Ruse în contextul incidentului din Marea Neagră între ruși și britanici, unde o navă rusă a deschis foc de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat sâmbătă şantierul primului pod al proiectului 'Canalul Istanbul', un gigantic canal paralel cu strâmtoarea Bosfor, o iniţiativă criticată de opoziţie şi de apărătorii de mediu, relatează AFP.
La 12 februarie 1988, două fregate sovietice au intrat intenţionat în coliziune cu două nave de război ale US Navy care navigau în Marea Neagră. La momentul respectiv, Moscova a considerat ca incidentul a fost rezultatul unor provocări ale Forţelor Navele SUA care au intrat într-o zonă maritimă revedicată, la momentul respectiv, de Uniunea Sovietică. Acest eveniment, petrecut acum mai bine de 30 de ani, ar trebui să ne amintească cât de agresivă este Rusia şi că recentul incident naval în care a fost implicat distrugătorul britanic HMS Defender arată o continuare a modului în care Moscova se raportează la Marea Neagră, ca fiind un ’’lac rusesc’’.
În cadrul unei ședințe a Comitetului parlamentar pentru apărare națională, secretarul de stat la Ministerul polonez al Apărării, Wojciech Skurkiewicz, a precizat că este planificată creșterea numărului de militari profesioniști în armata poloneză, adăugând, totodată, că nu există niciun plan de reducere în zona drepturilor și beneficiilor militarilor (inclusiv a celor sociale, de locuințe, financiare și de pensii).
Analistul militar Ion Petrescu, în cadrul emisiunii „Punctul militar” de la DefenseRomania, care a avut loc săptămâna trecută, a abordat relația dintre Federația Rusă și Republica Populară Chineză, o relație care nu de puține ori a fost, de-a lungul istoriei, îngăduitor spus, complicată.
Italia a sprijinit propunerea franco-germană de organizare a unui summit al Uniunii Europene cu Rusia, a declarat vineri premierul Mario Draghi la Bruxelles, apreciind că este importantă menţinerea unui dialog cu un actor politic şi economic important, transmite Reuters.
Sondajul de opinie "Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false" - Partea a II-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation.
Pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Atena, provocate de activitățile turcești de explorări marine în estul Mediteranei, Comitetul pentru Relații Externe al Senatului SUA a aprobat (22.06.2021) în unanimitate un proiect de lege care prevede acordarea de echipamente militare și ajutoare de instruire destinate Greciei.
Agenția americană de apărare antirachetă (Missile Defense Agency - MDA) a anunțat, pe 21 iunie, că au fost atinse mai multe obiective importante, în ceea ce privește instalarea Sistemului de Armament Aegis (Aegis Weapon System) la Redzikowo, în Polonia.
Conform unor documente mai vechi - cu caracter secret - ale Statului Major turc, Turcia ar fi elaborat o strategie pentru o invazie simultană a Greciei, cât şi a Armeniei. Potrivit acestor documente, planul numit „CERBE” a fost pregătit în 2014 şi actualizat în 2016. Cotidianul Nordic Monitor a dezvăluit, pe baza unor documente, că militarii turci au enumerat 131 de insule, insulițe și formațiuni stâncoase în Marea Egee, al căror statut a fost contestat cu Grecia vecină și au pregătit planuri de preluare a acestora în timpul unui conflict.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat întrevederea istorică din această săptămână de la Geneva, Elveția, dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a atras atenţia asupra ascensiunii Chinei ca fiind "unul din cele mai importante evenimente din istoria omenirii", într-o intervenţie în cadrul conferinţei Globsec 2021 privind securitatea în Europa centrală, desfăşurată joi la Bratislava, informează TASR.
Analistul militar Ion Petrescu, în cadrul emisiunii „Punctul militar”, va discuta la DefenseRomania despre summitul NATO care a avut loc în această săptămână la Bruxelles, dar și despre summitul dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin de ieri de la Geneva.
Summitul de ieri dintre președintele american Joe Biden, cel mai puternic om al lumii libere, și omologul său rus Vladimir Putin, a reprezentat punctul culminant al încercării aplanării relațiilor dintre SUA și Federația Rusă, ajunse la un minim istoric după prăbușirea URSS-ului și sfârșitul Războiului Rece.
Rusia poate rămâne un partener, însă numai dacă respectă regulile internaţionale, a declarat pentru AFP premierul slovac Eduard Heger, înaintea summitului între preşedinţii rus şi american la Geneva.
Compania Northrop Grumman, a lansat duminică un satelit de dimensiuni reduse (masa de 325 kg) pentru Forța Spațială a SUA, a informat publicația Nasa Spaceflight.
Statele membre ale NATO sunt pregătite să anunțe în mod oficial decizia de a nu instala rachete nucleare cu bazare terestră în Europa. Foarte probabil, anunțul va avea loc după întâlnirea la nivel de șefi de state care va avea loc mâine, 14 iunie, la Bruxelles, a informat Defense News.
China a avertizat liderii G7 că zilele în care grupurile ”mici” de ţări decideau soarta lumii au apus de mult. Poziţia Chinei vine ca o reacţie la declaraţiile făcute de liderii G7 care au căută la Summit-ul din Marea Britanie să aibă o poziţie unificată împotriva Beijingului.
În siajul summitului NATO din acest an, Ankara a turat la maximum motoarele sale diplomatice. Fiind prezent la summit, președintele Erdogan va încerca să rezolve cât mai multe dosare contencioase cu membrii NATO, mai ales cu SUA, Franța și Grecia.
Pentagonul a anunţat vineri că a acordat Ucrainei o nouă tranşă de asistenţă militară în valoare de 150 de milioane de dolari, cu câteva zile înainte de un summit la Geneva între preşedintele american, Joe Biden, şi omologul său rus, Vladimir Putin, notează AFP.
Rusia intenționează să ofere Iranului un satelit avansat, care să îi ofere Teheranului o capacitate fără precedent în urmărirea potențialele ținte militare din Orientul Mijlociu și nu numai, relatează Washington Post, citând oficiali americani și din Orientul Mijlociu.
Danemarca a oferit puteri suplimentare Groenlandei şi Insulelor Feroe în contextul în care regiunea Arctica începe să capete importanţă strategică în privinţa comerţului şi resurselor, relatează DPA.
În cadrul unei emisiuni a canalului de televiziune Ucraina 24, reprezentantul Kievului în grupul trilateral de contact pentru reglementarea conflictului din Donbas, consilierul șefului Oficiului președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovich, a declarat, pe 09.06.2021, că, în cazul în care Rusia și Belarus vor opri livrările de combustibili către Forțele Armate ale Ucrainei, acestea își vor pierde capacitatea de luptă pentru o lună sau două.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sugerat joi stabilirea ''unei linii de comunicaţie directă'' cu China, în stilul ''telefonului roşu'' care a conectat Uniunea Sovietică şi Statele Unite în timpul Războiului Rece şi care încă există, relatează agenţia EFE.
Bugetul pe apărare al Pentagonului pentru anul 2022, aflat în discuție în Capitoliu, nu include un transfer suplimentar de trupe americane în România sau în Polonia, în pofida zvonurilor despre aceste dislocări mai ales din timpul Administrației Trump, când fostul președinte a inițiat retragerea mai multor trupe americane din Germania.
Germania nu va furniza arme Ucrainei pentru ca Rusia să nu părăsească formatul de negocieri ”Normandia” (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) cu privire la Donbas (estul Ucrainei), a dat de înţeles miercuri ministrul de externe german Heiko Maas într-o conferinţă de presă susţinută la Berlin în finalul întrevederii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit publicaţiei ucrainene Ukrainska Pravda.
În urmă cu aproximativ o săptămână o delegație a României s-a întors dintr-o vizită oficială în Indonezia. În cadrul emisiunii „Punctul militar”, DefenseRomania vă propune o discuție despre această vizită care ar putea reseta relațiile noastre în domeniul apărării, cu statele din Asia.