Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă vor purta negocieri cu privire la controlul armelor pe data de 22 iunie, la Viena, cu câteva luni înainte de expirarea Tratatului privind armele strategice nucleare (START), informează marţi dpa.
Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă vor purta negocieri cu privire la controlul armelor pe data de 22 iunie, la Viena, cu câteva luni înainte de expirarea Tratatului privind armele strategice nucleare (START), informează marţi dpa.
China ar putea pierde o bună parte din toate rachetele balistice și de croazieră pe care le deţine, dacă ar fi parte semnatară a unui nou tratat strategic de control al armelor, potrivit unui nou raport realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, care face o nouă evaluare a mediului de securitate din Asia.
Nouă Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024 a fost publicată astăzi. Documentul a fost avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în şedinţa din 27 mai şi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere şi aprobare.
Lui Blaze Bernstein îi plăcea să gătească. La cumpăna dintre anii 2017 și 2018, înainte de a se întoarce acasă, în California, pentru a își petrece vacanța de iarnă alături de familie, tânărul student de la Universitatea din Pennsylvania fusese votat redactor șef al unei publicații de gătit și rețete culinare din campus, denumită Penn Appétit.
India şi Australia au semnat joi acorduri de punere în comun de logistică militară şi intensificare a cooperării maritime în regiunea indo-pacifică, cu prilejul unui summit online între premierii Narendra Modi şi Scott Morrison, transmit DPA şi Reuters.
Militarizarea peninsulei Crimeea, în prezent anexata şi ocupată abuziv de către Federaţia Rusă, a dus la o încălcare gravă a Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE). Acest lucru are consecinţe grave asupra securităţii spaţiului geopolitic al Regiunii Extinse a Mării Negre.
Consilierul pentru securitate naţională al vicepreşedintelui Statelor Unite, Mike Pence, a apreciat ajutorul acordat de România pentru combaterea pandemiei printr-o misiune militară medicală în Alabama, informează Ambasada României la Washington într-un comunicat de presă difuzat marţi.
Ucraina a reluat procesul de elaborare a unei strategii pentru redobândirea controlului asupra Crimeei, iar cea mai mare parte a acestui document ar urma să fie clasificată, în special aspectele care prezintă anumite probleme de securitate, a declarat reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Anton Korynevych, într-un interviu pentru Ukrinform .
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi un document strategic care include dezvoltarea şi desfăşurarea în spaţiu a armelor ofensive şi antirachetă în categoria celor mai grave ameninţări militare la adresa Rusiei, informează RIA, preluată de Reuters.
În ultimele săptămâni am fost martorii unor evenimente care au scos la suprafaţă noi dovezi ale implicării Rusiei în războiul din Libia. Din păcate, nu vorbim de demersuri susţinute de Rusia în scopul soluţionării acestui conflict, ci mai degrabă de acţiuni care vor duce, cel mai probabil, la o agravare a situaţiei din Libia. Acest lucru este susţinut şi de către generalul de brigadă Gregory Hadfield, adjunct al Direcției de Informații a AFRICOM, care precizează că, în momentul de faţă, Rusia doreşte să câştige în Libia noi poziţii strategice.
India a expulzat doi membri ai Ambasadei Pakistanului din New Delhi, pe care îi acuză de spionaj, a anunţat duminică seara un comunicat al Ministerului indian de Externe, citat de AFP.
Revelionul dintre aniii 1989 și 1990 începuse la Casa Alba cu un gust ciudat. Președintele SUA, George Buh Sr se afla în mijlocul celei mai faste perioade pentru un președinte. 1989 se încheiase printr-un triumf fără egal după căderea Berlinului nazist. Fiind actorul, apoi doar martorul, colapsului comunist din estul Europei, Bush Sr devenise învingătorul Războiului Rece.
Rusia continuă să susţină şi să ofere suport militar forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar. Acest lucru a fost reconfirmat în ultimele cateva zile când au apărut, atât pe mai multe site-uri de profil din domeniul apărării, cât şi pe platformele de socializare, imagini din satelit cu mai multe avioane de fabricaţie rusească, transferate într-o bază militară aeriană a forţelor LNA.
În acea zi de mai a anului 1989, liniștea care imperial domnește, indiferent de epocă sau anotimp, peste etajul al doilea al principalului palat din complexul Kremlin nu părea tulburată la auzul pașilor conducătorului sovietic.
Fostul ministru de Externe și analist de politică externă, Cristian Diaconescu a prezentat în exclusivitate pentru publicația noastră care vor fi urmările retragerii Statelor Unite ale Americii din tratatul Cer Deschis, cât și în ceea ce privește un posibil transfer al armelor nucleare din Germania în Polonia.
Într-un interviu acordat DefenseRomania, Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, povestește cum un consilier al premierului Ion Chicu i-a dat de înțeles că va urma „tăvălugul” asupra sa.
Șeful Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, în prezent suspendat și cercetat pentru mai multe acuzații, va fi prezent la DefenseRomania.
Fostul reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat, săptămâna trecută, că Federația Rusă încearcă să împiedice Ucraina, Georgia și Moldova să adere la NATO, și folosește în acest scop ocuparea unor teritorii ale acelor țări.
Decizia SUA de a ieși din Tratatul „Cer deschis” nu este o surpriză, dar perdanți sunt în primul rând europenii, nu Federația Rusă, precizează profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.
Suntem la finalul lunii aprilie. Washington DC pare deja un tărâm îndepărtat, unde fiecare locuitor se teme să răspire aerul de frica virusului. Lumea întreagă așteaptă deciziile lui Trump. Primii sunt leaderii chinezi care s-au văzut repudiați prin eșecul diplomației măștilor. Din multe capitale, acest gest a fost catalogat ca fiind unul de frondă, nici de cum de ajutorare dezinteresată.
Sistemele de rachete anti-aeriene Pantsir-S1 (rusă Панцирь-С1, cod NATO SA-22 Greyhound) s-au dovedit a fi foarte inutile, asta odată cu începerea utilizării lor în condiţii reală de luptă, în războiul din Siria. Recent, în ultima săptămână, site-urile de profil din domeniul apărări au readus în discuţie subiecte legate de eficienţa în luptă a sistemelor Pantsir-S1, asta după ce Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU au distrus mai multe astfel de sisteme.
O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va avea loc miercuri, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, în sistem de videoconferinţă specială.
Mai multe oficialităţi americane au în vedere Polonia ca viitoare gazdă a arsenalului nuclear al SUA în Europa, după ce social-democraţii germani au redeschis dezbaterea despre ţara care ar trebui să rămână sub umbrela protectoare a Washingtonului. Ultimele evoluţii au nemulţumit însă Rusia, puternicul vecin al Poloniei, comentează miercuri Euractiv.com.
Urcând micile trepte de metal spre cabina prezidențială din Air Force One, Donald Trump are toate motivele să fie mândru de el. Turneul său indo-pacific, cu punctul forte la New Delhi , capitala celei mai populate democrații a lumii urma să fie un trimf.
La Washington, în lunile ianuarie și la început de februarie ale acestui an, se auzeau puternic, printre zâmbetele cu subînțeles, zgomotele făcute de dopurilor sticlelor de șampanie.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat miercuri disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluţionarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), dar fără a renunţa la formatul de negocieri "Normandia" (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia), informează agenţia de presă EFE şi media ucrainene.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 12 mai, o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.
Noua strategie de securitate naţională a Poloniei, semnată marţi de preşedintele Andrzej Duda, indică faptul că cea mai gravă ameninţare este ''politica neoimperială'' a autorităţilor ruse, dusă de asemenea şi ''cu mijloace de forţă militară'', transmite miercuri site-ul de ştiri thenews.pl.
Partenerul DefenseRomania, profesorul Răzvan Munteanu ne transmite un nou material despre situatia din Republica Moldova.