Senatul studențesc al Facultății de Drept din Belgrad, a organizat pe 23 noiembrie, un forum cu tema „Introducerea serviciului militar obligatoriu”, la care a participat și adjunctul ministrului apărării pentru resurse umane, Katarina Tomašević.
Senatul studențesc al Facultății de Drept din Belgrad, a organizat pe 23 noiembrie, un forum cu tema „Introducerea serviciului militar obligatoriu”, la care a participat și adjunctul ministrului apărării pentru resurse umane, Katarina Tomašević.
Miniștrii Apărării ai Rusiei și Chinei, Serghei Șoigu, respectiv Wei Fenghe, au semnat, marți, o foaie de parcurs pentru legături militare mai strânse în perioada 2021 – 2025, arătând, totodată, înspre Statele Unite care și-au intensificat zborurile bombardierelor strategice în apropierea granițelor Rusiei și Chinei.
România și-a trasat câteva obiective clare în relația cu Ucraina și cu Federația Rusă. Acestea vizează sprijinirea parcursului european și euroatlantic al Ucrainei sau soluționarea pe cale pașnică a conflictului din Donbas, estul Ucrainei.
Andrei Kartapolov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a reacţionat miercuri la o declaraţie făcută cu o zi în urmă de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, despre "desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră", evocând activitatea intensă a ţărilor NATO în această regiune, inclusiv a unor state membre care nu sunt riverane Mării Negre, relatează agenţiile de presă TASS şi Interfax.
Rusia va continua să consolideze capacitatea de luptă a trupelor sale, a forţelor nucleare, precum şi potenţialul de descurajare reprezentat de armele convenţionale, ca urmare a activităţilor NATO din apropierea frontierelor sale, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, potrivit agenţiei Interfax, citată de EFE.
Potrivit unei anchete jurnalistice a Wall Street Journal, agențiile de informații americane au aflat în această primăvară că Beijingul construia în secret infrastructură militară într-un port din Emiratele Arabe Unite. Această situaţie a ridicat multe semne de întrebare la Washington cu privire la intenţiile Chinei, deoarece Emiratele Arabe Unite sunt unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA din Orientul Mijlociu.
”America ar trebui să își imagineze estul Mediteranei ca platformă de proiecție a puterii în mai multe teatre de acțiuni militare”, apreciază trei importanți analiști politico-militari de la think-tankul JINSA, într-o analiză publicată, pe 20 noiembrie, de Defense News.
Generalul american David Thompson, oficial de top al United States Space Force, a recunoscut sâmbătă că SUA trebuie să micşoreze foarte repede decalajul faţă de China şi Rusia, în materie de capabilităţi militare hipersonice.
Cele mai importante companii americane din industria de apărare - Raytheon, Lockheed Martin și Northrop Grumman - au primit contracte pentru dezvoltarea de noi rachete interceptoare, menite să protejeze teritoriul Statele Unite de atacuri hipersonice, a anunțat vineri Pentagonul.
SUA au declarat sâmbătă că sunt în continuare pregătite să desfăşoare "forţe importante" în Orientul Mijlociu, răspunzând la întrebări despre voinţa lor de a recurge, dacă va fi necesar, la opţiunea militară în regiune, relatează AFP.
Sistemul antibalistic american Aegis Ashore din Polonia, adică scutul antirachetă, a cărui componentă este instalată în localitatea Redzikowo din powiantul Slupsk, urmează să fie „operațional până la sfârșitul anului viitor'', a declarat contraamiralul Tom Druggan, directorul programului Aegis Ballistic Missile Defense, citat într-o declarație a Departamentului de Apărare al SUA. Sistemul Aegis Ashore funcționează în România de aproape cinci ani.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi ţările occidentale că ''agravează'' tensiunile în Ucraina şi în Marea Neagră, denunţând zboruri ale ''bombardierelor strategice'' în apropierea frontierelor ruse, relatează AFP şi Reuters.
Şeful Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, şi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, au avut miercuri o convorbire telefonică în cadrul pregătirilor unor contacte ''la cel mai înalt nivel'', transmite Agerpres, care citează EFE.
Generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, va fi invitatul de azi în cadrul emisiunii „Punctul militar” de la DefenseRomania.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a respins marți afirmațiile conform cărora Forțele Armate Turce folosesc arme chimice împotriva luptătorilor kurzi, spunând că armata turcă nu deţine astfel de arme. Hulusi Akar a răspuns marţi şi criticilor privind achiziţia de către Ankara a sistemelor ruseşti de rachete S-400.
Retragerea contingentului de militari ruşi din Transnistria rămâne o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, la finalul discuţiilor cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la Moscova, relatează agenţia de presă rusă oficială TASS.
Administrația americană pregătește în prezent o strategie de securitate la Marea Neagră, iar România dorește să participe la elaborarea acestei strategii, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.
Departamentul de Stat al SUA, au informat publicul că Rusia a testat arme antisatelit, punând în pericol Stația Spațială Internațională și echipajul acesteia.
Potrivit conturilor locale turcești de pe Twitter, distrugătorul Porter aparținând Forțelor Navale ale SUA a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane, și urmează să efectueze o escală în portul Istanbul. Astfel, nava a ieșit din Marea Neagră, după o perioadă de 16 zile petrecută în regiune.
Emiratele Arabe Unite accelerează normalizarea relațiilor cu Turcia, în această lună fiind deja programată o vizită a prințului moștenitor al Abu Dhabi-ului, șeicul Mohammed bin Zayed, la Ankara, unde se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Recentele manevre şi desfăşurări de forţe ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina reprezintă o ultimă fază a unei acumulări constante de oportunităţi şi de presiuni în regiune care nu s-a oprit niciodată, întrucât 'ruşii se opresc doar dacă sunt opriţi', a declarat generalul american Ben Hodges, fost comandat al trupelor SUA din Europa în anii 2014-2018 şi comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, într-un interviu acordat luni agenţiei de presă ucrainene RBC.ua.
Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au discutat îndelung, în cursul nopţii de luni spre marţi, fără însă a rezolva ceva din diferende, în special cel referitor la Taiwan, liderul chinez îndemnându-l pe cel american 'să nu se joace cu focul' în această chestiune, transmite Agerpres, care citează AFP.
Senzorii pentru monitorizarea activităţii subacvatice din largul coastei nordice a Norvegiei – care sunt capabili să colecteze şi date despre submarinele care trec prin această regiune – au fost distruşi, a precizat recent Institutul de Cercetări Marine (IMR) al Norvegiei. Cauzele care au dus la avarierea sistemului de senzori sunt necunoscute, dar se presupune că cablurile care leagă toţi aceşti senzorilor de stațiile de control de la țărm au fost tăiate. Acest lucru a stârnit suspiciuni cu privire la posibile acţiuni de sabotaj întreprinse de Federaţia Rusă - care dispune de mijloace pentru astfel de acţiuni – fiind probabil nemulţumită că activitatea sa submarină poate fi urmărită constant.
Luna aceasta au apărut imagini din satelit dintr-un poligon chinez aflat într-un deșert din provincia Xinjiang, unde experții au putut sesiza machete ale unui portavion, distrugătare și chiar aeronave de generația a V-a F-35 Lightning II americane.
Nick Carter, şeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, consideră că există un risc mai mare de izbucnire accidentală a unui conflict între Occident şi Rusia decât în în orice alt moment de la încheierea Războiului Rece, în contextul în care multe dintre tradiţionalele instrumente diplomatice nu mai sunt disponibile.
Șeful Departamentului pentru informare și mijloace de comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a susținut, pe 11.11.2021, o declarație de presă, în care a acuzat din nou intensificarea prezenței militare a SUA și aliaților săi în apropierea frontierelor Federației Ruse din Marea Neagră.
Potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul 'creşterii posturii asertive' a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru România un subiect 'major de îngrijorare' privind securitatea naţională, a afirmat, joi, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu.
Publicația poloneză Tygodnik Solidarność a informat, pe 11.11.2021, că Rusia încearcă cu insistență să subjuge Ucraina, amenințând nu numai că va lansa o ofensivă cu trupele concentrate la graniță, ci și desfășurând o operație specială împotriva întregului stat. Autorul articolului afirmă că acțiunile Kremlinului fac parte din operația specială cu numele de cod “Zima” (“Iarna”) îndreptată împotriva Ucrainei, inclusiv în domeniul energetic.
Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat joi asupra revenirii la tensiuni demne de perioada Războiului Rece în regiunea Asia-Pacific, insistând asupra unei mai mari cooperări pentru a ieşi din criza cauzată de pandemia de COVID-19 şi a lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP.
Pe 8 noiembrie, Forțele Terestre americane (US Army) din Europa și Africa au reactivat Comandamentul 56 Artilerie. Marea unitate, cu rang de două stele (divizie), are responsabilități pe întreg teatrul european de acțiuni militare, funcționând inclusiv sub denumirea de European Theater’s Fires Command (ETFC).