Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.10.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul anului 2021, sunt planificate două lansări ale noii rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.10.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul anului 2021, sunt planificate două lansări ale noii rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat.
Așa cum era de așteptat, evenimentele de securitate care au avut loc în ultimul an în lume, și care au vizat deopotrivă Uniunea Europeană și SUA, au generat îngrijorări și au devenit motive serioase pentru regândirea relațiilor de cooperare militară între cele două uniuni.
Recentul angajament pe care Turcia şi l-a luat faţă de continuarea cooperării în domeniul apărării cu Rusia, prin cumpărarea mai multor sisteme de apărare aeriană S-400 și chiar a unor submarine, este cel mai recent semn că Ankara se îndepărtează tot mai mult de SUA și de restul statelor membre NATO, a scris jurnalistul turc Burak Ege Bekdil pentru publicaţia Defense News.
Preşedintele chinez Xi Jinping a promis sâmbătă să realizeze o "reunificare" paşnică a Chinei continentale cu Taiwanul, fără să menţioneze direct recurgerea la forţă, după o săptămână de tensiuni crescute cu insula revendicată de Beijing, ceea ce a suscitat îngrijorări pe plan internaţional, relatează Reuters.
Armata SUA va desfăşura pe Insula Guam, aflată în vestul Oceanului Pacific, una dintre cele două baterii de apărare antirachetă de tip Iron Dome, pe care le-a achiziționat recent din Israel, pentru a contracara ameninţările din partea Chinei, se arată într-o declaraţie din 7 octombrie a Comandamentului de Apărare Aeriană și Antirachetă, potrivit Defense News.
Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova anunță că a avut loc întâlnirea între vicepremierul pentru Reintegrare, Veaceslav Kulminski, și ministrul adjunc de externe Andrei Rudenko. Părțile au convenit ca relațiile moldo-ruse să fie construite în spiritul Tratatului de prietenie și cooperare ruso-moldovenesc din 2001.
Diferendul dintre Paris şi Washington cu privire la parteneriatul strategic încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit nu trebuie să divizeze Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a avertizat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, informează AFP.
Noul acord în domeniul apărării încheiat între Grecia şi Franţa va permite celor două ţări să-şi vină reciproc în ajutor în cazul unei ameninţări externe, a declarat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis înaintea ratificării acordului în parlament, pe fondul creşterii tensiunilor între ţara sa şi Turcia, relatează Reuters.
Pe fondul escaladării crizei dintre Iran și Azerbaidjan, Baku a primit o delegație din Israel. Potrivit ziarului saudit Elaph, reprezentanții israelieni au asigurat autoritățile azere de sprijin și disponibilitatea de a oferi asistență în caz de agresiune din partea Iranului.
Jeffrey Hovenier, candidatul președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, pentru postul de ambasador în Kosovo, s-a prezentat marți, 5 octombrie, în fața Comitetului pentru relații externe al Senatului SUA.
Disputa dintre Paris şi Washington privind decizia Australiei de a anula un contract de achiziţie a unor submarine franceze după ce această ţară a încheiat un parteneriat de securitate cu SUA şi Marea Britanie este în continuare serioasă şi nesoluţionată, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, deşi el a evocat discuţii substanţiale avute la Paris cu omologul său american Antony Blinken, relatează Reuters.
În ultimul an, Turcia și Grecia, ambele state membre NATO, au avut multiple episoade de tensiune cu privire la drepturile de exploatare a resurselor naturale de petrol şi gaze, aflate pe fundul Mării Mediterane.
În emisiunea Gestrategica de azi DefenseRomania vă propune o discuție ascensiunea economică și militară a Chinei. Discuția e împărțită în două emisiuni în care va fi abordat subiectul economic în dosarul China, iar mai apoi cel militar.
Pentru prima dată de la izbucnirea conflictului din Siria, monarhul iordanian, regele Abdullah II, a purtat o conversație telefonică cu președintele sirian, Bashar al-Assad, în cadrul căreia au fost examinate relațiile dintre cele două țări.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lăudat legăturile țării sale cu Rusia, declarând că achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la Moscova merită costul agravării relațiilor cu Statele Unite.
În emisiunea Gestrategica de azi DefenseRomania vă propune o discuție despre algerile care au avut loc în Germania, dar nu numai.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, le-a cerut europenilor să înceteze să mai fie "naivi" şi să tragă toate învăţămintele replierii strategice a SUA în faţa Chinei, ceea ce, în opinia sa, înseamnă în primul rând asumarea propriei lor protecţii, transmite marţi EFE.
Pierre Vermeren, profesor de istorie contemporană a Magrebului la Universitatea din Paris, a avertizat că agravarea relațiilor dintre Maroc și Algeria poate duce la o confruntare militară serioasă între cele două părți, cu repercusiuni grave asupra ]întregii regiunii.
La mijlocul acestei luni în Federația Rusă au avut loc alegerile legislative în care a fost aleasă noua arhitectură a Dumei de Stat ruse - camera inferioară a Parlamentului rus -. În contextul în care aceste alegeri s-au desfășurat sub numeroase semne de întrebare și într-un cadru larg de suspiciuni privind fraudarea lor, și mai ales în contextul în care Federația Rusă a organizat alegerile și în Crimeea anexată ilegal și în Donbas-ul separatist din Estul Ucrainei, se ridică problema la nivel european dacă se impune ca aceste alegeri să nu fie recunoscute.
Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina a încălcat o "linie roşie", în opinia preşedintelui rus Vladimir Putin, a comunicat luni Kremlinul, asigurând că Rusia şi Belarus vor lua măsuri pentru a-şi apăra propria securitate, relatează Reuters.
”Este timpul să facem durabilă prezența militară americană în statele baltice”, a precizat John R.Deni autor al cărții „Coaliția celor lipsiți de voință și de pregătire: realinierea europeană și viitorul geopoliticii americane”, publicată la începutul acestui an.
Suedia va semna săptămâna aceasta un acord de cooperare în domeniul apărării cu Norvegia şi Danemarca pentru a contracara degradarea situaţiei de securitate în regiunea baltică, a anunţat joi postul de televiziune suedez TV4, transmite dpa.
Principalul comandant al forţelor terestre ale SUA din Europa a afirmat joi la Vilnius că Statele Unite şi Lituania vor conlucra pentru a menţine pacea pe continent 'indiferent cine, unde, ce desfăşoară', după ce Belarus şi Rusia au organizat manevre militare şi au înfiinţat un centru de antrenament, relatează Reuters.
Danemarca, unul din aliaţii cei mai apropiaţi ai Statelor Unite în Europa, 'nu înţelege câtuşi de puţin' criticile franceze şi europene la adresa Washingtonului în criza submarinelor, a afirmat miercuri prim-ministrul Mette Frederiksen, apărându-l pe 'foarte loialul' preşedinte american Joe Biden, informează AFP.
DefenseRomania vă propune începând de azi emisiunea spătămânală Gestrategica, unde vor fi abordate principalele teme de politică externă.
Noua alianţă americană în regiunea Asia-Pacific şi recentul contract american pentru submarine cu Australia ar putea declanşa o "cursă cu armament nuclear" în regiune, a considerat luni Coreea de Nord, relatează Agerpres, citând France Presse.
Azi e ultima zi a alegerilor legislative pentru Duma de Stat - camera inferioară a Parlamentului rus -. Într-o democrație controlată de Kremlin, la alegerile legislative care s-au întins pe o durată de trei zile, nu participă niciun partid care face o opoziție reală regimului condus de Vladimir Putin. Și totuși, de ce se teme președintele rus de aceste alegeri?
Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre "criza gravă" provocată de torpilarea unui uriaş contract de submarine franceze pentru Canberra, denunţând o "minciună (...), o duplicitate (... ), o pierdere majoră a încrederii" şi "un dispreţ" din partea aliaţilor Franţei, notează AFP.
Specialiștii site-ului topcor.ru au semnalat faptul că exercițiul strategic comun ruso-belarus Vest-2021 s-a încheiat cu o zi mai devreme decât era planificat. Astfel, în loc de 16 septembrie, așa cum a fost anunțat anterior, acesta s-a încheiat pe 15 septembrie.
Retragerea militarilor americani de la Baza Aeriană Incirlik a fost un subiect care a dat naştere în ultimii ani multor discuţii şi speculaţii. Au fost nenumărate situaţii în care Turcia a ameninţat Statele Unite că vor restricţiona accesul militarilor americani la acesta baza, dacă Washingtonul continua să sancţioneze Ankara pentru că a achiziţionat sisteme de apărare aeriană şi antirachete S-400 din Rusia.