Autoritățile americane au extins listele de sancțiuni și au introdus măsuri restrictive împotriva a șase cetățeni ruși și a două persoane juridice rusești.
Autoritățile americane au extins listele de sancțiuni și au introdus măsuri restrictive împotriva a șase cetățeni ruși și a două persoane juridice rusești.
Pe 22 septembrie, pe baza unui material de analiză al revistei americane The National Interest, publicația rusă Topcor a prezentat un extras privind comportamentul estimat al Rusiei în perioada post-coronavirus.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a pledat luni pentru ca sancţiunile împotriva Belarusului să nu fie legate de cele care ar putea eventual viza Turcia, relatează AFP.
România a primit din SUA primul sistem de rachete Patriot, eveniment care a fost analizat şi de presa rusă care a intervievat analiști militari.
Din 2014, de la uciderea conducătorului libian Gaddafi pe străzile țării sale, din ordin clar occidental, Libia este pulverizată de un război fratricid. Acest război este cel care a distrus nu numai imensul rezervor de resurse umane educate pe care Libia îl oferea, practic gratuit, Africii dar a nimicit fragilul progres social, politic și religios promovat (cu sincopele sale este adevărat) de către socialismul islamizat.
Anunațată cu surle și trâmbițe, mutarea ambasadei Serbiei la Ierusalim s-a dorit a fi un eveniment politic de primă mărime. Atât pentru Israel cât și pentru Republica Sârbă.
Rusia îşi sporeşte prezenţa militară în Extremul Orient ca răspuns la creşterea tensiunilor în această regiune extinsă, a declarat ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, joi, informează Reuters.
Ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, efectuează joi două vizite consacrate concretizării proiectelor comune de apărare franco-germană, una la locul viitorului escadron de transport aerian franco-german, iar alta la Airbus, relatează AFP.
Pe 15 septembrie, publicația ucraineană Adevărul European (eurointegration.com.ua) a efectuat o analiză a noii Strategii de securitate a Ucrainei, care a intrat în vigoare de la începutul acestei săptămâni, remarcând faptul că Ucraina va dezvolta un parteneriat strategic cu Azerbaidjanul, dar evită să aibă o astfel de relație cu România.
Rusia va acorda Belarusului un credit de stat în valoare de 1,5 miliarde de dolari, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko.
Adâncirea tensiunilor în relațiile Turciei cu statele membre ale UE va fi subiectul dominant al Summitul Med-7 de ieri și astăzi din insula Corsica, unde președintele francez Emmanuel Macron a primit, în calitate de gazdă, liderii a șapte țări mediteraneene.
În ultima perioadă, se vehiculează tot mai des ideea închiderii de către Turcia a Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, care asigură transferul navelor, inclusiv a celor militare, din Marea Neagră spre Marea Mediterană și invers.
Există mai multe asemănări între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan decât s-ar părea la o primă vedere și decât opinia internațională este dispusă să recunoască. Ambii sunt dependenți de putere, ocupând în ultimii 15-20 de ani funcțiile de președinți de stat și premieri, ambii au exploatat tema terorismului ajungând în final la manifestări dictatoriale extreme, ambii promovează politici naționalist-populiste cu care își atrag susținătorii și, poate cel mai important, ambii simt că sunt predestinați pentru a conduce renașterea măreției fostelor imperii care au fost odată Rusia și Turcia.
În timp ce lumea, obosită de rapoartele de pe „fronturile luptei împotriva coronavirusului”, urmărește cu un interes incontestabil evenimentele dramatice de la Minsk sau noile focare de violență din Statele Unite, cel puțin trei conflicte acute se produc pe planetă, amenințând să se transforme în confruntări militare deschise.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat situația în care se află Republica Moldova și Ucraina.
Siria și estul Mării Mediterane, Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Barents și Oceanul Arctic, Marea Bering și Oceanul Pacific - toate aceste zone marchează locurile în care, în ultimele luni au avut loc incidente, tensiuni și provocări periculoase între militarii ruși și americani, respectiv din unele state membre NATO. Fricțiunile s-au produs atât pe uscat, dar mai ales în aer și pe apă.
Saga sistemelor rusești S-400 achiziționate de Turcia, stat membru NATO, pare una fără final. Ca urmare a acestei decizii, Ankara a fost exclusă de SUA din programul F-35.
După aproape trei săptămâni de proteste în Republica Belarus, unde forțele de opoziție și susținătorii acestora contestă victoria președintelui Aleksandr Lukașenko în alegerile din 09 august, președintele rus, Vladimir Putin, a avut o apariție la postul de televiziune Rusia-1, în care a spulberat speranțele celor care mizau pe posibilitatea unei reușite a revoltelor, care să determine răsturnarea actualului regim politic și balansarea statului belarus către Occident.
Pe 26 august, la Ankara, ministrul Industriilor Strategice ale Ucrainei, Oleg Urusky și președintele Secretariatului Industriilor de Apărare ale Turciei, Ismail Demir, au semnat un Memorandum de Cooperare în domeniul apărării.
Analiștii internaționali în securitate regională așteaptă cu nerăbdare să vadă modelele de cooperare potențială între industriile de apărare din Israel și Emiratele Arabe Unite.
Acum numai câteva zile, miniștrii de externe ai Egiptului și Greciei au semnat un acord la Cairo privind un plan preliminar pentru identificarea și stabilirea frontierelor maritime dintre cele două țări din Mediterană.
Pe data de 3 noiembrie 2020 americanii vor ieși la urne pentru a alege între actualul președinte republican Donald Trump și contracandidatul său, democratul Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama.
România îşi reafirmă sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, precizează Ministerul Afacerilor Externe, vineri, pe Twitter.
La 34 de ani după catastrofa de la Cernobâl şi chiar înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, Belarus a încărcat cu combustibil prima sa centrală nucleară, proiectată şi finanţată de Rusia, în pofida opoziţiei din partea Lituaniei vecine, potrivit France Presse.
Secretarul de stat american Mike Pompeo va începe săptămâna viitoare un turneu în Europa.
În cadrul planului de retragere a trupelor americane staționate în Germania, Pentagonul va muta și sediul US Africa Command de la Stuttgart.
Așa cum se știe, Pentagonul a anunțat retragerea a 12.000 de soldați cantonați în Germania. Conform surselor DefenseRomania de la Washington cel mai mare beneficiar al redesenării hărții militare americane în Europa este Polonia.
India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA, deoarece New Delhi o consideră următorul pas logic pentru a stimula legăturile strategice bilaterale cu Moscova și pentru a marca 20 de ani de parteneriat reînnoit dintre cele cele două capitale.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe 28.07.2020, că Leonid Kuchma a demisionat din funcția de șef al delegației țării sale, la Grupul Trilateral de Contact (GTC) de la Minsk.
Partenerul DefenseRomania, profesorul Răzvan Munteanu, ne transmite o incitantă analiză despre ultima decizie a președintelui Turciei cu privire la Hagia Sofia.