Cotidianul american The Washington Post, citat de agenția de presă rusă Interfax, a informat că, în ultima perioadă, Marea Azov s-a transformat într-o zonă de posibil conflict armat între Rusia și Ucraina.
Cotidianul american The Washington Post, citat de agenția de presă rusă Interfax, a informat că, în ultima perioadă, Marea Azov s-a transformat într-o zonă de posibil conflict armat între Rusia și Ucraina.
General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în cadrul interviului acordat DefenseRoamania despre starea Armatei, ediție dedicată Zilei Naționale, a vorbit despre două momente fundamentale ale istoriei, momente în urma cărora a fost necesară regândirea fundamentală a strategie de apărare și componenta industriei naționale.
Rivalitatea în creştere dintre China şi SUA a depăşit în 2021 conflictele economice şi geopolitice şi a frizat de-a dreptul confruntarea ideologică, cu definiţii opuse despre democraţie şi reproşuri reciproce în privinţa modelelor politice ale celor două ţări.
Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării în România (2000 - 2004) și ulterior vicepreședinte al Parlamentului European, atrage atenția cu privire la situația din Bosnia și Herțegovina, aflată pe un butoi de pulbere ca urmare a tentativelor de secesiune din partea bosniacilor sârbi.
Diplomatul american John E. Herbst, președintele Atlantic Council's Eurasia Center și fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în Ucraina în timpul Revoluțiilor Portocalii, a analizat strategia Federației Ruse și a transmis un avertisment serios pentru Administrația Biden.
Reputatul George Friedman, analist american, fondator Stratfor și preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures, a analizat într-un editorial publicat pe platforma Geopolitical Futures actuala criză de la granițele Flancului Estic al NATO, unde Federația Rusă și-a comasat zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina, stat pe care l-a mai agresat în 2014 și care se teme de o nouă agresiune moscovită.
Statele Unite au anunțat marți, 21 decembrie, că se așteaptă ca discuțiile cu Rusia asupra tensiunilor din Ucraina și, în general, asupra securității europene să înceapă în ianuarie, transmițând însă dinainte Moscovei că unele dintre cerințele sale sunt „inacceptabile”.
În cadrul unui articol scris pentru publicația britanică Forbes și publicat în ediția din 21.12.2021, jurnalistul David Axe a semnalat faptul că, deși în anul 2014 Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) era îmbătrânită și slabă, astăzi aceasta poate lansa rachete de croazieră până la Kiev.
Miniștrii apărării din Lituania, Letonia și Estonia, Arvydas Anušauskas, Artis Pabriks și Kalle Laanet, și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina, precizând că statele baltice sunt dispuse să ofere asistență, atât militară, cât și non-militară.
Capacitatea de luptă a forţelor armate ale Rusiei a crescut anul acesta cu 12,8%, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, la o reuniune cu Statul Major, transmite agenţia EFE.
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi un răspuns 'militar şi tehnic' în cazul în care rivalii săi occidentali nu vor pune capăt politicii lor considerată ameninţătoare de către Rusia, pe fondul creşterii tensiunilor în jurul Ucrainei, informează AFP.
Sunt posibile mai multe variante de contra-acţiuni ale Rusiei în cazul în care Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va amplasa arme lângă frontiera rusă, a declarat luni secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrebat cu privire la posibilitatea amplasării de arme nucleare ruse în Belarus, informează TASS.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat actualul context internațional. De la nivelul expertizei de care dispune, Dan Dungaciu a prezentat câteva scenarii și o „nucleară economică” pe care Occidentul o poate folosi împotriva Federației Ruse, dar nu o va face. Pentru că s-ar întoarce în anii 1990, dar cu o Rusie mult mai anti-occidentală, pe care ar putea să o arunce în brațele Chinei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia este gata să trimită "în orice moment" un negociator din partea guvernului la tratative cu Statele Unite pe tema garanţiilor de securitate cerute de Moscova pentru detensionarea crizei legate de Ucraina, transmite Reuters.
La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a vizitat Marocul pentru a oficializa cooperarea militară dintre cele două țări prin semnarea unui memorandum de înțelegere. Vizita lui Gantz a avut loc la un an după ce Marocul și-a normalizat relațiile diplomatice cu Israelul și a fost precedată de o vizită, în august, a ministrului de externe Yair Lapid la Rabat.
O majoritate a senatorilor americani au votat miercuri în favoarea noii legi de Autorizare a Apărării Naţionale (National Defense Authorization Act, NDAA), ce prevede un buget de 770 de miliarde de dolari, relatează Reuters. Legea mai trebuie semnată de preşedintele Joe Biden.
Federaţia Rusă a anunţat că a transmis miercuri Statelor Unite o listă de ''propuneri'' cu privire la garanţiile juridice de securitate pe care le dorește de la Occident, deoarece se consideră ameninţată pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, informează AFP.
Cotidianul El Espanyol a relatat că Marocul va disloca rachete de fabricație israeliană în largul Strâmtorii Gibraltar, ca răspuns la întăririle militare ale Spaniei în regiune.
Preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, Poloniei, Andrej Duda, şi Lituaniei, Gitanas Nauseda, se vor întâlni luni la un summit la Kiev pentru a aborda chestiuni de securitate şi cooperare regională în contextul tensiunilor generate de concentrarea de trupe ruse în apropierea frontierelor ucrainene, relatează agenţia EFE.
Parlamentul Ucrainei a aprobat marţi un proiect de lege care permite participarea forţelor străine la exerciţii militare pe teritoriul său în 2022, decizie susceptibilă să înfurie Moscova, relatează Reuters.
Europa are nevoie de autonomie strategică în trei domenii - capacităţi militare, energie nucleară şi agricultură, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Budapesta, transmit Reuters, MTI şi dpa.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 13.12.2021, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că, în scurt timp, Rusia va întări apărarea antiaeriană din Crimeea și din sudul țării cu sisteme modernizate de rachete antiaeriene de tip S-300PM-2. Acestea vor fi introduse în dotarea regimentelor de rachete din Regiunea Rostov și din Peninsula Crimeea, care, în prezent, au în înzestrare sisteme noi S-400 Triumf, dar și sisteme mai vechi S-300.
Expertul militar ucrainean Mykhailo Samus, director la New Geopolitics Research Network, a susţinut într-un interviu acordat TVR MOLDOVA că regiunea transnistreană este o ameninţare pentru Ucraina, dar în special pentru Republica Moldova şi chiar şi pentru România.
Există o impresie generală că o adevărată cursă a înarmărilor a luat naștere în regiunea Golfului, ca urmare a politicilor de achiziții militare ale Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, precum și a unui program ambițios de rachete și a paradelor militare frecvente ale Iranului.
Într-o analiză publicată pe 9 decembrie de Breaking Defense, expertul în relații transatlantice, Luke Coffey, de la influentul think thank american Heritage Foundation, a prezentat cinci scenarii de evoluție a unui posibil conflict militar între Rusia și Ucraina în viitorul apropiat.
În 2014 când președintele american Barack Obama a numit Rusia „o putere regională” care își amenință vecinii nu din cauza forței sale ci mai degrabă din cauza slăbiciunilor ei, a fost un momentul în care Vladimir Putin s-a simțit cu adevărat umilit. Încă de la preluarea puterii, Vladimir Putin a tânjit după revenirea la statu quo-ul din perioada Războiului Rece când URSS și Statele Unite ale Americii dominau lumea.
România este angajată ferm în susţinerea de eforturi conjugate pentru întărirea rezilienţei partenerilor estici, interesul strategic comun fiind facilitarea unui climat de securitate şi stabilitate democratică în imediata vecinătate şi la Marea Neagră, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, vineri, la Bucharest Forum.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la consultările cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi cu ceilalţi lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul Bucureşti (B9), context în care a subliniat necesitatea ca NATO să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.
Puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi spori puterea şi influenţa, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, joi, în debutul ediţiei aniversare a Bucharest Forum 2021, eveniment organizat de Institutul Aspen România împreună cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.
Generalul-locotenent Stephen D. Sklenka, locțiitorul comandantului USPACOM (Comandamentul Indo-Pacific al SUA), a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că Departamentul Apărării a angajat aproximativ 11 miliarde de dolari pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură militară în Guam, în următorii cinci ani.