Investițiile continue ale Chinei, Rusiei, Coreei de Nord și Iranului în modernizarea rachetelor de croazieră, balistice și hipersonice pun Statele Unite ”nu într-o poziție foarte bună”.
Investițiile continue ale Chinei, Rusiei, Coreei de Nord și Iranului în modernizarea rachetelor de croazieră, balistice și hipersonice pun Statele Unite ”nu într-o poziție foarte bună”.
Polonia este un aliat loial din NATO şi un partener nepreţuit al SUA, a susţinut secretarul de stat american Antony Blinken, după o convorbire telefonică avută marţi cu ministrul de externe polonez Zbigniew Rau, potrvit The News.pl.
Angajarea unei forțe ”Agile Combat (ACE)” - un număr mic de aeronave și personal care poate avansa rapid și poate lupta în locații îndepărtate și austere, cu o amprentă minimă - prinde.
Din momentul în care Turcia a decis să achiziționeze sisteme S-400 din Federația Rusă, fapt ce a dus implicit la excluderea turcilor din programul F-35, au început speculații cu privire la Baza de la Incirlik. Pe măsură ce relația dintre SUA și Turcia devenea tot mai tensionată, adoptându-se sancțiuni împotriva Ankarei, aceste speculații au fost implicit alimentate.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit vineri, 19 februarie, la sediul MApN, pe David Muniz, la preluarea funcției de însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la București, transmite MApN.
Federația Rusă și Turcia au cunoscut de-a lungul secolelor multe conflicte sângeroase. Azi, cele două puteri își dispută mai multe zone prin interpuși.
Pe 19 februarie, 13 state aliate și unul partener s-au angajat să participe la dezvoltarea unei soluții multinaționale pentru asigurarea necesarului de muniție aeriană.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat telefonic joi cu prinţul Mohammed bin Salman, moştenitorul tronului Arabiei Saudite, informează agenţia oficială de presă SPA, preluată de Reuters.
Generalul (r) Philip M. Breedlove, fost comandant al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), în cadrul unui briefing cu presa din România, a vorbit despre securitatea la Marea Neagră și rolul fundamental al Turciei.
Centrul Întrunit pentru Inteligență Artificială (Joint Artificial Intelligence Center - JAIC) al Departamentului american al Apărării a găzduit la finalul lunii ianuarie, cel de-al doilea dialog din cadrul Parteneriatului pe Inteligență Artificială pentru Apărare (PfD-AI), la care au participat instituții militare și de apărare din 13 țări.
Cunoscutul laborator de cercetare The Euro-Golf Centre publică o analiză extrem de interesantă despre consecințele directe ale acordului Abraham. Relațiile dintre unul dintre cele mai interesate state arabe, sultanatul Omanului, o țară cu adevărat parcă scoasă din poveștile fantastice ale celor 1001 de nopți, și Israel, evoluția lor de decenii reprezintă unul din marile argumente pentru existența păcii din regiune.
Pe 11 februarie, Atena, a găzduit un forum care a reunit miniștrii de externe din Grecia, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Republica Cipru. La acesta a participat prin contact video și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.
În cadrul tradiționalei vizitei de început de mandat prezidențial la Pentagon, președintele Joe Biden a anunțat o revizuire a modului în care armata americană gândește strategia sa pentru a descuraja China în regiunea Pacificului.
Într-un eventual conflict militar între Rusia și NATO, Kremlinul are o singură șansă: lovitura preventivă. În timp ce NATO va parcurge faza inițială de pregătire a războiului, Rusia trebuie să înceapă prima ostilitățile și “să provoace daune majore tuturor tipurilor de arme, ca parte a acțiunii preventive în fața unei amenințări iminente”.
Instituţia Prefectului Bihor a anunţat că proiectul de electrificare şi reabilitare a căii ferate Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor, cea mai amplă investiţie în infrastructura feroviară din Vestul României, în valoare de 7,3 miliarde lei, avansează, fiind obţinute toate cele 82 de avize necesare.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni pe David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 08.02.2021, șeful Departamentului planificarea asigurării cu armamente, tehnică militară și alte mijloace materiale din cadrul Direcției Principale Organizare-Mobilizare a Statului Major General, general maior Aleksandr Dudkin, a declarat că, în anul 2020, în Forțele Armate ale Federației Ruse, au fost formate aproximativ 40 de mari unități și unități militare noi.
Aprobarea de către parlamentul turc, săptămâna trecută, a unui memorandum prezidențial privind extinderea misiunii Forțelor Navale ale Turciei în Golful Aden, Strâmtoarea Bab el Mandeb și apele regionale somaleze, pentru un an, a ridicat întrebări cu privire la prezența armatei și a celor mai importante baze militare în zona Mării Roșie, devenită o arenă de concurență între puterile globale și regionale.
Potrivit site-ului polonez konflikty.pl, deja de câțiva ani, Suedia a început să-și consolideze potențialul de apărare, ca răspuns la acțiunile agresive ale Federație Ruse.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat condamnarea lui Alexei Navalnîi și situația din Federația Rusă.
Pe 28 ianuarie, utilizatorii Twitter “The Intel Lab” și “Orion_int” specializați în analiza informațiilor din surse deschise au anunțat că au descoperit posibila locație a depozitului subteran secret de rachete pe care Iranul l-a promovat recent pe fondul tensionării relațiilor cu SUA și Israelul.
Liberalul Ovidiu Raețchi, cel care a fost vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților în Parlamentul trecut, a făcut o scurtă analiză despre situația din Rusia, în contextul protestelor masive împotriva regimului.
Site-ul arab specializat în probleme militare "defense-arabic.com" consideră că noua tranzacție de armament între Egipt și Italia, aflată în negociere între cele două părți, ar putea stimula în mod semnificativ industria italiană de apărare și ar avea implicații majore în modernizarea apărării egiptene.
Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), într-un interviu acordat DefenseRomania, a analizat drumul țării noastre în cazul în România nu s-ar fi integrat în NATO și Uniunea Europeană.
În decembrie 2020, Centru pentru Analize Navale a publicat un amplu material de analiză în care autorul, Konrad Muzika, efectuând o evaluare aprofundată a Regiunii Militare Vest a Rusiei, face cunoscut și scenariul unei posibile lovituri preventive a Alianței Nord-Atlantice împotriva regiunii ruse Kaliningrad, cu scopul de a asigura „securitatea țărilor baltice”.
În contextul escaladării la cote critice a tensiunilor din Orientul Mijlociu, pe 18 ianuarie, ediția americană a Military Watch a publicat pe canalul său de YouTube o analiză însoțită de imagini privind modului în care s-ar putea derula un eventual conflict între Israel și Iran și la ce rezultate ar conduce.
După o convorbire telefonică între Președintele Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel, Casa Albă a anunțat că cele șase probleme de politică externă pe care intenționează să le rezolve cu prioritate sunt: Rusia, China, Afganistan, Iran, ... Ucraina și Balcanii de Vest, respectiv Kosovo.
Oficialii israelieni şi-au făcut cunoscută opoziţia faţă de revenirea administraţiei Joe Biden în acordul nuclear iranian. Unii dintre ei au ameninţat chiar cu atacuri militare asupra Iranului dacă Joe Biden va reintroduce SUA în acordul nuclar, cunoscut sub numele de JCPOA.
Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), într-un interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre propunerea pe care România a făcut-o în urmă cu 5 ani Bulgariei și Turciei: O flotă comună a NATO la Marea Neagră.
India va trimite zeci de soldați în Rusia pentru instruirea lor în folosirea celebrului sistem de rachete antiaeriene S-400, pe care a acceptat să îl achiziționeze. Iată o decizii militară nu va fi primită bine în SUA, care a desemnat New Delhi ca partener cheie în strategia sa Indo-Pacific.