Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk a vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania despre agresiunea fără precedent a Federației Ruse împotriva Ucrainei, după invazia neprovocată declanșată de Armata rusă pe data de 24 februarie 2022.
Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk a vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania despre agresiunea fără precedent a Federației Ruse împotriva Ucrainei, după invazia neprovocată declanșată de Armata rusă pe data de 24 februarie 2022.
”Cunoaștem doar [platforme] mari și am întârziat cu două generații în adoptarea instrumentelor de război mai mici și mai eficiente”, a declarat viceamiralul Bob Harward (în retragere) fost membru al Consiliului de Securitate Națională al SUA, în prezent vicepreședinte executiv pentru afaceri internaționale al companiei Shield AI.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 1 aprilie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Patru parlamentari români au fost în audiență la ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, chiar la sediul Ambasadei Federației Ruse.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 31.03.2022, în Regiunea Orenburg, a început executarea unui exercițiu de amploare al Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN).
O alianță regională de apărare fără precedent se formează în ultimele luni între armata israeliană și armatele arabe ale țărilor moderate din Orientul Mijlociu.
Potrivit unui document informativ neclasificat, publicat pe 28 martie de către Departamentul Apărării al SUA, China este prioritatea numărul unu în noua Strategie Națională de Apărare americană.
Generalul american David Petraeus, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a precizat într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că războiul a intrat într-o fază "extrem de imprevizibilă", cu "multe scenarii posibile" şi, deşi "Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată", "cucerirea Mariupolului ar putea schimba datele problemei".
În ciuda furiei manifestate în capitalele occidentale față de invazia rusă asupra Ucrainei, multe țări, inclusiv unii aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, au fost reticente în a se confrunta cu Rusia sau a sprijini sancțiunile economice împotriva Moscovei.
Scenariul unui atac al Rusiei în Republica Moldova era posibil în primele zile de război, dar acum e puțin probabil, din cauză că rușii nu au reușit să ajungă nici măcar la Odesa. O spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate Știrilor TVR.
Bogdan Chirieac consideră că discursul ținut sâmbătă de președintele Biden la Varșovia este unul istoric, arătând cum se va reseta lumea după criza din Ucraina.
Armata României este una dintre cele mai importante din Europa, declară Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, în cadrul unui interviu acordat postului de radio RFI România.
Referindu-se la vizita liderului de la Damasc de săptămâna trecută la Abu Dhabi și întâlnirea acestuia cu șefii emirați, analiștii americani de la The Economist consideră că primirea președintelui sirian, Bashar al-Assad, în Emiratele Arabe Unite este o dovadă a scăderii influenței americane asupra aliaților săi.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 25 martie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Atunci când se confruntă cu sancțiuni severe, țările vizate sunt adesea constrânse să apeleze la rezerva de aur. Dacă în cazul unor țări percum Iran, Libia sau Venezuela o bună parte din aur este păstrat în afara țării, iar sancțiunile impuse pot ajunge până la a împiedica accesarea acestuia de către regimurile care încalcă flagrant convențiile internaționale, atunci când vine vorba despre Rusia acest lucru nu este posibil, pentru că aurul pe care îl deține este depozitat pe plan intern.
Dacă aceste informații vor fi confirmate, înseamnă că forțele ruse situate la nord-vest de Kiev au fost încercuite, iar liniile lor de aprovizionare au fost tăiate.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este necesară o prezenţă militară sporită aliată în România şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns "cu caracter strict defensiv" la agresiunea Rusiei.
Războiul creează reguli noi, dacă nu le respectați - oamenii mor, aşa începe un articol publicat ieri de analiştii militari ucrainenei ai publicaţiei Defense Express. Articolul de faţă încearcă să demonstreze că, în actualul context actual al agresiunii militare ruse, o poză făcută greşit şi postată pe reţele de socializare – care surprinde poziţiile armatei ucrainene – poate face mult rău militarilor ucraineni.
Pe data de 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, generând cea mai gravă criză de securitate în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sud-estul Ucrainei e supus unor bombardamente fără precedent din partea trupelor Federației Ruse, situația cea mai gravă fiind la Mariupol, oraș care se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Joi, 17 martie, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul căreia a prezentat condițiile Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 martie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Economia Rusiei se destramă, moneda sa s-a prăbușit, iar datoria devine o povară greu de suportat. Urmează o serie de consecințe care ar putea costa investitorii miliarde și ar putea exclude țara de pe majoritatea piețelor de finanțare.
DefenseRomania a participat la începutul acestei luni la o vizită organizată de Europe Israel Press Association (EIPA), unde au avut loc mai multe întrevederi cu experți pe Orientul Mijlociu, politicieni și miniștri din Knesset (Parlamentul israelian), dar și vizite în teren în zone de conflict precum nordul țării, la granița cu Liban, unde activează gruparea teroristă Hezbollah, dar și în Fâșia Gaza, controlată de gruparea teroristă Hamas. Războiul la firul ierbii, nu doar la granițele României, în Ucraina.
Imediat după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, China a criticat în termeni duri pachetul foarte dur de sancțiuni pe care Occidentul l-a accesat pentru a pune presiune pe Moscova.
Armata rusă va ajunge într-un punct în care, nici nu va mai putea fi aprovizionată și nici retrasă. „Îmi voi pune gâtul la bătaie și voi face niște predicții” [despre războiul ruso-ucrainean] , a scris celebrul filozof, politolog și economist american Francis Fukuyama, la începutul unui articol intitulat ”Pregătirea pentru înfrângere” (Preparing for defeat), pentru publicația American Purpose.
Potrivit surselor de monitorizare a situației navale și aeriene de pe Twitter și Telegram, în perioada 15-17.03.2022, Forțele Navale ale Federației Ruse vor desfășura activități de pregătire pentru luptă în partea centrală a Mării Norvegiei, care vor include trageri de artilerie și lansări de rachete.
Potrivit unor informații furnizate de oficiali americani pentru The Washington Post, în perioada scursă de la invadarea Ucrainei, Rusia a cerut Chinei sprijin și echipament militar.
Acordurile Abraham reprezintă un demers diplomatic fără precedent prin care Israelul și-a normalizat relațiile cu o serie de state arabe. În Orient ofesiva diplomatică a Israelului a dus la un adevărat cutremur din punct de vedere geopolitic.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 martie 2022, o nouă ediție a emisiunilor DefenseRomania.