China a adoptat noi modificări legislative destinate consolidării autorității maritime, provocând temeri că tensiunile dintre Beijing și alte țări asiatice, inclusiv Japonia, ar putea escalada în regiunea Indo-Pacific.
China a adoptat noi modificări legislative destinate consolidării autorității maritime, provocând temeri că tensiunile dintre Beijing și alte țări asiatice, inclusiv Japonia, ar putea escalada în regiunea Indo-Pacific.
"Mica Sparta din Golf" trece printr-o perioadă deosebit de bună din punctul de vedere al relațiilor diplomatice. Datorită acestora, în ultimele luni i s-au deschis noi oportunități geostrategice pe care se străduiește să le materializeze pentru a-și asuma un rol de actor regional.
Patru state europene - Spania, Franţa, Italia şi Germania - şi-au reafirmat vineri voinţa de a continua cooperarea, mai ales în domeniul securităţii, cu ţările din Sahel, transmite AFP, citând un comunicat comun publicat la Madrid.
Președintele nigerian, Muhammadu Buhari, a propus Washingtonului să mute Comandamentul African al Statelor Unite (AFRICOM) din Germania în Africa, pentru a face față mai bine violențelor armate în creștere din teren.
Autoritățile sudaneze au suspendat un acord cu Rusia pentru stabilirea unei baze navale în Marea Roșie, relatează agenţia de presă TASS, cu referire la canalul de știri Al Arabia. În plus, Sudanul ar urma să suspende orice nouă desfășurare a armatei ruse pe teritoriul ţării.
Preşedintele american Joe Biden a adoptat o poziţie fermă faţă de China în primul său discurs într-o sesiune comună a Congresului, promiţând să menţină o prezenţă militară a SUA în regiunea indo-pacifică, relatează Agerpres, citând agenția internațională Reuters.
Henry Kissinger a abordat în cadrul unui interviu problema reprezentată de hegemonia Chinei. Fostul sercretar de stat american spune că deși nu e adeptul unei cruciade împotriva Chinei, SUA trebuie să ia măsuri pentru a opri ascensiunea acesteia. Kissinger consideră China un adversar comparabil cu SUA, precizând că e prima dată în istorie când americanii se confruntă cu un asemenea scenariu.
Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a făcut, în cadrul unui interviu, o interesantă analiză asupra „dosarului Iran” în Orientul Mijlociu.
În fața unor scenarii complicate ce caracterizează relațiile dintre Emiratele Arabe Unite (EAU) și lumea arabă, Abu Dhabi-ul acordă relațiilor non-arabe un tot mai mare interes. După semnarea acordurilor bilaterale de normalizare cu Israel, pe 15 septembrie 2020, EAU au început o fază fructuoasă de cooperare cu Tel Aviv-ul, care vizează numeroase sectoare, de la securitatea energetică la apărare, în numele intereselor comune.
În prezent, capacitatea de descurajare nucleară a SUA se bazează pe trei componente: rachete balistice intercontinentale sol-sol de tip Minuteman III, bombardiere strategice și 14 submarine nucleare din clasa Ohio [SSBN]. Cu toate acestea, toate trebuie modernizate în anii următori, ceea ce necesită în mod evident alocarea unor sume importante de bani. Dar, recent, amiralul american Charles Richard a atras atenţia că starea ''triadei nucleare'' americane lasă de dorit, iar Statele Unite deţin mai mult o ''diadă nucleară'', deoarece componenta aeriană – bombardierele strategie – nu poate executa misiuni cu focoase nucleare.
Trilaterala România-Polonia-Turcia funcţionează foarte bine, iar relevanţa şi utilitatea sa au sporit semnificativ, contribuind, în cei 9 ani de existenţă, la consolidarea Alianţei Nord Atlantice, cât şi la asigurarea securităţii flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Deputatul liberal Daniel Gheorghe a vorbit despre problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina, abordând în acest sens și problema tratatului semnat în 1997 și care expiră anul acesta.
Rusia şi Belarus intenţionează să coopereze mai strâns în domeniul apărării, au declarat joi, la Moscova, liderii celor două ţări, transmite dpa.
Așteptat cu foarte multă atenție de către toți actorii interesați pe plan intern, dar și la nivel global de către aliații și/sau adversarii SUA, bugetul multianual de apărare al administrației Biden se lasă cu greu configurat. Prezentarea lui este prognozată cel mai devreme luna mai și cel mai târziu luna Iunie. O întârziere care îi face pe criticii republicani din domeniu să fie extrem de nervoși, mai ales într-o situație internațională tensionată, cu doua linii de demarcație adversiale practic desenate, China și Rusia.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va găzdui, la Bucureşti, Trilaterala pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, la care vor participa omologii săi Zbigniew Rau şi, respectiv, Mevlut Cavusoglu.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea, a comunicat miercuri preşedinţia de la Kiev, transmite Reuters.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, analizând criza din Ucraina și dislocarea forțelor armate ale Federației Ruse la granița cu Ucraina, e de părere că războiul va fi totuși evitat. Problemele după trecerea acestei crize vor rămâne însă, inclusiv pentru România.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat marţi la telefon cu omologul său cubanez, Miguel Diaz-Canel, desemnat recent în fruntea Partidului comunist, pentru a consolida "asocierea strategică" dintre cele două ţări şi a coopera în lupta împotriva coronavirusului, notează AFP.
Grecia va împrumuta o baterie de rachete Patriot Arabiei Saudite pentru a-şi proteja infrastructura energetică de atacurile rebelilor houthi, au anunţat marţi înalţi responsabili eleni, notează AFP.
Generalul american (r.) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii din Europa, a vorbit despre criza din regiune și atrage atenția că noua Cortină de Fier este de-a lungul Mării Negre.
Încă de la mijlocul lunii martie China a trimis peste 200 de nave în reciful Whitsun, revendicat și aflat în imediata apropiere a statului Filipine. Acțiunea a stârnit o reacție promptă a Manilei și a SUA care au cerut imediat Chinei să retragă navele respective. După ce SUA au trimis în regiune mai multe nave de luptă, părea o confruntare psihologică iar China a clipit prima și și-a retras navele.
Comunismul a adus mult prea puține lucruri bune, spre deloc. Pe lângă un regim ilegitim și criminal, Lucian Boia aprecia corect: Comunismul a fost o mare greșeală a istoriei. Dar până la impunerea sovietizării forțate pe tancurile Armatei Roșii, noi, asemenea multor altor popoare, a trebuit să trecem și prin drame și masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Joe Biden şi şeful guvernului japonez, Yoshihide Suga, primul lider străin primit la Washington de noul preşedinte al Statelor Unite, s-au angajat vineri să facă faţă "împreună" "provocărilor" ridicate de China, notează Agerpres, citând AFP.
Rusia interzice accesul pe teritoriul său a opt foşti sau actuali înalţi oficiali americani, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Moscova, într-un comunicat, transmite Reuters.
Rusia a anunţat vineri că va expulza zece diplomaţi americani, drept răspuns la sancţiunile adoptate de SUA împotriva sa în ziua precedentă, adăugând că a ''recomandat'' ambasadorului american la Moscova să revină la Washington, informează AFP, DPA şi Reuters.
Pe 16 aprilie, Norvegia și Statele Unite au semnat un nou acord privind cooperarea militară, care oferă armatei americane posibilitatea de a-și stabili baze permanente pe teritoriul norvegian. În acest scop este prevăzută în special utilizarea a trei aerodromuri norvegiene, precum și a unui port maritim în care se află deja bazate forțe navale norvegiene.
Grecia și Turcia sunt printre cei mai mari cumpărători de arme din lume. Rivalitatea lor istorică a contribuit la îmbogățirea industriilor de apărare din Occident - și în ultimul timp și din Rusia.
În ultimele ore, pe Internet s-a discutat despre întârzierea trecerii celor două nave de luptă americane prin Strâmtorile de la Marea Neagră. Este vorba despre navele care au fost trimise în Marea Neagră “în legătură cu mișcările de trupe rusești în apropierea granițelor occidentale”, după cum a precizat Comandamentul militar american.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen le-a transmis joi emisarilor preşedintelui american Joe Biden că Taiwanul va coopera cu SUA pentru a descuraja ameninţările reprezentate de activităţile militare chineze în regiune, relatează Reuters şi dpa.
Ministrul apărării din Ucraina a declarat miercuri, la Bruxelles, că Rusia se pregăteşte pentru o posibilă depozitare de arme nucleare în Crimeea şi a avertizat că Moscova ar putea ataca Ucraina pentru a asigura resurse de apă pentru peninsula anexată, relatează Reuters.