Imaginile captate de sateliți arată o activitate masivă a trupelor rusești în zona Arctică, unde are loc testarea unor ”super-arme” și încercări de securizare a unei rute navale cheie, potrivit CNN.
Imaginile captate de sateliți arată o activitate masivă a trupelor rusești în zona Arctică, unde are loc testarea unor ”super-arme” și încercări de securizare a unei rute navale cheie, potrivit CNN.
Zece amirali în rezervă au fost arestaţi luni în Turcia, a doua zi după publicarea unei scrisori deschise în care au subliniat importanţa pentru securitatea turcă a Convenţiei de la Montreux destinată să prevină militarizarea Mării Negre, criticând planul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a construi un canal la Istanbul, care, potrivit lor, ar putea ameninţa libertatea de navigaţie, relatează Reuters şi AFP, citând mass-media oficiale de la Ankara.
La reuniunea miniștrilor de externe ale statelor membre NATO unul din subiectele discutate a fost China.
După 31 martie, în presa de peste ocean au apărut primele impresii ale participanților americani la exercițiul comun al NATO din Marea Neagră, organizat de România, “Sea Shield 2021”.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 02.04.2021, în marile unități și unități militare ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) dislocate pe teritoriul Peninsulei Crimeea și în zona Kuban a Ținutului Krasnodar a început desfășurarea unei verificări de control asupra perioadei de instrucție de iarnă. Aceasta are loc sub conducerea comandantului FRMN, viceamiral Igor Osipov.
Potrivit unor informații recente, avioane de vânătoare turcești, împreună cu avioane aparținând Forțelor Aeriene ale Bulgariei și României, au fost ridicate în aer deasupra Mării Negre pentru supravegherea și escortarea unor aeronave rusești. Împreună cu aceste informații, specialiștii în domeniul militar analizează și o altă problemă conexă. Este vorba despre faptul că, pe coasta Mării Negre, în regiunea Sinop, trupele turcești au desfășurat sistemele de rachete antiaeriene rusești S-400 pentru testare.
Japonia și Indonezia au semnat marți un acord în baza căruia, echipamente și tehnologii de apărare japoneze pot să fie transferate către Jakarta.
Kremlinul a declarat joi că recentele deplasări de trupe şi de echipamente militare ruseşti în apropierea frontierei cu Ucraina au ca scop asigurarea securităţii Federaţiei Ruse şi nu constituie o ameninţare pentru nimeni, relatează Reuters.
Regatul Unit a prezentat, în ultima decadă a lunii Martie, strategia sa de dezvoltare militară. Astfel guvernul conservator al lui Boris Johnson a decis ca Armata britanică să declanșeze o restructurare generală a forțelor sale de apărare - armata britanică, Royal Air Force și Royal Navy. Documentul anunță o forță militară mai ușoară, mai agilă, mult mai letală și de natură expediționară. Noua doctrină militară britanică propune o masivă mutare de interes a regatului către regiunea Indo-Pacifică. Unii observatori spun că, în ciuda reducerilor substanțiale anunațate, Armata britanică va avea o prezență mult mai robustă în străinătate.
Departamentul Apărării SUA a aprobat continuarea proiectului Next Generation Interceptor (NGI).
Nicio țară cu economie de piață liberă nu va putea susține dezvoltarea tehnologiei așa cum o face China. Companiile americane nu pot ține singure pasul cu inovația chineză, a declarat săptămâna trecută Eric Schmid, fost director executiv la Google, care a propus o alianță între guvern și industrie pentru a păstra avantajul tehnologic al SUA.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre temerile unei confruntări militare între Ucraina și Federația Rusă ca urmare a reluării luptelor în Donbas. În opinia sa, Rusia nu își dorește un război, din mai multe motive, deși l-ar câștiga. În primul rând costurile financiare, pe plan intern și internațional ar fi uriașe, iar în pofida a ceea ce se crede, Moscova nu e interesată de Donbas. Un alt motiv esențial e că rușii și-au îndeplinit obiectivul, anume oprirea înaintării frontierei euroatlantice, astfel încât doresc consolidarea actualului status quo. În cele ce urmează, pe larg, explicațiile expertului român.
Vineri, o informație făcută publică vine să ne arate jocul complex de restabilire a relațiilor dintre Turcia și o parte a vecinilor săi. După un deceniu de neo-otomanism dinamic și presărat cu acțiuni spectaculoase de redefinire a puterii turce in Orientul Mijlociu, iată că unul dintre cele mai spectaculoase diferende din lumea Orientuil Mijlociu începe să se stingă.
Pe 27 martie, ambasadorul iranian în Federația Rusă, Kazem Jalali, a scris pe rețeaua de socializare "Twitter" că, în lumina suspendării traficului maritim pe Canalul Suez din ultimele zile, din cauza eșuării navei gigant "Ever Given", și a pierderilor înregistrate de economia globală, activarea Coridorului "Nord-Sud" este mai importantă ca niciodată.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, joi, pe Eric Stewart, preşedintele executiv al Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), cu ocazia vizitei pe care o delegaţie a AMRO o desfăşoară în România, discuţiile vizând proiecte strategice regionale, a informat MAE, printr-un comunicat de presă
Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden vrea să menţină o controversată politică din timpul republicanului Donald Trump care a impulsionat vânzările de drone înarmate către ţări unde situaţia drepturilor omului este sub analiza SUA, dar şi spre alte state, potrivit unor surse familiare cu discuţiile, relatează Reuters.
Pe 22 martie, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a prezentat, în Parlament, planul de reformă al Forțelor Armate ale Marii Britanii, până în anul 2030.
Norvegia va interzice planificata vânzare a Bergen Engines de către grupul britanic Rolls-Royce către o companie controlată de grupul rus TMH din motive de securitate naţională, a declarat marţi ministrul Justiţiei, Monica Maeland, în Parlament, transmite Reuters.
China deține cea mai mare flotă navală din lume. Datorită construcțiilor agresive de pe șantierele navale, Beijingul a depășit US Navy în ceea ce privește numărul de nave deținute. Sigur că acest lucru nu transformă Marina Armatei de Eliberare a Poporului în cea mai mare putere navală din lume, poziție dominată categoric de SUA.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov începe luni o vizită oficială de două zile în China, într-un moment de deteriorare sensibilă a relaţiilor Rusiei cu SUA, după o afirmaţie directă a preşedintelui american Joe Biden, care a determinat Moscova să-şi recheme ambasadorul pentru consultări, relatează EFE.
Guvernul britanic îşi prezintă luni noile planuri din domeniul apărării, promiţând să consolideze "apărarea intereselor britanice în mai multe sectoare şi în întreaga lume", informează AFP.
Iordania a anunţat duminică semnarea unui acord de apărare cu SUA ce facilitează libertatea de mişcare a forţelor, avioanelor şi vehiculelor americane pe teritoriul regatului, transmite AFP.
Potrivit unui document clasificat Turcia ar fi avut în plan cucerirea a 131 de insule grecești aflate în Marea Egee.
Trei brigăzi și șase batalioane vor fi formate în cadrul Trupelor de Apărare Teritoriale (Wojskach Obrony Terytorialnej - WOT) ale Poloniei.
Restabilirea Rusiei ca stat unic centralizat este cheia din ultimele două decenii, a declarat președintele rus Vladimir Putin, numind reunificarea Crimeii cu Rusia un eveniment istoric care arată faptul că statul se consolidează.
Ministerul Apărării din Israel a înființat un centru de cercetare pentru a dezvolta sisteme de navigație care nu se bazează pe “clasicul” GPS considerat vulnerabil la acțiuni ostile.
În data de 19 martie, în organizarea Centrului de Studii Strategice de Apărare și Securitate (CSSAS) din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”(UNAp), a avut loc atelierul de lucru destinat analizării celor mai adecvate forme și metode care să contribuie la adaptarea documentelor de planificare a apărării la provocările de securitate apărute în contextul geostrategic contemporan, atelier de lucru condus de directorul centrului și moderat de colonel conf. univ. dr. Dan-Lucian Petrescu și col. (r) CS III dr. Crăișor-Constantin Ioniță.
Statele Unite doresc să-şi consolideze relaţiile cu India în domeniul securităţii, în special în privinţa schimbului de informaţii şi a logisticii, a anunţat sâmbătă secretarul american al apărării Lloyd Austin, într-o întrevedere cu ministrul apărării indian Rajnath Singh, la New Delhi, transmit Reuters şi AFP.
Surse publice rusești au informat, pe 18.03.2021, că Guvernul Federației Ruse a încheiat un contract cu societatea israeliană V.I.D. Desalination Co Ltd. pentru livrarea de apă potabilă în Crimeea. Această soluție va permite rezolvarea problemei legate de dependența peninsulei de apa din Nipru.
Franţa, ea însăşi putere nucleară, ''respectă pe deplin'' decizia Regatului Unit de a creşte plafonul arsenalului său nuclear şi ''împărtăşeşte'' analiza ameninţării care a motivat-o să facă acest lucru, relatează AFP.