Estonia, Letonia şi Lituania au semnat o cooperare în domeniul apărării și iau în calcul achiziţionarea unui sistem lansator de rachete pentru apărarea comună, în contextul ameninţării venite din Rusia.
Estonia, Letonia şi Lituania au semnat o cooperare în domeniul apărării și iau în calcul achiziţionarea unui sistem lansator de rachete pentru apărarea comună, în contextul ameninţării venite din Rusia.
Un think tank apropiat Partidului Comunist Chinez atrage atenția că probabilitatea unui război între China și Taiwan e la nivelul cel mai ridicat din istorie iar dacă trendul se va menține „unificarea Taiwanului cu China prin forță va fi doar o chestiune de timp”.
În cadrul recentului summit de la Washington, președintele SUA, Joe Biden, și omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, au convenit să anuleze limitările impuse Seulului prin așa-numitul ghid privind dezvoltarea și utilizarea tehnologiei și componentelor rachetelor cu diferite caracteristici de acțiune. Liderul sud-coreean a făcut anunțul în cadrul conferinței de presă la care a participat imediat după discuțiile de vineri, 21 mai.
Japonia intenţionează să construiască două distrugătoare echipate cu unităţi ale sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, după ce în vara anului trecut guvernul nipon a confirmat că renunţă la desfăşurarea pe teritoriul Japoniei a unei versiuni terestră a acestui sistem – similară cu cea amplasată în România la Deveselu.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eliberarea de către Rusia a paşapoartelor sale rezidenţilor din Donbas, estul Ucrainei, este primul pas spre anexarea regiunii, potrivit agenţiilor de presă Reuters, Ukrinform şi Glavkom.
Statele Unite vor să îşi consolideze relaţia cu Groenlanda, în special din punct de vedere comercial, a declarat joi şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în timpul unei vizite în aceste teritoriu danez din Arctica, adăugând că Washingtonul nu are însă nicio intenţie să o cumpere, aşa cum a sugerat fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, relatează AFP.
Japonia trebuie să îşi accelereze "radical" ritmul dezvoltării capacităţilor defensive pentru a contracara China, a declarat ministrul Apărării de la Tokyo, Nobuo Kishi, într-un interviu publicat joi în cotidianul economic Nikkei, potrivit AFP.
Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au dat asigurări miercuri în Islanda, cu ocazia primei lor întrevederi, că sunt gata să coopereze, schimbând în acelaşi timp avertismente puternice ce reflectă diferenţele majore dintre cele două ţări rivale, informează joi AFP.
Excelența Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Polonia, a abordat subiectul securității Flancului Estic al NATO, al rolului jucat de Europa Centrală și de Est, și mai ales al relației dintre România și Polonia, două state care și-au asumat rolul de lideri în regiune.
Vremurile de acum un deceniu când Turcia era privită ca un exemplu de democratizare în Orientul Mijlociu au apus de foarte mult timp, iar Turcia de azi aflată sub conducerea autoritară a lui Recep Tayyip Erdogan e cu totul alta.
În preajma summit-ului Consiliului Arcticii, preconizat pentru joi şi a cărui preşedinţie prin rotaţie urmează să fie preluată de Rusia, armata rusă a permis accesul unui grup de jurnalişti străini la baza să "Arctic Clover" ("Trifoiul Arctic") din arhipelagul Franz-Joseph, relatează miercuri France Presse.
Rusia a avansat pretenţii maritime ilegitime în regiunea Arcticii, a declarat marţi secretarul de stat american Antony Blinken, reiterând apelurile de evitare a militarizării acestei regiuni, relatează agenţia Reuters.
Hotărârea nr. 28 din 11 mai 2021 a Parlamentului României, pentru aprobarea Cartei Albe a Apărării, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.499/13 mai 2021, a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute, precizează Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă.
Arctica este zona de influenţă a Rusiei, a susţinut luni şeful diplomaţiei ruse, care a atenţionat Occidentul împotriva ambiţiilor sale în Marele Nord, cu câteva zile înainte de un important forum regional, informează AFP şi TASS.
În timpul atacurilor cu rachete pe care gruparea teroristă Hamas le desfăşura împotriva statului Israel, în noaptea de joi spre vineri, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului a precizat că armata urmează să intre pe teritoriul Fâşiei Gaza, în provincia Strip, pentru a răspunde atacurilor. Dar, după cum precizează mai multe publicaţii mass-media israeliene, IDF ar fi dus în eroare intenţionat presa pentru ca mesajul ’’invaziei’’ să ajungă la urechile teroriştilor, iar aceştia să se refugieze în tunelurile şi adăposturile care urmau să fie vizate de atacurile Forţelor Aeriene Israeliene (IAF).
Tacticile folosite de mișcarea Hamas sunt similare cu cele ale rebelilor houthii din Yemen, care sunt susținuți și de Iran. Și, din câte se pare, Hamas s-a pregătit intes pentru confruntarea de zilele acestea.
Una dintre principalele linii de efort ale Brigăzii 405 Suport a US Army este programul Army Prepositioned Stock-2. Există cinci baze APS-2 în patru țări sub comanda și controlul Brigăzii 405 în sprijinul armatei SUA în Europa și Africa și a forțelor comune.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, miercuri, un mesaj pentru marcarea centenarului Alianţei defensive româno-polone, care a fost difuzat în cadrul conferinţei internaţionale "Un singur popor, două drapele", organizată la Varşovia de Ambasada României în Republica Polonă.
România este puternic angajată în asigurarea securităţii şi stabilităţii graniţelor de est ale NATO, iar evoluţia complexă şi imprevizibilă a situaţiei din regiunea Mării Negre ne determină să reflectăm cu maximă atenţie şi precauţie la nevoile de dezvoltare a capabilităţilor forţelor armate, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu, miercuri, la evenimentul "România şi sistemul NATO de rachete balistice defensive - o contribuţie strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică".
Pe 11 mai, Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat prin vocea ministrului Andriy Taran că este în curs de finalizare elaborarea a două documente conceptuale cheie pentru apărarea țării, respectiv a Buletinului Strategic al Apărării și Planului de Apărare al Ucrainei.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea a cinci ani de la atingerea capacităţii operaţionale depline a Facilităţii de Apărare împotriva Rachetelor Balistice Aegis Ashore, la Baza Militară Deveselu, iar momentul "reconfirmă angajamentul substanţial al României pentru sporirea profilului său în cadrul NATO şi pentru întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, două coordonate cheie ale politicii noastre externe".
Noua strategie a administrației Biden în Orientul Mijlociu propune puterilor regionale o reevaluare a intereselor lor geostrategice pentru a readuce predictibilitatea în acțiunille lor.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Canada a sistemului de luptă AEGIS și a echipamentelor aferente pentru un cost estimat de 1,7 miliarde de dolari. Congresul a fost notificat despre această vânzare astăzi.
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, l-a primit luni, la sediul MApN, pe omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, unul dintre subiectele discutate vizând dezvoltarea cooperării în domeniu în format bilateral, în context regional, precum şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene.
Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a Kremlinului și în ajunul întrevederii dintre Joe Biden, liderul Statelor Unite ale Americii, și omologul său rus Vladimir Putin.
Potrivit expertului german Thomas Jaeger, președintele rus Vladimir Putin intenționează ca, folosindu-se de noul armament nuclear, să conducă Rusia către o nouă etapă în politica mondială. Armamente precum Poseidon și Zircon sunt considerate elemente cheie pentru păstrarea suveranității și pentru asigurarea statutului și influenței Rusiei în rândul superputerilor.
China mobilizează capabilităţi militare pe coastele de vest ale Africii, generând riscuri de tip strategic în zona Oceanului Atlantic, avertizează un oficial militar american de rang înalt.
Cooperarea militară în cadrul Uniunii Europene va primi un impuls echivalent cu un ”salt cuantic” prin includerea, pentru prima dată, a unor parteneri externi precum Statele Unite, Canada şi Norvegia într-unul din proiectele sale, a apreciat joi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, transmite Reuters.
Ministrul Nicolae Ciucă va participa joi, la Bruxelles, la Reuniunile Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor Apărării, Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA) şi Comitetului Director al Centrului Satelitar al UE (SATCEN).
Decizia de a suspenda participarea Turciei la programul F-35 ca răspuns la achiziționarea sistemului rus de apărare antirachetă S-400 nu a fost o surpriză, dar Statele Unite și Occidentul trebuie să continue să încerce să rezolve diferențele politice prin dialog, a precizat amiralul american în rezerva James Foggo, fost comandant al Forţelor Navale americane din Europa şi fost şef al Comandamentului comun naval NATO, într-un articol pentru cotidianul grec Kathimerini.