Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu derulează proiectul ”Investments in a Safer Future”.
Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu derulează proiectul ”Investments in a Safer Future”.
Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus "nu este luată în calcul" pentru că ţara nu face parte din NATO, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri că partea ucraineană este încrezătoare că videoconferinţa de ieri dintre preşedintele SUA, Joe Biden, şi omologului său rus, Vladimir Putin a transmis un mesaj clar Moscovei că generarea de orice alte tensiuni militare în regiune va aduce pentru Rusia consecinţe destul mari.
Republica Moldova nu poate să-şi asigure gradul necesar de apărare, apelând la principiul neutralităţii, de aceea propun încheierea unui acord cu România privind apărarea reciprocă, a declarat Viorel Cibotaru, fost ministru al apărării de la Chișinău, pentru agenţia de presă IPN.
Japonia îşi va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său începând cu 2022, potrivit unor surse diplomatice, o creştere ce a generat fricţiuni încă din perioada administraţiei Trump, informează luni EFE.
Perioada relațiilor tradiționale interstatale din Orientul Mijlociu s-a încheiat. Pe măsură ce statele ambițioase încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune, interesele, și nu ideologia, fac presiuni pentru formarea de noi alianțe. Chiar și mișcările religioase extremiste dau semne de pragmatism.
General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în cadrul interviului acordat DefenseRoamania despre starea Armatei, a ridicat și foarte importanta problemă a rezervei armatei și a recuperării decalajului uriaș prin amendamente esențiale aduse legii privind pregătirea populației pentru apărare.
Ucraina refuză să renunţe la planurile sale de aderare la NATO şi la orice alte 'garanţii de securitate' cerute de Rusia, a declarat vineri pentru AFP ministrul său de externe, Dmitri Kuleba, făcând apel la Occident să facă acelaşi lucru.
Anwar Gargash, înalt consilier diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite (EAU) și fost ministru de stat pentru afaceri externe, a declarat, pe 30 noiembrie, că o delegație a țării sale se va deplasa în curând în Iran pentru a "deschide o nouă pagină" în relațiile dintre Teheran și Abu Dhabi.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că Rusia va prezenta ''în curând'' NATO o propunere privind garanţii de securitate care să fie obligatorii pentru toţi semnatarii, scrie agenţia EFE.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susţinut, joi, în prima zi a reuniunilor Consiliului Ministerial al OSCE, desfăşurat la Stockholm, creşterea capacităţii OSCE de a gestiona situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi soluţionarea conflictelor prelungite din regiune.
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit joi, la Stockholm, cu omologul său rus Serghei Lavrov pe marginea conferinţei anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a-l avertiza direct cu privire la "consecinţele grave" pe care le-ar putea suporta Rusia în cazul în care ar invada Ucraina, transmiţând totodată Moscovei să caute o cale diplomatică pentru depăşirea acestei crize, relatează Reuters.
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut joi, 2 decembrie, o întrevedere cu președintele fondator al The Heritage Foundation, dr. Edwin J. Feulner.
SUA au evocat miercuri "probe" care ar arăta că Rusia ia în calcul "importante acţiuni agresive împotriva Ucrainei" şi au promis să o facă să plătească "un preţ ridicat" dacă va trece la fapte, relatează AFP.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, susţine că vrea să înceapă negocieri cu NATO, iar Alianţa ar trebui să ofere garanţii juridice, nu promisiuni, că nu se va extinde spre estul Europei, aproape de frontierele Rusiei, informează EFE.
''România a atins un punct de vizibilitate maximă în Spania în plan politic prin concretizarea unei serii de contacte la nivel înalt, care arată că între România şi Spania relaţia este strategică, nu numai în beneficiul celor două ţări, ci şi pentru construcţia europeană'', declară ambasadoarea României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, în mesajul său video înregistrat şi postat miercuri pe pagina de Facebook a ambasadei cu ocazia Zilei Naţionale a României.
DefenseRomania vă propune un interviu special, într-o zi specială, de mare sărbătoare: 1 Decembrie - Ziua Națională a României. Cu acest prilej general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), va acorda publicației noastre un interviu.
Statele Unite îşi vor intensifica desfăşurarea militară în faţa Chinei şi Rusiei, încercând în acelaşi timp să menţină o descurajare eficientă împotriva Iranului şi a grupărilor jihadiste din Orientul Mijlociu, a declarat luni o responsabilă cu rang înalt din cadrul Pentagonului, notează AFP.
Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA) a discutat despre escaladarea tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina, în contextul în care Moscova a dislocat din nou aproximativ 92.000 de soldați la granița statului pe care deja l-a agresat în 2014.
John Bolton, fost consilier pe probleme de securitate națională în administrația Trump, a declarat pentru 19Fortyfive că Statele Unite trebuie să răspundă „politicii macrostrategice dusă în spațiul post-sovietic de președintele rus Vladimir Putin” prin începerea stingerii conflictelor înghețate.
Prestigiosul think tank Heritage Foundation a dat publicității raportul anual cu privire la cele mai mari amenințări la adresa intereselor Statelor Unite ale Americii, raport care include atât actori statali cât și non-statali.
Franţa şi Italia au semnat vineri, la Roma, un tratat bilateral, considerat de importanţă "istorică", menit să consolideze relaţiile de cooperare dintre cele două ţări puse la încercare în ultimii ani de o criză diplomatică, în timp ce semnarea acestui document intervine pe fondul unei tranziţii în Europa odată cu retragerea Angelei Merkel din prim-planul scenei politice, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters. Tratatul prevede aprofundarea cooperării în câteva domenii esențiale, inclusiv apărare.
Senatul studențesc al Facultății de Drept din Belgrad, a organizat pe 23 noiembrie, un forum cu tema „Introducerea serviciului militar obligatoriu”, la care a participat și adjunctul ministrului apărării pentru resurse umane, Katarina Tomašević.
Miniștrii Apărării ai Rusiei și Chinei, Serghei Șoigu, respectiv Wei Fenghe, au semnat, marți, o foaie de parcurs pentru legături militare mai strânse în perioada 2021 – 2025, arătând, totodată, înspre Statele Unite care și-au intensificat zborurile bombardierelor strategice în apropierea granițelor Rusiei și Chinei.
România și-a trasat câteva obiective clare în relația cu Ucraina și cu Federația Rusă. Acestea vizează sprijinirea parcursului european și euroatlantic al Ucrainei sau soluționarea pe cale pașnică a conflictului din Donbas, estul Ucrainei.
Andrei Kartapolov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a reacţionat miercuri la o declaraţie făcută cu o zi în urmă de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, despre "desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră", evocând activitatea intensă a ţărilor NATO în această regiune, inclusiv a unor state membre care nu sunt riverane Mării Negre, relatează agenţiile de presă TASS şi Interfax.
Rusia va continua să consolideze capacitatea de luptă a trupelor sale, a forţelor nucleare, precum şi potenţialul de descurajare reprezentat de armele convenţionale, ca urmare a activităţilor NATO din apropierea frontierelor sale, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, potrivit agenţiei Interfax, citată de EFE.
Potrivit unei anchete jurnalistice a Wall Street Journal, agențiile de informații americane au aflat în această primăvară că Beijingul construia în secret infrastructură militară într-un port din Emiratele Arabe Unite. Această situaţie a ridicat multe semne de întrebare la Washington cu privire la intenţiile Chinei, deoarece Emiratele Arabe Unite sunt unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA din Orientul Mijlociu.
”America ar trebui să își imagineze estul Mediteranei ca platformă de proiecție a puterii în mai multe teatre de acțiuni militare”, apreciază trei importanți analiști politico-militari de la think-tankul JINSA, într-o analiză publicată, pe 20 noiembrie, de Defense News.
Generalul american David Thompson, oficial de top al United States Space Force, a recunoscut sâmbătă că SUA trebuie să micşoreze foarte repede decalajul faţă de China şi Rusia, în materie de capabilităţi militare hipersonice.