DefenseRomania vă propune în ediția emisiunii din această săptămână subiectul rolului pe care îl are țara noastră în regiunea Mării Negre.
DefenseRomania vă propune în ediția emisiunii din această săptămână subiectul rolului pe care îl are țara noastră în regiunea Mării Negre.
Guvernele țărilor din Grupul Visegrad - Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia - au apărut împărțite cu privire la victoria candidatului democrat și a fostului vicepreședinte Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020 din SUA.
Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a făcut referire la situația actuală din Federația Rusă în contextul protestelor pro-Navalnîi, împotriva regimului condus de Vladimir Putin.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit pe 25 ianuarie cu conducerea Serviciului de Informații Externe (ZSRU), în contextul zilei de sărbătoare profesională a serviciului și aniversării a 102 ani de la înființarea primei unități de informații externe a Republicii Populare Ucrainene – 24 ianuarie 1919.
Rusia şi Statele Unite ale Americii au termen până pe 5 februarie să prelungească un acord cheie vizând reducerea arsenalelor lor nucleare, ultimul pact de reducere a armamentelor rămas între cei doi foşti rivali din "războiul rece".
Agenția americană DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) lucrează de mult la un nou concept de război care le-ar putea înlocui pe cele existente. Potrivit acestuia, în bătăliile viitoare, în care mulți participanți utilizând sisteme fără pilot ar fi de partea americană, cheia obținerii victoriei ar fi cooperarea flexibilă a acestora, bazată pe principiul „fiecărui senzor, fiecare efector”.
Desfășurarea rapidă a unor evenimente spectaculoase și deosebit de colorate, în SUA și în lume, ne face – pentru a câta oară – să pierdem din vedere perspectiva mare și să nu mai deosebim ceea ce este inevitabil, legic, obiectiv, de ceea ce este accidental, întâmplător, subiectiv.
Partenerul DefenseRomania, profesorul Răzvan Munteanu, expert în politică externă și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), ne transmite o incitantă analiză despre „ofensiva diplomatică a Israelului” și ceea ce ar putea urma pentru Autoritatea Națională Palestiniană, controlată de formațiunea politică Fatah.
Inaugurările prezidențiale din SUA sunt mari producții teatrale, iar cea din acest an, când are loc instalarea lui Joe Biden, sub numele său oficial de Joseph Robinette Biden Jr, ca al 46-lea președinte al SUA an va fi cât mai aproape de tradiția americană. Deși, inaugurarea din 2021 va intra în istorie pentru un simplu motiv și anume că pe străzile capitalei se află mai mulți soldați înarmați decât are astăzi SUA trimiși în diferite teatre de război, adunate la un loc. 25 000 de soldați vor asigura pacea străzilor, deja pustii, al Washington DC pentru a preîntâmpina ireparabilul.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că Armata română și US Army nu au fost niciodată atât de apropiate. Ambasadorul american a subliniat tehnica militară pe care SUA au vândut-o României, precizând în același timp că țara noastră dispune de o „forţă de apărare foarte credibilă, care să apere integritatea graniţelor româneşti şi a celor europene”.
SUA vor încerca să negocieze cu Rusia pentru o prelungire a unui tratat-cheie în domeniul arsenalelor nucleare, Noul START, a anunţat marţi secretarul de stat desemnat Anthony Blinken, informează AFP.
Ucraina va finanța construcția podului peste Nistru, care va deveni parte a unei noi autostrăzi care va lega Kievul și Chișinăul, a declarat Igor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei.
În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.
Într-o postare publicată pe site-ul Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA se apreciază că achiziționarea de către Republica Belarus a unor sisteme de rachete antiaeriene rusești de tip S-400 Triumf va reprezenta o amenințare serioasă pentru Statele Unite și pentru NATO.
Analiștii ruși vorbesc despre crizele care vor urma în 2021, în special în apropierea frontierelor Federației Ruse. Și, bineînțeles, principala temă: amenințarea pe care o reprezintă NATO asupra Rusiei.
Dinspre Bruxelles o informație vine să clarifice nivelul de relații dintre administrația Trump și capitalele europene. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și-a anulat, marți și în ultima clipă, călătoria de rămas bun în Europa.
NATO intenționează să își dezvolte Centrul Spațial recent înființat, surse din cadrul Alianței declarând că anul acesta vor fi cooptate noi state și personal suplimentar.
Sancțiunile impuse de SUA, în baza legii CAATSA, Preşedinţiei Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) au fost comunicate în mod oficial la sfârşitul anului 2020. Costurile pentru Turcia ale acordului cu Rusia pentru sistemele S-400 au fost enorme, atât din punct de vedere strategic, cât și din punct de vedere economic. Aceste costuri vor continua să crească și vor împinge Turcia în continuare pe ’’orbita rusă’’, a precizat analistul turc Burak Bekdil pentru think tank-ul Begin Sadat Centre for Strategic Studies (BESA).
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat evenimentele politice fără precedent care se desfășoară în acest moment în Statele Unite ale Americii.
Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger a declarat că Acordul cu Iranul din 2015 (denunțat de Trump în 2018) are multe lacune și „portițe” care îi permit Teheranului să încerce să producă arme nucleare, o reîntoarcere la Acord fiind inutilă.
E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România, potrivit unui comunicat MAE, a efectuat azi o vizită de rămas bun.
Taiwanul a introdus luni în circulaţie un nou tip de paşaport în care este scoasă în evidenţă denumirea uzuală a insulei, într-un demers menit să evite confuzia cu China pe fondul pandemiei de COVID-19 şi al eforturilor sporite ale Beijingului de afirmare a suveranităţii sale asupra insulei, relatează Reuters.
Colaboratul DefenseRomania, Emanuel Pietrobon ne transmit o analiză despre evenimentele șocante care au avut loc în capitala SUA, Washington. Incitantă și plină de exemple istorice, analiza este o lectură plăcută și care ne va pune pe gânduri.
Statele Unite ar trebui să pună capăt prezenței sale militare la baza aeriană Incirlik din Turcia, care nu mai este esenţială pentru interesele sale strategice şi de securitate națională, cel puţin asta susţine expertul american Richard Caroll, într-un articol din revista National Interest.
Robert Malley, președintele ONG-ului Internatonal Crisis Group, fost consilier al lui Barack Obama, a realizat, la sfârşitul anului 2020, o analiză cuprinzătoare pentru revista Foreign Policy unde face trimitere la mai multe conflicte militare care ar putea avea loc în anul 2021, printre acestea fiind şi o posibilă confruntare militară între Rusia şi Turcia.
Conflictele regionale încheiate sau aflate în curs de desfășurare au arătat o imagine a modului în care se vor desfășura războaiele viitorului. Acestea se vor caracteriza, în primul rând, prin întrebuințarea masivă a dronelor și a armelor ieftine de mare precizie. Specialiștii militari apreciază că, în perspectivă, roiurile de drone vor deveni la fel de eficiente ca și armele nucleare.
Presa rusă a precizat că autoritățile de la Moscova au dispus consolidarea forţelor militare din Regiunea Kaliningrad, aflate pe coasta Mării Baltice.
Pe 3 ianuarie, postul arab de televiziune "Al Jazeera" a relatat că, pe fondul escaladării tensiunii și schimbului de amenințări între Washington și Teheran, Iranul a inclus în politica sa de apărare cele trei insule pe care și le dispută cu Emiratele Arabe Unite, aducând în prim plan "o nouă schimbare a geografiei amenințării și descurajării".
La începutul anului 2021, compania rusă Gazprom a trecut în exploatare un nou segment al unui gazoduct prin Turcia și Bulgaria, până în Serbia și Bosnia-Hețegovina. În acest fel, Ucraina și Republica Moldova sunt private acum de primirea de venituri pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriile lor.
Profesorul Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și expert în relații politice, a analizat Operațiunea Navalnîi - otrăvirea opozantului rus cu Noviciok.