Ministerul Apărării din Israel a înființat un centru de cercetare pentru a dezvolta sisteme de navigație care nu se bazează pe “clasicul” GPS considerat vulnerabil la acțiuni ostile.
Ministerul Apărării din Israel a înființat un centru de cercetare pentru a dezvolta sisteme de navigație care nu se bazează pe “clasicul” GPS considerat vulnerabil la acțiuni ostile.
În data de 19 martie, în organizarea Centrului de Studii Strategice de Apărare și Securitate (CSSAS) din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”(UNAp), a avut loc atelierul de lucru destinat analizării celor mai adecvate forme și metode care să contribuie la adaptarea documentelor de planificare a apărării la provocările de securitate apărute în contextul geostrategic contemporan, atelier de lucru condus de directorul centrului și moderat de colonel conf. univ. dr. Dan-Lucian Petrescu și col. (r) CS III dr. Crăișor-Constantin Ioniță.
Statele Unite doresc să-şi consolideze relaţiile cu India în domeniul securităţii, în special în privinţa schimbului de informaţii şi a logisticii, a anunţat sâmbătă secretarul american al apărării Lloyd Austin, într-o întrevedere cu ministrul apărării indian Rajnath Singh, la New Delhi, transmit Reuters şi AFP.
Surse publice rusești au informat, pe 18.03.2021, că Guvernul Federației Ruse a încheiat un contract cu societatea israeliană V.I.D. Desalination Co Ltd. pentru livrarea de apă potabilă în Crimeea. Această soluție va permite rezolvarea problemei legate de dependența peninsulei de apa din Nipru.
Franţa, ea însăşi putere nucleară, ''respectă pe deplin'' decizia Regatului Unit de a creşte plafonul arsenalului său nuclear şi ''împărtăşeşte'' analiza ameninţării care a motivat-o să facă acest lucru, relatează AFP.
În cadrul unui interviu acordat jurnalului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din pe 17.03.2021, comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Aleksandr Dvornikov, a declarat că cele mai noi sisteme de rachete antiaeriene S-500 și S-350 pot intra în dotarea forțelor dislocate în Crimeea și în alte regiuni din sud-vestul țării în orice moment.
„Un agent al KGB-ului precum e Vladimir Putin știe să își ascundă sentimentele. Dar în 2013, după ce fostul președinte Barack Obama l-a caracterizat „copilul plictisit din fundul clasei”, Putin a reacționat nervos. Și pe bună dreptate: Copiii plictisiți din fundul clasei sunt rareori ambițioși. Putin, din prima zi a domniei sale de 21 de ani a avut planuri ambițioase, atât personale cât și pentru Federația Rusă”.
Guvernul britanic a revizuit documentul strategic de securitate, apărare și politică externă și, totodată, pentru prima dată după Războiul Rece, indică Rusia drept ”o amenințare majoră”.
În vara acestui an (2021) expiră termenul până la care România poate notifica decizia de a nu mai prelungi valabilitatea Tratatului politic de bază cu Ucraina. Dacă faptul s-ar petrece, tratatul ar înceta să mai producă efecte cu începere din anul următor. În acest context se aud deja voci care cer ieșirea României din legătura stabilită prin amintitul instrument de drept internațional cu paisprezece ani în urmă, în 1997.
Premierul Boris Johnson va anunţa marţi că Marea Britanie va majora cu "peste 40%" plafonul focoaselor nucleare pe care este autorizat să le stocheze, au dezvăluit luni seară două mass-media britanice, notează AFP.
Președintele Biden și-a intensifica eforturile de a contrabalansa China prin coordonarea cu țările care au aceleași idei. La finalul săptămânii trecute avut loc o întâlnire virtuală la nivel de leader ai țărilor membre ale Quad, tânăra alianță pe care SUA au construit-o pentru a contra balansa expansiunea Chinei în Asia de Sud Est și în mările din jur. La această întâlnire au participat alături de Joe Biden, liderii din Australia, India și Japonia. Cele patru națiuni au cooperat de la tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004 într-un grup informal cunoscut sub numele de „Quad”, prescurtarea Dialogului de Securitate Cvadrilateral.
În vara acestui an (2021) expiră termenul până la care România poate notifica decizia de a nu mai prelungi valabilitatea Tratatului politic de bază cu Ucraina. Dacă faptul s-ar petrece, tratatul ar înceta să mai producă efecte cu începere din anul următor. În acest context se aud deja voci care cer ieșirea României din legătura stabilită prin amintitul instrument de drept internațional cu paisprezece ani în urmă, în 1997.
Starea vehiculelor blindate de luptă ale Marii Britanii au fost etichetată drept „deplorabilă” într-un raport publicat, pe 14 martie 2021, de Comisia Parlamentară pentru Apărare.
Analistul militar Ion Petrescu a fost prezent la DefenseRomania, unde în cadrul unui interviu a discutat despre exercițiul „Poseidon 21”, analizând regiunea Mării Negre și pericolele din acestă zonă.
,,Problema militară majoră a Occidentului este că, Rusia se bucură de o disponibilitate mai mare a forțelor sale armate și poate lansa un atac rapid pe flancul estic, înainte ca NATO să aibă timp să reacționeze. În plus, atacul poate arăta foarte diferit de la o zonă la alta a flancului”, se precizează în una dintre concluziile unui raport al Agenției suedeze de informații pentru apărare (FOI).
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că se deplasează în Asia pentru a discuta cu aliaţii SUA despre modalităţile de consolidare a cooperării militare în regiune pentru a crea o "descurajare credibilă" împotriva Chinei, informează AFP.
Guvernul turc intenționează să transforme nava amfibie de asalt (LHD) ”Anatolia” (”Anadolu” în limba turcă), aflată în faza finală de construcție, într-un portavion ușor care va avea la bord drone de atac.
Pe măsură ce tensiunile cresc în Indo-Pacific, iar China previzionează să dețină 425 de nave până în 2030, Forțele Navale și Forțele Aeriene ale SUA au semnat un contract pentru 137 de rachete antinavă (LRASM).
Un raport extrem de interesant a fost publicat de către Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) cu privire la modelul de interacțune dintre componentul digital al proiectului global Belt and Road Initiative (BRI).
Cei mai buni oameni de știință ai Forțelor Armate ale SUA lucrează la un nou proiect secret, despre care unul dintre cei mai înalți oficiali ai Pentagonului speră că va putea opri orice atac masiv al Rusiei sau Chinei.
Beijingul a acuzat miercuri un amiral american că ''a exagerat'' în mod deliberat ameninţarea unei invazii a Taiwanului de către armata chineză, apreciind că astfel de afirmaţii au menirea să justifice creşterea cheltuielilor militare americane şi prezenţa SUA în Asia, relatează AFP.
Analistul militar Ion Petrescu, în cadrul emisiunii „Punctul militar”, va discuta la DefenseRomania despre „Poseidon 21”, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, organizat de Forțele Navale Române.
China a încercat să obțină aeroportul local din orașul finlandez Kemijarvi din Laponia.
Un membru al Consiliului de Discernământ, fost ministru al apărării și fost comandant al Forței Quds din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, general de brigadă Ahmed Wahidi, a declarat că Israelul "caută sprijinul altor țări pentru asistență în confruntarea cu Iranul".
Bugetul militar al Chinei, care este al doilea din lume după cel al SUA, se va majora în acest an cu 6,8%, o foarte uşoară creştere faţă de anul trecut (6,6%), ajungând la 1,355 miliarde de yuani (209 miliarde dolari americani), indică vineri un raport al Ministerului chinez al finanţelor publicat în marja sesiunii anuale a parlamentului de la Beijing, transmite AFP.
China va descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului, dar este angajată să promoveze creşterea paşnică a relaţiilor în Strâmtoarea Taiwan şi "reunificarea" Chinei, a declarat vineri premierul Li Keqiang, transmite Reuters.
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat promovarea democraţiei în lume o componentă cheie a strategiei de securitate naţională, informează dpa.
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri despre competiţia cu China că este "cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21" pentru SUA şi aliaţii lor, prezentând priorităţile diplomatice ale preşedintelui Joe Biden, potrivit AFP.
Pe 2 martie, Egiptul și Sudanul au semnat unui acord pentru consolidarea cooperării militare și au trimis Etiopiei mesaje de avertizare politică și militară, care includeau respingerea oricărei acțiuni unilaterale de umplere a "Barajului Renașterii" (Grand Ethiopian Renaissance Dam - GERD) de pe Nilul Albastru.
Mai mulţi oficialii americani din zona apărării vor ca SUA să ia parte la un proiect al Uniunii Europene menit să faciliteze şi să îmbunătăţească mobilitatea forțelor militare pe continentul European.