Potrivit agenţiilor de presă occidentale, administraţia SUA a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare.
Potrivit agenţiilor de presă occidentale, administraţia SUA a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare.
Comandantul şef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Valerii Zalujnii a vorbit în cadrul unui interviu acordat agenţiei naţionale de presă Ukrinform, despre starea armatei ucrainene, în contextul în care Federaţia Rusă continua să desfăşoare trupe şi tehnică militară tot mai aproape de graniţele Ucrainei, lăsând să se înţeleagă că se pregăteşte de o nouă invazie militară.
Un înalt oficial al administrației Biden a declarat ieri, sub protecţia anonimatului că desfășurarea de trupe ruse în Belarus, în contextul organizării unor exerciţii militare ruso-belarus, creşte îngrijorarea că Moscova ar putea planifica un atac din nord asupra Ucrainei. Totodată, oficialul american a susţinut că aceste noi mişcări de trupe indică dorința Belarusului „de a permite staționarea atât a forțelor convenționale rusești, cât și a unor arme nucleare pe teritoriul său”.
Rusia a încheiat negocierile cu NATO fără un succes aparent, iar unii experți consideră deja că este posibilă folosirea forței pentru rezolvarea contradicțiilor apărute între Federația Rusă și Occident. Potrivit specialiștilor sursei americane Consortium News, războiul ar putea decurge după un scenariu neașteptat pentru Pentagon.
Potrivit informațiilor obținute de publicația americană The New York Times de la surse din cadrul serviciilor de informații, diplomații din cadrul a două consulate ruse din Ucraina au primit ordin să se pregătească pentru a părăsi țara.
În cazul în care Israelul lansează un atac asupra Iranului, indiferent dacă operațiile militare reușesc sau eșuează, există șapte puncte strategice în Israel pe care Iranul le poate lua în considerare pentru a le ataca cu rachete.
Senatorul american Mitt Romney a susţinut că depinde de SUA şi de alte ţări occidentale să îl împiedice pe preşedintele rus Vladimir Putin să reconstruiască Uniunea Sovietică, relatează luni politico.eu.
Tobele războiului sună din nou în Europa, scrie Bogdan Chrieac într-un editorial pentru DefenseRomania.ro, în care analizează situația creată de conflictul Rusia-Ucraina, implicațiile acestui joc geopolitic la nivel global, dar și asupra țării noastre.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.01.2022, Comandamentul Operativ al Forțelor Armate ale Norvegiei a notificat partea rusă privind pregătirea exercițiului multinațional Cold Response-2022.
Șeful operațiilor din Statul Major al Forțelor Armate suedeze, generalul-locotenent Michael Claesson, a declarat recent pentru cotidianul Aftonbladet că riscul de a vedea Rusia luând „măsurile militare-tehnice” pe care le-a anunțat în cazul în care NATO și Statele Unite îi vor refuza garanțiile de securitate, au forțat Suedia să ridice nivelul de alertă și de pregătire al forțelor sale armate, în special pe insula Gotland, descrisă drept „portavionul Mării Baltice”, datorită poziției sale strategice în regiune.
Europa este mai aproape de război decât în orice alt moment din ultimii 30 de ani, a atras atenţia joi ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la lansarea preşedinţiei pe care Polonia o va deţine timp de un an la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează Reuters.
Creşterea prezenţei militare americane în România rămâne un obiectiv "important", a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.
Nu este exclus ca în cazul unui eşec al negocierilor cu Occidentul cu privire la garanţiile de securitate pe care Rusia le-a cerut din partea SUA şi NATO, Moscova să ia unele măsuri de retorsiune precum desfăşurarea unei infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela, a avertizat joi ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă rusă Interfax.
Statele Unite au acuzat miercuri Beijingul că a revendicat "ilegal" cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, respingând fundamentele geografice şi istorice ale pretenţiilor Chinei în cea mai detaliată analiză juridică de până în prezent, transmite Agerpres, care citează AFP.
Ieri întreaga lume a fost cu ochii pe procesul lui Novak Djokovic când de fapt subiectul zilei a fost reprezentat de extrem de dificilele negocieri purtate la Geneva, capitala păcii, între Statele Unite ale Americii și Federația Rusă, în ceea ce putem numi, fără să ne ferim de cuvinte, cele mai importante discuții de la finalul Războiului Rece încoace.
Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor de luni cu Rusia privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei
Tulburările care se înregistrează în Kazahstan sunt de mare importanță pentru Ankara, mai ales că au coincis cu mișcarea turcă în regiunea Asiei Centrale și aprofundarea relațiilor dintre țările de limbă turcă prin intermediul Organizației Statelor Turce.
Există o îngrijorare legitimă din partea statelor aliate, inclusiv din partea României, cu privire la masarea de forţe ruse în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, o masare de trupe care este substanţială, neprovocată şi nejustificată, a afirmat, luni, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a declarat că a avut o discuţie "complicată" duminică seara cu omoloaga sa americană, Wendy Sherman, începutul unei săptămâni diplomatice cu risc ridicat pentru a încerca dezamorsarea crizei explozive cu privire la Ucraina, comentează Agerpres, care citează AFP.
George Friedman, analist american, fondator Stratfor și preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures, a avertizat că în pofida faptului că toți ochii sunt pe Federația Rusă în 2022, marele pericol poate veni din China.
Ambasadoarea Statelor Unite la NATO a respins vineri informaţiile potrivit cărora SUA se pregătesc să ofere un număr redus de trupe în Europa de Est înainte de discuţiile de săptămâna viitoare cu Rusia privind tensiunile de la graniţa cu Ucraina, transmite sâmbătă DPA.
DefenseRomania vă prezintă câteva informații noi cu privire la controversatul program de înzestrare „Corveta multifuncțională”, contract care a fost atribuit gigantului francez Naval Group care, în 2019, a fost desemnat câștigător în asociere cu Șantierul Naval Constanța (SNC).
Unul dintre principalele evenimente din domeniul securității mondiale a avut loc ieri, 4 ianuarie, fiind reprezentat de declarația comună a celor cinci puteri nucleare - SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța - privind prevenirea unui război nuclear și a unei noi curse a înarmării.
Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că Alianța ar trebui să ia în considerare posibilitatea admiterii Ucrainei și Georgiei, fără să mai solicite rezolvarea problemelor teritoriale.
Cu aproximativ o sută de mii de soldați, armament greu, avioane de atac, rachete și alte capacități militare ofensive staţionate de-a lungul granițelor de nord și de est ale Ucrainei, Rusia vrea să transmită că s-a poziționat pentru o nouă invazie a acestui stat. Expertul american Ian Brzezinski susţine că Statele Unite pot zădărnici planurile Rusiei de a recurge la o invazie totală a Ucrainei, aplicând aceleaşi instrumente ca în 1980, an în care Armata Roşie avea planuri să invadeze Polonia.
Guvernele Japoniei și Australiei au intrat în faza finală de semnare a unui acord de cooperare între Forțele de Autoapărare japoneze și Forțele Armate australiene, care ar putea fi încheiat încă de luna viitoare.
Şeful Statului Major al Forțelor Armate Suedeze, generalul Micael Bydén, s-a întâlnit recent cu omologul său american, generalul Mark Milley, pentru a discuta despre amenințarea reprezentată de consolidarea prezenţei militare ruse la granița cu Ucraina.
Portalul rusesc de propagandă topwar.ru a informat, pe 01.01.2022, că Marina Regală Britanică își continuă implementarea programului Global Britain, care, potrivit reprezentanților Ministerului Apărării de la Londra, în anul 2022, ar trebui să treacă în faza de tranziție către o nouă etapă de consolidare a prezenței navale în Oceanul Planetar.
Rebekah Koffler, fost ofițer al Defense Intelligence Agency și analist pe strategie în cadrul companiei Lindsey Group, într-un editorial semnat în Fox News, vorbește despre posibilitatea ca Federația Rusă să recurgă la o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei. Rebekah Koffer este și autoarea cății „Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America”.
Revista "Foreign Affairs" a dedicat un articol influenței ruse în Balcanii de Vest și sunetului "clopotelor pentru Europa" într-un moment în care situația din această regiune nu este deloc stabilă din cauza influenței distructive a președintelui rus Vladimir Putin.