Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 08.06.2021, în Ținutul Krasnodar, a început executarea exercițiului tactic comun Frăția slavă-2021, cu participarea de subunități din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei, Republicii Belarus și Serbiei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 08.06.2021, în Ținutul Krasnodar, a început executarea exercițiului tactic comun Frăția slavă-2021, cu participarea de subunități din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei, Republicii Belarus și Serbiei.
Sancţiuni împotriva Rusiei vor exista în continuare, întrucât, atât timp cât Crimeea este parte a Rusiei, Moscova rămâne sub sancţiuni şi nu va cere ridicarea lor, a afirmat luni ministrul adjunct rus de externe Aleksandr Pankin, vorbind în cadrul unor audieri în Duma de Stat (camera inferioară), informează agenţiile de presă ruse Interfax, RIA Novosti şi OpenMedia.
Bugetul pe apărare al Pentagonului pentru anul 2022, aflat în discuție în Capitoliu, nu include un transfer suplimentar de trupe americane în România sau în Polonia, în pofida zvonurilor despre aceste dislocări mai ales din timpul Administrației Trump, când fostul președinte a inițiat retragerea mai multor trupe americane din Germania.
Rusia este gata să discute cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) asupra detensionării şi preîntâmpinării incidentelor, însă acest dialog nu ar avea rost fără implicarea de experţi militari, a comentat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, cu privire la declaraţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform căruia Federaţia Rusă nu a răspuns la propunerea de a organiza o întrevedere, informează TASS.
Într-un editorial din 2 iunie pentru agenţia de presă TRT World, analistul Fundației SETA, Omer Ozkizilcik, susține că Turcia a demonstrat în repetate rânduri că are capacitatea de a limita obiectivele şi acţiunile Rusiei în numeroase zone de conflict, fără sprijinul Statelor Unite sau al alianței NATO.
În cadrul forumului economic internațional de la Sankt Petersburg PMEF-2021, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a declarat, pe 04.06.2021, că, în scurt timp, Forțele Armate ale Federației Ruse vor începe să primească noi categorii de armamente. Este vorba despre sistemele de rachete antiaeriene S-500 și rachetele hipersonice Zircon.
China a acuzat vineri Statele Unite că îi reprimă companiile, după decizia administraţiei Biden de a extinde lista neagră a firmelor chineze în care americanii nu au dreptul să investească, relatează AFP.
În cadrul unui interviu acordat postului propagandistic de televiziune RT, pe 03.06.2021, adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a declarat că, în lume, începe un nou Război Rece, iar definirea doctrinară a oponenților este deja în curs. În opinia sa, la nivel mondial, există mai multe tendințe, care reprezintă provocări grave și amenințări la adresa securității.
Ieri, 3 Iunie, președintele SUA, Joe Biden, a semnat un ordin executiv (EO) pentru a întări politica guvernului american, pe care Trump a ordonat-o, de îndiguire și reducere a influenței companiilor chineze în economia americană.
Guvernul american, care l-a primit joi pe ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a angajat să sprijine Israelul indiferent de viitorul său premier, în momentul în care s-a format o coaliţie pentru a-l alunga de la putere pe Benjamin Netanyahu, notează AFP.
Statele Unite au salutat joi memoria manifestanţilor chinezi ucişi în sângeroasa represiune din Piaţa Tiananmen în 1989, reclamând "transparenţă" Beijingului cu privire la evenimente, notează AFP.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit miercuri, 2 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o delegație a Ministerului federal al Apărării din Germania, condusă de secretarul de stat Thomas Silberhorn.
Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, revine asupra subiectului refacerii arsenalului nucleare al Ucrainei, precizând, de această dată, ca recâştigarea statului de putere nucleare nu este în acest moment pe agenda guvernului de la Kiev.
Etiopia a anunțat intenția de a stabili baze militare la Marea Roșie pentru a contracara influența egipteană. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Etiopiei, Dina Mufti, a afirmat, într-o declarație controversată, că Etiopia a decis să stabilească o bază navală la Marea Roșie, din cauza tensiunilor din regiune.
Stadiul şi perspectivele dezvoltării relaţiilor de cooperare în domeniul militar între România şi Muntenegru au fost discutate, miercuri, de ministrul român al Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şi şeful Statului Major al Apărării din Muntenegru, generalul de brigadă Milutin Djurovic, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărări Naţionale (MApN).
Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patrushev, a declarat recent că Moscova pregăteşte o versiune revizuită a Strategiei Naționale de Securitate, iar modificare care ar urma să fie făcute acestui document de planificare strategică vor face referire la modul în care Rusia va răspunde ’’acțiunilor neprietenoase’’ ale țărilor străine. În linii mari, ideologii şi strategii militari de la Moscova vor insista să accentueze o veche naraţiune propagandistică, pe care o tot o repetă şi prin alte documente de planificare strategică, că NATO reprezintă o ameninţare de securitate pentru integritatea teritorială a Rusiei.
Un proiect faraonic de construire a unei autostrăzi în Muntenegru, în valoare de aproape un miliard de dolari, ameninţă să ducă la prăbuşirea economiei acestei mici ţări balcanice, comentează AFP miercuri.
Guvernul de tranziție al Sudanului are ca obiectiv de politică externă renegocierea acordul pentru stabilirea unei baze navale ruseşti în Marea Roșie. Acordul a fost semnat de fostul guvern sudanez cu Rusia. Vestea că Rusia ar putea fi lăsată fără un port strategici la Marea Roșie a fost dată chiar de către agenția de știri RIA Novosti, care citează declaraţiile șefului Statului Major al Armatei Sudaneze.
Site-ul topcor.ru a informat pe 01.06.2021 că, din cauza acțiunilor NATO, Rusia este nevoită să-și consolideze granițele occidentale. Astfel, după cum a anunțat Ministerul rus al Apărării în urmă cu câteva zile, peste 20 de mari unități și unități militare noi vor fi formate în vestul țării.
Potrivit topwar.ru, reporterul turc al publicației Bloomberg, Selcan Hajaoglu, a informat că reprezentanții turci intenționează să-i trimită acasă pe specialiștii-instructori din Federația Rusă în domeniul exploatării sistemelor de rachete antiaeriene S-400. În acest fel, autoritățile de la Ankara vor să transmită un semnal pozitiv către președintele american, Joe Biden.
O delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de senatorul James M. Inhofe, membru în conducerea Comisiei pentru apărare a Senatului, a efectuat o vizită oficială în România la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat în MApN Simona Cojocaru.
Serviciile de informaţii turce l-au arestat în străinătate şi repatriat pe un nepot al predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că ar fi orchestrat puciul eşuat din iulie 2016 împotriva sa, informează AFP, citând presa turcă de luni.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că lucrările de construcţie la un canal destinat să facă legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara, un uriaş proiect cu o valoare de mai multe miliarde de dolari, vor începe în luna iunie, chiar dacă pandemia continuă să afecteze economia turcă, transmite Bloomberg.
Un caz de geopolitică vine să confirme temerile unei înțelegeri ascunse care să reactiveze modelul internațional al zonelor de influență. O analiză excepțională a apărut în bilunarul celebrului think tank CEPA, care se focalizează pe relațiile dintre China și Rusia, având ca numitor comun Belarus.
Generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, va fi prezent la DefenseRomania.
Serviciile americane de informații au monitorizat sosirea a două avioane ale armatei chineze pe un aeroport din Emiratele Arabe Unite, în ultimele săptămâni, unde au descărcat echipamente. Activitatea a generat temerea Statelor Unite că Beijingul intenționează să înființeze o bază militară în această țară.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat pe 26 mai că China are discuții cu părți terțe, inclusiv cu Afganistanul, cu privire la extinderea Coridorului Economic China-Pakistan - CPEC.
Cotidienele arabe Al-Arabiya și Al-Hadath au relatat, citând surse sub protecția anonimatului, că, înainte de a fi ucis la Bagdad în ianuarie 2020, Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, a înființat o unitate specială pentru dezvoltarea capabilităților militare ale Hamasului.
Agenția americană de presă Associated Press, citată de surse arabe și iraniene, a relatat că Emiratele Arabe Unite (EAU) au început să își consolideze prezența militară pe insula strategică yemenită Mayyun, în scopul permanentizării acesteia.
Statele Unite încearcă să-și sporească prezența militară în Grecia, în mare parte pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Ankara şi Washington.