Unul dintre cei mai experimentați consilieri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria, generalul de brigadă Razi Mousavi, a fost ucis luni într-un atac israelian lângă Damasc.
Întrevederea șefilor serviciilor de informații din marile puteri mondiale a avut loc în marja unei conferințe internaționale cunoscută ca Dialogul Shangri-La, unde au participat aproximativ 600 de reprezentanți ai statelor din întreaga lume.
Evenimentul a avut însă o componentă interesantă: 24 de șefi de servicii de informații din întreaga lume, inclusiv SUA și China, au avut câteva discuții în spatele ușilor închise. Informațiile au fost date către Reuters de cinci surse diferite și se pare că astfel de întâlniri „secrete” au loc anual.
Foto: Ministerul Apărării din China
Reputatul George Friedman, analist american, fondator Stratfor și preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures, a analizat ceea ce s-a întâmplat în Singapore. Friedman arată pe bună dreptate că avem de a face cu o scurgere de informații cu caracter intern în contextul în care pregătirea logistică a unor asemenea evenimente confidențiale e extrem de meticuloasă, se întinde pe mai multe luni și include și măsuri draconice de securitate. În analiza sa publicată pe Geopolitical Futures, Friedman remarcă faptul că atunci când vorbim de o singură sursă avem o scurgere de informații, dar când cinci surse interne dau aceleași informații ne aflăm în fața unui adevărat „comunicat de presă” neasumat.
Și, potrivit surselor interne care au dat în media sub protecția anonimatului informațiile, printre cei 24 de șefi de servicii de informații s-au numărat superputerile SUA și China, dar și șefii de informații din Five Eyes (Pe lângă SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă). La întrevederi au fost și șefi ai serviciilor de informații din India. Cei care au divulgat întrevederea s-au asigurat să precizeze că Rusia nu a participat, dar nu au divulgat celelalte state prezente.
„Întâlnirea a fost divulgată simultan de cinci surse. Pierderea caracterului secret va spori îngrijorarea publică în unele țări cu privire la motivul pentru care au avut loc întâlnirile și de ce au fost ele ținute la secret, dar și ce s-a discutat și convenit. În statele democratice, precum SUA, agențiile de informații se confruntă deja cu pierderea încrederii”, remarcă Friedman.
Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin
Analistul american e de părere că dacă au existat discuții serioase cel mai probabil acestea s-au purtat între șefii serviciilor a unui număr restrâns de state. El remarcă totodată importanța absenței Rusiei de la întrevedere.
„Mă îndoiesc că Rusia a lipsit de la întâlnirile anterioare, dar a lipsit de la aceasta. Este evident, China nu a insistat ca Rusia să fie inclusă. Disponibilitatea chinezilor de a discuta cu alte puteri fără prezența Moscovei înseamnă că Rusia nu mai este văzută ca o mare putere”, precizează Friedman, care arată că India și China au avut cel mai probabil pe agendă conflictul de la graniță dintre cele două iar dialogul dintre China și SUA s-ar fi putut axa și el pe dosare deosebit de sensibile.
În ceea ce privește discuțiile dintre cele două superputeri, analistul american e sceptic că SUA și China au vorbit despre un „potențial război”. Mai degrabă discuțiile s-au axat pe modul de interceptare a avioanelor de vânătoare, sisteme de avertizare, etc. Discuția a avut mai mult caracter geopolitic.
„Există zvonuri că SUA, care au interes ca războiul din Ucraina să se termine, au cerut Chinei să pună presiune pe partenerul său rus pentru a pune capăt conflictului. Discuțiile despre capacitatea Chinei de a face acest lucru, dar și despre prețul pe care l-ar cere pentru un asemenea scenariu, e posibil să fi fost pe agenda directorilor serviciilor de informații. O altă posibilitate, mult mai probabilă, e aceea că cele două state, simțind declinul Rusiei, încearcă să gândească arhitectura în viitor pentru a preveni un conflict între cele două superputeri (n.r. - SUA și China”, mai scrie Friedman.
„După întrevedere a fost dezvăluit faptul că India se îndepărtează de relația sa cu Rusia, mult timp un furnizor major de arme pentru statul indian, și se îndreaptă spre Statele Unite”, remarcă Friedman. Interesant e că afirmația e susținută de o informație oficială apărută în aceste zile și analizată și de DefenseRomania: India a anunțat oficial achiziția a 31 de drone americane de tip MQ-9B, pentru 3 miliarde de dolari.
Cu o rivalitate mare în Pacific împotriva Indiei, China înțelege că se află într-o poziție militară dificilă: „Blocată în afara Pacificului și cu o Indie din ce în ce mai puternică la sud-vestul ei”, notează Friedman.
„Desigur, nu e clar cât va dura relația dintre SUA și India, dar pentru moment, coroborat cu declinul Rusiei și acțiunile agresive ale SUA pentru a forma alianțe în Pacificul de Vest, China e într-o poziție dificilă. Am susținut de mult timp că Beijingul nu va risca un război în Pacific. Acum, China va trebui să ia măsuri pentru a reduce tensiunea. O întâlnire la care au participat șefii serviciilor de informații din China, SUA, India, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă - nu însă și Rusia - sugerează că Beijingul înțelege poziția în care se află și trebuie să facă o schimbare”, scrie George Friedman.
Testul va fi dacă Beijungul va înceta să amenințe cu război Taiwanul, sau măcar își va limita amenințările și gesturile de provocare. Dar în ansamblu, China semnalează noi relații”, conchide analistul american.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Unul dintre cei mai experimentați consilieri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria, generalul de brigadă Razi Mousavi, a fost ucis luni într-un atac israelian lângă Damasc.
Statele Unite au acuzat Iranul de implicare în atacurile grupului yemenit pro iranian asupra navelor comerciale din Marea Roșie, înainte ca oficialii occidentali să spună că o navă de spionaj iraniană staționată în regiune le furnizează rebelilor Al Houthi informații despre pozițiile navelor.
O agenție europeană de informații consideră că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25, notează Bild, fără să dea detalii despre ce serviciu de informații este vorba.
Șeful Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Vasil Maliuk, a anunțat că Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia în 2024, subliniind totodată nevoia crucială de a le face ruşilor cât mai multe surprize neplăcute.
Rusia reuşeşte să ocolească sancțiunile economice impuse de statele occidentale și continuă să achiziționeze tehnologii-cheie pentru continua continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia folosește, printre altele, segmentul de comerț electronic și o rețea de intermediari, inclusiv din China. Marocul joacă, de asemenea, un rol important.
Un dispozitiv de interceptare telefonică a fost găsit duminică într-unul dintre posibilele viitoare birouri ale șefului Statului Major General al Armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, a anunțat serviciul de informații al Ucrainei (SBU), pe rețeaua de socializare Telegram.
Iranul a executat un agent al serviciului de informații israelian Mossad în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul țării. Persoana a fost condamnata pentru spionaj în favoarea Israelului, având legături cu Mossad, și acuzata de divulgarea de informații clasificate. Această execuție are loc pe fondul tensiunilor regionale, inclusiv al implicării Iranului în conflictul dintre Israel și Hamas.
De la dizolvarea grupului Wagner, Rusia și-a restructurat rețelele paramilitare din Africa, în special în Republica Centrafricană (RCA), care în ultimii ani a devenit platforma serviciilor de securitate ruse de pe continent. Plasate acum sub controlul statului, rețelele "Russafrique" au devenit oficiale, mediile conducătorilor lor au devenit mai ușor de identificat, fiind, în cea mai mare parte, din Ministerul rus al Apărării sau chiar din Serviciul de Informații Externe(SVR).
Fostul șef al biroului de contrainformații al Biroului Federal de Investigații din New York, Charles McGonigal, va fi condamnat la peste patru ani de închisoare pentru că lucra pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, sancționat de SUA, a anunțat un tribunal din New York.
Un ofițer militar taiwanez cu gradul de locotenent-colonel a primit o mită de 15 milioane de dolari (RM67,5 milioane RM) pentru a fura un elicopter CH-47 Chinook fabricat în SUA și a-l ateriza pe un portavion chinezesc situat pe linia mediană a strâmtorii Taiwan. Detaliile tentativei de dezertare a ofițerului militar taiwanez și planul de a zbura în China cu elicopterul CH-47 Chinook fabricat de Boeing au fost dezvăluite recent în cadrul unor proceduri judiciare.
Un fost deputat pro-rus, Illia Kiva, acuzat de trădare de patrie în Ucraina, a fost asasinat pe 6 decembrie în regiunea Moscovei, în cadrul unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit ziarului Kyiv Independent, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine. Fostul oficial ucrainean ar fi fost asasinat cu arme de calibru mic.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR/HUR), Kirill Budanov, a fost otrăvită cu metale grele.
O investigație a agenției ucrainene de presă Guildhall a descoperit că transportatorii polonezi care blochează punctele de control de la granița polono-ucraineană, cerând "concurență loială", cooperează cu persoane care au legături cu Federația Rusă. Influența rusă a fost identificată, de asemenea, în activități similare în Slovacia.
La 14 noiembrie 2023, un grup restrâns de mercenari ai aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group au primit documente oficiale care atestă că sunt veterani de război. Această decizie a autorităţilor ruse marchează prima dată când personalul Wagner Group a fost recunoscut oficial ca veteran, relatează serviciul de informații al apărării din Marea Britanie.
Casa Albă a declasificat recent informații care confirmă faptul că aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group se pregătește să să facă comerţ cu sisteme de apărare aeriană. Se pare că Wagner ia în considerare înarmarea Hezbollah sau Iranului, ceea ce indică o potențială aliniere cu aceste entități. Această evoluție sugerează o mișcare strategică a Wagner Group sub conducerea guvernului rus. Sistemul de apărare aeriană, posibil Pantsir-S1, ar putea spori capacitățile Hezbollah sau ar putea sprijini nevoile de apărare ale Iranului.
Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă tehnologiile 5G dezvoltate de companii din China.
Un bărbat din Braşov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de "instigare la acţiuni teroriste".
Șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vullin, a demisionat din funcție, decizie confirmată de el însuși printr-un comunicat: "SUA și UE îmi cer capul ca o condiție prealabilă pentru a nu impune sancțiuni Serbiei, [...] nu îmi voi permite să fiu cauza șantajului și presiunii asupra Serbiei și a lumii sârbe. Prin urmare, îmi depun demisia irevocabilă din funcția de director al BIA".
Ministerul Apărării Naționale a decis să retragă proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării, pus în transparență decizională acum o săptămână.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat un proiect legislativ care vizează modificări importante aduse Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA).
Potrivit mai multor oficiali americani, SUA au informații potrivit cărora grupări de miliție susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor americane aflate în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul încearcă să profite de reacția din regiune față de sprijinul SUA pentru Israel. Grupări de militanţi au lansat deja mai multe atacuri cu drone împotriva forțelor americane din Irak și Siria.
Din cauza întârzierii pieselor de schimb pentru armele iraniene, armata rusă nu a primit echipamente militare pentru care plătise deja bani. Astfel, serviciile rusești de informaţii au cerut KGB-ului din Belarus să pedepsească vinovații. Conform planului Kremlinului, complexul militar-industrial al Republicii Belarus ar fi trebuit să furnizeze Iranului piese de schimb pentru arme, după care Rusia ar fi primit arme de la iranieni.
Potrivit utilizatorului rus al canalului de Telegram “Fighterbomber”, serviciile speciale ucrainene au încercat să efectueze o operațiune la Școala de Aviaţie din Armavir, care trrebuia să se soldeze cu otrăvirea unui număr mare de piloți militari ruși. După cum a precizat acesta, vigilența ofițerilor ruși a făcut posibilă evitarea unor consecințe negative și reținerea făptuitorului.
Rusia poate purta un război împotriva Ucrainei cel mult până în 2026. Țara agresoare va avea suficiente resurse umane pentru o perioadă lungă de timp, dar va avea probleme din punct de vedere economic și al lipsei de echipamente militare, a precizat şeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GRU), generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Ukrayinska Pravda.
Ruşii ar fi predat militanților Hamas arme fabricate în SUA și UE și capturate în timpul ostilităților din Ucraina. Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) susține că Rusia se pregătește să discrediteze Ucraina pentru a afecta atitudinea aliaților și furnizarea de arme occidentale.
Wagner Group, o organizație de mercenari ruși, ar fi achiziționat în 2022 doi sateliți de la compania chineză Beijing Yunze Technology, în scopul culegerii de informații. Acești sateliți de observare de înaltă rezoluție au fost vânduți pentru 30 de milioane de dolari.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță pe site-ul său oficial că a desfășurat o operațiune în mai multe etape care a dus la reținerea la Kiev a unui agent al așa-numitului Serviciu Federal rus de Securitate (FSB), un om de afaceri în vârstă de 49 de ani care spiona unitățile militare ale forțelor armate ucrainene și ale SBU care pregăteau militari pentru operarea mai multor drone.
Forţele pentru operaţii Speciale din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii s-ar afla cel mai probabil în spatele unei serii de atacuri cu drone și a unei operațiuni îndreptate împotriva unei miliții susținute de Wagner în Sudan, a relatat CNN în urma unei investigaţii jurnalistice.
Ca urmare a mai multor atacuri cu drone efectuate de ucraineni împotriva bazelor aeriene Engels și Ryazan în decembrie 2022, Rusia a amplasat sisteme Pantsir-S1 (SA-22) pe acoperișurile clădirilor oficiale din Moscova. În ultimele săptămâni, Rusia a recalibrat poziția apărării sale aeriene cu rază scurtă și medie de acțiune din jurul Moscovei, în încercarea de a se apăra mai eficient împotriva atacurilor cu avioane fără pilot (UAV), relatează Serviciul militar de Informaţii al Marii Britanii.
Recent, au apărut imagini care arată cum o dronă rusească de tip FPV care distruge un tanc britanic Challenger 2, demontând afirmațiile britanicilor privind invincibilitatea acestui blindat. Challenger 2, furnizat Ucrainei de Regatul Unit, a fost avariat de o dronă în timp ce se aflat în regiunea Kursk, unde au avut loc lupte intense în ultima perioadă între forţele ucrainene şi cele ruse. Din păcate, acest nou incident reprezintă o nouă lovitură de imagine dată reputației tancului britanic. După cum era de aşteptat, mass-media rusă de propagandă glorifica reuşita trupelor ruse.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători francezi de apărare, acționează prin intermediul joint-venture-ului lor EUROSAM pentru a convinge Grecia să folosească sistemul de rachete de apărare aeriană SAMP/T. Acest efort vine în contextul în care Grecia încearcă să creeze un scut de protecție avansat similar Iron Dome al Israelului, pe fondul tensiunilor actuale cu Turcia. Cu toate acestea, concurența cu ofertele de apărare ale Israelului, în special cu sistemul SPYDER, se anunță a fi acerbă.
Rusia nu a reușit să intercepteze o dronă ucraineană care a survolat o mare parte a teritoriului rus și a lovit probabil nave rusești aflate într-un port din Marea Caspică, potrivit unui raport al serviciilor de informații britanice, publicat la 15 noiembrie. Potrivit comunității britanice a serviciilor de informații, este destul de probabil că acest lucru să fi provocat îngrijorare în rândul liderilor politici și militari din Rusia.
Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit la telefon pe 15 noiembrie, prima lor convorbire directă în aproape doi ani, potrivit unei declarații a guvernului german. Mai devreme în cursul zilei, ziarul Bloomberg a relatat că Putin și Scholz şi-au program să poarte o convorbire telefonică, deși nu se cunoşteau informaţii despre ora sau subiectele de discuție. Convorbirea, neanunțată nici de Moscova, nici de Berlin, a durat aproximativ o oră, potrivit Reuters.
Presa rusă a semnalat, pe 15.11.2024, că Forțele Armate ale Federației Ruse continuă să-și dezvolte ofensiva în zona operației militare speciale. Potrivit jurnaliștilor ruși, trupele proprii au preluat și dețin ferm inițiativa pe toate sectoarele frontului. Astfel, dacă până de curând cele mai active acțiuni ale armatei ruse au fost efectuate, în principal, în direcțiile Donețk și Harkov, acum acele zone care au fost menționate mai puțin în rapoartele Ministerului rus al Apărării “încep să prindă viață”.
SUA au deschis o nouă bază de apărare aeriană în nordul Poloniei, subliniind garanția de securitate pe flancul estic al NATO, a declarat președintele polonez Andrzej Duda pe 13 noiembrie. Facilitatea, situată în Redzikowo, în apropierea coastei baltice, face parte din sistemul de scut antirachetă al NATO la nivel european. Kremlinul a condamnat demersul ca fiind o încercare de a „îngrădi militar” Rusia. Construcția bazei a început la începutul anilor 2000 și face parte din scutul antirachetă „Aegis Ashore” al NATO, conceput pentru a proteja Europa de potențiale amenințări cu rachete.
Suedia s-a alăturat oficial unei inițiative ample de achiziționare de rachete Patriot GEM-T prin semnarea unui acord cu NATO Support and Procurement Agency [NSPA]. Acest acord subliniază importanța tot mai mare a cooperării regionale în consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de nave (OSK) din Federația Rusă a anunțat, pe 15.11.2024, că, până la sfârșitul acestui an, crucișătorul greu cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov va începe testele pe mare, după finalizarea procesului de reparații și modernizare.
Republicanii au câștigat majorități în ambele camere ale Congresului SUA, consolidând controlul partidului și al președintelui ales Donald Trump asupra guvernului și legislativului țării. Trump, care va fi învestit în funcție la 20 ianuarie 2025, s-a întâlnit recent cu republicanii din Camera Reprezentanților. Redacţia de limbă ucraineană a Voice of America a vorbit cu unii reprezentanți ai republicanilor după întâlnire, întrebându-i despre viziunea lor asupra politicii Congresului SUA față de Ucraina cu noua majoritate.
Israelul a lovit infrastructura Hezbollah din beirut, dar și rutele de tranzit aflate de-a lungul graniței dintre Siria și Liban, care erau folosite de Hezbollah pentru a transfera arme.
. Tensiuni în negocierile pentru noua Comisie Europeană. Parlamentul European încă nu a ajuns la un acord cu privire la următoarea Comisie Europeană, programată să preia atribuțiile la 1 decembrie, scrie Agerpres care citează o analiză EFE.
Politico arată că principalul obstacol îl reprezintă aprobarea vicepreședinților noii Comisii Europene (fiind negociată inclusiv poziția candidatului României, Roxana Mînzatu) și a propunerii Ungariei. Problema o reprezintă neînțelegerile dintre cele două mari grupări politice europene, popularii și social-democrații.
Obuzierul autopropulsat de mare putere, 2S7 Pion, considerat ”cea mai grea armă din lume”, este folosit de Forțele Ucrainene lângă Torețk.
Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 15 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat țării sale să înceapă producția în masă de drone sinucigașe.
În ultimele zile, Donald Trump a continuat să își construiască echipa pentru un eventual al doilea mandat.Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Ucraina nu intenționează să creeze o bombă nucleară, deoarece aceasta nu este o decizie care ar putea schimba semnificativ situația de pe linia frontului, afirmă Mikhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului președintelui, într-un comentariu pentru canalul de YouTube RBC-Ucraina.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au prezentat, pe 14.11.2024, fotografii cu un tun autopropulsat nord-coreean cu rază ultra-lungă de acțiune de tip M1989 Koksan, care se deplasează pe o platformă feroviară în direcția zonei de desfășurare a operației militare speciale. Acest lucru poate fi privit ca o dovadă că personalul militar nord-coreean a sosit efectiv în Federația Rusă. Mai mult, se pare că acesta nu a venit cu mâna goală.
Rusia încearcă să dicteze termenii posibilelor discuții de pace privind Ucraina care ar putea avea loc după venirea la putere în Statele Unite a președintelui ales Donald Trump și semnalează că nu este dispusă să facă nicio concesie noii administrații. Această evaluare a fost publicată în ultimul său raport, la 13 noiembrie, de către Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
Polonia a desfășurat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther produse de compania Hyundai Rotem în apropierea regiunii Kaliningrad, adică lângă granița cu Rusia. Acestea au ajuns miercuri în portul Gdynia, iar joi, pe 14.11.2024, au fost puse la dispoziția Brigăzii 9 Tancuri staționate în orașul Braniewo.
Comisia Europeană a aprobat finanțarea pentru cinci proiecte transfrontaliere, menite să sprijine o achiziție mai coordonată și eficientă în domeniul apărării între statele membre ale Uniunii Europene. Acestea sunt implementate în cadrul Instrumentului de Consolidare a Industriei Europene de Apărare prin Achiziții Comune (EDIRPA), fiecare dintre cele cinci proiecte urmând să primească câte 60 de milioane de euro, cumulând o finanțare totală de 300 de milioane de euro. România face și ea parte din achiziția comună de sisteme Mistral.
Versiunea F-35C a avionului de vânătoare de generația a 5-a, versiune care e dezvoltată special pentru a opera de pe portavioane, a primit ceea ce americanii numesc botezul focului.
Cu un viitor sprijin american tot mai incert, Ucraina trebuie să reziste agresiunii Federației Ruse.
La 8 noiembrie 2024, Estonia a sărbătorit oficial redeschiderea bazei aeriene Amari după finalizarea unor lucrări ample de modernizare. Acest proiect, care a implicat îmbunătățiri semnificative ale pistelor și căilor de rulare ale bazei, consolidează sprijinul Estoniei pentru misiunea de poliție aeriană a NATO și sporește capacitatea operațională a Alianței pe flancul său estic.
La 13 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu Karen Shakhnazarov, directorul general al studioului Mosfilm, deținut de stat. Shakhnazarov a dezvăluit că Mosfilm a predat armatei ruse tancurile sale din anii 1950, utilizate anterior ca recuzită pentru filme. Rusia s-a confruntat cu pierderi foarte mari de echipamente în timpul invaziei sale actuale din Ucraina, în special în ceea ce privește vehiculele blindate și artileria.
Dacă Statele Unite abandonează Ucraina, aceasta va fi o umilință și mai mare pentru America decât retragerea din Afganistan, consideră fostul ministru britanic de externe William Hague. Într-un podcast realizat în colaborare cu cotidianul britanic The Telegraph, Hague a declarat că, dacă viitoarea administrație a președintelui ales Donald Trump permite Ucrainei să se „prăbușească”, acest lucru va avea consecințe asupra credibilității Statelor Unite în lume și asupra capacității Americii de a preveni conflictele viitoare.
Prezent în China, Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, în prezent Secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a făcut câteva referiri despre avionul Su-57, considerat de ruși ca fiind de generația a 5-a.
Aproape fără să realizăm, în ultimele luni, Rusia a escaladat situația din Ucraina, profitând de plafonarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump întocmesc o listă de ofițeri militari care urmează să fie concediați, care ar putea include șefii de stat major comun, au declarat două surse pentru Reuters.
Aproximativ 700 de ucraineni din afara Ucrainei au solicitat, în Polonia, să se alăture ”Batalionului” ucrainean.
Forțele ucrainene au respins miercuri încercările armatei ruse de a sparge apărarea de lângă Kupiansk, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters, care citează Statul Major ucrainean.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai mari surprize ale noii administrații Donald Trump. Hegseth, cu un background de fost militar decorat al Armatei americane, are experiență zero politică fiind un analist și om de televiziune.