Într-un discurs rostit la Washington, cu opt zile înainte de încheierea mandatului preşedintelui Donald Trump, Mike Pompeo a confirmat, de asemenea, oficial, pentru prima dată, uciderea în august pe străzile din Teheran, a numărului doi al Al-Qaida Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Mohammed al-Masri. New York Times relata în noiembrie că acesta a fost împuşcat de agenţi israelieni în cadrul unei misiuni secrete comandate de Statele Unite.
Secretarul de stat american nu a evocat circumstanţele morţii şi nici nu a confirmat implicarea israeliană şi americană. Însă el a folosit acest eveniment recent pentru a-şi susţine acuzaţiile de legături între Iranul şiit şi reţeaua islamistă sunnită fondată de Osama ben Laden, adesea contestate sau minimizate de mai mulţi specialişti.
''Al-Qaida are o bază nouă: este Republica Islamică Iran'', a declarat el în faţa Clubului Naţional de Presă. ''Rezultatul - creaţia diabolică a lui Ben Laden urmează să se întărească şi să-şi sporească mijloacele de acţiune. Dacă ignorăm această axă Iran/Al-Qaida, este pe riscul şi pielea noastră. Trebuie să o recunoaştem. Trebuie să o înfruntăm. Trebuie să o înfrângem'', a afirmat responsabilul american.
Potrivit lui, vârful de lance al politicii de ''presiune maximă'' împotriva Teheranului care l-a determinat pe Donald Trump să retragă Statele Unite în 2018 din acordul internaţional menit să împiedice Iranul să achiziţioneze arme nucleare, este exact în 2015, în paralel cu negocierea acestui text pe care alianţa l-a construit cu adevărat.
Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif i-a răspuns pe Twitter secretarului de stat american Mike Pompeo la acuzaţiile potrivit cărora Iranul ar fi ''noua bază'' a Al-Qaida, făcând referire la legăturile SUA cu Arabia Saudită.
''Nimeni nu poate fi păcălit. Toţi teroriştii din (11 septembrie) veneau din destinaţii favorite (ale domnului Pompeo) din Orientul Mijlociu; Niciunul din Iran'', a scris Mohammad Javad Zarif.
Majoritatea autorilor atacurilor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite erau de origine saudită.
''De la desemnarea Cubei (ca stat care 'susţine terorismul', anunţată cu o zi înainte de Pompeo) ''până la acuzaţiile (împotriva Iranului) despre Al-Qaida, 'Domnul Noi minţim-trişăm-furăm îşi încheie în mod patetic cariera dezastruoasă cu minciuni şi tonuri belicoase'', a scris ministrul Zarif.
Zarif a făcut referire la comentariile făcute de Pompeo în 2019 privind experienţa sa de director al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) în 2017 şi 2018. ''Am minţit, am trişat, am furat'', a declarat secretarul de stat.
Acuzată de mai multe ori de Washington că a găzduit membri ai reţelei lui Osama ben Laden, Republica Islamică (şiită) Iran a negat întotdeauna cea mai mică legătură cu acest grup jihadist sunnit.
Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) cere sprijinul cetăţenilor americani pentru găsirea unui Humvee furat vineri dimineață, 15 ianuarie 2020, dintr-un depozit de vehicule militare al Gărzii Naţionale a SUA din California.
Pe 18 ianuarie, cotidianul israelian "Maariv", citat de site-ul "i24NEWS", a relatat că șase avioane israeliene de tipul F-35 vor ateriza pentru prima dată în afara granițelor Israelului, pentru a participa la exerciții militare internaționale în Italia.
Armata algeriană a desfăşurat importante manevre aeriene şi terestre la Tindouf (sud), provincie la frontiera cu Sahara Occidentală şi Marocul, potrivit unor imagini difuzate luni seară la postul naţional de televiziune din Algeria, notează AFP.
Armata Statelor Unite a finalizat procesul de retragere a trupelor sale din Somalia, conform unui comunicat de presă al Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM).
O navă rusească având misiunea de a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei americane, a indicat luni Ministerul german al Economiei, citat de AFP.
În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.
Inginerii care lucrează la radarul din cadrul programului pentru avionul de luptă Tempest au declarat că se așteaptă să obțină un succes la capitolul înregistrare și procesare date. Secretul, explică ei, este despre miniaturizare și digitalizare.
Jurnalul indian Times of India a informat, pe 18.01.2021, că oficialitățile de la New Delhi și-au exprimat intenția de a achiziționa din Rusia 21 de avioane de vânătoare MiG-29 și 12 avioane de vânătoare Su-30MKI.