Tanc Leclerc francez de ultimă generație, alături de T-55 românesc. O imagine cât o mie de cuvinte despre cum a fost tratată Armata română
În poligonul Bogata-Stejeriș de lângă Turda, în timpul unui exercițiu de antrenament cu trupe, aliații francezi și români au participat cu diferită tehnică de luptă. ,Iar dacă partea franceză a participat cu tancuri Leclerc de ultimă generație dislocate în România, soldații români au participat cu tancuri T-55.
Tanc Leclerc francez, în timpul unor exerciții la Turda alături de un T-55 românesc. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Statul Major al Forțelor Armate ale Franței
Forțele Armate Române dispun de armament de ultimă generație, iar aici putem da câteva exemple, precum blindate Piranha V, sisteme antiaeriene Patriot ori lansatoare multiple HIMARS.
Din păcate tehnica sovietică e încă prezentă în Armata română. Iar acest lucru s-a văzut și în cadrul exercițiului franco-român Bogata 23 din poligonul cu același nume, unde alături de tancuri Leclerc venite de la Cincu, au participat la manevre și T-55 românești.
Tanc Leclerc francez, în timpul unor exerciții la Turda alături de un T-55 românesc. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Statul Major al Forțelor Armate ale Franței
Un reportaj despre exercițiu a fost publicat și de MApN azi în cadrul emisiunii Pro Patria de la Televiziunea Română. Astfel, timp de aproape 2 săptămâni, 200 de militari cu 46 de mijloace tehnice s-au antrenat într-un schimb de experiență care a inclus secvențe de cercetare, sprijin cu foc, evacuare și suport medical.
Tanchiștii din Batalionul 814 Mihai Vodă din Turda au participat la manevre și cu tancuri T-55.
„Aproape 40 de tone cântărește tancul T-55 din dotarea militarilor turdeni, în timp ce tancul Leclerc spre 50 de tone. Uriașii francezi sunt echipați cu un sistem de propulsie de 1.500 de cai putere iar tunurile cu care sunt dotați lovesc ținte aflate și la 4 kilometri depărtare. Sunt cele mai scumpe tancuri din lume, valorând pe tanc 9.3 milioane de euro.
Treisprezece astfel de tancuri au fost dislocate în România, iar în poligonul Bogata s-au desfășurat în forță”, arată reportajul Centrului de Film și Televiziune al Ministerului Apărării Naționale.
CITEȘTE ȘI: Modernizarea Armatei? Generalul Bălăceanu: România are din păcate tancuri T-55 în dotare. O decizie va trebui luată în program
Imaginea tancului T-55 românesc alături de Leclerc francez de ultimă generație trădează marea problemă a Armatei: Subfinanțarea din partea clasei politice
Tancuri T-55 aflate în dotarea Armatei române. Foto: Ministerul Apărării Naționale
Armata României a fost subfinanțată cronic timp de decenii de către clasa politică românească.
În tot acest timp doar profesionalismul militarilor români a făcut posibilă ținerea Armatei pe o linie de plutire.
Cei aproape 20 de ani în care înzestrarea Armatei efectiv a fost trecută la „și altele” nu au cum să nu lase urme, în ciuda faptului că azi Bucureștiul alocă 2.5% din PIB pentru Apărare.
În ultimii ani, cu precădere din 2015, România a investit masiv în programe de tehnică modernă, precum avioane F-16, sisteme Patriot și HIMARS, transportoare Piranha de ultimă generație, ori baterii de coastă.
Timpul pierdut însă e imposibil de recuperat iar arma tanc e cel mai elocvent exemplu. Azi, România e printre puținele țări care încă mai au în dotare tancuri T-55.
În primăvara anului trecut, Ministerul Apărării Naționale prin compania Romtehnica S.A. a scos la licitație un prim lot format din 20 de tancuri sovietice de tip T-55. Acestea urmează să ajungă la fier vechi.
Tancurile T-55 scoase la licitație au fost fabricate în perioada 1962 - 1972.
România a comandat din Uniunea Sovietică un număr de 850 de tancuri mijlocii T-55. Se întâmpla în 1969, iar livrarea lor a avut loc între 1970 și 1977. Țara noastră a fabricat ulterior 400 de TR-580, versiunea autohtonă a T-55. Producția a avut loc între 1977 și 1981.
CITEȘTE ȘI: România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News