Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Totul despre exercițiul rusesc de nivel strategic “Caucaz-2020” (Ziua 3)
Forțele terestre
Data publicării:
În zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a continuat, pentru a treia zi, exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020.

Pe parcursul zilei, au fost desfășurate activități practice, în vederea pregătirii fazei active a exercițiului, care va începe, probabil, pe 24 septembrie. Militarii ruși, precum și cei din statele partenere participante la exercițiu, au executat trageri de luptă asupra unor ținte terestre, aeriene și navale.

 

Forțele Terestre

 

Militari ruși aparținând unor subunități de cercetare ale Regiunii Militare Sud, în comun cu subunități speciale din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Abhazia au desfășurat activități de izolare a raioanelor în care se află teroriștii, au efectuat blocarea și distrugerea acestora.

Acțiunile practice pentru identificarea, blocarea canalelor de aprovizionare și distrugerea taberei grupurilor înarmate ilegale, au fost efectuate în poligonul Tsabal și pe coasta Mării Negre.

De asemenea, în timpul exercițiului, militarii au elaborat măsuri practice pentru desfășurarea și ducerea apărării teritoriale a Republicii Abhazia, în fața unei amenințări teroriste.

Faza activă a exercițiului va avea loc pe linia țărmului la Marea Neagră, unde militarii subunităților de infanterie moto, tancuri, artilerie și apărare antiaeriană vor desfășura activități de apărare a litoralului, în timpul debarcării desantului adversarului convențional.

În etapa finală a exercițiului, vor fi efectuate trageri cu armamentul din dotarea tancurilor T-72B3 și transportoarelor blindate BTR-82AM asupra a peste 2.000 de ținte terestre și aeriene din regiunile muntoase ale crestei caucaziene. În timpul distrugerii adversarului, vor fi întrebuințate aproximativ 50.000 de cartușe de calibru mare.

În poligonul Ashuluk din Regiunea Astrakhan, peste 800 de militari din cadrul marii unități de infanterie moto (vânători de munte) dislocată în Caucazul de Nord, au executat, pentru prima dată, un exercițiu de organizare a manevrei de apărare, pe timp de noapte.

În timpul părții practice a exercițiului, au fost îndeplinite misiuni de ducere a apărării mobile și de pregătire a manevrelor, luând în considerare situația tactică, în scopul dezorientării adversarului convențional și provocării de pierderi maxime în rândurile acestuia.

La exercițiu au participat subunități de infanterie moto dotate cu blindate ușoare de tip MTLB-MV.

Militarii au executat trageri cu utilizarea întregii game de armamente din dotarea mașinilor de luptă, din poziții de tragere acoperite, iluminând zona cu mine luminoase.

Echipajele au desfășurat, de asemenea, elemente de pregătire tactică și de foc, precum tragerile pe flancuri, tragerile din mișcare cu tunurile și mitralierele asupra unor  ținte multiple care apăreau și se mișcau, imitând vehicule blindate și forța vie a adversarului convențional, la distanțe cuprinse între 500 și 1.200 de metri.

 

Forțele Aeriene

 

În poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, aproximativ 20 de elicoptere de tip Mi-28 și Ka-52 aparținând grupului Aviației Forțelor Terestre au executat un atac cu rachete împotriva adversarului convențional.

Atacul a vizat ținte care imitau tehnica blindată și forța vie a adversarului. Elicopterele au întrebuințat rachete de aviație nedirijate cu calibrul de 80 de milimetri și mitralierele de la bord.

Peste 20 de elicoptere de transport și luptă Mi-8AMTȘ ale Aviației Forțelor Terestre a Regiunii Militare Sud sunt implicate în desfășurarea unor episoade tactice în cadrul exercițiului.

Echipajele Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană asigură acțiunile trupelor în poligoanele de arme întrunite din Caucazul de Nord, bazele militare din Transcaucazia, Regiunile Volgograd, Astrakhan și din Ținutul Krasnodar.

În același timp, la exerciții sunt implicate subunități de asalt ale Trupelor de Geniu și elemente complexe de cercetare și asalt ale grupurilor tactice de nivel batalion și companie.

 

Forțele Navale

 

Complexe mobile de rachete de coastă Bal și Bastion aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au executat lansări de rachete asupra unor ținte navale ale adversarului convențional.

Potrivit planului exercițiului, un detașament de nave de desant ale adversarului s-a apropiat de litoralul Mării Negre din Ținutul Krasnodar, în scopul debarcării desantului tactic. Echipajele complexelor Bal și Bastion au primit misiunea de a distruge detașamentul de nave cu un atac cu rachete.

Subunitățile de rachete au efectuat marș în raionul de poziție și în scurt timp au adus complexele în stare de întrebuințare în luptă. Ulterior, au efectuat căutarea țintelor și au executat distrugerea acestora, lansând câte o rachetă fiecare.

Rolul adversarului convențional a fost jucat de o țintă navală mare. Controlul vizual al distrugerii acesteia a fost asigurat de drone din compunerea Aviației navale a FRMN.

După efectuarea lansărilor de rachete, complexele au fost scoase de sub focul adversarului, prin schimbarea, amenajarea și mascarea unor noi poziții de foc.

Subunități de infanterie marină ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC) au distrus formațiuni înarmate ilegale în poligonul Adanak din Republica Daghestan.

Infanteriștii marini, care au fost debarcați din elicoptere de transport Mi-8, au blocat și distrus adversarul convențional.

Sprijinul aerian al subunităților de infanterie marină în timpul debarcării a fost asigurat de elicoptere de asalt Mi-35.

La activități au participat peste 700 de militari și aproximativ 30 de unități de tehnică militară, între care transportoare blindate BTR-82AM, lansatoare multiple de proiectile reactive Grad, tunuri D-30 cu calibrul 122 de milimetri și aruncătoare de mine 2S12 Sani, calibru 120 de milimetri.

Infanteriștii marini ai FRMC au fost desantați pe o porțiune de litoral neamenajat, în raionul localității Zelenomorsk din Daghestan, cu sprijinul navelor de luptă și al aviației.

Nave mici purtătoare de artilerie au sprijinit desantarea unui detașament înaintat. Din aer au acționat două celule de elicoptere Mi-24 și Mi-35, care au executat atacuri asupra pozițiilor adversarului de pe litoral.

Ulterior, au fost desantate pe litoral forțele principale ale infanteriștilor marini, din elicoptere Mi-8. În același timp, cercetașii FRMC au fost desantați în spatele liniilor adversarului, cu ajutorul elicopterelor Mi-8AMTȘ.

După desantare, militarii FRMC au distrus forțele adversarului de apărare antidesant a litoralului.

La episodul tactic, au participat aproximativ 500 de militari ai Regimentului de Infanterie Marină, 24 de nave și vedete de luptă și două nave de patrulare ale Serviciului de frontieră din cadrul FSB.

Două nave de luptă aparținând Forțelor Navale ale Iranului au sprijinit infanteriștii marini ruși, în acvatoriul Mării Capsice, în timpul episodului tactic de desantare pe o porțiune de litoral neamenajat, în raionul Zelenomorsk din Daghestan.

Vedetele iraniene Joshan și Paykan, împreună cu fregata Tatarstan și navele mici purtătoare de rachete și artilerie Veliky Ustiug și Astrakhan din cadrul FRMC au asigurat sprijinul forțelor desantului tactic. Acestea au executat trageri de artilerie asupra unor ținte de la suprafața apei.

Divizionul de rachete de coastă al FRMC, dotat cu complexe de tip Bal, a distrus o navă de luptă a adversarului convențional, în acvatoriul Mării Caspice.

Subunitățile de rachete au efectuat un marș până în raionul de poziție din zona de coastă din Republica Daghestan. Acestea au descoperit o țintă de suprafață, au identificat-o și au început escortarea acesteia.

Ulterior, militarii au îndeplinit algoritmi de acțiune și au executat lansări electronice de rachete asupra țintei.

Rolul navei adversarului a fost jucat de nava mică purtătoare de rachete Uglici.

           

Trupele de Desant Aerian

 

Subunități aparținând batalionului independent de tancuri al diviziei de desant-asalt din Novorossiysk a îndeplinit misiuni specifice în teren muntos împădurit, executând trageri de luptă cu armamentele din dotarea tancurilor T-72B3 asupra unor ținte aflate la distanțe diferite, precum și trageri cu mitraliere Kord, calibru 12,7 milimetri, asupra unor ținte aeriene.

Țintele au imitat tancuri în mișcare, complexe antitanc și instalații de artilerie, aflate la o distanță de 2.000 de metri.

De asemenea, în timpul antrenamentelor, echipajele tancurilor și-au perfecționat deprinderile în ceea ce privește executarea tragerilor de pe flanc, din mișcare, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai complicate elemente de acțiune ale Trupelor de Tancuri.

În total, echipajele tancurilor au distrus peste 100 de ținte blindate și aeriene ale adversarului convențional.

 

Alte date

 

În baza Documentului de la Viena din anul 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii și securității, în perioada 23-27 septembrie, inspectori militari din Danemarca vor vizita zona de desfășurare a exercițiului.

Aceștia vor inspecta un teritoriu de aproximativ 11.000 de kilometri pătrați, din Regiunile Volgograd și Astrakhan.

Aproximativ 170 de jurnaliști ruși și străini au fost invitați la episoadele cheie ale exercițiului. Aceștia au sosit din Belarus, Bulgaria, Vietnam, Germania, Islanda, Italia, Irak, China, Myanmar, Pakistan, SUA, Franța și Japonia.

Ziariștii vor asista la episoade ale exercițiului desfășurate în poligoanele Ashuluk, Kapustin Yar, Prudboy, Turali și Raevsky.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Filipine continuă să înfurie Beijingul: Găzduiește lansatoare americane și achiziționează rachete din India
Uitați de T-14 Armata. Rusia a prezentat noul tanc T-90MS, cea mai modernă versiune. Și speră deja că două țări vor semna contracte
Blindatul 4x4 al Otokar, Cobra II. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024
EXCLUSIV
Ce va fi românesc pe blindatele 4x4 Cobra II pe care turcii le vor produce pentru România? De la turelă la echipamente interioare „made in Romania”
Marea Britanie va livra T-72 Ucrainei, dar britanicii au puține surse de aprovizionare. România, una dintre variantele vehiculate, nu mai are niciun T-72 în dotare
Obuzierele K9 Thunder vor avea un nou motor. România va deține „versiunea românească” a Tunetului, produse într-o fabrică ridicată la noi
Franța ar putea cumpăra, în premieră, armament indian: Achiziția sistemelor de rachete ”Pinaka” pare un pas înapoi pentru Armată, dar are câteva mari avantaje
Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI
T-14 e trecut la „și altele”. (VIDEO) Rușii au prezentat în premieră noul sistem de protecție Arena-M pe un T-90 Proryv, actuala „vedetă” a tancurilor rusești
EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Înainte de „bătălia pentru România”, mașina de luptă a infanteriei ASCOD câștigă un contract important în Europa. Licitația la noi va fi foarte strânsă
T-14 vs. AbramsX, bătălia tancurilor de ultimă generație: Ar avea vreo șansă T-14 Armata rus în fața viitorului AbramsX al SUA?
Atenție, România. Un important aliat trage concluzia: Tancurile nu vor dispărea, dar în 2045 cele actuale modernizate ar ajunge la 80 de tone
Cel mai modern obuzier rus suferă. 2S43 “Malva” e departe de omologul ucrainean “Bohdana”, ca să nu mai vorbim de variantele occidentale PzH 2000, Caesar sau Archer
Simularea unei noi invazii sau manevre militare reale? Rusia și Belarus încep pregătirile cu cei 13 000 de militari pentru exercițiile strategice West-2025
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
Avem tun, dar încă nu tanc: Imagini impresionante cu noul tun ASCALON de 140 mm, în acțiune (Video). Eurotank-ul se lasă însă așteptat
Ucraina atacă din nou teritoriul rus cu tancuri britanice Challenger 2. Câte Challenger au fost livrate și câte a reușit Rusia să distrugă
Mai au viitor elicopterele de atac? Franța mută inteligent și le integrează într-un singur aparat: Un elicopter Gazelle și o dronă au făcut deja primul pas
Tancurile germane, „coșmarul” Rusiei, în versiunea modernă Leopard 2A8, din nou în coasta imperiului. Pentru prima dată după 1991 o fostă republică sovietică cumpără tancuri
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
Polonia întărește hotarul de est: Construcția la drumul până în Kaliningrad, finalizată în 2025 / Zidul de la frontiera cu Belarus continuă
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
O țară din regiune suplimentează achiziția de elicoptere UH-60, în timp ce România ar putea găzdui primul centru european Black Hawk. Cu o condiție
Tancul de Himalaya, în condiții extreme. Noul tanc Zorawar a fost testat în condiții în care tancurile T-90 ale Rusiei nu pot face față
Primele 38 de tancuri Abrams M1A2T, o versiune specială pentru Taiwan, au fost livrate aliatului strategic al SUA din Asia
Cum au ajuns pierderile Abrams la 50% în Ucraina. Un „monstru” în lupta cu alte tancuri, dar ucrainenii au lansat 17 proiectile într-o clădire care a rămas în picioare
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme

Ştiri Recomandate

Contingentul francez de la Cincu / Armata Franței
EXCLUSIV
Sprijinul Franței pentru România înfurie Kremlinul. Cincu și Republica Moldova, doar două motive pentru activarea propagandei ruse din România
Trump anunţă taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE. Primele reacții ale liderilor europeni
Ucrainenii lovesc un gazoduct cheie din inima Rusiei și transmit un mesaj clar: Moscova nu este un furnizor sigur pentru China
Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
NATO caută soluții pentru a accelera livrările de arme americane către Ucraina - NYT
Încă un val de rachete și drone asupra Ucrainei. Rusia schimbă strategia: Atacuri din mai multe direcții, la diferite înălțimi și cu drone folosite pe post de releu
China arată că e gata de invazie. Manevre militare spectaculoase, ca răspuns la exercițiile Taiwanului
Cruce pe bătrânul Amiral Kuznețov? După decizia Rusiei de azi e aproape sigur că singurul ei portavion nu o să mai vadă marea
Reînvie lagărul sovietic. În timp ce anunță că închide consulatul polonez din Kaliningrad, Ministrul rus de Externe începe o vizită de trei zile în Coreea de Nord
O țară europeană care nu are F-16 va antrena piloți ucraineni pentru F-16. România e și ea cu motoarele turate la maximum
Patriotism cu forța: Cenzura din Rusia, inclusiv în domeniul militar, devine politică de stat și instrument esențial pentru a menține regimul
Undă verde în Senatul SUA pentru un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Suma a fost crescută de la 300 de milioane de dolari
Ivan și francezii: Rusia a desemnat Franța principalul său adversar în Europa. Franța joacă un rol cheie în protejarea României și implicit a Alianței
Bombele SUA ”bunker buster” nu au distrus tot stocul iranian de uraniu, confirmă Israelul. Dar există și o parte pozitivă
UPDATE: Berlinul neagă că va cumpăra încă 15 avioane F-35. Proiectul european FCAS rămâne în picioare
Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
pixel