Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia a efectuat prima tragere cu sistemele de rachete ruseşti S-400 (Video)
16 oct 2020 / 15:43
Turcia ar fi efectuat, în urmă cu câteva ore, primul test al sistemului de apărare antiaeriană S-400 pe care l-a cumpărat din Rusia.
Imaginea nu este din timpul testelor din poligonul Sinop, Turcia

În cursul acestei zile, mai multe imaginii şi înregistrări video au fost postate pe rețelele de socializare, menţionându-se că Turcia a început testele de tragere cu sistemele de apărare antiaeriană S-400.

Săptămâna trecută, mass-media turcă a relatat, citând un comunicat oficial al guvernului de la Ankara, că în perioada 13-16 octombrie, Forțele Armate ale Turciei vor activa sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia și le vor testa într-un poligon de lângă localitatea Sinop din nordul țării, situată pe coasta Marii Negre.

La momentul respectiv, pe reţele de socializare, au apărut mai multe imagini şi materiale video cu momentul deplasării unui convoi militar al Forțelor Armate Turce, care avea în componenţa sa elemente ale sistemelor S-400, de la Ankara către poligonul de lângă localitatea turcă Sinop.

Până la această oră ministerul turc al Apărării nu a publicat în mod oficial imagini sau materiale video din timpul testării. Precizăm că acestea sunt imaginii publicate pe rețele de socializare de mai mulți martori oculari din oraşul Sinopa, locul unde se află şi poligonul în care la acesta oră se efectuează, de către Forţele Armate Turce, trageri cu sistemele de rachete S-400.

Anterior, mai mulţi oficiali turci au declarat presei că 10 ținte aeriene de tip Banshee au fost livrate către poligonul de rachete Sinop pentru testarea sistemelor S-400. Testele sunt efectuate pentru a verifica: capacitatea de luptă a sistemelor S-400, capacitatea radarului de a detecta și urmări țintele, capacitățile sistemelor de comunicații, precum și comanda sistemelor de rachete.

 

Al doilea teste cu sistemele S-400 pe care Turcia îl efectuează


În toamna anului trecut,Turcia a efectuat exerciţii militare aeriene cu avioanele de luptă F-16 deasupra capitalei Ankara pentru a testa sistemele S-400 pe care le-a cumpărat de la Rusia. Exerciţiul militar de anul trecut a urmărit testarea radarelor din componenţa bateriilor S-400. Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect care a generat tensiune între Ankara şi Washington.

 

Turcia este primul stat membru NATO care a achiziționat de la Rusia un sistem de apărare aeriană

 

Turcia și Rusia au semnat în 2017 un acord de finanțare a achiziționării unor sisteme antirachetă S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acordul de împrumut, în vederea achiziționării a patru baterii de rachete sol-aer de tip S-400, a provocat îngrijorarea statelor membre NATO. Unele state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că sistemul de tip S-400 nu este compatibil cu sistemele de apărare ale Alianței Nord-Atlantice, iar Statele Unite au încercat să contracareze achiziţia prin a oferii Ankarei sisteme de rachete Patriot.

Turcia a primit din Rusia primul sistem de rachete de S-400 în iulie 2019, ceea ce a determinat Washingtonul, la momentul respectiv, să suspende participarea Ankarei la programul avionului de vânătoare F-35, să blocheze livrarea a 100 de astfel de aeronave şi să înceapă procedurile de sancționare în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

 

Sistemele de rachete urmau să fie activate în aprilie 

 

În luna mai, purtătorul de cuvânt al președinției Turciei, Ibrahim Kalin, a precizat că Ankara îşi menţine în continuare planurile de a activa sistemele antirachetă ruseşti S-400, pe care le-a achiziționat anul trecut de la Federaţia Rusă, în ciuda faptului că acest demers a cunoscut o perioadă îndelungată de întârziere.

Sistemele antirachetă ruseşti S-400, care trebuiau să fie activate în luna aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, deoarece NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, dar şi pentru faptul că tehnic nu pot funcționa împreună.

Kalin a reiterat că Turcia va menţine un dialog deschis cu partenerii săi occidentali pentru a atenua orice probleme de securitate pe care aceştia ’’le-ar putea avea ca S-400 să fie compatibil sau să nu fie compatibil cu sistemul de apărare al NATO’’.

Cu toate acestea, Ibrahim Kalin a insistat să precizeze că planurile Turciei în privinţa activării sistemelor S-400 nu s-au schimbat şi ca întârzierile apărute se datorează măsurilor luate de Ankara pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Avioanele Eurofighter spaniole dislocate în România, prima misiune de interceptare: Două Su-30 rusești, deasupra Mării Negre
O dronă americană de cercetare strategică RQ-4B-40 a efectuat un zbor complex în Regiunea Mării Negre
Turcia este în căutare de soluţii pentru salvarea tancului Altay. Negocierile cu Coreea de Sud continuă
Noi rachete interceptoare pentru sistemele Patriot. US Army este interesată de SkyCeptor
Poseidon21 | Forțele Navale Române au organizat primul exercițiu multinațional întrunit din acest an
Bugetul militar al Chinei, majorat cu 6,8% în acest an. Obiectivul: O armată mai puternică şi mai competitivă
Pusă în fața evidenței, Transnistria se vede nevoită să mulțumească public României
Franţa, semnal de alarmă cu privire la vaccinurile chinezeşti şi ruseşti. Solidaritatea UE va avea de suferit
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro