În cursul acestei zile, mai multe imaginii şi înregistrări video au fost postate pe rețelele de socializare, menţionându-se că Turcia a început testele de tragere cu sistemele de apărare antiaeriană S-400.
Turkey tested S-400 SAM in Sinop https://t.co/2lLxW3wK6V pic.twitter.com/ddXkAzZ3he via @haskologlu #Turkey
— Liveuamap MiddleEast (@lummideast) October 16, 2020
Săptămâna trecută, mass-media turcă a relatat, citând un comunicat oficial al guvernului de la Ankara, că în perioada 13-16 octombrie, Forțele Armate ale Turciei vor activa sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia și le vor testa într-un poligon de lângă localitatea Sinop din nordul țării, situată pe coasta Marii Negre.
La momentul respectiv, pe reţele de socializare, au apărut mai multe imagini şi materiale video cu momentul deplasării unui convoi militar al Forțelor Armate Turce, care avea în componenţa sa elemente ale sistemelor S-400, de la Ankara către poligonul de lângă localitatea turcă Sinop.
A missile is fired into the sky on Turkey's Black Sea coast where the military is expected to test its Russian-made S-400 defense systems, according to local video obtained by Reuters.https://t.co/ePhdn9TCko
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) October 16, 2020
Până la această oră ministerul turc al Apărării nu a publicat în mod oficial imagini sau materiale video din timpul testării. Precizăm că acestea sunt imaginii publicate pe rețele de socializare de mai mulți martori oculari din oraşul Sinopa, locul unde se află şi poligonul în care la acesta oră se efectuează, de către Forţele Armate Turce, trageri cu sistemele de rachete S-400.
Anterior, mai mulţi oficiali turci au declarat presei că 10 ținte aeriene de tip Banshee au fost livrate către poligonul de rachete Sinop pentru testarea sistemelor S-400. Testele sunt efectuate pentru a verifica: capacitatea de luptă a sistemelor S-400, capacitatea radarului de a detecta și urmări țintele, capacitățile sistemelor de comunicații, precum și comanda sistemelor de rachete.
În toamna anului trecut,Turcia a efectuat exerciţii militare aeriene cu avioanele de luptă F-16 deasupra capitalei Ankara pentru a testa sistemele S-400 pe care le-a cumpărat de la Rusia. Exerciţiul militar de anul trecut a urmărit testarea radarelor din componenţa bateriilor S-400. Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect care a generat tensiune între Ankara şi Washington.
Turcia și Rusia au semnat în 2017 un acord de finanțare a achiziționării unor sisteme antirachetă S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acordul de împrumut, în vederea achiziționării a patru baterii de rachete sol-aer de tip S-400, a provocat îngrijorarea statelor membre NATO. Unele state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că sistemul de tip S-400 nu este compatibil cu sistemele de apărare ale Alianței Nord-Atlantice, iar Statele Unite au încercat să contracareze achiziţia prin a oferii Ankarei sisteme de rachete Patriot.
Turcia a primit din Rusia primul sistem de rachete de S-400 în iulie 2019, ceea ce a determinat Washingtonul, la momentul respectiv, să suspende participarea Ankarei la programul avionului de vânătoare F-35, să blocheze livrarea a 100 de astfel de aeronave şi să înceapă procedurile de sancționare în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.
În luna mai, purtătorul de cuvânt al președinției Turciei, Ibrahim Kalin, a precizat că Ankara îşi menţine în continuare planurile de a activa sistemele antirachetă ruseşti S-400, pe care le-a achiziționat anul trecut de la Federaţia Rusă, în ciuda faptului că acest demers a cunoscut o perioadă îndelungată de întârziere.
Sistemele antirachetă ruseşti S-400, care trebuiau să fie activate în luna aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, deoarece NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, dar şi pentru faptul că tehnic nu pot funcționa împreună.
Kalin a reiterat că Turcia va menţine un dialog deschis cu partenerii săi occidentali pentru a atenua orice probleme de securitate pe care aceştia ’’le-ar putea avea ca S-400 să fie compatibil sau să nu fie compatibil cu sistemul de apărare al NATO’’.
Cu toate acestea, Ibrahim Kalin a insistat să precizeze că planurile Turciei în privinţa activării sistemelor S-400 nu s-au schimbat şi ca întârzierile apărute se datorează măsurilor luate de Ankara pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.
Avioanele Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Spaniole, dilocate la baza Mihail Kogălniceanu, au efectuat prima misiune de interceptare în cadrul serviciului de Poliție Aeriană.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, pe 04.03.2021, o dronă americană de cercetare strategică a îndeplinit misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în proximitatea frontierelor rusești din Regiunea Mării Negre. Aceasta a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiile aeriene ale Georgiei și Ucrainei.
Turcia este încă în negocieri cu Coreea de Sud pentru a achiziţionarea unor motoare care ar urma să fie instalate pe tancurile principale de luptă Altay – construite de industria turcă de apărare ca parte a programului militar cu acelaşi nume – a precizat recent Ismail Demir, preşedintele Directoratului Turc pentru Industria de Apărare (SSB).
Armata SUA analizează caracteristicile interceptorul israelian SkyCeptor, cu raza medie de acţiune, ca opțiune viabilă pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare aeriana și antirachetă, a declarat compania israeliană Rafael, producătorul acestor rachete interceptoare, pentru publicaţia Breaking Defense .
Forțele Navale Române au organizat și au condus, în această perioadă, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în bazinul Mării Negre, la care au luat parte peste 600 de militari români și străini, cu 11 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.
Bugetul militar al Chinei, care este al doilea din lume după cel al SUA, se va majora în acest an cu 6,8%, o foarte uşoară creştere faţă de anul trecut (6,6%), ajungând la 1,355 miliarde de yuani (209 miliarde dolari americani), indică vineri un raport al Ministerului chinez al finanţelor publicat în marja sesiunii anuale a parlamentului de la Beijing, transmite AFP.
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a schimbat astăzi discursul și a recunoscut că, de fapt, cele 1810 doze de vaccin AstraZeneca, ce urmează să ajungă în regiunea transnistreană vin din partea României.
Solidaritatea la nivelul Uniunii Europene (UE) va avea de suferit dacă ţări din blocul comunitar vor alege vaccinuri anti-COVID-19 chinezeşti sau ruseşti care nu au fost încă aprobate pe teritoriul UE, a declarat vineri ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaune, informează Reuters.