Turcia lansează în producție o dronă de luptă, care poate fi folosită și ca avion de vânătoare
Selciuk Bayraktar, directorul tehnic al companiei Baykar Makina, din industria de apărare a Turciei a anunțat, săptămâna trecută, că producția de serie a dronei Akinci fost inițiată și urmează livrarea primelor aparate către beneficiari. Potrivit defence-ua, primii cumpărători sunt Forțele Armate ale Turciei, Ucrainei și Azerbaidjanului.
Anvergura aripilor UAV Akıncı este de 20 metri, lungimea fuselajului 12,3 metri și masa maximă la decolare ajunge la 5500 kg.
Drona are o autonomie de zbor de până la 24 de ore, putând atinge o altitudine maximă de 12 kilometri și o viteză maximă de zbor de 463 km pe oră. Aparatul poate fi controlat până la o distanță de 250 km (LOS range = 250 km), cu condiția să aibă vizibilitate cu antena de dirijare.
Încărcătura maximă de luptă poate ajunge la 1350 kg, din care până la 450 kg în interiorul fuselajului și maxim 900 kg pe suporții exteriori de prindere.
Una dintre caracteristicile principale aeronavei fără pilot Akinci este varietatea mare de muniții, pe care le poate folosi. Acestea includ diferite tipuri de rachete și bombe, printre care rachetele de croazieră tip SOM, cu rază lungă de acțiune (aproximativ 250 km) construite în tehnologia stealth de compania turcă Roketsan.
Akinci poate fi, de asemenea, echipată cu rachete aer-aer și astfel să îndeplinească funcțiile unui avion de vânătoare, putând fi angajată în lupta cu aeronavele adverse.
În plus, UAV-ul poate transporta un „roi” de zece drone „kamikaze” de tip Alpagu, cu care s-au obținut rezultate bune în războiul din Nagorno-Karabah, dintre Azerbaidjan și Armenia, din perioada 27 septembrie - 10 noiembrie 2020.
Drona are un grad ridicat de autonomie, fiind echipată cu un sistem de autocontrol care dirijează aparatul către zona unde există ținte, același sistem putând să readucă drona la bază. De asemenea, aeronava fără pilot este echipată cu un sistem de război electronic și o stație radar.
Proiectul Akıncı este unul dintre primele care au implementate în urma asocierii ucrainene-turce numită simbolic „Black Sea Shield”, care a fost inițiată în august 2019 între companiile „Ukrspetsexport” și Baykar.
Primul zbor de test, al primului prototip al noii drone de atac, a avut loc pe 6 decembrie 2019, iar aeronava a fost echipată cu motoare ucrainene AI-450T dezvoltate de Ivchenko-Progress de la Ukroboronprom. Au fost exportate în Turcia cel puțin 12 motoare de acest tip din 2018 până în martie 2020.
Comentariul autorului: Cooperarea militară dintre Turcia și Ucraina este pe un trend ascendent și cel mai probabil va atinge un nivel foarte ridicat în următorii cinci ani. Principalele componente ale acestei colaborări sunt în domeniul industriilor de apărare și pe zona de export-import tehnică militară.
Deja, Ucraina a importat din Turcia celebrele drone de luptă Bayraktar-TB2, cu care s-au obținut rezultate bune în Nagorno-Karabah, Siria și Libia. Vor mai fi achiziționate din Turcia și corvete clasa ADA.
Turcia, deși are relații bune cu Rusia, s-a pronunțat permanent împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Moscova și susține Ucraina în demersul de a-și reface integritatea teritorială.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News