Turcia va activa și va testa din nou sistemele de rachete antiaeriene rusesti S-400
Publicația Turkish Minute a informat, pe 05.10.2020, citând un comunicat oficial al guvernului, că, în zilele următoare, Forțele Armate ale Turciei vor activa sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia și le vor testa într-un poligon de lângă localitatea Sinop din nordul țării.
Potrivit datelor prezentate de oficialii turci, 10 ținte aeriene de tip Banshee vor fi deplasate în poligonul de rachete Sinop pentru testarea sistemelor S-400, care va avea loc în perioada 05-16 octombrie.
,,Lansările-test cu sistemele S-400 vor avea loc în poligonul de rachete Sinop, în perioada 05-16 octombrie 2020, pentru verificarea capacității de luptă a acestora, respectiv capacitatea radarelor de a descoperi și escorta țintele aeriene, posibilitățile sistemului de comunicații, conducerea focului și comanda sistemelor de rachete”, se arată în documentul oficial primit de publicația turcească.
Potrivit documentului, președintele Turciei a autorizat activarea preliminară a sistemelor înainte de testarea acestora în apropiere de Sinop, pentru verificarea capacității radarelor de la aerodromul Myrted de lângă Ankara, în perioada 28 septembrie - 02 octombrie.
În același timp, în document se precizează că, în timpul testelor, comandanții din punctul de comandă vor trebui să obțină permisiunea președintelui turc pentru fiecare lansare a rachetelor, cu două ore înainte de aceasta.
Bateriile de rachete antiaeriene S-400, 10 ținte aeriene, o stație de control de la sol pentru drone și alte echipamente necesare urmau să sosească de la baza aeriană Myrted la Sinop pe 05 octombrie.
După desfășurarea în apropiere de Sinop, bateriile de S-400 vor trebui să execute trageri asupra țintelor aeriene, în perioada 5-16 octombrie, se arată în document.
Publicația turcă reamintește că achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de rachete antiaeriene a dus la excluderea acesteia de către Statele Unite din programul de dezvoltare a avioanelor de vânătoare F-35 de generația a cincea, precum și de la achiziționarea acestora. Pentagonul consideră că sistemul S-400 poate colecta date despre avioanele de vânătoare F-35.
În altă ordine de idei, pe 05 octombrie, NATO a cerut din nou Turciei să găsească o alternativă la sistemele de rachete antiaeriene rusești de tip S-400, pentru a elimina riscurile pentru avioanele statelor aliate.
Această idee a fost susținută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită oficială la Ankara, în timpul unei întâlniri cu ministrul turc al apărării, Mevlut Cavusoglu. Se așteaptă ca oficialul NATO să se întâlnească și cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
“Achiziționarea sistemelor S-400 de către Turcia ne creează dificultăți, poate reprezenta un risc pentru avioanele aliate și, de asemenea, pune Turcia în fața sancțiunilor SUA. S-400 nu poate fi integrat în sistemul NATO și îi invit pe partenerii noștri turci să caute o alternativă la acesta”, a declarat Stoltenberg.
La rândul său, Cavusoglu a spus că Turcia a fost nevoită să cumpere sistemele de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, întrucât “nu a putut achiziționa sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot sau alte sisteme similare pentru apărarea spațiului său aerian”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News