Turcia va consolida apărarea aeriană europeană a programului ESSI cu sisteme de rachete fabricate pe piața internă
Potrivit informațiilor publicate de cotidianul turc Daily Sabah la 10 februarie 2025, Turcia, care a aderat la Inițiativa europeană privind scutul aerian (ESSI) în februarie 2024, este acum un partener oficial al proiectului condus de Germania care vizează crearea unui sistem de apărare antirachetă unificat și eficient în întreaga Europă și poate oferi sistemele sale de rachete de apărare antiaeriană de producție proprie pentru a spori capacitățile proiectului ESSI.
Sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Korkut. Sursa foto: Aselsan.
Inițiativa ESSI (European Sky Shield Initiative) este un program de apărare antirachetă condus de Germania, care vizează consolidarea arhitecturii de apărare aeriană și antirachetă a Europei prin integrarea diferitelor sisteme de apărare aeriană ale națiunilor participante.
Concepută pentru a contracara o gamă largă de amenințări aeriene, inclusiv rachete balistice, rachete de croazieră și drone, ESSI urmărește să consolideze capacitățile globale de descurajare și de răspuns ale NATO.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202307/w670/essi-proiec-scut-european_00458200.png)
Inițiativa promovează interoperabilitatea între sistemele de apărare europene prin încorporarea unei combinații de tehnologii existente și noi, cum ar fi sistemele de apărare aeriană IRIS-T SLM, Patriot și Arrow-3.
Prin unirea mai multor națiuni europene sub o singură umbrelă defensivă, ESSI nu numai că întărește protecția Europei împotriva amenințărilor aeriene, dar și raționalizează achizițiile de apărare, reducând costurile și îmbunătățind coordonarea între forțele aliate.
În octombrie 2022, cincisprezece state europene, printre care Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România și Regatul Unit, au semnat o declarație de aderare la Inițiativa europeană privind scutul aerian (ESSI). Inițiativa, condusă de Germania, se concentrează pe achiziționarea în comun de sisteme de apărare aeriană pentru a spori capacitățile de apărare antirachetă ale Europei.
Toate statele fondatoare sunt membre NATO, iar Finlanda va adera oficial la alianță în 2023, consolidând și mai mult cadrul de apărare colectivă. ESSI este strâns aliniat la Sistemul Integrat de Apărare Antiaeriană și Antirachetă al NATO (NATINAMDS), consolidând capacitatea alianței de a contracara amenințările aeriene printr-o rețea de apărare aeriană unificată și pe mai multe niveluri.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202501/w670/turcia-sistem-comada-control-hakim-100_35250700.jpg)
Dincolo de poziționarea strategică, Turcia aduce contribuții tehnologice valoroase proiectului ESSI. În ultimul deceniu, industria turcă de apărare a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea sistemelor de apărare aeriană, consolidându-și capacitatea de a sprijini arhitectura de apărare antirachetă a Europei.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202112/w670/hisar-oprc-2b_86134600.jpg)
Condusă de companii importante din domeniul apărării, precum Roketsan și Aselsan, Turcia a dezvoltat și implementat cu succes o serie de sisteme moderne de apărare aeriană adaptate pentru a contracara amenințările în continuă evoluție. Sistemele HISAR-A și HISAR-O oferă soluții de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune capabile să contracareze amenințările aeriene, inclusiv aeronave, drone și rachete.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News