Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Ucraina solicită în continuare aprobare din partea statelor occidentale pentru a utiliza rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune pentru a ținti obiective aflate în interiorul Rusiei, pentru a face presiuni asupra Moscovei în vederea negocierii unei încetări a focului. Potrivit The Guardian, oficialii ucraineni iau în considerare utilizarea rachetelor anglo-franceze Storm Shadow într-un atac demonstrativ pentru a ilustra Kremlinului că obiectivele militare din apropierea capitalei ruse ar putea fi vulnerabile la lovituri directe.
Colaj simulare atacuri uraniene împotriva Rusiei. Sursa foto: UNIAN.
Un înalt oficial ucrainean a sugerat că Rusia ar putea lua în considerare negocierea doar dacă percepe o amenințare credibilă la adresa Moscovei și a Sankt Petersburgului. Cu toate acestea, această strategie implică un risc ridicat și nu este susținută în prezent de Statele Unite.
„Ucraina face presiuni de luni de zile pentru a i se permite să utilizeze Storm Shadow împotriva țintelor din interiorul Rusiei, dar cu puțin succes. Cu toate acestea, în timp ce armata sa se luptă pe frontul de est, există o convingere tot mai mare că cea mai bună speranță a sa stă în contraatac”, relatează The Guardian.
Ucrainei i s-a interzis să folosească arme furnizate de Occident pentru a ataca ținte aflate atât de departe în interiorul Rusiei, forțând Ucraina să producă propriile versiuni.
Ucraina a publicat primele imagini cu noua sa dronă-rachetă Palianytsia, proiectată să lovească aerodromurile militare rusești și să „distrugă capacitatea de atac a inamicului”.
Prima utilizare cu succes a noii arme a fost confirmată de președintele Volodimir Zelenki în timpul discursului său de Ziua Independenței, la 24 august, iar un nou videoclip postat pe rețelele sale de socializare la 25 august a oferit detalii suplimentare despre proiect.
The Guardian amintește de discursul președintelui Zelenski de Ziua Independenței, în care acesta a promis represalii împotriva statului agresor pentru atacurile cu rachete asupra zonelor civile.
„Inamicul nostru va ști, de asemenea, ce înseamnă represaliile ucrainene”, a spus președintele Ucrainei. „Demnă, simetrică și cu rază lungă de acțiune. Ei vor ști că, mai devreme sau mai târziu, un răspuns ucrainean va ajunge în orice punct din Federația Rusă care este o sursă de pericol pentru viața statului nostru și a poporului nostru”, a declarat președintele Zelenski.
Potrivit The Guardian, Kievul crede că demonstrarea capacității armatei ucrainene de a lovi adânc în Rusia ar putea determina Kremlinul să își reevalueze strategia.
„Rachetele Storm Shadow au fost dezvoltate în principal printr-o colaborare anglo-franceză și sunt fabricate de compania europeană MBDA, care are și un partener italian. Dar, deoarece unele dintre componentele sale sunt furnizate de SUA, Casa Albă trebuie să fie de acord și cu utilizarea lor în interiorul Rusiei. A refuzat până acum să facă acest lucru, temându-se de o escaladare a conflictului”, scrie The Guardian.
Oficialii americani au declarat pentru Politico că ei cred că rachetele Storm Shadow și alte sisteme cu rază lungă de acțiune ar putea să nu aibă precizie pe distanțe foarte mari. Aceștia au precizat că avioanele de luptă rusești, care au lansat bombe ghidate în zonele de pe linia frontului din Ucraina, au fost staționate de cele mai multe ori în afara razei de acțiune a rachetelor, ca măsură de precauție.
„Deși se poate argumenta că atacurile cu drone sunt un substitut, un curent de gândire la Kiev este că, arătând Rusiei că poate lovi cu rachete în interiorul țării, ar putea determina o reevaluare a situaţiei actuale de către Kremlin. Cu toate acestea, puțini cred că președintele Vladimir Putin este interesat de o încetare a atacurilor”, notează The Guardian.
The Guardian amintește, de asemenea, că Ucraina a primit versiunea de export a rachetelor Storm Shadow din Marea Britanie și Franța, cunoscută în Franța drept SCALP. Aceste rachete au o rază de acțiune de aproximativ 190 de mile (aproximativ 305 km), în timp ce atât Marea Britanie, cât și Franța dețin versiuni cu o rază de acțiune dublă. Moscova este situată la aproximativ 300 de mile (aproximativ 482 km) de frontiera de nord a Ucrainei.
Permisiunea de a lovi Rusia cu arme occidentale
Politico notează că SUA sunt reticente să își pună în pericol securitatea pentru Ucraina. Acordarea permisiunii pentru forțele ucrainene de a lovi adânc în interiorul teritoriului Rusiei ar putea submina orice posibilă resetare a relațiilor dintre Washington și Moscova.
Anterior, Pentagonul a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi teritoriul rus, dar numai în anumite zone de frontieră bombardate de ruși și pe o distanță limitată.
În ultima lună, SUA nu au permis forțelor ucrainene să folosească rachete Storm Shadow pentru a ataca facilitaţi militare aflate pe teritoriul Federaţie Ruse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News