O femeie agentă a serviciilor secrete ruse a reuşit să se infiltreze în baza NATO de la Napoli, unde a spionat ani la rând, scriu în ediţiile de vineri mai multe publicaţii preluate de agenţia EFE, printre care La Repubblica şi Der Spiegel, potrivit Agerpres. Totul a ieșit la iveală în urma unei investigaţii jurnalistice care a durat aproape un an.
scris de DefenseRomania Team
Portavionul american USS Harry S. Truman, în timpul unei operațiuni împreună cu o navă de suport logistic. Sursă foto: Allied Joint Force Command Naples - JFCNP
Investigaţia, la care au contribuit de asemenea Bellingcat şi The Insider, o descrie pe spioana rusoaică drept o femeie în vârstă de ''circa 30 de ani, cosmopolită şi sigură pe sine, care vorbeşte şase limbi'' străine şi a reuşit să pătrundă în cercul personalităţilor din oraşul italian Napoli, în cel al personalului bazei NATO şi al Flotei a 6-a a SUA.
Numele identităţii sale fabricate era María Adela Kuhfeldt Rivera, născută în Peru din tată german, dar identitatea sa reală era Olga Kolobova, fiică a unui colonel rus.
Paşaportul rusesc cu care a intrat în Italia aparţinea ''aceleiaşi serii folosite de spionii GRU'', serviciul secret militar rus, iar în timpul şederii în Italia a folosit trei paşapoarte ruseşti, scrie La Repubblica.
Pista spioanei a fost pierdută când Bellingcat şi The Insider au publicat în septembrie 2018 numele spionilor care au încercat să-i otrăvească pe fostul agent rus Serghei Skripal şi pe producătorul bulgar de arme Emil Gebrev, rusoaica părăsind atunci Napoli către Moscova fără să i se mai dea de urmă.
Autorii investigaţiei jurnalistice mai susţin că nu au putut stabili ce informaţii a putut ea să obţină, nici dacă ar fi reuşit să implanteze viruşi informatici în telefoanele şi calculatoarele prietenilor pe care şi-i făcuse în timpul misiunii în Italia, dar, spun aceiaşi jurnalişti, se ştie că ''a intrat în contact cu figuri cheie ale NATO şi Marinei SUA''.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Asemenea domeniului economic, China și-a găsit și în sfera spionajului propria cale de a obține succesul prin împletirea elementelor de constrângere dictatoriale, tipic comuniste, cu metodele nuanțate specifice politicii “soft power” occidentale. O investigație desfășurată în Germania, ale cărei rezultate au fost făcute publice anul trecut, arată cum spionii chinezi au trecut de nivelul interesului strict industrial și încearcă să influențeze politica germană și europeană prin recrutarea politicienilor.
Unul dintre cei mai experimentați consilieri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria, generalul de brigadă Razi Mousavi, a fost ucis luni într-un atac israelian lângă Damasc.
Statele Unite au acuzat Iranul de implicare în atacurile grupului yemenit pro iranian asupra navelor comerciale din Marea Roșie, înainte ca oficialii occidentali să spună că o navă de spionaj iraniană staționată în regiune le furnizează rebelilor Al Houthi informații despre pozițiile navelor.
O agenție europeană de informații consideră că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25, notează Bild, fără să dea detalii despre ce serviciu de informații este vorba.
Șeful Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Vasil Maliuk, a anunțat că Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia în 2024, subliniind totodată nevoia crucială de a le face ruşilor cât mai multe surprize neplăcute.
Rusia reuşeşte să ocolească sancțiunile economice impuse de statele occidentale și continuă să achiziționeze tehnologii-cheie pentru continua continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia folosește, printre altele, segmentul de comerț electronic și o rețea de intermediari, inclusiv din China. Marocul joacă, de asemenea, un rol important.
Un dispozitiv de interceptare telefonică a fost găsit duminică într-unul dintre posibilele viitoare birouri ale șefului Statului Major General al Armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, a anunțat serviciul de informații al Ucrainei (SBU), pe rețeaua de socializare Telegram.
Iranul a executat un agent al serviciului de informații israelian Mossad în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul țării. Persoana a fost condamnata pentru spionaj în favoarea Israelului, având legături cu Mossad, și acuzata de divulgarea de informații clasificate. Această execuție are loc pe fondul tensiunilor regionale, inclusiv al implicării Iranului în conflictul dintre Israel și Hamas.
De la dizolvarea grupului Wagner, Rusia și-a restructurat rețelele paramilitare din Africa, în special în Republica Centrafricană (RCA), care în ultimii ani a devenit platforma serviciilor de securitate ruse de pe continent. Plasate acum sub controlul statului, rețelele "Russafrique" au devenit oficiale, mediile conducătorilor lor au devenit mai ușor de identificat, fiind, în cea mai mare parte, din Ministerul rus al Apărării sau chiar din Serviciul de Informații Externe(SVR).
Fostul șef al biroului de contrainformații al Biroului Federal de Investigații din New York, Charles McGonigal, va fi condamnat la peste patru ani de închisoare pentru că lucra pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, sancționat de SUA, a anunțat un tribunal din New York.
Un ofițer militar taiwanez cu gradul de locotenent-colonel a primit o mită de 15 milioane de dolari (RM67,5 milioane RM) pentru a fura un elicopter CH-47 Chinook fabricat în SUA și a-l ateriza pe un portavion chinezesc situat pe linia mediană a strâmtorii Taiwan. Detaliile tentativei de dezertare a ofițerului militar taiwanez și planul de a zbura în China cu elicopterul CH-47 Chinook fabricat de Boeing au fost dezvăluite recent în cadrul unor proceduri judiciare.
Un fost deputat pro-rus, Illia Kiva, acuzat de trădare de patrie în Ucraina, a fost asasinat pe 6 decembrie în regiunea Moscovei, în cadrul unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit ziarului Kyiv Independent, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine. Fostul oficial ucrainean ar fi fost asasinat cu arme de calibru mic.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
O investigație a agenției ucrainene de presă Guildhall a descoperit că transportatorii polonezi care blochează punctele de control de la granița polono-ucraineană, cerând "concurență loială", cooperează cu persoane care au legături cu Federația Rusă. Influența rusă a fost identificată, de asemenea, în activități similare în Slovacia.
La 14 noiembrie 2023, un grup restrâns de mercenari ai aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group au primit documente oficiale care atestă că sunt veterani de război. Această decizie a autorităţilor ruse marchează prima dată când personalul Wagner Group a fost recunoscut oficial ca veteran, relatează serviciul de informații al apărării din Marea Britanie.
Casa Albă a declasificat recent informații care confirmă faptul că aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group se pregătește să să facă comerţ cu sisteme de apărare aeriană. Se pare că Wagner ia în considerare înarmarea Hezbollah sau Iranului, ceea ce indică o potențială aliniere cu aceste entități. Această evoluție sugerează o mișcare strategică a Wagner Group sub conducerea guvernului rus. Sistemul de apărare aeriană, posibil Pantsir-S1, ar putea spori capacitățile Hezbollah sau ar putea sprijini nevoile de apărare ale Iranului.
Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă tehnologiile 5G dezvoltate de companii din China.
Șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vullin, a demisionat din funcție, decizie confirmată de el însuși printr-un comunicat: "SUA și UE îmi cer capul ca o condiție prealabilă pentru a nu impune sancțiuni Serbiei, [...] nu îmi voi permite să fiu cauza șantajului și presiunii asupra Serbiei și a lumii sârbe. Prin urmare, îmi depun demisia irevocabilă din funcția de director al BIA".
Ministerul Apărării Naționale a decis să retragă proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării, pus în transparență decizională acum o săptămână.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat un proiect legislativ care vizează modificări importante aduse Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA).
Potrivit mai multor oficiali americani, SUA au informații potrivit cărora grupări de miliție susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor americane aflate în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul încearcă să profite de reacția din regiune față de sprijinul SUA pentru Israel. Grupări de militanţi au lansat deja mai multe atacuri cu drone împotriva forțelor americane din Irak și Siria.
Din cauza întârzierii pieselor de schimb pentru armele iraniene, armata rusă nu a primit echipamente militare pentru care plătise deja bani. Astfel, serviciile rusești de informaţii au cerut KGB-ului din Belarus să pedepsească vinovații. Conform planului Kremlinului, complexul militar-industrial al Republicii Belarus ar fi trebuit să furnizeze Iranului piese de schimb pentru arme, după care Rusia ar fi primit arme de la iranieni.
Potrivit utilizatorului rus al canalului de Telegram “Fighterbomber”, serviciile speciale ucrainene au încercat să efectueze o operațiune la Școala de Aviaţie din Armavir, care trrebuia să se soldeze cu otrăvirea unui număr mare de piloți militari ruși. După cum a precizat acesta, vigilența ofițerilor ruși a făcut posibilă evitarea unor consecințe negative și reținerea făptuitorului.
Rusia poate purta un război împotriva Ucrainei cel mult până în 2026. Țara agresoare va avea suficiente resurse umane pentru o perioadă lungă de timp, dar va avea probleme din punct de vedere economic și al lipsei de echipamente militare, a precizat şeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GRU), generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Ukrayinska Pravda.
Ruşii ar fi predat militanților Hamas arme fabricate în SUA și UE și capturate în timpul ostilităților din Ucraina. Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) susține că Rusia se pregătește să discrediteze Ucraina pentru a afecta atitudinea aliaților și furnizarea de arme occidentale.
Wagner Group, o organizație de mercenari ruși, ar fi achiziționat în 2022 doi sateliți de la compania chineză Beijing Yunze Technology, în scopul culegerii de informații. Acești sateliți de observare de înaltă rezoluție au fost vânduți pentru 30 de milioane de dolari.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță pe site-ul său oficial că a desfășurat o operațiune în mai multe etape care a dus la reținerea la Kiev a unui agent al așa-numitului Serviciu Federal rus de Securitate (FSB), un om de afaceri în vârstă de 49 de ani care spiona unitățile militare ale forțelor armate ucrainene și ale SBU care pregăteau militari pentru operarea mai multor drone.
Forţele pentru operaţii Speciale din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii s-ar afla cel mai probabil în spatele unei serii de atacuri cu drone și a unei operațiuni îndreptate împotriva unei miliții susținute de Wagner în Sudan, a relatat CNN în urma unei investigaţii jurnalistice.
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Capturarea mai multor sate din apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, raportată de comandanții ruși către superiori, s-a dovedit a fi o minciună. ”Succese” similare au fost raportate și la Torske.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători din industria de apărare din Franța, lucrează prin intermediul joint-venture-ului EUROSAM pentru a convinge Grecia să adopte sistemul de rachete de apărare antiaeriană SAMP/T.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, pentru prima dată în istorie, Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care nu purta încărcătură convențională sau nucleară. Atacul a fost o demonstrație de forță din partea Moscovei, ca răspuns la autorizarea SUA pentru folosire de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul rusesc.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.